Edinburgh Castle bezoeken: info, foto’s, tips & tickets

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 13 februari, 2020

Tijdens een rondreis door Schotland denkt men in de eerste plaats aan de schitterende natuur die het land kenmerkt. Toch mag de cultuur zeker niet vergeten worden en daarvan is Edinburgh Castle uitgegroeid tot het nationale symbool. Dit schitterend stukje geschiedenis mag daarom zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan de Schotse hoofdstad.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)

Tickets of rondleidingen boeken

Als je van plan bent om het Edinburgh Castle te bezoeken, is het geen slecht idee om je tickets of rondleiding al op voorhand te boeken. De wachtrijen zijn soms heel erg lang, zeker in de vakantieperiode, en daardoor kan het aanschuiven erg lang zijn. Bovendien kan je ter plekke alleen tickets aanschaffen die je toegang geven tot het kasteel in de namiddag. Wil je dit drukke tijdstip vermijden? Boek dan alvast je kaartjes online voor ‘s morgens. Dat kan via GetYourGuide.

Edinburgh Castle bezoeken

De geschiedenis van Edinburgh Castle in een notendop

Al in de Bronstijd bouwde men voor het eerst een nederzetting op Castle Rock, maar men vermoedt dat er pas een kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Sinds de heerschappij van David I tot 1633 was het een koninklijke residentie. Nadien werd het een tijdje als militaire kazerne gebruikt, tot men het in de negentiende eeuw erkende als een essentieel onderdeel van het Schots nationaal erfgoed. Tegenwoordig is het de meest bezochte (betalende) bezienswaardigheid van het land, wat twee miljoen bezoekers per jaar oplevert.

uitzicht edinburgh castle

Het uitzicht vanuit Edinburgh Castle is trouwens ook niet verkeerd.

De belangrijkste bezienswaardigheden van het kasteel van Edinburgh

Uiteraard is Edinburgh Castle zoveel meer dan enkel een (heel mooi) hoopje stenen, want er valt zoveel te ontdekken binnen de muren. Eens je tickets (€20) hebt gekocht om de binnenkant van dit beroemde kasteel te betreden krijg je heel veel mooie dingen voorgeschoteld.
Als je graag wat meer info wilt over alles wat je te zien krijg, is het misschien geen slecht idee om een gegidste tour te boeken. Een voorrangsticket met gids kost €33 per persoon.
In ieder geval mag je de volgende plekken zeker niet missen wanneer je Edinburgh Castle gaat bezoeken:

Het Royal Palace

Het koninklijke paleis moet je niet alleen bezoeken voor de rijkelijke inrichting, maar ook vanwege de historische waarde hiervan. Binnen deze muren hebben zich immers heel wat belangrijke gebeurtenissen afgespeeld. Koningin Mary of Guise (die als fervent katholiek vocht tegen de protestantse hervorming) stierf hier in 1560. Maar tezelfdertijd (zes jaar later) bracht haar dochter Mary, Koningin der Schotten, haar zoon James VI hier ter wereld. Deze jongen werd zowaar op amper eenjarige leeftijd koning en verenigde Schotland en Engeland in 1603. Zijn belang voor het land kan dan ook niet onderschat worden en de piepkleine kamer waar hij voor het eerst het levenslicht zag, wordt dan ook door velen bezocht.

De crown jewels

Qua bekendheid moeten deze kroonjuwelen misschien onderdoen voor deze in de Tower of London, maar qua pracht zijn ze minstens evenwaardig. De scepter werd aan James IV gegeven door Paus Alexander VI en de kroon werd voor het eerst gedragen tijdens de kroning van de eerder genoemde Mary of Guise in 1540.
Het was pas drie jaar later dat ze voor het eerst gecombineerd werden, toen Mary Queen of Scots in 1543 gekroond werd.
Jarenlang werden ze verborgen (onder meer tegen het leger van Oliver Cromwell), maar in 1818 werden ze herontdekt door Sir Walter Scott, de beroemde schrijver die onder meer Ivanhoe schreef.

De Great Hall

Deze hal is niet alleen “great” naar Trumpiaanse normen, maar is ook objectief gezien een van de mooiste kamers van het Verenigd Koninkrijk. In 1511 werden de werken voltooid ter ere van James IV en de zaal bevindt zich in het hart van het kasteel. Lang kon de koning er jammer genoeg niet van genieten, want hij verloor het leven tijdens de Slag om Flodden in 1513 toen hij de troepen van Henry VIII (jawel, dé Henry VIII!) bekampte. De muren zijn versierd met wapens en schilden, en het prachtige houten dak wordt ondersteund door balken met gegraveerde stenen. Als je goed kijkt kan je hierin distels zien, het nationale symbool van Schotland.

great hall edinburgh castle

De Great Hall. Indrukwekkend, vind je ook niet?

De Stone of Destiny

Deze episch klinkende steen is een krachtig en oud symbool van de Schotse monarchie, daar deze de kroning van vele koningen heeft meegemaakt.
 Volgens een legende werd het als een kussen gebruikt door de patriarch Jacob toen hij droomde van Jacobs ladder (die tot de hemel reikte). Dit heilig voorwerp kwam via Ierland tot in Schotland terecht.
In 1296 voegde Edward I het toe aan zijn eigen troon en sindsdien werd het gebruikt in de kroningsceremonies van de monarchen van Engeland en nadien van heel Groot Brittannië.
800 jaar later werd de steen naar Schotland teruggebracht, waar je hem dus in Edinburgh Castle kunt aanschouwen. Enkel wanneer een kroning plaatsvindt in Westminster Abbey mag de steen het kasteel (even) verlaten.

St. Margaret’s Chapel

Deze kapel werd rond 1130 door David I ter ere van zijn moeder Koningin Margaret gebouwd en is daarmee het oudste gebouw van Edinburgh. Tegenwoordig wordt de kapel nog altijd gebruikt voor dopen en bruiloften.

De one o’clock gun

Reeds in 1861 vuurde men dit kanon af zodat schepen hun maritieme klokken juist konden zetten (die ze nodig hadden om de oceanen te bevaren). Tegenwoordig wordt de one o’clock gun nog elke dag afgevuurd om één uur (behalve op zondagen, op kerstdag of Goede Vrijdag).

one o clock gun edinburgh castle

Ben je klaar voor een luide knal? Bedek wel je oren!

De Military Tattoo en Edinburgh Castle

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft dit niets met militaire tatoeages te maken. De Military Tattoo is namelijk een taptoe. Voor zij die het in Keulen horen donderen: een taptoe is een militaire optocht die gepaard gaat met heel wat muziek en waarbij de verschillende strijdmachten van het leger zich aan het publiek voorstellen.
In de Schotse hoofdstad maakt deze taptoe deel uit van het Edinburgh Festival, dat elk jaar in augustus plaatsvindt onder het oog van ongeveer 220,000 toeschouwers.

military tattoo edinburgh

Vuurwerk, véél doedelzakken en een echt spektakel. De Military Tattoo is indrukwekkend!

Kaartjes Edinburgh Castle

Het Kasteel van Edinburgh werkt met een getimed ticketsysteem. Om gegarandeerd binnen te mogen op de datum en het tijdstip van je keuze, moet je je kaartjes op voorhand boeken. 
Op de dag zelf kan je ook nog kaartjes kopen, maar dan kan je Edinburgh Castle enkel bezoeken in de namiddag. Om ’s ochtends binnen te mogen moet je minstens een dag op voorhand reserveren.
Kaartjes kan je kopen via officiële partners van het Edinburgh Castle (o.a. GetYourGuide, Tiqets en GetYourGuide) en hiervoor betaal je de volgende prijzen:

 • Volwassenen (16-59 jaar): 17 pond
 • Kinderen (5-15 jaar): 10,20 pond
 • Korting (60+): 13,60 pond

Audiogidsen zijn beschikbaar in onder meer het Engels, Frans en Duits en hiervoor betaal je als volwassene 3,5 pond, kinderen betalen 1,50 pond.

