3 april, 2018

Dode zee

Vakanties vliegen voorbij! De tiendaagse rondtrip die ik samen met Abraham Tours deed kwam alweer tot een einde.
Op de laatste dag van deze onvergetelijke rondreis door Israel trokken we naar het laagste punt ter wereld. Nu ja... Toch het laagste punt dat niet onder water staat.
Voor we pootje zouden baden in het erg zoute water, beklommen we eerst nog het mythische Masada fort en het Ein Gedi park.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

[widgets_on_pages id=”ADTOP”]

Masada

Masada of Massada is een vierhonderd meter hoge rots die strategisch werd ingepalmd door Koning Herodes en zijn volgers. Door de Romeinse bezetting van Jeruzalem moest de Joodse gemeenschap wel vluchten, en waar beter dan in een geïsoleerde woestijn waar niets anders te vinden is dan enkele hele hoge rotsen? Juist…

Na de val van Jeruzalem in 70 na Christus bleef Massada nog drie jaar weerwerk bieden, maar als je zo afgelegen ligt kan je natuurlijk niet voor altijd blijven standhouden. De inwoners van deze gigantische citadel wouden niet in handen van de Romeinen vallen, en besloten daarom om massaal zelfmoor te plegen.

Wanneer de Romeinen het fort uiteindelijk veroverden was de verrassing ook groot. Het hele complex lag immers bezaaid met lijken.
Omdat zelfmoord de toegang tot de hemel versperde, was het zelf zo gepland dat een klein groepje mannen deze verschrikkelijke taak voor zich hadden gekregen. Ik kan het me al inbeelden: “Willen jullie eventjes de hele gemeenschap hier uitmoorden? Anders mogen we niet naar de hemel.”

Na deze verschrikkelijke ontdekking bleef het mythische Massade eeuwenlang leeg staan. Maar nu, enkele duizenden jaren later, is het een toeristische trekpleister geworden!

Je kan Massada via een slangenpad beklimmen -goede cardio!- óf je kan lekker lui zijn en de kabelbaan gebruiken die je op vier minuten naar de top brengt.

Eens je aankomt krijg je een prachtig uitzicht over het woestijnachtige landschap en de dode zee. En natuurlijk zie je ook de grootsheid van deze ooit erg machtige citadel.
De meeste gebouwen zijn nu slechts nog enkele stenen hoog, maar met een gids kom je heel wat meer te weten over deze wonderbaarlijke plek. Vergeet je zonnebrand niet, want op een hoogte van vierhonderd meter brandt de zon nog een tikkeltje harder!

Ein Gedi

Vijf minuutjes van deze lugubere plek vind je een van de bekendere natuurparken in Israel. Je zou het niet meteen verwachten in het midden van de woestijn, maar er is stromend water!

In het Ein Gedi park kan je enkele honderden meters omhoog klimmen, en op je weg naar de top kan je wat verkoeling zoeken in de vele watervalletjes die door de heuvels en bergen stromen.
Als je een klein beetje geluk hebt kan je onderweg enkele locals tegenkomen. Steenbokken en klipdassen zie je regelmatig, maar ook hyenas, bergwolven, vossen en zelfs luipaarden wonen hier. Deze beestjes komen voornamelijk ‘s nachts uit hun schuilplaats tevoorschijn, dus je hoeft je weinig zorgen te maken over een ontmoeting met deze roofdieren.

Hoe hoger we klommen, hoe vermoeiender de tocht werd. Ondertussen was het al iets na twaalven geworden, en de zon brandde op z’n hevigst. Eens we hoger kwamen, zagen we ook geen watervalletjes meer. Gelukkig werden we beloond met een prachtig uitzicht!

Niet voor erg lang… Want we moesten al beginnen denken aan onze afdaling indien we op tijd wouden terugkeren naar ons busje.

Om onze plakkerige hoofden, handen en ruggen wat af te koelen verfristen we onszelf snel even met het doorzichtige water van een van de stroompjes alvorens we ons zouden onderdompelen in het zoutste water ter wereld.

Onze vermoeiende tocht naar boven werd beloond met een prachtig uitzicht over de woestijn en de dode zee!

Onze vermoeiende tocht naar boven werd beloond met een prachtig uitzicht over de woestijn en de dode zee!

De dode zee

Naast Petra stond ook de Dode Zee al een tijdje op mijn bucket list.

Eigenlijk is de dode zee helemaal geen zee, maar een meer. Met 429 meter onder zeeniveau is dit de laagst gelegen plaats op de aarde, en ieder jaar daalt het water van dit gigantische meer weer een beetje meer.

Doordat het binnenstromende water zo snel verdampt, is er een veel hogere concentratie aan zout aanwezig in dit meer. Momenteel bekleedt de dode zee de derde plek van zoutste water ter wereld! In een normale zee zit ongeveer tien keer minder zout dan in de dode zee.

Dit zout zorgt ervoor dat iedereen die er zwemt niet erg veel moeite moet doen om boven water te blijven. Eens je er in plonst kom je immers meteen weer boven drijven!

Van aan de parking daalden we het domein verder af tot we aan het slijkige meer uitkwamen. Ik vervloekte mezelf dat ik geen slippers had aangedaan. Het modderige slijk was immers behoorlijk vies voor je schoenen, en op je blote voeten lopen deed ze instant verbranden.

Met mijn schoenen in de dode zee springen was natuurlijk ook geen optie en dus besloot ik om als een bezetene het water in te huppelen. Buiten was het een verschroeiende 37°C, en het zeewater was maar twee graden koeler.

Eens je in het warme water stapt voel je meteen hoe zout het is. De kristallen hechten zich meteen aan je lijf en vormen een plakkerig schild tot je er het met zeep afschrobt.
Als je in het water ploft voel je je net als een kurk, want het is écht onmogelijk om onder te blijven. Mijn hele lijf leek de regels van de zwaartekracht even te negeren, en even voelde ik me als een waterastronaut die deze doodse zee net had ontdekt.

Het slijk dat zich onder dit zilte water bevindt heeft naar het schijnt heel wat helende werkingen en dus zie je heel wat mensen die hun fanatiek inwrijven met het donkere goedje. Ik kon natuurlijk niet achterblijven, en samen met de Costa Ricaanse medereizigers deden we een modderkuur met het mineraalrijke slijk van de dode zee.

Nadat onze lichamen langzaamaan gepekeld waren, besloten we om nog snel even in het zwembad van boven te springen. Zo konden we het meeste zout toch al van onze lichamen voelen weken. Ik keek in ieder geval al uit naar de verfrissende douche die ik straks zou nemen, als ik terug in Jeruzalem aankwam!

In de dode zee voel je je bijna gewichtsloos. Alsof je een waterastronaut bent!

In de dode zee voel je je bijna gewichtsloos. Alsof je een waterastronaut bent!

De vele mineralen en kristallen in het slijk van de dode zee schijnen helend te zijn... Even uittesten!

De vele mineralen en kristallen in het slijk van de dode zee schijnen helend te zijn… Even uittesten!

Israel… Je bent fantastisch!

De twee laatste dagen sloten we heel rustig af in Tel Aviv. Veel meer dan aan het strand liggen, kletsen en feest vieren deden we niet meer. Maar dat hoeft ook niet altijd, want de voorbije dagen waren danig druk geweest dat ik nu wel wat rust kon gebruiken!
Na een erg grondige controle op de luchthaven was het voor mij weer tijd om dit prachtige land te verlaten en naar het kleine België terug te keren.
Ik zal Sofia en Oscar missen! Maar gelukkig is Costa Rica een land die zeker op mijn to-do lijstje staat…

[widgets_on_pages id=”ADBOTTOM”]

Excursies naar de dode zee

Vanuit Israel (voornamelijk uit Jeruzalem) zijn dagelijks tientallen uitstapjes gepland naar dit vreemde natuurfenomeen. Combineer een uitstapje naar de dode zee met Ein Gedi en Massada.

» Alle tours en excursies in Israel


 

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!