21 februari, 2020

4.5/5 - (8 stemmen)

De toren van Pisa beklimmen en bezoeken

Het kleine Pisa ligt op net geen uurtje van Florence. Van hieruit wordt het vaak als dagtrip aangeboden, want veel meer dan een paar uur heb je hier eigenlijk niet nodig. Deze stad werd wereldberoemd omwille van één enkel bouwwerk: de scheve toren van Pisa.
Dagelijks komen heel wat toeristen dit scheefgezakte monument bekijken of beklimmen, en ook de kathedraal en de bijhorende musea zijn een bezoek waard.

4.5/5 - (8 stemmen)

sam toren van pisa duwen foto

Je kan deze plek toch moeilijk verlaten zonder de meest cliché foto van Pisa ook zelf te maken?!

toren van pisa cliché foto

En ja, vanuit een andere ooghoek lijkt het alsof je gewoon de lucht staat te high fiven.

Toren van Pisa beklimmen

Wil je graag het spectaculaire uitzicht vanuit de toren zien? Dat kan! Maar daar moet je wel tickets voor bestellen, en die zijn best duur… €24 per persoon.
Als je de tickets bestelt, moet je een bepaalde dag en een bepaald tijdstip vastleggen. Wees op tijd, want de plekjes zijn beperkt!

Vergeet ook niet dat je geen rugzakken, zakken of handtassen mee naar boven mag nemen. Je kan al je spullen gratis opbergen in een vestiaire vlakbij de toren. Camera’s en cameralenzen zijn wel toegelaten zolang ze niet in een draagtas zitten.

scheve toren van pisa

De toren wordt niet voor niets scheef genoemd…

Eens je door de metaaldetector bent gewandeld, mag je door het poortje dat naar de ingang van de toren leidt. Wees niet verwonderd als je even je evenwicht moet zoeken: je staat immers op een ietwat scheve ondergrond!
Vanuit de begane grond kan je al even kijken hoe hoog de toren is vooraleer je begint met de fikse klim op de ronddraaiende trappen. Zelf werd ik er een beetje duizelig van, en daarom maakte ik dankbaar gebruik van de kleine raampjes die je her en der tegenkomt om even stil te staan en wat frisse lucht te krijgen.

toren van Pisa bezoeken

Het is een heel stukje klimmen vanaf de benedenverdieping…

Voor je het beseft, ben je al op de bovenste verdieping aangekomen. Daar krijg je een mooi uitzicht over de Via del Miracoli met alle andere bezienswaardigheden die vlakbij de toren te vinden zijn. Het uitzicht is mooi, maar het rondlopen op dit platform is toch wel de leukste ervaring. Je voelt echt goed hoe scheef deze toren staat! Vanuit dit platform kan je nog één verdieping hoger, en daar krijg je nog een net iets beter uitzicht. Hier zie je ook de vier bellen hangen die ooit luid weerklonken over de gehele stad. Wees niet bang; je zal niet doof worden. Deze grote koperen klokken hangen er nu enkel nog als versiering.

Persoonlijk vond ik €24 een beetje te duur om deze bezienswaardigheid te beklimmen, maar… Je bent natuurlijk maar één keer in Pisa!

Uitzicht toren van Pisa

Zelfs op de bovenste verdieping is het goed merkbaar hoe scheef je staat.

toren van pisa uitzicht piazza dei miracoli

Helemaal vanboven krijg je een erg mooi uitzicht over het Piazza dei Miracoli.

Geschiedenis van de scheve toren

De bouw van de toren van Pisa werd al in 1173 begonnen, maar toch duurde het meer dan tweehonderd jaar om de volledige toren eindelijk af te maken.
Drie verdiepingen waren nog maar gebouwd, en dit kolossale bouwwerk begon al over te hellen. Doordat Pisa in een oorlog was verwikkeld met Florence en Genua, lag de bouw al die tijd stil en konden toren en ondergrond rustig aan elkaar wennen. Indien dit niet was gebeurd, zou de toren zo goed als zeker zijn omgevallen.

