21 februari, 2020

11x dingen om te doen op Usedom: het tweede grootste eiland van Duitsland

Zelf had ik nog nooit van Usedom gehoord, maar op uitnodiging van Germany Tourism leerde ik dit tweede grootste eiland van Duitsland veel beter kennen!
Relaxen op het strand, de uitgestrekte (en diversee) natuur van dit zonnige eiland, de mooie huizen, villa's, zelfs kastelen en de rustige verstopte plekjes zorgen ervoor dat je hier minstens een weekend moet doorbrengen.
Ben je benieuwd geworden en zie je een uitstapje naar Insel Usedom wel zitten? Ik vertel je de leukste dingen om te doen op dit unieke eiland!

Usedom

1. Bezoek de drie keizerlijke spa’s

Er zijn drie keizerlijke spa’s (Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin) en de badplaats Zinnowitz op Usedom. Stuk voor stuk liggen ze aan de mooie gouden stranden van het eiland en proberen ze elkaar de loef af te steken met de mooiste en rijkelijkste versierde villa’s. Deze prachtige gebouwen hebben kenmerken van zowat iedere bouwstijl en zijn zo verschillend dat je nooit zou denken dat ze in eenzelfde periode werden gebouwd.
Griekse zuilen, Romeinse fresco’s, Beierse berghutten, … De eclectische villa’s zijn een streling voor het oog!
Bovendien staan ze ook telkens aan de promenade vlakbij het strand. Tegenwoordig zijn al deze dure stulpjes heuse hotels en appartementen en is het dus perfect mogelijk om jezelf ook als een echte keizer of keizerin te laten verwennen. Je zal er wel een smak geld voor moeten neertellen, maar je krijgt er natuurlijk ook wat voor terug!
Verder moet je naast deze mooie villa’s  beslist ook het strand op. De pieren zijn haast even mooi als de schijnbaar oneindige stranden van Usedom. Vanop de houten constructies krijg je ook nog eens een mooi uitzicht op de luxueuze stulpjes van deze badplaats.

ahlbeck pier usedom

De pier van Ahlbeck. Een pareltje!

Usedom keizerlijke spa

Eén van de fantastische villa’s die je in de keizerlijke spa’s kan zien. En zo zijn er wel honderden!

2. HTM Peenemünde: oorlogsmuseum

In het noorden van het eiland ligt een indrukwekkend overblijfsel van Wereldoorlog Twee: het Historisch-Technisches Museum Peenemünde. Bij aankomst word je al meteen verwelkomd door een gigantische raket, gebaseerd op het model dat hier effectief werd gebouwd.
Doordat dit stuk van het eiland nogal afgelegen ligt, was het voor de Nazi’s de perfecte plek om er een gigantisch onderzoekscentrum en oorlogsfabriek neer te poten. Met de hulp van 12,000 (al dan niet vrijwillige) werkkrachten maakten ze hier tienduizenden raketten die ze vervolgens afvuurden op België, Frankrijk en Engeland.
Tijdens je bezoek krijg je een duidelijk overzicht van hoe de raketten werden uitgevonden en gebouwd, waarom voor deze plek werd gekozen en hoe deze uiteindelijk volledig werd vernietigd. Het verschil in levensomstandigheden van de professoren en de gevangenen kon hier bijna niet groter zijn!  Aan de hand van de verhalen van enkele overlevenden krijg je heel wat nare details te horen over het leven tijdens Wereldoorlog Twee op dit Duitse eiland.
Nadat deze plek door de Engelsen werd platgebombardeerd, werden de meeste wetenschappers die hier woonden en werkten allemaal naar andere landen gelokt (USSR, VS, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, …). Daardoor kregen ze zomaar een schone lei waarmee hun deelname aan de oorlog gewoon werd weggeveegd…

Vergeet niet om ook de aangrenzende steenkoolfabriek te bezoeken. Hier krijg je niet zo veel informatie over de oorlog zelf, maar de gigantische loodsen spreken eigenlijk al voor zich.

