Ella, Sri Lanka: Bezienswaardigheden, Tips & Mijn dagplanning

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Ella in Sri Lanka is één van de meest tot de verbeelding sprekende dorpjes van het hele eiland. Het is erg centraal gelegen in een bergachtig gebied vol kronkelige weggetjes die door tuktuk's en kleurrijke bussen worden getrotseerd. De uitzichten op feeërieke theeplantages of ongerepte jungles in duizenden tinten groen, in combinatie met de vele bijzondere bezienswaardigheden maken dit één van de meest geliefde bestemmingen in Sri Lanka.
Wat hier allemaal te beleven valt, handige tips, leuke hotels en meer informatie over Ella schreef ik neer in deze blog!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 votes)

Ella Sri Lanka tips

Hoe lang in Ella, Sri Lanka verblijven?

Er valt heel wat te doen in Ella in Sri Lanka, ook al is het dorpje op zichzelf niet erg groot. Het zijn vooral de prachtige natuurlijke bezienswaardigheden in de buurt die je aandacht verdienen. Om van al dat moois te genieten zonder dat het ooit te gehaast wordt, raad ik aan om er drie volledige dagen te verblijven. Zo heb je genoeg tijd om alles te bezoeken, maar ook voldoende pauzes om even tot rust te komen.

3 of 4 dagen in Ella: mijn dagplanning

Ik verbleef hier drie volledige dagen en op mijn vierde dag nam ik de trein van Ella naar Kandy. Dit is het overzicht van mijn dagplanning:

Dag 1: Aankomst iets na de middag. Eet iets bij je accommodatie of in het centrum van Ella en neem daarna de tuktuk naar Ravana Falls. Deze prachtige waterval ligt op amper een kwartiertje rijden van Ella en is echt het bezoeken waard! Het is hier altijd een levendige bedoening, dus wandel zeker ook even rond de kleurrijke kraampjes. Als je tijd en zin hebt, kun je ook een plons wagen in de waterval.
Ga vervolgens verder naar de Nine Arches Bridge. Vanaf het punt dat je wordt afgezet is het nog een kleine wandeling door de jungle (met een paar gladde stukjes, dus let op!) vooraleer je deze bezienswaardigheid bereikt. Ga op zoek naar het mooiste uitzichtpunt voor een foto van de befaamde trein of trek je stoute schoenen aan en wandel de treinsporen op, door de tunnel.

Dag 2: Geniet van de zonsopkomst bij je accommodatie en zorg voor een stevig ontbijt. Probeer zo vroeg mogelijk te vertrekken naar Ella Rock, want je wilt de beklimming naar deze bezienswaardigheid liefst doen wanneer het nog niet te heet is. Het zwaarste deel is gelukkig wel door een bos, waardoor je veel schaduw hebt. Vanaf het Kithalella treinstation is het ongeveer anderhalf uur wandelen en klimmen. Vergeet zeker niet om ook het tweede uitzichtpunt te bezoeken, want dat is naar mijn mening nog mooier.

Wanneer je terug beneden bent aangekomen, raad ik aan om lekker te lunchen en dan even te ontspannen in je hotel of homestay. Bij goed weer, kun je ‘s avonds afzakken naar Little Adam’s Peak. De klim naar deze berg duurt maar twintig minuutjes en is niet zo zwaar. Voor een zonsondergang moet je echt wel iets over hebben!

Dag 3: Vandaag ga je iets verder weg uit Ella en regel je een tour naar één van de bezienswaardigheden in de omgeving. Zelf ging ik de thee plantages van Lipton’s Seat bezoeken en daarna gaf ik mijn ogen de kost bij de tweede grootste waterval van Sri Lanka, Diyaluma Falls. Je bent in de vroege voormiddag terug, dus als je andere bezienswaardigheden van Ella in Sri Lanka nog niet bezocht, is dit het perfecte moment.

Dag 4: Afhankelijk van wanneer je trein naar Kandy vertrekt, kun je ‘s morgens nog genieten van enkele uitzichten of een uitgebreid ontbijtje. Ik raad aan om de trein van Ella naar Kandy te nemen rond 9 uur ‘s ochtends. Zo blijft het gedurende de hele rit licht (en kun je dus mooie foto’s maken) en kom je ook niet te laat aan in Kandy, waardoor je daar ook al even op verkenning kunt. Vergeet ook niet dat de treinen hier héél vaak vertraging hebben (ik kan er zelf van mee spreken), dus trek voor deze activiteit zeker een volledige dag uit.

Little Adam's Peak ochtend

Bezoek je Little Adam’s Peak ‘s ochtends (foto) of liever bij een zonsondergang?

lipton seat 4 dagen Ella Sri Lanka

Op dag 3 ging ik o.a. Lipton’s Seat bezoeken.

treinen sri lanka kandy ella

Sla de treinrit tussen Kandy en Ella zeker niet over. Het is één van de leukste activiteiten in Sri Lanka!

9x Bezienswaardigheden in Ella, Sri Lanka & wat te doen

Ravana Falls

Als je -zoals ik- vanuit het zuiden naar Ella reist, dan passeer je net voor je eindhalte eerst nog de Ravana Falls. Deze indrukwekkende waterval is zo’n 25 meter hoog, maar lijkt eigenlijk veel langer uit te strekken.

Om deze bezienswaardigheid in de buurt van Ella te bezoeken, hoef je je trouwens helemaal niet moe te maken! Dit natuurspektakel bevindt zich namelijk vlak naast de weg. Er is een platform naast de rotsen gemaakt waar jij, en tientallen andere toeristen, rustig kunt genieten van dit luidruchtige waterfenomeen.

Ik raad ook aan om eens een kijkje te nemen bij de erg kleurrijke verkopers rond deze attractie. De felgetinte hutjes verkopen heerlijk street food maar even goed speelgoed en andere prularia! Zelf vond ik het vooral een erg mooi contrast met de natuurlijke schoonheid er vlak naast.

Ravana Falls Sri Lanka Ella bezienswaardigheden

Heerlijk afkoelen bij Ravana Falls.

Ravana Falls kraampjes

De kraampjes rond de waterval verraden dat dit een toeristisch plekje is!

Verken Ella stad met al je zintuigen

Ella is niet erg groot, maar toch is het bijzonder leuk om hier eens een half uurtje rond te lopen en enkele lokale winkeltjes te bezoeken. De meeste restaurants en café’s zijn helemaal aangepast aan het westerse cliënteel, maar gelukkig vind je af en toe nog een echt lokaal plekje!
Ook de hoofdstraat met tientallen tuktuks, felgekleurde (en nogal agressief toeterende…) bussen en vrolijke lichtjes zijn een aanslag op al je zintuigen!

Ella Sri Lanka

Het centrum van Ella is niet groot.

Sri Lanka Ella

Maar er valt wel veel te beleven!

Little Adam’s Peak

Het allermooiste uitzicht over Ella en de omgeving krijg je volgens mij vanaf de Little Adam’s Peak. De kleine broer van de Adam’s Peak (bekend als mooie maar zware pelgrimstocht, niet heel ver van Ella) is gelukkig veel eenvoudiger te beklimmen. Van aan het startpunt moet je voor een kwartiertje enkele trappen bestijgen vooraleer je wordt beloond met het mooiste panorama van Ella!

Ik raad aan om een zonsondergang of -opkomst mee te pikken. Door het 360° uitzicht over de omgeving kan dat immers beiden!
Weet wel dat het weer ‘s morgens en ‘s avonds meestal wat onstuimig is in Ella. Wolken en mist kunnen het uitzicht aardig verstoren, dus stel een bezoek aan deze bezienswaardigheid niet uit zodat je nog eens kan proberen als je de eerste keer geen geluk had.

Wil je graag een geregelde excursie boeken waarbij je meteen verschillende bezienswaardigheden van Ella in één dag ziet? Kijk dan eens naar deze begeleide tour waarbij je Little Adam’s Peak, Nine Arches Bridge en Ella Rock bezoekt.

Little Adams Peak Ella Sri Lanka

Ik raad echt aan om hier een zonsopkomst of -ondergang mee te pikken.

Little Adams Peak zonsopkomst

Boeddha vergezelt je alvast!

Nine Arches Bridge, de iconische brug

Nog één van de meest iconische bezienswaardigheden in Ella, Sri Lanka is de prachtige Nine Arches Bridge. Zoals de naam al verklapt, is dit een brug met negen bogen. Dit imposante bouwwerk maakt deel uit het van het uitgebreide spoorwegennetwerk van Sri Lanka en regelmatig buldert er hier dan ook een locomotief voorbij. Je hoort de trein gelukkig al van ver aankomen en door de drukte op deze locatie, gaat dat ook tegen een aangepast tempo.

Dit stenen meesterwerk wordt omsingeld door een ongerepte jungle en van nog meer groen voorzien door enkele prachtige theevelden daar vlak onder. Loop zeker even door deze plantages, want van hier krijg je naar mijn mening de mooiste uitzichten over de brug. Maar let wel op, want het is hier behoorlijk stijl!

Vergeet zeker niet om ook even op de spoorweg te wandelen. In het begin voelt het een beetje onwennig, maar al snel wordt het vooral heel erg spannend! Ben je een echte durver? Loop dan ook door de tunnel ietsje verderop. Je hoeft echt niet bang te zijn, want er zijn maar enkele treinen per dag en zoals eerder gezegd hoor je ze echt al van héél ver aankomen.

Vergeet ook niet dat het vanaf de toegangsweg nog even wandelen is. Als je dus op een bepaald uur een trein wilt zien voorbijkomen, raad ik aan om tijdig te vertrekken (twintig minuutjes ervoor zou voldoende moeten zijn).
Geen zin in de afdaling? Dan zijn er gelukkig ook heel wat cafeetjes en restaurants die aan de heuvelwanden kleven en je vanaf hun terrassen een prachtig uitzicht geven over deze bezienswaardigheid.

Wil je graag alle highlights van Ella in één dag zien? Bij deze begeleide excursie zit een bezoek aan de Nine Arches Bridge, Little Adam’s Peak, en Ella Rock inbegrepen met pick-up en drop-off aan je verblijfplaats.

nine arches bridge

Er loopt altijd wel wat volk op de brug. Je hoeft dus echt niet bang te zijn om het zelf ook te doen!

bezienswaardigheden Sri Lanka wat te doen

Prachtig, toch?!

Diyaluma Falls, de tweede hoogste waterval van Sri Lanka!

Door een protestactie werd de weg geblokkeerd en kon ik deze waterval niet met mijn eigen ogen zien, maar als ik andere reizigers mag geloven is dit wel echt de moeite! Vanuit Ella wordt deze bezienswaardigheid vaak gecombineerd met de mooie theeplantages rond Lipton’s Seat.

Diyaluma Falls waterval

Diyaluma Falls!

Ella Rock

Hou jij wel van een stevige hike? Dan moet je Ella Rock op de planning zetten! De wandeling naar de top van deze berg duurt anderhalf à twee uur, maar opnieuw krijg je fantastische uitzichten over Ella en haar omgeving. De wandeling terug naar beneden doe je in ongeveer de helft van de tijd.

De hike staat niet goed aangeduid en dus is het bij momenten een beetje verwarrend om het juiste pad te vinden. Daarbij sturen bepaalde locals je ook nog de verkeerde richting uit opdat je zou verdwalen en zij dan gids kunnen spelen om je alsnog op je eindbestemming te krijgen (tegen betaling natuurlijk). Vertrouw hen dus liever niet en volg deze stappen:

 1. Vraag aan je tuktuk chauffeur om je te droppen bij het Kithalella treinstation.
 2. Van daar ga je naar rechts en wandel je voor ongeveer vijf minuten op de treinsporen. Op een bepaald moment is er links een weggetje waar je af kunt slaan. Dit is een vijftigtal meter vóór markering ‘166 1/4’.
 3. Eventjes later moet je over een kleine brug, en zo weet je dus zeker dat je tot nu toe juist zit.
 4. Net na de brug is er een splitsing met links een steiler pad naar omhoog tussen de rotsen en rechts een pad rond diezelfde rotsen. Neem de linkerweg naar omhoog en wandel door de theevelden.
 5. Blijf de hele tijd het bredere pad volgen en ga verder wanneer de theeplanten veranderen in lange grassen. Op een bepaald punt volg je het pad naar rechts en dan is het ‘moeilijkste’ gedeelte eindelijk over.
 6. Nu begint het fysieke deel van de wandeling. Beklim de heuvel en volg één van de verschillende paden naar omhoog. Eigenlijk kan je hier echt niet missen, want de paden zijn vrij duidelijk zichtbaar.
 7. Stop net voor het steilste stuk even om Ella Gap te bewonderen. Van hier krijg je al een voorproefje op de fantastische uitzichten helemaal bovenaan!
 8. Nu volgt nog de zware klim naar de top. Gelukkig verkoelt de schaduw van de vele bomen je hier wel de hele tijd.
 9. Ben je boven geraakt? Ga dan naar links. Hier staat normaal ook iemand die drankjes verkoopt. Van hieruit zie je een hutje staan en daar vind je tegelijkertijd ook het uitzicht waar je voor bent gekomen. Missie geslaagd!

Ik las op andere blogs dat er misleidende bordjes staan die de verkeerde weg naar Ella Rock aanwijzen, maar die zag ik zelf niet. Kun jij ze wel spotten? Vertrouw ze dan opnieuw niet, want dan zul je beroep moeten doen op een zogenaamde gids die je alleen voor veel roepies naar de top zal brengen…

Het panorama is echt waanzinnig mooi en ik raad dan ook aan om hier even uit te rusten en te genieten. Vanop deze hoogte krijg je een prachtig overzicht over de groene omgeving van Ella en de vele ongerepte natuur die je hier nog vindt.

Wat veel mensen niet weten, is dat er nog een tweede uitzichtpunt is. En dat is volgens mij nog vele malen mooier dan het eerste! Zet je wandeling verder door links van de hut af te slaan en daar het pad te volgen. Het is een eenvoudige wandeling en op ongeveer vijf minuten kom je aan bij een Boeddhabeeld dat tussen de rotsen staat verstopt. Ga daar naar beneden et voila: een nog mooier uitzicht om van te genieten!

Nog een tip: via Maps.me (applicatie voor de smartphone) kun je het pad ook vrij duidelijk volgen vanaf stap 3 in bovengenoemde stappenplan.

Wil je liever niet verdwalen? Ga dan mee met deze hike voor zonsopkomst om Ella Rock op z’n mooist mee te maken. Liever een hele dag rondtrekken langs de mooiste bezienswaardigheden van Ella in Sri Lanka? Dan is deze gegidste tour langs Ella Rock, Little Adam’s Peak en de Nine Arches Bridge misschien iets voor jou. En door zo’n uitstap te boeken word je in ieder geval al niet meer lastig gevallen door opdringerige locals 😉 !

Ella Gap

Net voor het zwaarste stuk, krijg je Ella Gap te zien: nog zo’n mooie bezienswaardigheid in Ella!

bezienswaardigheden Ella Rock Sri Lanka

Het fenomenale panorama vanaf Ella Rock!

wat te doen in Ella Rock Sri Lanka

Het tweede uitzichtpunt is naar mijn mening nóg mooier.

Treinrit van Ella naar Kandy (of omgekeerd)

De treinrit van Ella naar Kandy wordt door vele reizigers omschreven als één van de mooiste ter wereld. En van alle ritjes die ik tot nu toe deed, kan ik dat zeker beamen! Maar daarnaast vond ik het ook meteen de allerspannendste treinrit die ik ooit deed. En dat heeft alles te maken met de open deuren die je tussen de compartimenten vindt.

Daar kun je, net zoals de locals, namelijk gewoon plaatsnemen. Hang even uit de trein om de wind door je haren te voelen waaien of poot je veilig neer met je voeten op één van de opstapjes: wat je ook doet, het is echt ontzettend spannend! Doe natuurlijk niet té gek, want ieder jaar zijn er wel enkele ongelukken met toeristen die te hard hun best doen voor die perfecte Instagram foto…

De trein gaat nooit erg snel omdat je heel veel dorpjes passeert, heel wat bochten maakt en ook nogal wat klimt en daalt. Hierdoor kun je de fenomenale uitzichten over de theeplantages, onbekende authentieke dorpen en ongerepte jungle nog beter in je opnemen. Af en toe zullen enkele nieuwsgierige locals ook even naar je zwaaien en gaan ze helemaal uit hun dak als je dat ook terug doet.

In totaal bracht ik zeker vier uur door in deze tochtige deur omdat ik gewoon geen genoeg kon krijgen van al dat moois! Weet dan ook dat de rit zeker zeven uur duurt, zonder vertragingen inbegrepen. En die zijn er… Vaak! Rek dus zeker een volledige dag uit voor deze speciale uitstap, want het is echt één van de allerleukste dingen om te doen vanuit Ella.

Let wel op: tickets zijn heel snel uitverkocht. Vraag dus aan je hotel of homestay in Ella om dit voor jou te regelen zo gauw je bij hen een boeking maakt. Anders blijven namelijk alleen kaartjes over voor de derde klasse en daar is het niet zeker of je ook een zitplaats hebt. Omdat de treinen vaak propvol zitten, zou ik dat absoluut niet riskeren.

Heb je -zoals ik…- geen geluk? Leg dan een (last-minute) treinticket vast via een online reisorganisatie (tegen een meerprijs). Ik boekte een toegangsbewijs via Viator en dat verliep gelukkig heel vlot. ‘s Morgens voor de treinrit werd mijn ticket netjes bij mijn homestay afgeleverd, waardoor ik kon genieten van een comfortabele zitplaats in tweede klasse.

Verder maakt het niet echt uit of je eerste, tweede of derde klasse neemt, alhoewel ik wel eerder voor tweede of derde zou gaan. In de  eerste klasse heb je dan wel airco en televisieschermpjes tot jouw beschikking, in tweede en derde kun je de raampjes open zetten en maak je dus mooiere foto’s. En wie wil er eigenlijk tv kijken als de landschappen rondom jou zo spectaculair zijn?!

Veel mensen vragen zich ook af wat de beste kant is om te zitten, maar eigenlijk heb ik daar geen antwoord op want beiden krijgen evenveel mooie panorama’s voorgeschoteld. Ga af en toe in één van de deuropeningen zitten en wissel links en rechts met elkaar af. Zo ben je er zeker van dat je niets mist van al dat moois dat hier aan jou voorbijflitst!

trein ella kandy

Deze spectaculaire treinrit wil je écht niet missen.

