Visum voor Canada: eTA voor Canada aanvragen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 april, 2022

Ben je een reis naar Canada aan het plannen? Dan moet je aan verschillende dingen denken voor je echt kan vertrekken. Denk maar aan je vliegtickets en een geldig reispaspoort. Maar om het land in te mogen, moet je ook nadenken of je een visum of eTA voor Canada nodig hebt. In deze blog vertel ik je over de verschillen en hoe je dit het best aanvraagt.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (4 votes)

ETA Canada aanvragen

Moet ik een visum of eTA voor Canada aanvragen?

Het is heel belangrijk dat je de juiste reistoestemming aanvraagt, anders kan je wel eens geweigerd worden van je vlucht of dat je in Canada op een retourvlucht naar België of Nederland wordt gezet.

Voor 2015 was iedereen die naar Canada reisde en geen Canadese nationaliteit had, verplicht om een visum aan te vragen. Omdat dit een dure en ingewikkelde procedure is, heeft Canada in 2015 het eTA (Electronic Travel Authorosation) het leven ingeroepen. Dat is een verplichte elektronische reistoestemming dat veel makkelijker en goedkoper is om aan te vragen dan een visum. Het eTA voor Canada is min of meer gelijkwaardig aan een visum.

Wanneer moet ik het eTA aanvragen voor Canada?

Om een elektronische reistoestemming voor Canada aan te vragen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je reist met het vliegtuig naar Canada;
 • Je verblijft maximaal 6 aaneengesloten maanden in Canada;
 • Het doel van je reis is vakantie, werk (bv. een vergadering van klanten of leveranciers bijwonen) of doorreis;
 • Je bent al in het bezit van een retourticket;
 • Je hebt een Belgische of Nederlandse nationaliteit.

Als je aan al deze voorwaarden voldoet, kan je een eTA voor Canada aanvragen.

Wanneer heb ik een visum voor Canada nodig?

Kort door de bocht gezegd, moet je een visa voor Canada aanvragen wanneer je niet voldoet aan de voorwaarden voor het eTA. Dat betekent dat je in de volgende gevallen een visum moet aanvragen:

 • Je wilt langer dan 6 aaneengesloten maanden in Canada verblijven;
 • Je bent van plan om te werken in Canadees bedrijf;
 • Je voldoet niet aan de wettelijke eisen van het eTA.

Een visum voor Canada kan aangevraagd worden bij de Canadese ambassade of via de website van de Canadese overheid.

Visa Canada

Droom je al van de uitgestrekte Canadese natuur? Vergeet wel niet dat je een visum nodig hebt!

Verschillende soorten visa voor Canada

Als je niet in aanmerking komt voor het eTA, kan je dus een visum aanvragen. Om Canada in te komen, heb je de keuze uit tientallen soorten visa. Elk type heeft zijn eigen vereisten en voorwaarden. We kunnen de visa voor Canada opdelen in 2 categorieën:

 • Tijdelijke verblijfsvisa of Temporary Resident Visa (TRV)
 • Permanente verblijfsvergunningen of Permanent Resident Visa (PR)

Tijdelijke verblijfsvergunningen

Met een tijdelijke visa kan je voor langere tijd in Canada reizen, studeren of werken. Een TRV is een officieel document dat je verkrijgt via het consulaat en wordt in je internationaal paspoort geplakt. Zo kan de Canadese immigratiedienst op de luchthaven onmiddellijk controleren of je aan alle eisen voldoet om in Canada te mogen verblijven.

Tijdelijke verblijfsvergunningen zijn uitdrukkelijk bedoeld voor niet-Canadezen die legaal bevoegd zijn om Canada in te mogen voor tijdelijke doeleinden. Op basis van dit visum mogen mensen met een andere nationaliteit als voorrecht in het land verblijven. Er bestaan vier soorten tijdelijke verblijfsvisa:

 • voor bezoekers;
 • voor studenten;
 • voor tijdelijke buitenlandse werknemers;
 • tijdelijke verblijfsvergunninghouders.

Een TRV is dus ideaal voor mensen die voor langere tijd in Canada willen reizen, studeren of werken en die niet voldoen aan de eisen voor het eTA met de bedoeling niet permanent in het land te gaan wonen.

Een bezoekersvisum of Visitor Visa:

Dit visum wordt gegeven aan buitenlanders die tijdelijk in Canada willen verblijven voor:

 • zaken;
 • vakantie;
 • doorreis;
 • familiebezoek.