HTM peenemunde usedom

Het HTM is heel informatief en toont je perfect hoe de moorddadige raketten werden bedacht en gefabriceerd.

historisch technisches museum peenemunde

De opslagplaats van het kool waarmee de raketfabriek van energie werd voorzien.

3. Ontdek de afwisselende natuur van het eiland met de fiets

Er zijn oneindig veel bezienswaardigheden op Usedom waarbij je volop van de natuur kan genieten.  De fiets is de beste manier om al dat mooist op dit grote eiland te ontdekken.
Rijd langs de winderige stranden en ontdek de prachtige villa’s of baan je een weg door de sprookjesachtige bossen en polders. Er zijn genoeg fietspaden om je voor enkele dagen zoet te houden!
Je kan ook genieten van een begeleide fietstocht doorheen Usedom. Het is handig om dan een mondje Duits te verstaan!  Tijdens zo’n begeleide tocht word je meegenomen door een gids die je de mooiste en meest verrassende plekjes toont en onderweg ook enthousiast vertelt over het prachtige eiland en de prikkelende natuur. In totaal ben je zeker vijf uur onderweg, maar wees gerust: al bij al leg je maar een twintigtal kilometer af. Onderweg eet je samen iets met de gids en hou je meer dan genoeg tussenstops om naar boeiende verhalen te luisteren . Soms is de wind héél hevig, dat neem je er graag bij om de verborgen pareltjes van Usedom te ontdekken!

fietstocht usedom

Fiets door de polders, wouden of pittoreske stadjes van Usedom.

4. Haus Auf dem Kopf

Het waait soms stevig op Usedom en daardoor zou je zomaar kunnen denken dat het Haus Auf dem Kopf omver werd gekegeld door zo’n hevige windstoot.
Deze toeristische attractie lijkt op het eerste zicht nogal cheesy, maar eens je door de (omgekeerde) deur bent gewandeld wordt het kind in iedereen terug wakker!
Al het meubilair werd hier stevig vastgeplakt aan het plafond en tijdens je eerste indrukken raak je daardoor stevig gedesoriënteerd en zelfs een beetje duizelig. Eens je hersenen zich hebben aangepast aan dit atypisch huis wordt het natuurlijk tijd dat je op zoek gaat naar de perfecte fotolocatie.
Klim op het plafond zoals een spin, doe fantastische stunts waar Cirque du soleil jaloers op zou zijn of ga gewoon even casual op je hoofd staan… Draai de foto’s om en verbaas je familie en vrienden. We moeten niet altijd zo serieus zijn!

usedom haus auf dem kopf

Vergeet niet om ook even rond het huis te lopen. Álles staat immers op zijn kop!

Haus auf dem Kopf Usedom

Het lijkt wel alsof de zwaartekracht hier weg is!

5. Verken het Achterwasser met zeilboot “Romantik”

Als je een eiland bezoekt, dan moet je natuurlijk ook een boottochtje doen. Heb je altijd al gedroomd van een (romantische) zeiltocht? In Usedom is het één van de leukste dingen om te doen en het kan voor amper €16 per persoon!
Rika neemt je mee op sleeptouw door het Achterwasser, het meer die het eiland splitst van het vasteland. Onderweg worden alle knepen van het vak aan jou doorgegeven en als je het lief vraagt mag je de boot ook helemaal zelf besturen, en geloof me: dat is echt leuk om even te doen!
Hou je ogen niet alleen op het klotsende water gericht, want in de lucht zie je geregeld enkele mooie arenden of gigantische kraanvogels voorbijvliegen.
Nóg leuker wordt deze boottocht trouwens met een stukje cake en een tasje koffie. Rika houdt wel van een zoet dessertje, zolang je maar geen vlekken maakt op deze authentieke en bijna honderdjarige boot. Nu ja… Er is natuurlijk wel genoeg water in de buurt om mogelijke ongelukjes schoon te boenen!