Ongeveer honderd jaar later werd er dan toch verder gewerkt aan de toren. Om de scheefheid tegen te gaan, werd besloten om langs één kant meer mortel te gebruiken dan aan de andere. De heropleving van de bouw was van korte duur, want nog geen tien jaar later stopte de bouw opnieuw. Het was pas in 1372 dat de scheve toren van Pisa eindelijk werd voltooid.

Dit schotse en scheve bouwwerk blijft nog steeds voor problemen zorgen. Zo zijn er in de recente geschiedenis heel wat problemen geweest die opgelost moeten worden zodat deze bezienswaardigheid niet zou omkantelen.
In 1990 sloot de toren voor elf jaar de deuren om allerlei verbeterwerken uit te voeren. Door deze opwaardering zijn experts het nu eens dat de toren de eerste 300 jaar niet zou kunnen neervallen. Dat mag wel, want 28 miljoen euro aan renovaties is niet niks!

toren van pisa bezoeken

Eens je de ondergrond van de toren betreedt, valt het meteen op hoe scheef dit gebouw staat.

Andere bezienswaardigheden in Pisa

Eigenlijk is er heel weinig te zien in Pisa buiten zijn wereldbekende toren. Met een halve dag in deze stad heb je dan ook meer dan genoeg. Ik som wel nog even deze mooie bezienswaardigheden van Pisa op, die ik zeker niet zou overslaan:

Het Piazza dei Miracoli en zijn gebouwen

Op het plein waar dit schuine bouwsel staat, de Piazza dei Miracoli, kan je ook nog enkele andere bouwwerken bezoeken. Als je liever niet te veel bouwwerken bezoekt kan je jezelf ook neerploffen in het grasperk die de kathedraal, de toren, het Camposanto en het baptisterium met elkaar verbinden.
De immense kathedraal is zowel vanbinnen als vanbuiten heel mooi. Achter de kathedraal staat de toren, en net voor de ingang van de kathedraal zie je het baptisterium.
Links van de ingang kan je ook nog naar het Camposanto gaan. Een mooie binnenplaats met enkele prachtige kunstwerken en wel héél merkwaardige muurschilderingen…

kathedraal van Pisa piazza dei miracoli

De Kathedraal van Pisa. Deze foto werd gemaakt vanuit het Baptisterium.

duomo santa maria pisa kathedraal binnen

De Duomo Santa Maria (kathedraal van Pisa) vanbinnen.

baptisterium pisa italië

Het Baptisterium van Pisa. Vooral de buitenkant is heel mooi. De binnenkant vond ik minder indrukwekkend.

baptisterium pisa binnenkant

De binnenkant van het Baptisterium van Pisa. Van de bovenste verdieping krijg je een mooi uitzicht over de kathedraal.

camposanto pisa

De Camposanto van Pisa is een soort van binnenplaats naast het Piazza dei Miracoli.

camposanto pisa muurschildering duivel

Deze muurschildering van de duivel in de Camposanto is een beetje vreemd, maar deed me wel even lachen.

Giardino Scotti

Een local vertelde me dat deze tuin zeker de moeite waard was, en hij had gelijk! De Giardino Scotti ligt even wandelen vanuit het Piazza dei Miracoli maar je komt er wel heerlijk tot rust. Temidden van een mooi aangelegde en verzorgde tuin met enkele prachtige (en gigantische!) bomen genieten vooral locals van de Toscaanse zon.
In het ene deel van het park is een klein speeltuintje voor de kinderen, in het andere deel van het park vind je een grote grasvlakte met uitzicht op de oude stadsomwallingen en aquaducten die ooit door Pisa liepen.

Giardino Scotti bezienswaardigheden Pisa

De Giardino Scotti is de perfecte plek om even te ontsnappen aan het drukke Piazza dei Miracoli!