Ella Kandy treinrit

Wat een ervaring!

uitzicht Kandy Ella trein

De uitzichten die aan je voorbij flitsen zijn telkens opnieuw prachtig.

Theeplantages van Lipton’s Seat ontdekken

Zie je een daguitstap wel zitten? Neem dan de tuktuk naar de theeplantages van Lipton’s Seat: één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Sri Lanka in de buurt van Ella.

Na een poosje tuffen, kom je uit in een heuvelachtig gebied dat helemaal vol staat met kleine theestruikjes. Samen vormen ze één prachtig glooiend groen landschap met daartussen kunstige lijnen. Het prachtige groen in contrast met het felle blauw van de hemel of de mistige wolken zorgen voor een erg spectaculair uitzicht. Vraag je chauffeur af en toe om een stop te maken, want even door de velden wandelen is ook zeker een must-do als je hier bent!

Wie weet kom je onderweg ook enkele theepluksters tegen. Deze prachtige dames met hun kleurrijke klederdracht plukken dagelijks tot wel 30 kg theebladeren die vervolgens naar de fabrieken in de omgeving worden gebracht. Daar worden ze gedroogd tot de wereldberoemde Ceylon thee!
Als je zin hebt, kun je hier ook één van de fabrieken bezoeken om het productieproces van dichtbij mee te maken. Doe dat bij voorkeur in de ochtend, wanneer er de meeste bedrijvigheid is.

Eens je aankomt bij Lipton’s Seat, kun je -net zoals Sir Thomas Johnstone Lipton, naar wie dit plekje vernoemd is, genieten van de onmetelijke uitzichten over de theeplantages en de vallei langs de andere kant. Wees niet teleurgesteld als het hier bewolkt en mistig is, want dat gebeurt nu eenmaal nogal vaak… De weg er naartoe maakt het sowieso een uitstapje om nooit meer te vergeten!

Steun de lokale bevolking door een lekker theetje te drinken in de taverne bovenaan en geniet hier ook van enkele zoete en hartige hapjes. Wie weet klaart het in de tussentijd wel (even) op en kun je nog meer genieten van al dat lekkers!

Liptons Seat baan

Deze kronkelweg neemt je mee langs de mooiste theevelden van Sri Lanka!

theeplukkers sri lanka ella excursie liptons seat

En wie weet zie je onderweg ook wel enkele theeplukkers!

Liptons seat Ella

Afdalen in de Nildiya Pokuna grotten

Eén van de bezienswaardigheden in Ella en Sri Lanka die ik nergens anders beschreven zag, waren de Nildiya Pokuna grotten. Nochtans had mijn tuktuk chauffeur er alleen maar lovende woorden over!

Op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf centrum Ella vind je dit onderaardse grottenstelsel die je met een gids kunt bezoeken. De toegang is nogal prijzig voor Sri Lanka (3000 roepies), maar het is wel echt een aparte ervaring! De gidsen dalen blootsvoets of op hun flipflops af, maar dat zou ik absoluut afraden. Bereid je dus een beetje voor en neem goed schoeisel mee.

Na een korte wandeling door de jungle, kom je aan bij een klein gat in de grond waar je met een koord afdaalt. Nadat je daarna door een claustrofobisch kleine tweede opening bent geklauterd, kan het avontuur echt beginnen!

Met de hoofdlamp zie je gelukkig goed waar je klimt, want voor de rest is er geen verlichting. De door Moeder Natuur gevormde ruimtes die je bezoekt zijn gi-gan-tisch en je zal dan ook versteld staan van deze ondergrondse wereld. Tijdens de afdaling zie of hoor je heel wat vleermuizen, dus wie geen fan is van deze beestjes heeft hier niks te zoeken!

Al snel zijn je handen nat en vuil van de modder, want op sommige momenten moet je je echt heel stevig vastgrijpen zodat je een goede grip krijgt. Hier wil je echt niet vallen of uitglijden!

Eens je het indrukwekkende parcours hebt afgelegd, mag je jezelf op de schouders kloppen. En daarna mag je genieten van het prachtige turquoise meertje dat zich hier heeft gevormd. Plons gerust even het koele water in (of was je vieze handen…) en vier je overwinning. Na te genieten van de heerlijke stilte, moet je de hele weg terug naar boven afleggen. Dat is natuurlijk ietsje moeilijker, maar gelukkig zorgt je hoofdlamp er opnieuw voor dat je nog een keer mag genieten van deze aparte ondergrondse formaties.

Meteen wil ik jullie ook waarschuwen: dit is alleen een activiteit voor durvers en mensen die goed te been zijn. In feite doe je hier aan een vorm van speleologie, waarbij je een grot afdaalt van verschillende tientallen meters diep zonder enige vorm van bescherming. Eens onder de grond zijn er geen paden, geen verlichting en geen rails om je aan vast te houden. Doen op eigen risico, dus!

Nildiya Pokuna grotten

Afdalen doe je via dit kleine gat…

Nildiya Pokuna grotten Ella Sri Lanka

De ondergrondse ruimtes zijn gi-gan-tisch!

Nildiya Pokuna meer

Je daalt helemaal af naar dit unieke ondergrondse meer.

Lekkere restaurants in Ella

Ella Village Restaurant

Hou je wel van de Sri Lankaanse keuken? Dan raad ik aan om hier enkele curries uit te proberen. Voor mij waren het misschien wel de allerlekkerste die ik at tijdens mijn rondreis.

Probeer zeker de ‘Rice and Curry’, waarbij je héél veel verschillende soorten curry krijgt voorgeschoteld met rijst. Tegen een kleine meerprijs krijg je ook een vleesgerecht erbij.

Matey Hut

Dit restaurant werd me aangeraden door mijn tuktuk chauffeur met de belofte van de lekkerste curries in Ella te hebben. En dat was zeker geen leugen! Net zoals bij het Ella Village restaurant, at ik hier opnieuw enkele van de beste curries tijdens mijn rondreis door Sri Lanka.

Het eten is erg goedkoop en smaakvol bereid. Opnieuw raad ik de zoete auberginecurry aan, maar ook de bananencurry, aardappelcurry en dahl waren bijzonder lekker.

Café Chill

Dit is wellicht hét bekendste restaurant in Ella. Als je op zoek bent naar hamburgers, pizza’s en andere westerse gerechten (ze hebben zelfs kipschnitzels!), dan is dit plekje wat je zoekt. Bovendien is het er echt heel gezellig om te zitten en krijg je een mooi uitzicht over Ella stad.

Het kan hier behoorlijk druk worden, dus kom op tijd of reserveer een plekje als je met een grotere groep uit eten gaat.

Ella Village Restaurant

Lekkere curry’s en rijst gekookt in bladeren voor extra veel smaak bij Ella Village Restaurant.

5x hotels in Ella, Sri Lanka met prachtige uitzichten

Als je in Ella verblijft, wil je natuurlijk wel op een fabelachtig mooi plekje logeren! De uitzichten zijn hier betoverend mooi en het is dan ook heerlijk om elke morgen opnieuw wakker te worden met een uitzicht over de bergen en de jungle.
Hier zijn mijn tips:

Box on Clouds

Tijdens mijn bezoek aan Ella, verbleef ik in Box on Clouds. Deze homestay wordt gerund door twee vrienden en ligt een kwartiertje uit het centrum, hogerop in de bergen. Twee (binnenkort drie!) scheepvaartcontainers zijn hier omgebouwd tot prachtige bungalows met grote schuiframen die fenomenale uitzichten over zowat alle bezienswaardigheden van Ella geven. Vanaf hier zie je Little Adam’s Peak, Ella Rock en de Rawana Falls!

De kamers zijn niet al te groot met een tweepersoonsbed, klein tafeltje, wat ruimte om je baggage achter te laten en achterin een ruime badkamer, maar aangezien je toch het meeste tijd zal doorbrengen op het ruime terras met betoverende uitzichten vond ik dat persoonlijk echt niet erg! En wacht maar tot je de zonsopkomst meemaakt vanuit je kamer: fe-no-me-naal!!!

Het ontbijt en de andere gerechten die Aroshan klaarmaken zijn ook erg lekker en dus ideaal als je honger hebt gekregen van al die wandelingen en indrukken onderweg!

Deze accommodatie ligt op een steile berg die je telkens op en af moet, dus hou daar wel rekening mee als je niet al te goed te been bent!

Tip: voor deze accommodatie vond ik hier een scherpe deal bij Booking.com.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

box on clouds Ella hotel

Een heerlijke accommodatie met fantastische uitzichten!

Ella Ecolodge

Er zijn heel veel luxe hotels in Ella, Sri Lanka, maar als je echt bijzonder wilt overnachten, is verblijven in deze charmante lodge een betere optie. Je wordt er hartelijk ontvangen en elke ochtend verrast met een heerlijk ontbijt op je terras. En dat terwijl je geniet van een ongelofelijk mooi uitzicht op de bergen. Beter wordt het niet!