Wil je liever een real-life gids? Dan betaal je €33 per persoon met voorrangstickets inbegrepen.

 

 

Openingstijden Edinburgh Castle

Tijdens de zomermaanden (26 maart tot 30 september) is het kasteel geopend van 9:30u tot 18u. Tijdens de wintermaanden (1 oktober tot 25 maart) kan je van 9:30u tot 17u binnen. De laatste toegang is telkens een uur voor sluitingstijd, maar je hebt minstens twee uur nodig om het meeste uit je bezoek te krijgen. Je kan dus best iets vroeger binnen gaan.
Op 25 en 26 december is het kasteel gesloten, op 1 januari is het geopend van 11u tot 17u.

kasteel edinburgh

Het is een fikse klim op tot aan het kasteel van Edinburgh te komen, maar eens je er bent zijn de uitzichten prachtig!

Acht leuke weetjes over Edinburgh Castle

 1. Volgens recent onderzoek werd het kasteel in zijn 1100-jarige geschiedenis 26 keer belegerd, waarmee het de titel krijgt van meest belegerde plek in Groot Brittannië en een van de meest aangevallen plaatsen ter wereld.
 2. Edinburgh Castle en Harry Potter gaan hand in hand, vermits J.K. Rowling haar bestsellers schreef in de Schotse hoofdstad. Het is daarom niet verwonderlijk dat het kasteel van Edinburgh haar inspireerde voor Zweinstein (Hogwarts). Hoewel de schrijfster dit nooit officieel bevestigde, hoef je maar een blik op het imposante bouwwerk te werpen om dit te zien.
 3. Op de promenade stond er een brandstapel waar honderden veronderstelde heksen werden verbrand. Onder hen was Janet Douglas de bekendste, zij werd beschuldigd van poging tot moord op koning James V. Hoewel ze onschuldig was, bekenden haar dienaars nadat ze door James gefolterd werden.
 4. In de negentiende eeuw wou men de militaire gebouwen van het kasteel vervangen door een mooi, sprookjesachtig kasteel, maar uiteindelijk werden deze plannen niet gerealiseerd.
 5. In 1811 konden 49 Franse oorlogsgevangenen ontsnappen door zich een weg te hakken door een muur in het kasteel. Slechts één van hen werd gevat. Tegenwoordig kan je nog altijd het gat in de muur zien.
 6. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de eerder genoemde Kroon van Schotland verborgen onder een middeleeuwse latrinekast in een van de torens zodat de vijand deze niet kon vinden.
 7. Volgens een aantal mensen is het kasteel behekst. Toen de ondergrondse tunnels werden gevonden, stuurde men een doedelzakspeler naar beneden om op onderzoek te gaan. Hij speelde op zijn doedelzak zodat de mensen boven hem konden horen waar hij was. Plots stopte de muziek waarop men naar hem op zoek ging. Zijn lichaam werd echter nooit gevonden. Men zegt dat men af en toe zijn muziek onder het kasteel kan horen.
 8. Plaatselijke studenten aan de University of Edinburgh bezoeken Edinburgh Castle pas voor de eerste keer nadat ze zijn afgestudeerd. Volgens bijgeloof zal elke student die door de kasteelpoorten wandelt buizen voor zijn of haar laatste examens.

Je kan dus haast niet anders dan het kasteel van Edinburgh bezoeken en de Schotse geschiedenis in levenden lijve ondervinden. Neem zeker je tijd om elke bezienswaardigheid in je op te nemen en pas op voor het spook van de doedelzakspeler…

kasteel edinburgh bezoeken

Of je het kasteel van Edinburgh gaat bezoeken of niet, je ziet het van bijna overal in de stad!

Reis naar Schotland plannen?

Edinburgh is een parel, maar de natuur van Schotland is eigenlijk nog meer de moeite waard (lees zeker dit artikel).
Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Boek dan een mooie (auto)reis naar Schotland. Kijk eens naar deze deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>