Om zo’n gezellige zeilboot te huren kan je Rika bereiken op haar telefoonnummer (0049 (0)173 – 607 97 68) of via de website.

zeesenboot romantik zeilboot

En als het niet lukt om zelf te zeilen, dan kan je Rika natuurlijk altijd om hulp vragen.

6. Swinemünde: steek de grens over naar Polen

Usedom ligt zowel op Duits als Pools grondgebied. Hoewel Duitsland het grootste deel van het eiland in handen heeft, zijn er toch meer Polen dan Duitsers die hier wonen. Dat komt omdat Swinemünde eigenlijk de enige ‘grote’ stad is van het eiland.
Dat merk je ook heel duidelijk als je op de brede promenade wandelt. Tientallen restaurants proberen de toeristen naar binnen te lokken, terwijl op de achtergrond de muziek van menig straatartiest weerklinkt.
Eigenlijk merk je nauwelijks dat je de grens bent overgestoken, want alles wordt hier ook gewoon in het Duits vermeld. Doordat dit deel van het eiland zwaar werd gebombardeerd tijdens de oorlog, merk je ook dat er in Swinemünde veel modernere gebouwen langs de kust staan.

Schwienemunde polen usedom

Duitsland en Polen in één dag. Misschien iets voor op je bucket list?

7. Huur een Strandkorb:

Dé bezienswaardigheid van Usedom is natuurlijk de Strandkorb.
Als je al foto’s van Usedom zag, dan vielen de vreemde bakken op het strand je misschien wel al op. Deze Strandkorb (strandkorf) is een soort van veredelde strandstoel.
Je kan je er met twee personen in nestelen en het onderste deel uitklappen om daar je voeten op te leggen terwijl je het bovenste deel naar achter laat schuiven. Een soort van fauteuil dus, maar dan eentje om lekker te chillen op het strand.
Prijzen verschillen van plek tot plek, maar voor een uurtje kost het vaak niet meer dan €2,5 en voor een dag liggen de prijzen tussen €7 en €9.
Heb je geen zin om weg te zakken in deze comfortabele banken? Maak er dan tenminste wat foto’s van. Ik vond ze in ieder geval heel fotogeniek!

strandkorb usedom

Volgens mij is er geen betere manier om lekker te relaxen dat in zo’n Strandkorb!

8. Verwen je trommelvliezen met een live concert

Zoek je naar dingen om te doen in Usedom rond eind september of begin oktober, dan moet je zeker naar het Usedomer Musikfestival gaan.
Muzikale meesters van rond de Baltische staten en Scandinavië geven gedurende enkele weken het beste van zichzelf. Klassieke muziek, jazz en zelfs schlagers: er is heel wat te horen, en te zien! Want niet alleen de muziek is mooi, maar ook de locaties waar de concerten worden gehouden dragen bij tot het geheel. Een concert in een echt kasteel of in een loods waar vroeger steenkool werd opgeborgen: geef toe, dat is toch echt uniek?! Op deze manier krijg je meteen ook meer van het eiland te zien en tegelijkertijd maak je kennis met de zoetgevooisde stemmen of perfect afgestemde muziekinstrumenten van vaak wereldberoemde muzikanten.
Zelf ging ik naar ‘Schloss Stolpe’ naar een klassiek viool en cello concert luisteren. Daar werd ik echt meer dan aangenaam verrast zowel door de muziek als door de prachtige locatie.

usedomer musik festival

Sluit je dag af met een concertje van het Usedomer Musik Festival.

