El Teide vulkaan op Tenerife bezoeken: Mijn tips, info & foto’s!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

El Teide op Tenerife is de hoogste vulkaan op de Canarische Eilanden. Elk jaar wagen meer dan 4 miljoen mensen zich aan een beklimming van deze gigantische slapende vuurberg, die in zijn eigen nationale park ligt.
Wat kan je allemaal beleven als je de El Teide vulkaan bezoekt? Hoe regel je het beste vervoer naar het park, en waar moet je rekening mee houden? Met mijn tips voor El Teide maak je het meeste van dit spectaculaire uitje!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)

vulkaan Tenerife bezoeken

Wat is El Teide precies?

De Canarische Eilanden zijn vulkanisch. Ze zijn gevormd uit roodheet vloeibaar gesteende (magma) dat uit de aardkorst omhoog borrelde en in de zee tot eilanden stolde. Zo werden de Canarische Eilanden gevormd. Daarna vonden er nog steeds uitbarstingen van magma plaats, waardoor je nu een paar hoge calderas (vulkaantoppen) op je rondreis op Tenerife kunt bewonderen.

De El Teide vulkaan werd meer dan 100.000 jaar geleden gevormd en is sinds die tijd nog een paar keer uitgebarsten. Maar de laatste eruptie dateert alweer van 1909, en dus wordt deze vulkaan op Tenerife bezoeken als veilig beschouwd. Je merkt, als je op de top staat, ook niet veel van het vulkanisme – de berg is niet heet en je ziet geen gloeiende lava. Wat je wel direct opvalt zijn de enorme hopen vruchtbare lavasteen die rond de vulkaan zelf en in het nationaal park het landschap uitmaken.

bezienswaardigheden Tenerife

Dit nationale park is énorm groot! Prachtige landschappen en mooie wandelingen… Lees hier mijn tips!

Het Nationaal Park van El Teide

In 1954 is het landschap rond El Teide op Tenerife uitgeroepen tot Nationaal Park. En dat is helemaal terecht, want het is één van de mooiste bezienswaardigheden van Tenerife. Ik vertelde al dat vulkanische steen erg vruchtbaar is, en dat merk je aan de weelderige plantengroei in het park.

Je móet door dit 19.000 hectare grote park als je de top van El Teide wil bereiken. In het begin van je rit naar de vulkaan zie je eerst groene bossen die in dit deel van Tenerife uitzonderlijk goed groeien. Verderop in het park kom je grillige zuilen van vulkaansteen, de typische rotsvegetatie en bloemrijke hellingen tegen. Nog dichter bij de vulkaan rijd je door zwarte vlakten vol met lavapuin.

En uiteindelijk houden de planten helemaal op met groeien. Dan sta je voor de machtige top van El Teide, de vulkaan die op Tenerife de skyline domineert. Die verheft zich meer dan 7.500 meter boven zeehoogte, en meer dan twee kilometer boven het omliggende landschap.

Maar er valt nog meer te zien in dit enorme park! Er liggen doorgaande wegen in, zodat je het park ook met je huurauto of met een quadrit kunt ontdekken. Je kunt er eindeloos wandelen in een omgeving die bijna vrij is van menselijke invloeden. Tijdens die wandelingen ontdek je de mysterieuze flora en fauna van Tenerife en zie je hoe het vulkanische het hart van dit eiland gevormd heeft.

Je kunt ook sterrenkijken bij een observatorium, genieten van een schitterende zonsondergang, en spectaculaire rotspartijen bezoeken. Op verschillende plekken in het park kan je eten en drinken kopen, en het is zelfs mogelijk om te overnachten in een luxe hotel onder de oude top van de El Teide vulkaan!

Nationaal Park El Teide

Van woestijnlandschappen tot heuse bloemenvelden… Het is hier adembenemend divers!

wandeling rond Montana de la Botija Teide nationaal park

De Montaña de la Botija wandeling vond ik trouwens ook een echte aanrader!

Hoe bereik je de El Teide vulkaan op Tenerife?

Oké, even een megahoge vulkaan meepakken op je rondreis over de Canarische eilanden: da’s leuk! Maar het kost je ook even wat voorbereiding en praktische organisatie. Hoe pak je dat aan, van je hotelkamer tot de krater?

Vervoer naar het Nationaal Park

Eerst heb je vervoer nodig naar het park waarin de vulkaan ligt. In de meeste gevallen zal je naar de voet van de vulkaan willen reizen, waar een kabelbaan begint. Hier is een parkeerplaats waar bussen en auto’s achter gelaten kunnen worden. Je hebt eigenlijk drie opties om naar de voet van El Teide te gaan.

 • Er zijn verschillende excursies die toeristen per bus meenemen naar El Teide. Sommige zijn goed betaalbare dagtrips, andere bieden je een speciale belevenis, zoals een bezoek bij zonsondergang of een nachtelijke tour om sterren te kijken op de vulkaan.
 • Ook zijn er openbare (guagua) buslijnen die naar het Park gaan. Vanaf Puerto de la Cruz neem je lijn 348 naar El Teide, en vanaf Costa Adeje neem je lijn 342 naar El Teide. Kaartjes voor die bussen zijn in de bus zelf, in kiosks en in winkels te koop. Controleer van tevoren of de bussen op de aangegeven tijden rijden.
 • El Teide bezoeken met je huurauto in Tenerife geeft je de beste positie om naar de berg te gaan. Dan ben je niet afhankelijk van de vertrektijden van een bus, en je kunt ook makkelijk andere spots in het Nationaal Park bezoeken. Om nog maar te zwijgen over alle gemak die het voertuig je de rest van je vakantie zal opleveren!
  Een auto huren op Tenerife is erg goedkoop: er worden tarieven van 6 tot 12 euro per dag gerekend. Om bij de berg te komen moet je naar de TF-21: het kabelbaanstation bevindt zich op km 43 van die weg. Google maps of een andere navigatie app op je smartphone loodst je zonder problemen naar de juiste locatie!
El Teide zonder kabelbaan

Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Ook leuk!

El Teide op eigen kracht beklimmen

Oké, je staat aan de voet van de vulkaan, waar de kabelbaan begint. Maar je kan El Teide ook zonder kabelbaan beklimmen. Dat is geen simpel klusje: de paden omhoog zijn steil, het is heet, en je hebt het over een stijging van 2457 meter. Maar het is absoluut mogelijk voor mensen die een goede conditie hebben en niet voor het allereerst een bergwandeling maken.

Lees je van tevoren even goed in als je van plan bent om deze vulkaan op Tenerife te tackelen. Of kies voor een beklimming onder begeleiding van een ervaren gids. Ik raad je ook aan om wat extra spullen mee te nemen, zoals droge sokken, meer kleding, een EHBO-setje, nóg meer eten en drinken – en een stevige, comfortabele backpack om dit alles in te vervoeren.

Eil Teide vulkaan beklimmen

Het belooft een zware klim te worden, maar wel een mooie uitdaging!

El Teide bezoeken met auto

Nog een kléin stukje verder!

Omhoog met de El Teide kabelbaan

De meeste toeristen, en ik ga je hier absoluut niet voor veroordelen, kiezen er voor om met de kabelbaan omhoog te gaan. Met de El Teide kabelbaan word je 3.500 meter de vulkaan opgehesen, waar je op een platform genaamd ‘La Rambleta’ terecht komt. De kabelbaan is modern en comfortabel, en de twee cabines bieden elk plek aan maximaal 44 personen.

Vanuit de lift is het uitzicht onbeschrijfelijk mooi. Je zweeft boven een uniek landschap dat gevormd is door woeste rivieren van lava en door de erosie van wind en regen. Elke rots en zandvlakte heeft zijn eigen tint, en de bonte vegetatie doet ook een duit in het zakje.

El Teide kabelbaan tickets moet je online bestellen: er is geen verkoop aan een loket. Alleen een retourtje naar de top kost je €38 voor een volwassene en €19 voor een kind. Verder zijn er ook speciale tickets voor de El Teide kabelbaan met wat extra’s, zoals een rondleiding door een gids naar een uitzichtpunt, of tickets met een inbegrepen audiotour. Die hebben uiteraard een andere prijs. Dit is bijvoorbeeld een halfdaagse tour met El Teide kabelbaan tickets én ophaalservice inbegrepen, maar er zijn online en wel nog meer aanbiedingen te vinden.

El Teide kabelbaan

Met de kabelbaan naar El Teide krijg je fenomenale uitzichten en bespaar je heel wat energie!

kabelbaan Teide

De uitzichten vanaf de kabelbaan zijn echt bijzonder mooi!

Wat moet je verder weten over de kabelbaan op El Teide?

 • De parkeerplaats aan de voet van de lift is open tussen 8.00 en 18.00.
 • De kabelbaan is alleen geopend van 9.00 tot 16.00. Wees niet te laat bij het station als je geen overnachting hebt gepland!
 • De baan is in principe elke dag van het jaar open, bepaalde feestdagen uitgezonderd. Alleen bij storm wordt de lift gesloten voor het publiek. Bij hevige regenbuien kan de weg naar de vulkaan uit voorzorg gesloten worden.
 • Zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 3 jaar en mensen met hart- of vaatziekten mogen niet mee met de kabelbaan. Ook mensen die niet goed ter been zijn zouden niet in moeten stappen. Mocht de kabelbaan uitvallen, dan moet iedereen die dan op de top is namelijk te voet de lange afdaling maken. De kans dat dat gebeurt is natuurlijk wel héél klein…
El Teide kabelbaan tickets

Wat voel je je nietig en klein in zo’n immens landschap… Waaauw!

Op naar de top

Tot zover mijn plan gevolgd? Dan sta je nu op La Rambleta, de plek waar de kabelbaan je aflevert. Of waar je op eigen kracht heen bent gelopen – in dat geval chapeau! Je hebt vanaf La Rambleta nu de keuze uit drie verschillende voetpaden om je reis voor te zetten.

 • Het eerste pad loopt via de Sendero Telesforo Bravo en is het enige pad dat je écht naar de krater van El Teide brengt. Dit is een moeilijke route. Deze route mag je alleen volgen als je een gratis vergunning hebt aangevraagd voor je vertrek! En dat moet meestal al maanden op voorhand gebeurd zijn… Bereik je de krater? Dan sta je aan een enorme kom vol puin en as in alle tinten wit, bruin en zwart. Dit buitenaardse landschap is een indrukwekkend monument voor de kracht van de natuur. Pak je smartphone er maar bij: je gaat geen stoerdere foto’s dan dit maken van je vakantie op Tenerife!
 • Het tweede pad loopt naar een uitkijkpunt genaamd La Fortaleza, en dit is een gemiddeld makkelijke route. Hier heb je een uitzicht over het noorden van Tenerife, waar je onder je de weelderige bossen van de Orotava ziet liggen onder een dichte mantel van donzige wolken – ja, je staat hier letterlijk in de hemel. Als het weer het toelaat kan je ver voorbij de zee zelfs de andere Canarische eilanden zien liggen.
 • Het derde pad is het populairst en gaat naar het uitkijkpunt Pico Viejo. Ook deze route heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Vanaf het uitkijkpunt heb je een uitstekend uitzicht over de oude top van El Teide, Pico Viejo. Hier bovenaan de grandioze vulkaan, waar niets meer groeit, waan je je op een andere planeet. Pikzwarte ravijnen en gestolde lavastromen beheersen de top van El Teide, en in de koude berglucht ruik je de zwavel die uit de onderaardse rotsspleten drijft.
rondreis Canarische eilanden Teide kabelbaan

Aangekomen op de top? Dan kun je hier twee leuke wandelingen maken (+/- een uurtje elk).

Wat nog meer doen in het Nationaal Park?

Ik heb je tot nu toe verteld hoe je naar de top van El Teide komt. Maar het Nationaal Park waar de berg in ligt is 19.000 hectare groot, en dus valt er méér te doen dan de vulkaan bedwingen. Dit zijn een paar suggesties voor als je je bezoek aan het Park wilt uitbreiden met extra activiteiten of er zelfs wilt overnachten.

Sterren kijken

Ga je de hoogste vulkaan op Tenerife bezoeken? Overweeg dan om tot de avond te blijven. In dit Nationaal Park heb je namelijk nauwelijks last van lichtvervuiling – en dat betekent dat je hier geweldig sterren kunt kijken. Zeker op heldere dagen kan je de meeste bekende sterrenconstellaties waarnemen.

Er worden ook speciale excursies georganiseerd met als doel om sterren te kijken: hierbij gaan er ervaren gidsen met astronomische instrumenten mee, zodat je nog veel meer ziet dan met het blote oog. Eén van de partijen die zulke evenementen organiseert is het Observatorio del Teide bij Izaña. Dit is een sterrenwacht in het park op 2.400 meter hoogte, dat ook overdag te bezoeken is. Boek hier een sterrenkijkactiviteit met telescopen bij dit observatorium.

melkweg el teide sterren kijken

Je kunt vanaf hier zelfs de Melkweg zien!

Speciaal bezoekmoment kiezen

Een paar momenten om naar El Teide te gaan zijn extra magisch. Omdat de vulkaan zo hoog ligt, is de onmiddellijke omgeving rond de berg in de winter vaak met een dikke deken van sneeuw bedekt – een fantastische en bizarre belevenis op dit subtropische eiland. Ook is de vulkaan extra mooi bij zonsopgang en zonsondergang, omdat de laag invallende lichtstralen een zee van kleurtinten in de rotsen laten verschijnen. Met deze activiteit combineer je een blik op de zonsondergang met een sterrenkijksessie.

vulkaan Tenerife bezoeken teide winter

Sprookjesachtig mooi met sneeuw!