Ella Ecolodge wordt bovendien geprezen om de uitstekende ligging. In de omgeving vind je dan ook tal van interessante bezienswaardigheden, zoals Ella Spice Garden en de Demodara Negenbogenbrug. Wil je meer natuurschoon ontdekken? Huur dan een fiets bij de accommodatie en ontdek de Ella rock en de Ravana Ella waterfall. Als je dat fijn vindt, kan je er ook een georganiseerde culturele tocht boeken. In deze accommodatie zijn er daarnaast tal van wellnessmogelijkheden die je verblijf nog zaliger maken!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

hotel Ella Ecolodge Ella Ecolodge bed Ella Ecolodge

Chill Ville View point Hotel

Het Chill Ville View Point hotel heeft zijn naam niet gestolen, want het is de ideale plaats om tot rust te komen dankzij het dromerig uitzicht op de bergen. Je kan van dit panorama genieten in je kamer, op het terras, in het restaurant of in het zwembad.
Dit hotel is trouwens van dezelfde eigenaars als Café Chill, waar je heerlijk kunt eten. Dat het eten hier lekker is, daar mag je dus ook al zeker van zijn!

Hoewel dit één van de meest rustgevende hotels in Ella Sri Lanka is, situeert het zich toch nabij enkele belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Nine Arch Bridge. Dat is ook de reden dat dit adresje zo populair is. Dit hotel in Ella, Sri Lanka organiseert daarnaast yogalessen en wandel- en fietstochten.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Ella hotel CHILL VILLE CHILL VILLE VIEW POINT HOTEL Ella CHILL VILLE VIEW POINT HOTEL

Ella Retreat Cottage

De Ella Retreat Cottage is de perfecte verblijfplaats als je nood hebt aan rust, want het ligt in een kalme omgeving en je krijgt het knusse hutje voor jou alleen. Zo geniet je ook volop van privacy!

Het interieur van deze accommodatie is minstens even indrukwekkend als de buitenkant, omdat het erg sfeervol en modieus is ingericht. Er werd namelijk gebruikgemaakt van houten elementen wat zorgt voor een thuisgevoel. Je komt er bovendien niets tekort, want het is voorzien van een badkamer, slaapkamer, kookruimte, bureau, terras en tuin. In de ochtend word je er ook verwend met een ontbijt om je vingers van af te likken. Zo begin je met volle moed aan een nieuwe dag!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

hotel Ella Retreat Cottage Ella Retreat Cottage Ella Retreat Cottage for Nature Lovers

98 Acres Resort & Spa

98 Acres Resort & Spa is een paradijs op aarde door de prachtige ligging. Ook als je je van kop tot teen in de watten wilt laten leggen, is er geen betere overnachtingsplek. Dit Ella Sri Lanka hotel heeft namelijk tal van wellnessfaciliteiten. Laat je heerlijk masseren of neem een duik in het zwembad en kom meteen tot rust. Slapen doe je hier ook als een roosje, want de bedden zijn erg comfortabel én groot.

Maar je hoeft niet aan het zwembad te blijven liggen als je verblijft in deze accommodatie, want er valt zeker voldoende te beleven. Zo kan je meedoen aan een georganiseerde wandel- of fietstocht. Daarnaast is het mogelijk om kooklessen mee te volgen. Als je liever alles op je eigen houtje verkent, kan dat natuurlijk ook. In dat geval is het een goed idee om een fiets te huren bij het hotel. Zo ontdek je nog meer!
Bovendien heb je van hieruit ook altijd een prachtig uitzicht op Little Adam’s Peak, want deze mooie berg ligt echt vlakbij.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Ella 98 Acres Resort Spa Ella hotel 98 Acres Resort Spa 98 Acres Resort Spa

5x Extra tips voor Ella, Sri Lanka

 • Neem goede wandelschoenen (bij voorkeur waterdicht) mee. Er zijn enkele prachtige hikes in Ella, Sri Lanka die je niet mag missen en daarvoor is een goede grip belangrijk. Ook voor de bovengenoemde Nildiya Pokuna grotten raad ik dat sterk aan. Met stevige sportschoenen lukt het ook, maar vergeet wel niet dat ze vuil zullen worden.
 • Het weer in Ella, Sri Lanka kan een beetje wisselvallig zijn. Neem dus bij voorkeur enkele laagjes mee (koud wordt het hier nooit echt, maar het koelt wel wat af). Vertrouw ook niet te veel op de weerbericht applicaties van je smartphone, want die zijn hier meestal niet erg nauwkeurig.
 • Er zijn verschillende bankautomaten in Ella, dus geld afhalen vormt geen probleem. Bij de meeste zaken kun je niet met een betaalkaart of kredietkaart betalen, dus geld op zak hebben is altijd handig.
 • Er zitten in de omgeving veel bloedzuigers. Ze zijn niet gevaarlijk en doen ook geen pijn (ik had er drie aan m’n been bungelen!), maar met een lange broek of shirt met lange mouwen kun je ze wel makkelijk weren.
 • Eén van mijn favoriete tuktuk chauffeurs in Sri Lanka woont in Ella! Katu brengt je vlot, hoffelijk en vol positieve energie graag naar de verschillende bezienswaardigheden in de buurt of ietsje verder weg. Je kunt hem WhatsAppen op +94 77 849 6520 en dan staat deze jonge kerel jou binnen de kortste keren op te wachten. Doe hem de groetjes 😉 !
Sri Lanka Ella

Ook rond Ella zelf vind je heel wat theeplantages.