9. Relax tijdens een Peenesafari

Nog een leuke manier om de mooie landschappen rond Usedom te zien is tijdens een Peenesafari. Bij Abenteuer Flusslandschaft huur je een milieubewust elektrisch bootje dat door zonnepanelen wordt aangedreven en bestuurd door een gids die je maar al te graag meer vertelt over deze mooie plek.
Terwijl je geluidloos over de Peene rivier glijdt zie je geregeld een dam die door bevers werd gemaakt, hoor je non-stop het ritselende riet en de kwekkende vogels en kan je lekker socializen met de andere passagiers. Deze ervaring wordt alleen nog maar beter door het heerlijk buffet met alleen maar lokale producten. Lekkere smeerkazen, Duitse vleesjes, heerlijk brood én natuurlijk ook lekkere biertjes en wijnen van de streek maken van deze boottocht meteen ook een culinair toemaatje.
Als je in het passende seizoen komt is het trouwens goed mogelijk dat je duizenden kraanvogels ziet (en hoort!) voorbijvliegen. Deze grote vogels rusten uit in de moerassige gebieden van dit eiland en als je er zó veel bij elkaar ziet, dan word je toch wel even stil.
Ik zou wel aanraden om de ‘birds’ van Alfred Hitchcock niet op voorhand te kijken!

kraanvogels usedom

Zo veel kraanvogels bij elkaar zien is indrukwekkend! Zeker als je weet dat deze beesten bijna twee meter hoog kunnen worden!

10. Design in Usedom: Olliwood Island

Heeft je interieur dringend een opfrisbeurt nodig of ben je altijd op zoek naar leuke (en unieke) hebbedingen? Dan mag je deze winkel zeker niet missen!
Wat mij vooral opviel waren de fantastische houten creaties die volledig handgemaakt zijn. De tafels en stoelen zouden best wel leuk staan in menig design woning, maar vooral de lusters en lampen vond ik mooi! Deze hebbedingen zijn allemaal met de hand gemaakt en vervaardigd uit hout dat ergens op het eiland werd gevonden. Hierdoor heeft het hout vaak al een erg aparte structuur en de kunstige handen van Olli maken er echte pareltjes van. Bovendien zijn al hun producten 100% made in Germany en als je al van de Deutsche gründlichkeit hebt gehoord, weet je dus dat de kwaliteit hier top is!
Deze trendy zaak is gevestigd in een oud treinstation (de trein rijdt er nog steeds langs!) en wordt gerund door een enthousiast koppel dat altijd op zoek is naar nieuwe ideeën voor Olliwood Island.
Kijk op voorhand wel even de openingsuren na, want ze zijn niet elke dag open.

Olliwood island usedom

Hier kan je veel inspiratie op doen voor je interieur!

11. Naturhafen Krummin

Deze kleine haven ligt nogal afgelegen, waardoor het goed mogelijk is dat je hier in je eentje zit. Loop even langs de steigers en vergaap je aan de mooie (zeil)boten die hier liggen aangemeerd. Dit hele domein is afgeschermd door riet en bij het zachtste zuchtje wind geniet je hier van een rustgevend, ritselend concert
De beste manier om al dit moois in je op te nemen, is door je even neer te ploffen op het Hafenterrasse. Daar kan je genieten van een lekker drankje en heerlijk eten. Ik kan alvast de heerlijke zalmburger (= Lachs Bruger) aanbevelen.
Als je helemaal gek bent op deze locatie, dan kan je hier trouwens ook logeren in één van de houten hutten die op de steigers staan. Reserveer wel op voorhand, want jij bent zeker niet de enige die op deze fantastische plek wilt wakker worden.
Meer informatie over dit gezellige plekje vind je op hun website.

naturhafen krummin

Gezellig, vind je ook niet?

En nog enkele lekkere adresjes

Al dat rondwandelen op de mooie promenades van Usedom vergt natuurlijk heel wat inspanning! Om je energie op peil te houden geef ik je daarom enkele van de gezelligste en beste eet- en drinkplekjes van het eiland:

Uwes Fischerhütte

Een leuk plekje waar lekker eten wordt gecombineerd met een mooi uitzicht is Uwes Fischerhütte. Er zijn twee van deze visrestaurants en je vindt ze tussen Ahlbeck en Heringsdorf (de keizerlijke spa’s).
Op de gigantische menukaart vind je héél veel vis voor kleine en grote hongertjes. Ga binnen bestellen en kies bij goed weer een plekje vlakbij het strand.
De vis hier is kakelvers, en als je geluk hebt zie je misschien zelfs de vissersboot liggen in de duinen waarmee al dat lekkers gevangen wordt.