Chiesa di Santa Maria della Spina

Op weg van het treinstation naar de toren van Pisa, kom je dit kerkje vast wel tegen. Dit pittoreske gebedshuis staat vlak naast het water en lijkt eigenlijk een beetje verdwaald zo temidden op het voetpad. Toch zou ik hier ook even een korte tussenstop maken, want het gebouw is zowel vanbinnen als vanbuiten mooi versierd.

chiasa di santa maria della spina pisa dingen om te doen

Op zoek naar andere dingen om te doen in Pisa? Ga een kijkje nemen naar deze unieke kerk!

Keith Haring’s Tuttomondo

Misschien zegt Keith Haring je wel iets. Deze Amerikaanse artiest werd wereldberoemd met zijn vrolijke gekleurde figuurtjes op -bijna altijd- een witte achtergrond. In Pisa mocht hij in 1989 een groot oppervlak vullen met deze leuke mannetjes. Alle verschillende figuren hebben iets te maken met vrede op aarde.
Vanuit het treinstation is het slecht een kleine omweg om dit gigantische kunstwerk ook even te bezoeken.

tuttomondo keith haring pisa

Een gigantisch kleurrijk tafereel op weg naar de toren. Dit leuke stukje kunst is een korte tussenstop toch wel waard?

Daguitstap naar Pisa

Vanuit zowel Firenze (Florence) als La Spezia (Cinque Terre) kan je vlot een daguitstap naar Pisa regelen.
Een enkel ticket van Firenze naar Pisa kost je ongeveer €8,50, een enkel ticket vanuit Cinque terre ongeveer €15.
Vanuit het station kan je in een klein half uurtje naar de toren van Pisa wandelen. Daar heb je eigenlijk niet meer nodig dan twee uur, maar als je de toren ook wil beklimmen wellicht iets meer. Je moet de tickets immers reserveren, en vaak zijn de eerstvolgende tijdstippen al voor de komende uren uitverkocht.

Je kan natuurlijk ook een geregelde excursie boeken. Dan ben je niet gebonden aan de tijdstippen van de treinen en reis je ook iets comfortabeler. Een daguitstap naar Pisa vanuit Florence, bijvoorbeeld, kost je ongeveer €35.

Kijk ook eens naar deze gegidste tours of daguitstapjes:

» Alle tours en excursies in Pisa

Andere scheve torens

De toren van Pisa is niet de enige scheve toren ter wereld! Verspreid over heel de wereld vind je wel enkele andere indrukwekkende kantelende gebouwen. Zelfs in Italië zijn meerdere schuine torens te vinden!

  • De toren van de Hervormde Kerk in het Duitse Suurhusen staat nog een pak schever. Je zou het op het eerste zicht zeker niet zeggen. Het gebouw is dan ook veel kleiner, waardoor de helling minder opvalt.
  • Onze Noorderburen hebben ook enkele mooie exemplaren. In Acquoy vind je de toren van de hervormde kerk die juist niet zo scheef staat als de toren in Pisa. In Delft staat de toren van de Oude Kerk, en in Bedum vind je de schuine toren van de Walfriduskerk.
  • Abu Dhabi staat bekend om zijn fenomenale bouwwerken, en ook zij hebben een (ontzettend!) schuine toren. De Capital Gate. Het enige verschil met de andere torens is dat dit gebouw wel opzettelijk scheef werd gezet..
  • In Italië vind je naast de Pisa toren ook nog twee andere scheve exemplaren. De Maria-Hemelvaartkerktoren in Terlan staat ondertussen eigenlijk niet meer scheef, omdat het gevaar te groot werd. In 1891 werd het gebouw van top tot teen heropgebouwd.
    De Torre della Garisenda (onderdeel van de twee torens van Bologna) staat ook net iets schever dan die in Pisa. Bovendien kan je zijn iets rechtere broertje die er vlak naast staat ook beklimmen.
schuine toren van Pisa

Als je eens goed scheef wilt gaan, lijkt de toren van Pisa mij wel een geschikte locatie!

4.5/5 - (8 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam