Daguitstap van Dubrovnik naar Mostar: tips, tours & info

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 augustus, 2023

Vanuit de drukstbezochte stad in Kroatië, kan je heel wat leuke daguitstapjes maken. Eentje daarvan is een excursie naar het magische Mostar. Een stad in Bosnië-Herzegovina die het tijdens de burgeroorlog in Joegoeslavië wel heel hard te verduren kreeg.
Deze stad ziet er erg Turks uit en ligt in het midden van een diepe vallei, waardoor het hier heel warm kan worden. Gelukkig zorgt de snel stromende Neretva rivier voor de nodige afkoeling én spektakel!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (7 votes)

Mostar Bosnië

Het befaamde Mostar…

De kans is groot dat je al over Mostar hebt gehoord. Of in ieder geval toch al van de ‘Brug van Mostar’. Deze stenen gigant werd al in 1566 door de Ottomanen gebouwd en bleef standhouden tot de Bosnische oorlog. Helaas bereikte deze nutteloze oorlog ook Mostar en naast de vele onnodige slachtoffers, viel ook de historische brug.
Na de oorlog werd besloten om de stad onder te verdelen in een moslimdeel (oosten) en een Kroatisch deel (westen).

De oude stad die tegenwoordig zo geliefd is bij veel toeristen, is eigenlijk het volledige moslimdeel. In 2004 bekostigde Turkije de heropbouw van de Stari Most (de oude brug) en daarmee kwamen ook oude tradities en gewoontes terug naar de stad.

mostar bezoeken vanuit dubrovnik

De smalle straatjes van Mostar stralen authenticiteit uit!

Hoe geraak je in Mostar?

Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden om vanuit Dubrovnik naar Mostar te geraken.
Ofwel kies je ervoor om een auto te huren in Kroatië, ofwel boek je een geregelde excursie.

Ik bespreek beide mogelijkheden.

Eigen auto huren

Autohuur in Kroatië is niet duur. Via Sunny Cars kan je een (kleine) auto al voor één dag huren voor amper €30 en ben je meteen volledig verzekerd. Geen slecht idee in Bosnië, waar sommige wegen niet echt van de beste kwaliteit zijn…

Helaas komen daar héél veel extra kosten bij als je de grens oversteekt van Kroatië naar Bosnië-Herzegovina… Veel autohuurbedrijven verplichten je om een ‘groen papier’ aan te schaffen als je deze grens wilt oversteken. En dat simpele papiertje kost tussen €100 en €150 extra.
Bovendien eisen sommige autoverhuurders ook nog dat je een extra verzekering neemt, wat natuurlijk ook weer meer geld kost.

Nog een reden om wellicht geen auto de grens over te steken: de wegen in Bosnië zijn vaak in vrij slechte staat en de wegmarkeringen vallen ook wat tegen. Vergeet ook niet dat data roaming in Bosnië-Herzegovina niet gratis is, omdat het niet tot de EU behoort. De weg zoeken met je mobiele data zal je dus veel geld kosten. Gemiddeld zo’n €15 per MB…

Excursie van Dubrovnik naar Mostar

De meest eenvoudige manier is uiteraard wanneer alles voor jou wordt geregeld.
Voor €48 werd ik vanuit mijn hotel opgepikt, vergezeld van een héél informatieve gids en kregen we meer dan voldoende tijd om Mostar te verkennen. Als kers op de taart bezochten we ook nog de prachtige Kravice watervallen en het pittoreske Pocitelj.
Als je ’t mij vraagt is deze (lange) daguitstap zijn geld meer dan waard. Zo ben je er zeker van dat alles goed geregeld is en dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan eens je de grens oversteekt…

 

Wat is er te zien in Mostar?

Dé reden om deze daguitstap te organiseren, is natuurlijk je bezoek aan Mostar.

Als je de vallei binnenrijdt waar Mostar zich in bevindt, merk je eigenlijk heel weinig op van dit historische plekje. Het wordt immers omringd door een relatief nieuwe stad. Eens je dichterbij komt, is er echter geen twijfelen meer aan: de kasseistenen paden en grijs- en zandkleurige gebouwen die zich voor je uitstrekken zijn wel degelijk Mostar.