Pier 14

Als je op zoek bent naar een fan-tas-tisch lekker restaurant maar toch tegelijkertijd nog wat wil shoppen, dan is Pier 14 the place to be! Aan de voorkant vind je een mooie ingerichte designwinkel met heel wat leuke kleren, maar ook lekker geurende parfums en zeepjes. Je vindt er zelfs scooters die te koop zijn! Denk nu niet meteen aan Harrods, want deze winkel blijft nog steeds authentiek en is ook niet te groot.
Aan de achterkant van Pier 14 vind je een klein restaurantje met verfijnde gerechten. Kies voor het afwisselende weekmenu of de vaste kaart. Ik kan je verzekeren dat het eten hier overheerlijk is! Vergeet geen dessert; ik proefde de Vegan Brownie en ik vond deze zo lekker dat ik Pier 14 het recept nog altijd probeer afhandig te maken…

Pier 14 Usedom restaurant

Zonder twijfel het lekkerste gerecht dat ik in Usedom at. Njammie!

Hafenterrasse bij Naturhafen Krummin

Ik vertelde je al eerder over deze plek in dit artikel, maar het is echt de moeite waard om het nog eens te vermelden. Bij goed weer is dit de ideale plek voor een lekkere lunch. De kaart is vrij uitgebreid en ook héél lekker.
Heerlijk eten gecombineerd met een fantastisch uitzicht: een match made in heaven, toch?!

Remise

Als je op reis gaat, vind ik dat je je moet openstellen voor enkele lokale specialiteiten. In restaurant Remise kan je Duitse lekkernijen uitproberen, maar ook gerechtjes die specifiek zijn voor Pommern (de regio aan de zuidkuist van de Baltische Zee). Een echte aanrader hier is om de ‘Pommern Tapas‘ te proeven. Je kan kiezen tussen 3, 6 of 9 lokale gerechtjes die je in tapasvorm worden geserveerd. Zelf zou ik anders maar bijzonder weinig van deze gerechtjes hebben uitgeprobeerd, en dat zou zonde geweest zijn want elk hapje was echt wel lekker.

pommern tapas remise

De Pommern Tapas. Neem het als hoofdgerecht of als een gedeeld voorgerechtje.

Enkele praktische tips voor Usedom

  • Vanuit België is het al snel 10+ uur rijden naar dit Duitse eiland. Zelf vond ik dat nogal lang en dus zou ik eerder aanraden om Usedom te bezoeken als een uitstapje vanuit Berlijn.
    Vanuit de Duitse hoofdstad is het maar twee à drie uur rijden en als je weet dat een enkele vlucht van Brussel naar Berlijn al kan voor €5 bij EasyJet of RyanAir, dan kan je natuurlijk niet klagen!
  • Neem kleding mee in verschillende laagjes. Usedom staat bekend als het ‘zonnige eiland’, maar het blijft een eiland en dus is er altijd kans op veel wind. Een extra jas of trui kan dus nooit kwaad.

  • Het is zeker de moeite om hier een auto te hebben. Usedom is dan wel een eiland, de afstanden zijn vaak vrij groot. Als je weet dat het strand alleen al meer dan veertig kilometer lang is, dan kun je er vanop aan dat je stevig pedaalwerk moet leveren om het eiland met de fiets te verkennen!

usedom duitsland

Veel plezier op dit gezellige eiland!

Dit artikel kwam er in samenwerking met de toeristische dienst van Duitsland en de toeristische dienst van Usedom.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam