4.3/5 - (6 stemmen)

Etna bezoeken & beklimmen: zelf regelen of Etna excursie? Info, tips en foto’s

"Mount Etna" of de Etna vulkaan is één van die bezienswaardigheden die je gewoon niet kan overslaan als je Sicilië bezoekt.
Deze actieve vulkaan torent met zijn 3300 meter hoog uit boven het Italiaanse eiland, maar je hoeft niet bang te worden. Hoewel de vulkaan regelmatig uitbarst, zijn grote uitbarstingen al enkele honderden jaren geleden. Het is dus perfect veilig om de Etna tijdens een excursie te beklimmen!

4.3/5 - (6 stemmen)

Etna bezoeken sam checkoutsam

Etna excursie

In dit artikel vind je ook mijn favoriete Etna excursies en tours met GetYourGuide. Ik gebruikte deze website ook om inspiratie op te doen voor mijn rondreis door Sicilië. Ze zijn makkelijk in gebruik en je kan de meeste tours tot 24u op voorhand annuleren en je geld gewoon terugkrijgen.

Vulkaanlandschappen en buitenaardse vergezichten

Als je in het noorden van Sicilië op vakantie gaat, kan je de Etna van zowat overal zien.
De gigantische berg is prachtig vanop een afstand, maar nog vele malen mooier als je de steile flanken beklimt.

Het lijkt wel alsof je op een andere planeet terechtkomt. Deze vuurspuwende berg zorgde immers voor enkele van ’s werelds meest bizarre landschappen.
Tientallen kraters in zwarte, bruine en groene tinten sieren het gebied, en als je de Etna gaat beklimmen springen de vreemde planten die er groeien meteen in het oog.
De zwarte lavasteen kenmerkt de regio en steken fel af tegen de felblauwe lucht en de Romeinse steden die je vanop de top ziet liggen.
Foto’s en beschrijvingen kunnen nooit duidelijk maken hoe mooi deze regio is. En mijn advies is dan ook: ga de Etna zelf bezoeken. Het is volgens mij één van Europa’s mooiste natuurlijke bezienswaardigheden.

Persoonlijk vond ik de klim best meevallen, maar onderschat het niet. De Etna is behoorlijk stijl!
Je kan de vulkaan zowel op eigen houtje verkennen, of aan de hand van een daguitstap. Ik bespreek beide mogelijkheden hieronder.

etna beklimmen vulkaanlandschap beplanting

De geelgroene planten staan in schril contrast met de donkere ondergrond. Wat een magisch landschap!

etna vulkaan sicilie bezoeken

Het kan snel afkoelen als je zo hoog klimt. In beweging blijven is dus noodzakelijk!

Etna als dagexcursie bezoeken

Vanuit bepaalde steden in Sicilië is het mogelijk om een Etna excursie te regelen.
De meeste van deze uitstapjes kan je vanuit Catania regelen. Deze tweede grootste stad van Sicilië ligt op anderhalf uur rijden van deze vulkaan en is dus de perfecte uitvalsbasis om op verkenning te gaan.

Vanuit Palermo is het ook mogelijk om de Etna te bezoeken, maar wees gewaarschuwd: de rit naar de vulkaan vanuit Palermo is minstens drie en een half uur rijden.

Voor een Etna excursie betaal je trouwens ook niet weinig. Gemiddeld kost een tour tussen €50 en €90 per persoon.
Let daarbij ook op de verschillende bij de uitstapjes. Bij sommige organisaties krijg je lunch en gidsen inbegrepen, bij anderen dan weer niet…
Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden? Kijk eens naar deze excursies:

» Alle tours en excursies naar de Etna

Etna bezoeken met eigen vervoer

Een andere mogelijkheid is om de Etna met het je eigen vervoer te bezoeken. De chauffeurs in Catania zijn nogal wild, maar al bij al lijkt het me nog mee te vallen om hier te rijden. De weg naar de Etna is heel rustig, en zou geen probleem mogen zijn voor iedereen met een rijbewijs.
Bovendien kan je in Sicilië spotgoedkoop een auto huren! Om een overzicht te krijgen van goedkope auto’s in Sicilië raad ik aan om eens naar EasyTerra en Sunny Cars (all-in verzekering inbegrepen) te kijken.
Een auto huren voor één week in Catania kan al voor €11. Als je de auto maar voor één dag wilt huren, dan betaal je amper €1,6.

De prijzen om een auto te huren vanuit Palermo of Trapani zijn gelijkaardig.

Lees zeker ook dit artikel over mijn ervaring met het huren van een auto in Sicilië.

autohuur Etna Catania

Etna bezoeken met openbaar vervoer

Ben je avontuurlijk genoeg om de tocht naar de Etna zelf te regelen? Of wil je graag geld besparen op de dure dagtours? Dan is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om je bezoek aan de Etna zelf te plannen.

Hoewel dit een erg geliefde toeristische attractie is, zijn er toch niet veel mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar daar te pendelen.

ast bus catania etna

De AST bus aan het station van Catania. Deze bus moet je nemen om de Etna te bezoeken.

De bus vanuit Catania

Er is maar één mogelijkheid om de Etna op je eigen houtje te verkennen, en dat is vanuit Catania.

Van Catania vertrekt er dagelijks één enkele bus (van het bedrijf AST, zie foto hierboven) naar de Etna om 08:15u stipt.
De AST bus vertrekt vanuit de grote bushalte recht tegenover het centraal station van Catania. Deze grote tourbus heeft een duidelijk bord aan zijn ruit liggen met daarop “ETNA”.

Vooraleer je op de bus stapt moet je wel nog tickets kopen. Een enkel ticket kost €3,30. Een retourtje kost €6,60.
De tickets koop je in de AST winkel die vlakbij de opstapplaats van de bussen ligt. Het exacte adres van de winkel is de ‘Via Luigi Sturzo 232’ en een foto ervan zie je hieronder.

Het duurt ongeveer twee uur om van Catania naar de Etna te reizen, en onderweg maak je één tussenstop. Als je nog niet hebt ontbeten, dan kan dat daar want je maakt er een stop van een klein half uurtje.
Na de korte pauze zigzag je verder door de steile lavalandschappen tot je uiteindelijk op 2000 meter hoogte uitkomt.

Vanuit diezelfde parkeerplaats vertrekt er ook maar één bus per dag terug naar Catania. Wees dus op tijd: om 16:30u vertrekt de AST bus, en al terugkeren doe je er ongeveer anderhalf uur over.

Nog even alles op een rijtje:

 • Vanuit Catania Centrale neem je de AST bus richting de Etna om 08:15u ’s morgens.
 • Tickets koop je in de Via Luigi Sturzo 232 en kosten (heen-en-terug) €6,60 per persoon.
 • Vanuit de Etna parkeerplaats vertrekt de AST bus om 16:30u stipt terug naar Catania.
openbaar vervoer etna catania bus

Vooraleer je de bus opstapt moet je hier een ticket kopen.

etna bezoeken openbaar vervoer bus catania

Doordat er maar één bus per dag is kan het erg druk worden… De zitplaatsen zijn snel volzet, en sommige mensen staan dan ook de hele tijd recht.

Tips voor een aangename rit op de bus:

 • Wees op tijd! Aangezien er maar één bus per dag is, zitten de bussen goed vol. Tijdens het gaan moesten enkele mensen zelfs de volledige rit rechtstaan… Ik bezocht de Etna buiten het hoogseizoen (oktober), dus ik verwacht dat het in de zomer nog veel drukker kan zijn. Een goed tijdstip om de bus op te stappen is 7:45u – 8u.
 • Om zeker te zijn van een zitplaats tijdens het terugkeren, kan je ook naar ‘La Cantoniera’ stappen. Een hotel dat op vijf minuutjes wandelen van de parkeerplaats ligt (waar je bent gedropt). Vanuit de busparking zie je de AST bus normaal al staan. De bus richting Catania vertrekt van hier om 16:20u.
etna bezoeken krater

De krater die het dichtst bij de parkeerplaats ligt. Als je iets hoger klimt krijg je trouwens een erg mooi uitzicht over deze krater.

De Etna beklimmen

Vanuit de parkeerplaats begint je trektocht naar ‘Mount Etna’.
Ik raad aan om te beginnen met de twee eenvoudigste klimmen: de krater recht voor de Etna, en het uitzichtpunt daar recht tegenover. Beiden zijn vrij eenvoudig om te beklimmen maar nemen wel even in beslag.

Als je dit al moeilijk vond, is de verdere klim naar de Etna (2500 meter of 2900 meter) misschien te moeilijk voor jou. Maar geen nood! Speciaal voor de bezoekers een duwtje in de rug te geven werd er een kabelbaan op de Etna geïnstalleerd. Hoger dan 2500 meter kan je ook geraken met behulp van jeeps.

Kabelbaan en jeeps op de Etna

Voor een enkele rit op de kabelbaan betaal je €24, voor een retourticket €30
Als je nog hoger wilt, zonder zelf te klimmen, moet je ook nog een jeeptochtje met verplichte gids (€9) aanschaffen. Voor de jeep betaal je €24.
Om van 1910 meter naar de top van de Etna te klimmen (2900m) met behulp van de kabelbaan en jeeps betaal je dus €63.

etna beklimmen wandelschoenen landschap

Ga je de Etna beklimmen? Neem dan wel goede klim- of wandelschoenen mee!

Overal lieveheersbeestjes?!

Terwijl ik op meer dan drieduizend meter hoogte mijn handen in mijn zakken stopte om ze terug warm te krijgen, dacht ik dat ik begon te hallucineren.
Ik zag een lieveheersbeestje.

Je zou deze kleine beestjes toch niet op zo’n grote hoogte verwachten? Nadat ik er nog tien meer zag –en op het einde van de dag vast meer dan duizend– wist ik dat er iets moest zijn dat deze kleine beestjes aantrok.
Vreemd genoeg zijn wetenschappers niet helemaal zeker waarom deze kleine insecten en masse naar de hoge vulkaantoppen (of bergen) trekken.
Wel is zeker dat ze hier een deel van hun winterslaap afleggen, en dat ze op deze grote hoogtes geen last hebben van roofdieren…

Volgens schattingen zouden jaarlijks miljoenen lieveheerstbeestjes de Etna bezoeken, goed voor een totaal gewicht van meer dan 1800 kilogram! Denk dus niet dat je waanbeelden begint te zien als je deze zwartegestipte rode insecten tegenkomt. Je zal er vast nog veel meer zien tijdens je klimtocht!

etna lieveheersbeestjes

Als je de Etna gaat beklimmen zie je misschien ook wel lieveheersbeestjes. Wat een vreemd fenomeen!

Nog enkele tips en weetjes

 • Er zijn voldoende restaurants te vinden. Je hoeft dus niet noodzakelijk een lunch mee te nemen. Op de parkeerplaats (waar alle bussen, ook dagexcursies, parkeren) zijn heel wat winkeltjes en restaurants. Zij bieden lekkere lunchpakketten of warme maaltijden aan. Voor een picnic betaalde ik €6 (broodje + een koekje + een appel + water). Voor één liter water betaal je €2,50.
 • Neem voldoende warme kledij mee! Toen ik de Etna beklom was het in Catania 26°C, maar op de Etna slechts 8°C!
 • Is het toch nog iets te fris voor jou? De souvenirwinkeltjes op de busparking verkopen mutsen, handschoenen en zelfs jassen!
 • Ook als je de Etnavulkaan met het openbaar vervoer bezoekt, kan je ter plekke nog een gids regelen.
 • Neem goede stap-, wandel- of klimschoenen mee. De Etna is steil!
 • Laat je niet afschrikken door slecht weer. Het weer en het uitzicht rond de Etna is heel wisselvallig, maar vaak zijn er ook opklaringen. Bovendien geeft een mistige dag op de Etna een volledig andere ervaring dan op een klare dag. Beiden zijn leuk!
 • Als je graag meer wilt weten over de afgelopen uitbarstingen en de schade die deze hebben aangericht, raad ik aan om enkele restaurants of souvenirwinkels binnen te stappen. In velen zie je TV-schermen met video’s of foto’s die de schade van het snelstromende lava in beeld brengen.
etna uitbarsting

En als je echt geluk (of net heel veel ongeluk…) hebt, zie je de Etna misschien wel uitbarsten!

etna beklimmen bijbel

En als je bang bent dat de Etna je dichter bij het vagevuur brengt… Deze religieuze man helpt je graag met je zoektocht naar verlichting!

5x Hotels in de buurt van de Etna

Een vakantie naar Sicilië kan pas helemaal tot zijn recht komen, als je ook even in de buurt verblijft van de legendarische Etna. Wie weet word je zo wel wakker met een magnifiek tafereel waar deze vulkaan lava spuwt! En wees gerust, de hotels die ik hieronder opsom liggen op voldoende afstand buiten de gevarenzone.