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor dit soort visum is dat je verblijf tijdelijk is en dat je na je verblijf terug naar België of Nederland keert. Dit visum voor Canada is makkelijk te verkrijgen als je nog niet vaak hebt gereisd en als je een blanco strafblad hebt.

Studentenvisum of Study Permit:

Een studentenvisum is voor alle buitenlandse studenten die in Canada willen studeren. Internationale studenten krijgen in Canada enorm veel vrijheid om tijdens de geldigheidsperiode van het visum te studeren, te werken en wonen op de campus.

Om het studentenvisum te mogen aanvragen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je bent ingeschreven bij een erkende Canadese onderwijsinstelling (bv. een universiteit);
 • Je moet een ‘letter of acceptance’ van de onderwijsinstelling kunnen voorleggen;
 • Je moet kunnen aantonen dat je genoeg financiële middelen hebt om je inschrijvingsgeld te betalen en te kunnen voorzien in je levensonderhoud;
 • Je hebt een blanco strafblad;
 • Je bent geen gevaar voor de Canadese samenleving;
 • Je bent in goede gezondheid en bent bereid om dat te bewijzen via een medisch onderzoek;
 • Je kan aantonen dat je na je studies Canada zal verlaten.

Met een Study Permit mag je enkel op de schoolcampus werken en dat maximaal 20 uur per week. Tijdens de schoolvakanties mag je er wel full time werken.

Werkvergunning of Work Permit:

Dit visum wordt gegeven aan internationale werknemers die tijdelijk voor een Canadese werkgever willen gaan werken. Er bestaan 2 types tijdelijke werkvergunningen:

 • Een werkvergunning of open work permit waarmee je vrij voor verschillende Canadese werkgevers kan werken.
 • Een werknemer specifieke werkvergunning of een employer-specific work permit. Hiermee kan je volgens de specifieke voorwaarden werken in Canada. Eén van die voorwaarden kan bijvoorbeeld de naam van je werkgever zijn, de locatie van je tewerkstelling en de duurtijd van je contract.

Om een werkvergunning te verkrijgen moet je voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden:

 • Je moet een baan hebben aangeboden gekregen van een Canadese werkgever;
 • Je moet kunnen bewijzen dat je terugkeert naar huis na het verlopen van je werkvergunning;
 • Je moet kunnen aantonen dat je genoeg geld hebt om jezelf (en eventuele familieleden) te kunnen voorzien in levensonderhoud en om terug naar huis te keren;
 • Je hebt een blanco strafblad;
 • Je bent in goede gezondheid en wil dit aantonen via een medisch onderzoek;
 • Je bent geen gevaar voor de Canadese veiligheid.

Vakantie- en werkprogramma of Working Holiday Program:

Met dit tijdelijke verblijfsvergunning kan je rondreizen en/of werken in Canada. Dankzij dit visum kan je tijdens je vakantie ook werken in het land. Je moet voor dit visa minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud zijn. Dit visum kan je slechts één keer aanvragen.

Het Working Holiday Program is slechts heel beperkt verkrijgbaar. Als je dus van plan bent om te reizen en te werken in Canada, vraag je dit visum best op tijd aan.

Permanente visa

Wanneer je naar Canada wil emigreren, vraag je het best een Permanent Resident Visa aan. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Je kan een permanent visum aanvragen via het Express Entry programma. Dat gebeurt op basis van nationale economische immigratie programma’s.

Canadese provincies kunnen daarnaast ook zelf voorwaarden opstellen waaraan potentiële nieuwe inwoners moeten voldoen. Deze permanente verblijfsvisa vallen onder het Provincial Nominee Program.

Naast het Express Entry en het Provincial Nominee Program bestaan er nog vele andere soorten visa voor Canada. De juiste soort visum aanvragen is dus heel erg belangrijk. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te onthouden dat dit visum geen garantie is om definitief in het land te komen wonen.

Bij je aankomst in Canada, stelt een ambtenaar van de douane je namelijk enkele vragen over je reis en je verblijf. Op basis van jouw antwoorden zal de douanebeambte beslissen of je mag blijven of dat je onmiddellijk moet vertrekken.

Reis je met een geldig visum naar Canada? Dan zal je waarschijnlijk geen problemen ondervinden bij de immigratiedienst als je het land inderdaad betreedt volgens de voorwaarden van je visum. De regels en vereisten voor een permanente verblijfsvergunningen veranderen voortdurend. Je kan dus best de website van de Canadese overheid eens goed uitpluizen zodat je het juiste visum aanvraagt.

Als je twijfelt over welk visum je het best kan aanvragen, kan je steeds terecht bij de Canadese ambassade in Brussel of Den Haag.

Visum voor Canada nodig

Een visum voor Canada is altijd nodig. Zorg dus dat je het juiste bij he hebt!

Hoe vraag ik een visum of eTA voor Canada aan?

Iedereen die naar Canada wil reizen voor vakantie, werk of studies, heeft een visum of eTA nodig. De Canadese regelgeving is hier heel erg streng over: zonder geldig visum word je gewoon teruggestuurd naar je thuisland. Een eTA of visa voor Canada kan je gemakkelijk online of via de Canadese ambassade of overheid aanvragen.

Een eTA voor Canada aanvragen

Je kan snel online een eTA aanvragen voor Canada. Dat kan via de website van de Canadese overheid of via een derde partij. Dit formulier is volledig in het Engels en je moet betalen met een kredietkaart. Je betaalt hiervoor slechts €5 (C$7).

De online aanvraag voor je eTA is eigenlijk heel eenvoudig:

 1. Hou je internationaal paspoort bij de hand. Het is belangrijk dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij je aankomst in Canada en dat je gegevens 100% overeenstemmen met deze op het paspoort.
 2. Vul het aanvraagformulier in. Let op: dit is volledig in het Engels. Dubbelcheck dus zeker of al je gegevens correct zijn.
 3. Je betaalt de aanvraag met je kredietkaart.
 4. Meestal ontvang je je eTA binnen enkele minuten al in je mailbox. Soms kan dit ook enkele dagen duren.

Als je niet zo vertrouwt bent met het Engels en je bang bent om fouten te maken, kan je via tal van andere websites ook een eTA aanvragen. Dat kan dan in je moedertaal, maar hiervoor betaal je vaak wel iets meer dan via de website van de Canadese overheid.

Een visum voor Canada aanvragen

Het visa voor Canada kan je enkel via de Canadese ambassade of de Canadese overheid aanvragen. Controleer of je het correct visum aanvraagt, want anders word je in Canada op de eerste retourvlucht terug naar België of Nederland gezet.

De kosten van een visum voor Canada verschillen van het type dat je aanvraagt:

 • Werkvergunning: tussen €65 en €105
 • Work & Holiday Permit: €100
 • Bezoekersvisum: €67
 • Studentenvisum: €100
 • Permanente verblijfsvergunning: vanaf €700

Zowel in Nederland als België, heb je een Canadese ambassade. Hier maak je best een afspraak, want zomaar langsgaan om je visum te regelen gaat helaas niet:

Contactgegevens Canadese ambassade

België
Kunstlaan 58
1000 Brussel
Telefoonnummer: +32 2 741 06 11

Nederland
Sophialaan 5-7
2514 JP Den Haag
Telefoonnummer: +31 70 311 1600

Nova Scotia Canada visum

Nova Scotia, Canada.

Enkele aandachtspunten

 • Controleer goed of alle gegevens op je eTA of visum overeenkomen met die op je internationaal paspoort. Het kleinste foutje kan ervoor zorgen dat je reisdocumenten niet in orde zijn waardoor je Canada niet binnen mag.
 • Heb je een vlucht geboekt waar je ook een tussenlanding maakt in de Verenigde Staten? Vergeet dan niet dat je dan ook een ESTA moet aanvragen (een gelijkaardig visum, maar dan voor de VS)! Hoe kort je ook in de USA bent, toch heb je zo’n visum nodig. Indien je dit niet kan voorleggen in de luchthaven, word je zelfs niet op de vlucht gelaten. Vaak is een rechtstreekse vlucht naar Canada dus de beste optie!

Wie moet er eTA voor Canada aanvragen?

Sommige reizigers hoeven helemaal geen elektronische reistoestemming voor Canada aan te vragen:

 • diplomaten;
 • luchtvaartpersoneel, zoals piloten en stewardessen;
 • mensen die in het bezit zijn met een geldig visum voor Canada;
 • mensen die een permanente verblijfsvergunning voor Canada. De status van Permanent Resident vervalt dus niet automatisch wanneer je in het verleden in Canada hebt gewoond.
kosten visum Canada

Een visum voor Canada aanvragen is niet zo moeilijk. Zeker niet met de hulp van dit artikel!

De geldigheid van een eTA of visa voor Canada

Afhankelijk van het soort visum (eTA, tijdelijke verblijfsvisa of permanenten verblijfsvergunning) dat je aanvraagt, is het document geldig gedurende een aantal tijd. Hieronder zet ik de geldigheidsduur van de verschillende documenten even op een rijtje.