Hoe Ella bereiken?

Ella is in Sri Lanka erg geliefd bij veel toeristen en dat heeft alles te maken met de prachtige bezienswaardigheden, maar ook de backpackers vibe in het centrum zelf die door velen zo geliefd is. Daardoor is het gelukkig niet erg moeilijk om in dit dorpje te geraken.

Dat kan met het openbaar vervoer (bus of trein) of een private chauffeur.

Als je vanuit het zuiden komt, dan is je enige optie de bus of een private chauffeur. Vanuit centraal Sri Lanka is daarnaast ook een reis met de trein mogelijk.

Kies je voor een chauffeur? Dan kan ik mijn driver, Praboda, sterk aanbevelen. Zijn prijzen zijn eerlijk, hij rijdt niet agressief en zijn Engels is fenomenaal waardoor je er interessante gesprekken mee kunt voeren. Ook kleine attenties zoals water aan boord, zakdoekjes en andere extra’s maken zijn service optimaal. Je kan hem bereiken via WhatsApp op +94 71 635 2769. Vermeld zeker mijn naam, Sam, de blogger van België! Wie weet welke knotsgekke verhalen hij je over mij vertelt 😉 !

Als je voor het openbaar vervoer kiest, raad ik aan om een trein te nemen (als je die mogelijkheid hebt). In de buurt van vele andere dorpen en bezienswaardigheden in Sri Lanka (Nuwara Eliya, Kandy, Colombo, …) ligt namelijk een treinstation die je ook naar Ella kan meenemen. Deze manier van vervoer is traag, maar wel fenomenaal mooi. Onderweg zoef je namelijk langs prachtige jungles, intens groene theeplantages en pittoreske dorpjes.
Zoals ik eerder zei, zijn tickets wel erg gegeerd in Sri Lanka. Wees dus op tijd met het vastleggen ervan of maak gebruik van tourism agencies om voor jou een kaartje te scoren.

De felgekleurde bussen van Sri Lanka zijn een ander avontuur. Deze kolossen rijden nogal agressief, maar brengen je daardoor wel relatief snel ter plekke. De couleur locale binnenin zo’n voertuig is bovendien ook niet te missen! Met een bus is het mogelijk om van zowat overal naar je eindbestemming te geraken tegen een erg lage prijs, alleen is het niet altijd heel comfortabel reizen.

Hoe Ella bereiken

En met de trein geraak je hier ook, natuurlijk!

Het weer in Ella

Hoewel Ella hoog in de bergen ligt, is het hier nooit erg koud voor Belgen en Nederlanders (locals zullen je wat anders vertellen!). Alleen ‘s avonds koelt het een beetje af, maar dan nog blijven de temperaturen aangenaam en zelfs een beetje zwoel.

Wel moet je letten op de neerslag. Want dat valt hier soms met bakken uit de lucht! Gelukkig is dat voornamelijk ‘s avonds en ‘s morgens, waardoor je voor de rest van de dag volop kan genieten van de vele bezienswaardigheden en dingen om te doen in Ella. Prop in ieder geval altijd een goede regenjas in je rugzak, zodat je niet helemaal nat terug bij je accommodatie aan komt.

Van januari tot maart valt er het minste neerslag en de maanden mei tot november zijn een beetje hit or miss.
Zelf was ik er eind april en hoewel ik iedere avond wel een (serieuze) regenbui had, heeft dat mij nooit echt parten gespeeld. Integendeel! De mysterieuze mist ‘s morgens en ‘s avonds maken dit plekje nóg mooier!!

weer in Ella

Een beetje mist nu en dan zorgt voor een heel mysterieus landschap!

Ella in Sri Lanka is volgens mij één van de mooiste plekjes op dit eiland. De heerlijke vibe, nabijheid van ongerepte natuur, vriendelijke locals, kleurrijke cultuur en het overheerlijke eten maken dit dan ook een perfecte bestemming voor ieder soort reiziger. Hopelijk helpen bovenstaande tips voor Ella je met het plannen van een heerlijke vakantie! Toch nog vragen? Stel ze onderaan deze blog.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>