Het lijkt hier wel alsof je plots in Turkije bent terechtgekomen. De huisjes zijn héél gelijkaardig, maar ook de vele moskeeën en minaretten doen je daar aan denken. Als je hier wat gaat eten, dan zal je ook merken dat de lokale keuken heel fel aan Turkije doet mijmeren. Zeker doen trouwens: het eten is hier lekker en goedkoop. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Mostar die je gezien móét hebben. Ik som ze even voor je op:

duikers brug van mostar

Deze durvers springen in het ijskoude water vanaf de brug van Mostar!

Enkele bezienswaardigheden in Mostar:

In het midden van de smalle straatjes, bezaaid met (gladde) kasseistenen, staan heel wat marktkramers met leuke en spotgoedkope souvenirs, of toffe restaurantjes waar je wat kan eten of jezelf even verfrissen. Dit is misschien niet echt een bezienswaardigheid, maar ik vond het historische centrum echt op en top gezellig.
Verken gerust alle zijstraatjes, want je weet nooit welke verborgen schatten je tegenkomt! Let ook goed op de huizen iets verder van de dorpskern. Heel vaak zie je daar nog een aanblik van de oorlog die hier vroeger heerste. Kogelgaten of ingestorte muren, bijvoorbeeld.

Hét monument van deze stad is natuurlijk wel de brug van Mostar. Dit indrukwekkende staaltje architectuur werd tijdens de Joegoeslavische oorlogen volledig kapot geschoten, maar gelukkig staat er nu een perfecte replica alsof er nooit wat is gebeurd. Vanop de brug krijg je prachtige uitzichten over de Neretva rivier en het mooie Mostar. Maar wat misschien nog opvallender is, zijn de halfnaakte mannen die onbevreesd op de randen van deze brug rondzwalpen.
Zij vragen een vrije bijdrage aan alle toeristen en eens ze een totaal hebben verzameld van ongeveer €30 à €50, tonen deze showbeesten hoe je gracieus (en zonder ongelukken) van deze brug springt.
De brug van Mostar is héél hoog en de rivier eronder is ijskoud en verraderlijk snel. Bovendien is het op sommige stukken heel ondiep, dus… Oordeel niet te snel. Dit is wel degelijk een levensgevaarlijke duik!
Voor het beste zicht op deze waaghalzen raad ik aan om naar beneden te stappen. Vanop de brug zie je al dat er heel wat toeristen ook langs de oevers plaatsnemen om het spektakel van daaruit gade te slaan.
Springt er niet meteen iemand? Geniet dan gewoon van het uitzicht of het frisse water.

Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen, is de grote moskee van Mostar.
Als je vanaf de brug stapt en naar links gaat, kom je in no-time deze moskee tegen. Ga een kijkje binnen nemen, maar ga ook zeker eens langs de achterkant kijken voor een prachtig uitzicht over de brug van Mostar en de Neretva rivier.
Voor het mooiste panoramische uitzicht over de stad, kan je ook de minaret van deze moskee beklimmen. De ronddraaiende trapjes maken je een beetje licht in het hoofd, maar het uitzicht is absoluut fenomenaal!

bezienswaardigheden mostar moskee

Het zicht vanop de brug van Mostar. In de verte zie je de moskee vanwaar je een prachtig uitzicht krijgt over de stad.

mostar bezienswaardigheden

Het uitzicht vanop de minaret van de moskee. Betoverend mooi!

Andere bezienswaardigheden in de buurt van Mostar

Om Mostar te bereiken vanuit Dubrovnik, ben je al snel vier uur onder de baan. Die tijd vliegt echter voorbij als je ook onderweg enkele tussenstops maakt. Ga je met de auto, een excursie of misschien wel met het openbaar vervoer? Probeer deze bezienswaardigheden ook in je dagplanning te verwerken:

Kravica watervallen

Als je ook interesse hebt in prachtige natuur, dan kan je de Kravice watervallen gewoon niet overslaan.
Dit kleine Plitvice ligt maar een heel klein stukje omrijden en is die moeite dubbel en dik waard.

Na een korte afdaling kom je uit op een magisch stukje natuur, waar je een vijf- à tiental watervallen ziet stromen. Het water dat snel over het mos stroomt en luid in het meer klettert is echt de moeite om te zien.
Van aan de oever kan je je ook laten overzetten met een sloep om vlakbij de watervallen te komen. Het uitzicht is daar niet noodzakelijk beter, maar het geeft wel een kick om zo dicht bij deze prachtige natuur te staan!
Bij heerlijk warm weer mag je ook rondom de Kravice watervallen zwemmen, maar vergeet niet dat het water vaak héél koud is. Spring er dus niet meteen in, of anders verander je meteen in een ijsblok!
De klim terug naar boven kan een beetje vermoeiend zijn, maar valt al bij al heel goed mee. Als je het echt niet ziet zitten, dan kan je ook een klein treintje nemen die je spotgoedkoop terug naar boven brengt.

kravica watervallen

De Kravica watervallen. Prachtig!

Pocitelj

Op de weg terug van Mostar naar Kroatië, passeer je langs het piepkleine maar pittoreske Pocitelj. Dit stadje lijkt sinds de middeleeuwen niet meer veel te zijn veranderd.
Zandkleurige huisjes staan dicht tegen elkaar gepropt en de smalle paden ertussen loodsen je naar de indrukwekkende moskee. Nog ietsje hoger ligt er zelfs een heus fort, vanwaar je prachtige uitzichten krijgt over dit mooie dorp en de Neretva rivier.
Doordat hier redelijk wat toeristen stoppen na hun bezoek aan Mostar, ‘profiteren’ de locals er ook van om hun verse fruit aan te bieden. €0,50 voor 500g superverse aardbeien of kersen die ook nog eens héérlijk smaken: daar kan je natuurlijk niet moeilijk over doen!

pocitelj mostar

De uitzichten van Poticelj zijn ook niet mis. Vind je ook niet?

Nog enkele tips voor je bezoek aan Mostar

  • Vergeet je EU-identiteitskaart of paspoort niet! Vanuit Kroatië steek je immers (twee keer) een landsgrens over. Zonder identiteitskaart of paspoort laat de grenscontrole je niet over. Dus checken, dubbel checken en tripel checken!
  • Doe vaste en comfortabele schoenen aan. De kasseistenen in het historische centrum van Mostar kunnen verraderlijk glad zijn. Zeker als je de brug op- en af klautert. Flipflops en sandalen lijken me niet het beste schoeisel om hier rond te lopen.
  • Betaal in Bosnische Mark en niet in Euro. In elk winkeltje of in elk restaurant accepteren ze hier euros (of dollars), maar de wisselkoersen zijn niet echt fair en dus betaal je gegarandeerd meer.  Met 40 Bosnische Mark (ongeveer €20) heb je zeker genoeg om wat te eten, een souvenir te kopen en één van de Moskeeën te beklimmen om zo een mooi uitzicht over de stad te krijgen.
kogelgaten mostar

Kijk zeker ook eens naar de huizen in de omgeving. Sommigen zitten nog vol met kogelgaten!

Dagexcursies naar Mostar

Ga je naar Kroatië en zoek je nog naar een uitzonderlijke daguitstap? Twijfel dan niet langer, want ik verzeker je dat Mostar de moeite waard is!
Je kan spotgoedkoop een auto huren bij Sunnycars, maar vergeet niet dat je dan ook een ‘groen papier’ nodig hebt om de grens over te steken. En dat kost je meteen héél veel geld meer. Als je echt een eigen auto wilt, dan raad ik aan om meteen enkele dagen de grens over te steken.
Wil je alleen Mostar (en Kravice en Pocitelj misschien ook) zien? Dan is een daguitstap nog het beste idee.
Via websites zoals GetYourGuide heb je heel veel mogelijkheden. Je kan de meeste tours ook gratis annuleren tot 24u op voorhand. Als het weer niet zo goed is, is dat wel mooi meegenomen!

Gemiddeld kost een geplande daguitstap tussen €40 en €50 per persoon.

Reis naar Kroatië

Plan je een reis naar Kroatië, of misschien wel naar meerdere landen van ex-Joegoeslavië? Kijk dan zeker eens naar deze mooie aanbiedingen!
Of lees hoe ik zelf mijn reis naar Kroatië heb voorbereid en gepland in dit artikel.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (7 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>