Opvallende rotsformaties fotograferen

In het park van El Teide op Tenerife vind je een paar steenmassa’s die een paar foto’s of selfies waard zijn. Die zijn ooit gevormd door uitbarstingen van de vulkaan, en ze zijn in de loop van de tijd afgesleten tot hun huidige, bizarre vormen. Ik kan je aanraden om de volgende opvallende rotsen te bezoeken.

 • De Roque Cinchado word vaak ‘de vinger van God’ genoemd en lijkt, inderdaad, wel wat op een wijzende vinger, die van onder smaller is dan van boven.
 • De Roques de García doen je denken aan de mesas van het Wilde Westen, en vormen samen een formatie die aan een kasteelruïne doet denken. Ze liggen aan een spectaculaire zwarte vlakte van lavasteen.
 • Tenslotte is er de robuuste La Catedral, die mij persoonlijk doet denken aan de beroemde Sagrada Familia-kerk van Gaudí.
Roques de Garcia Teide nationaal park

De Roques de García waren misschien wel mijn favoriete wandeling hier. Kun je mij spotten? 😉

In een berghotel overnachten

In het Park liggen een paar hotels, en het meest spraakmakende daarvan is het driesterrenhotel Parador de Las Canadas de Teide, dat halverwege de El Teide op Tenerife gebouwd is. Hier kijk je tegen de oude top (Pico Vieje) van de berg aan, terwijl je een baantje trekt in het zwembad, dineert in het goede restaurant of op je gemak wakker wordt in je hotelbed. Ik kan je een verblijf in dit hotel speciaal erg aanraden als je van plan bent om een langere excursie door het park te maken.

Parador de Las Canadas de Teide

Het Parador de Las Canadas de Teide.

Tips voor El Teide bezoeken

Een bezoek aan El Teide op Tenerife brengt risico’s met zich mee. Nee, de kans dat je een dramatisch, vurig einde vindt in een kolkende lavastroom is minuscuul. Maar de vulkaan is wél hoog en steil, en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook is het park een kwetsbaar natuurgebied waar jaarlijks een paar miljoen mensen op bezoek komen, dus is het heel fijn als je respect toont voor het lokale landschap! Waar moet je rekening mee houden als je de vulkaan van Tenerife gaat bezoeken?

 • Draag geschikte kleding voor het beklimmen van een hoge berg. Het is hier fris tot koud, en de zonneschijn is zowel in de winter als de zomer erg fel. Stevige wandelschoenen die opgewassen zijn tegen rotsgrond, een lange broek en een jack of trui, warme kleding die je makkelijk aan en uit kan trekken, een zonnebril tegen het felle licht, en een pet, muts of vissershoedje is de basic kleding voor El Teide die ik je wil aanraden.
 • Ga je lange stukken te voet afleggen? Houd er rekening mee dat je snel verbrandt en uitdroogt in de Canarische zomer. Neem een paar liter water, iets te eten, beschermende kleding en zonnebrandcrème mee.
 • Blijf op de paden. Niet alleen jezelf te beschermen tegen verdwaling of een mare valpartij, maar ook omdat je anders kwetsbare delen van het landschap kan beschadigen.
 • Neem je afval mee in je rugzak of in een afvalzakje, en deponeer het in één van de vuilnisbakken in het park.
 • Bekijk de weersverwachting goed. Bij hevige storm of regen kunnen delen van het park niet bereikbaar zijn, en stortregens, bliksem of windkracht 8 maken je bezoek er ook niet leuker op. Stel je bezoek aan de El Teide vulkaan bij heel slecht weer liever nog een dag of wat uit. Precies daarom is het trouwens interessant om bij GetYourGuide tours te boeken. Bij hen mag je namelijk altijd tot 24 uur gratis op voorhand annuleren.
 • Het volgende zou ik je eigenlijk niet hoeven te vertellen, maar voor de zekerheid: laat Moeder Natuur ongemoeid. Dood geen dieren, verstoor ze niet en laat nesten met eieren met rust. Laat ook bijzondere bloemen en prachtige stukken lavasteen liggen: als elke toerist zo’n ‘souvenir’ mee zou nemen, blijft er weinig te genieten over in het park.
tips El Teide

Veel plezier bij de mythische vulkaan van Tenerife: El Teide. Hopelijk was je iets met deze tips!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>