Het eTA voor Canada

Dit document is vijf jaar geldig vanaf het moment dat je het toegekend krijgt. Als je internationaal paspoort eerder vervalt, verloopt ook de geldigheid van je eTA. Op dat moment moet je dus een nieuw reispaspoort én eTA aanvragen om Canada binnen te mogen.

Met het eTA mag je gedurende 5 jaar een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen. Je reis mag elke keer maximaal 6 maanden duren. Je moet er ook voor zorgen dat je paspoort nog minstens één dag geldig is wanneer je vertrekt uit Canada.

Tijdelijke verblijfsvergunningen

Afhankelijk van het soort TRV je aanvraagt, is je visum voor Canada voor een bepaalde periode geldig.

Bezoekersvisum:

 • Toeristenvisa: geldigheid van 10 jaar waarmee je telkens maximaal 6 aaneengesloten maanden in Canada mag verblijven.
 • Zakelijk visum: 5 jaar geldig met een verblijf van maximaal 6 aaneengesloten maanden. Wil je langer blijven? Dan heb je een Work Permit nodig.
 • Doorreisvisum: geldig om onmiddellijk door te reizen naar een ander land. Dit visum is volledig gratis.
 • Ouders- of grootoudersvisum: maximaal 10 jaar geldig. Hiermee mag je verblijf maximaal 2 aaneengesloten jaren duren.

Studentenvisum:

Dit visum is geldig gedurende de hele periode dat je in Canada studeert. Hier ontvang je ook onmiddellijk een eTA bij, dat dan weer 5 jaar geldig is.

Werkvergunning:

Een Work Permit vraag je aan wanneer je langer dan 6 maanden in Canada wil werken. Hoe lang deze vergunning geldig is en wat de voorwaarden precies zijn, hangt af van wat soort werkvergunning je nodig hebt.

Working Holiday Program:

Met een Working Holiday visum kan je gedurende één jaar in Canada reizen én werken. De geldigheid van dit visum start pas op de dag dat je aankomt in het land.

Permanente verblijfsvergunning

Wanneer je eenmaal in het bezit bent van een permanente verblijfsvergunning, blijft dit visum voor altijd gelden. Als je uit Canada verhuist, vervalt deze dus niet automatisch. Je moet specifiek afstand doen van dit visum om een ander visum of eTA te kunnen aanvragen.

ETA aanvragen Canada

Afhankelijk van het doel en de verblijfsduur is een eTA aanvragen voor Canada over het algemeen de oplossing.

Met kinderen naar Canada reizen

Wanneer je met minderjarige kinderen naar Canada reist, zijn er enkele regels waarmee je rekening moet houden. Zo moet elk kind over een eigen paspoort en eTA of visum beschikken. Je kan dus als ouder het kind niet bij je op je paspoort schrijven.

In Canada wordt er ook streng gecontroleerd om internationale kidnapping te voorkomen. Als je dus reist met een kind waarover je niet het volledige gezag hebt, moet je met een formulier kunnen aantonen dat je de uitdrukkelijke toestemming van de ouders hebt.

Reizen naar Canada documenten

De wetgeving is heel erg streng in Canada. Wanneer de immigratiedienst op de luchthaven merkt dat er maar één ding niet klopt, word je onmiddellijk op een retourvlucht gezet. Controleer dus goed of alle info op je paspoort en eTA volledig overeenstemmen en dat je steeds de volgende documenten bij je hebt:

 • internationaal paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij je aankomst in Canada;
 • een schema van al je vliegreizen (heen en terug);
 • een bewijs van je hotelreservatie(s) of een bewijs waar je gedurende je reis verblijft.

Bij je reis naar Canada moet je dus niet alleen nadenken over de duurtijd, maar ook over het doel. Afhankelijk daarvan vraag je dus een eTA of visum voor Canada aan. Zorg in beide gevallen er steeds voor dat alle informatie klopt zodat je reis bij aankomst al niet in het water valt en je dus kan genieten van een onvergetelijke ervaring!

reizen naar Canada documenten

Vergeet niet alle verplichte documenten mee te nemen als je naar Canada gaat reizen!

Reis naar Canada boeken

Lijkt Canada jou de perfecte vakantiebestemming? Gelijk heb je! Fantastische natuur, bijzondere steden en nog veel meer moois… Misschien interesseert een pakketreis je wel? Kijk zeker eens naar deze aanbiedingen:

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>