Dode zee

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 03 april, 2018

Vakanties vliegen voorbij! De tiendaagse rondtrip die ik samen met Abraham Tours deed kwam alweer tot een einde.
Op de laatste dag van deze onvergetelijke rondreis door Israel trokken we naar het laagste punt ter wereld. Nu ja... Toch het laagste punt dat niet onder water staat.
Voor we pootje zouden baden in het erg zoute water, beklommen we eerst nog het mythische Masada fort en het Ein Gedi park.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 vote)

[widgets_on_pages id=”ADTOP”]

Masada

Masada of Massada is een vierhonderd meter hoge rots die strategisch werd ingepalmd door Koning Herodes en zijn volgers. Door de Romeinse bezetting van Jeruzalem moest de Joodse gemeenschap wel vluchten, en waar beter dan in een geïsoleerde woestijn waar niets anders te vinden is dan enkele hele hoge rotsen? Juist…

Na de val van Jeruzalem in 70 na Christus bleef Massada nog drie jaar weerwerk bieden, maar als je zo afgelegen ligt kan je natuurlijk niet voor altijd blijven standhouden. De inwoners van deze gigantische citadel wouden niet in handen van de Romeinen vallen, en besloten daarom om massaal zelfmoor te plegen.

Wanneer de Romeinen het fort uiteindelijk veroverden was de verrassing ook groot. Het hele complex lag immers bezaaid met lijken.
Omdat zelfmoord de toegang tot de hemel versperde, was het zelf zo gepland dat een klein groepje mannen deze verschrikkelijke taak voor zich hadden gekregen. Ik kan het me al inbeelden: “Willen jullie eventjes de hele gemeenschap hier uitmoorden? Anders mogen we niet naar de hemel.”

Na deze verschrikkelijke ontdekking bleef het mythische Massade eeuwenlang leeg staan. Maar nu, enkele duizenden jaren later, is het een toeristische trekpleister geworden!

Je kan Massada via een slangenpad beklimmen -goede cardio!- óf je kan lekker lui zijn en de kabelbaan gebruiken die je op vier minuten naar de top brengt.

Eens je aankomt krijg je een prachtig uitzicht over het woestijnachtige landschap en de dode zee. En natuurlijk zie je ook de grootsheid van deze ooit erg machtige citadel.
De meeste gebouwen zijn nu slechts nog enkele stenen hoog, maar met een gids kom je heel wat meer te weten over deze wonderbaarlijke plek. Vergeet je zonnebrand niet, want op een hoogte van vierhonderd meter brandt de zon nog een tikkeltje harder!

Ein Gedi

Vijf minuutjes van deze lugubere plek vind je een van de bekendere natuurparken in Israel. Je zou het niet meteen verwachten in het midden van de woestijn, maar er is stromend water!

In het Ein Gedi park kan je enkele honderden meters omhoog klimmen, en op je weg naar de top kan je wat verkoeling zoeken in de vele watervalletjes die door de heuvels en bergen stromen.
Als je een klein beetje geluk hebt kan je onderweg enkele locals tegenkomen. Steenbokken en klipdassen zie je regelmatig, maar ook hyenas, bergwolven, vossen en zelfs luipaarden wonen hier. Deze beestjes komen voornamelijk ‘s nachts uit hun schuilplaats tevoorschijn, dus je hoeft je weinig zorgen te maken over een ontmoeting met deze roofdieren.

Hoe hoger we klommen, hoe vermoeiender de tocht werd. Ondertussen was het al iets na twaalven geworden, en de zon brandde op z’n hevigst. Eens we hoger kwamen, zagen we ook geen watervalletjes meer. Gelukkig werden we beloond met een prachtig uitzicht!

Niet voor erg lang… Want we moesten al beginnen denken aan onze afdaling indien we op tijd wouden terugkeren naar ons busje.

Om onze plakkerige hoofden, handen en ruggen wat af te koelen verfristen we onszelf snel even met het doorzichtige water van een van de stroompjes alvorens we ons zouden onderdompelen in het zoutste water ter wereld.

Onze vermoeiende tocht naar boven werd beloond met een prachtig uitzicht over de woestijn en de dode zee!

Onze vermoeiende tocht naar boven werd beloond met een prachtig uitzicht over de woestijn en de dode zee!

De dode zee

Naast Petra stond ook de Dode Zee al een tijdje op mijn bucket list.

Eigenlijk is de dode zee helemaal geen zee, maar een meer. Met 429 meter onder zeeniveau is dit de laagst gelegen plaats op de aarde, en ieder jaar daalt het water van dit gigantische meer weer een beetje meer.

Doordat het binnenstromende water zo snel verdampt, is er een veel hogere concentratie aan zout aanwezig in dit meer. Momenteel bekleedt de dode zee de derde plek van zoutste water ter wereld! In een normale zee zit ongeveer tien keer minder zout dan in de dode zee.

Dit zout zorgt ervoor dat iedereen die er zwemt niet erg veel moeite moet doen om boven water te blijven. Eens je er in plonst kom je immers meteen weer boven drijven!

Van aan de parking daalden we het domein verder af tot we aan het slijkige meer uitkwamen. Ik vervloekte mezelf dat ik geen slippers had aangedaan. Het modderige slijk was immers behoorlijk vies voor je schoenen, en op je blote voeten lopen deed ze instant verbranden.

Met mijn schoenen in de dode zee springen was natuurlijk ook geen optie en dus besloot ik om als een bezetene het water in te huppelen. Buiten was het een verschroeiende 37°C, en het zeewater was maar twee graden koeler.

Eens je in het warme water stapt voel je meteen hoe zout het is. De kristallen hechten zich meteen aan je lijf en vormen een plakkerig schild tot je er het met zeep afschrobt.
Als je in het water ploft voel je je net als een kurk, want het is écht onmogelijk om onder te blijven. Mijn hele lijf leek de regels van de zwaartekracht even te negeren, en even voelde ik me als een waterastronaut die deze doodse zee net had ontdekt.

Het slijk dat zich onder dit zilte water bevindt heeft naar het schijnt heel wat helende werkingen en dus zie je heel wat mensen die hun fanatiek inwrijven met het donkere goedje. Ik kon natuurlijk niet achterblijven, en samen met de Costa Ricaanse medereizigers deden we een modderkuur met het mineraalrijke slijk van de dode zee.

Nadat onze lichamen langzaamaan gepekeld waren, besloten we om nog snel even in het zwembad van boven te springen. Zo konden we het meeste zout toch al van onze lichamen voelen weken. Ik keek in ieder geval al uit naar de verfrissende douche die ik straks zou nemen, als ik terug in Jeruzalem aankwam!

In de dode zee voel je je bijna gewichtsloos. Alsof je een waterastronaut bent!

In de dode zee voel je je bijna gewichtsloos. Alsof je een waterastronaut bent!

De vele mineralen en kristallen in het slijk van de dode zee schijnen helend te zijn... Even uittesten!

De vele mineralen en kristallen in het slijk van de dode zee schijnen helend te zijn… Even uittesten!

Israel… Je bent fantastisch!

De twee laatste dagen sloten we heel rustig af in Tel Aviv. Veel meer dan aan het strand liggen, kletsen en feest vieren deden we niet meer. Maar dat hoeft ook niet altijd, want de voorbije dagen waren danig druk geweest dat ik nu wel wat rust kon gebruiken!
Na een erg grondige controle op de luchthaven was het voor mij weer tijd om dit prachtige land te verlaten en naar het kleine België terug te keren.
Ik zal Sofia en Oscar missen! Maar gelukkig is Costa Rica een land die zeker op mijn to-do lijstje staat…

[widgets_on_pages id=”ADBOTTOM”]

Excursies naar de dode zee

Vanuit Israel (voornamelijk uit Jeruzalem) zijn dagelijks tientallen uitstapjes gepland naar dit vreemde natuurfenomeen. Combineer een uitstapje naar de dode zee met Ein Gedi en Massada.

» Alle tours en excursies in Israel


 

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>