Aurora dell’Etna

Wanneer je in Sicilië op zoek bent naar avontuur, dan moet je de Etna beklimmen. Hiervoor kan je logeren in het charmante Aurora dell’Etna in het rustige dorpje Zafferana Etnea. Voor €50 per nacht verblijf je in een gezellige kamer met een eigen terras of balkon én een magnifiek uitzicht over de bergen en de zee. Dankzij de vriendelijke ontvangst voel je je zeker thuis in de B&B.

Vanuit Aurora dell’Etna kan je gemakkelijk naar de Etna fietsen, die zo’n twintig kilometer verderop ligt. Taormina en de schitterende kloven van Alcantara liggen op ongeveer veertig minuten rijden. De accommodatie is een leuke plek voor mensen die op zoek zijn naar rust. De mooie tuin, terras en speeltuin maakt van het hotel ook een fijne locatie voor kinderen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Aurora Dell'Etna

© Aurora Dell’Etna

Seasily – B&B Yourself

Ben je op zoek naar een comfortabel hotel in de buurt van de Etna? Dan is het moderne B&B Yourself in Zafferana Etnea een uitstekende keuze. De luxe die je in grote dure hotels vindt, vind je hier al voor slechts €75 per nacht. De kamers zijn dan ook voorzien van de nodige comfort en een eigen balkon met een mooi zicht over de stad en haar omgeving. De vriendelijke uitbater heeft zonder twijfel heel veel passie gestoken in de inrichting.

B&B Yourself is een prettige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Ga tijdens je verblijf zeker eens de naburige dorpjes en steden, zoals Catania en Giardini Naxos, verkennen. Als je een dagje wil uitrusten kan dat perfect in de gezellige bar van de B&B.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Etna bezoeken Seasily B&B yourself

© B&B Yourself

Cavanera Etnae Resort

Dit luxe wijnresort ligt op een gerenoveerd landgoed aan de voet van de Etna. De kamers zijn modern en stijlvol ingericht met een tegelvloer uit lava. Voor €120 per nacht krijg je in elke kamer een schitterend uitzicht op de wijngaard. Verder vind je in het Cavanera Etnae Resort heel wat mogelijkheden om helemaal te ontspannen: van een eindeloos assortiment aan wijnen tot een hemels zwembad tot de sublieme omgeving van het Siciliaanse platteland.

Dankzij de formidabele ligging is het resort de perfecte plek om de Etna te bezoeken. Je kan in de buurt ook uitdagende wandelingen maken in de prachtige omgeving van het hotel. De medewerkers vertellen je graag welke routes de moeite waard zijn. Als je op zoek bent naar een accommodatie voor een romantische vakantie dan is het Cavanera Etnae Resort zeker de moeite waard.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Cavanera Etnae Resort

© Cavanera Etnae Resort

Hotel Villa Angela

Voor mensen die zich graag eens een echte filmster willen voelen, is Hotel Villa Angela de kers op de taart tijdens een vakantie in Sicilië. Je krijgt voor €120 per nacht niet alleen een romantische kamer, maar ook een oogverblindend uitzicht over de Ionische Zee en de Etna. Ontspannen kan in het geweldige buitenzwembad of tijdens een rustgevende wellnessbehandeling. Geniet in de bar van een lekker wijntje en probeer zeker de lokale gerechten uit in het restaurant van de villa.

Hotel Vila Angela is gelegen in Taormina, vlakbij het oude stadscentrum. In de buurt zijn er sfeervolle marktjes waar het heerlijk is om te kuieren en te proeven van de verschillende streekproducten. Op enkele meters van het hotel vind je ook enkele verschillende mogelijkheden voor het openbaar vervoer zodat je gemakkelijk het eiland kan verkennen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Villa Angela

© Hotel Villa Angela

La Plage Resort

La Plage Resort is een chic hotel in Taormina, vlakbij een rustig en paradijselijk strand. De ruime kamers laten heel wat licht binnen en de gepolijste houten vloeren zorgen voor een warme sfeer. Tijdens je verblijf vanaf €230 per nacht word je verwend met een geweldig uitzicht, een ruim aanbod aan schoonheidsbehandelingen en een relaxerend buitenzwembad. Probeer in het sfeervolle restaurant de traditionele Siciliaanse gerechten uit en ontspan in de bar met een lekkere cocktail.

Het resort is een geweldige uitvalsbasis om lange wandelingen langs de kunst en door het schilderachtige en ruige landschap te maken. In de buurt van La Plage Resort kan je de kabelbaan nemen die je naar de oude ruïnes van Taormina brengt. Als je dat wenst, regelt het personeel met alle plezier een excursie naar het regionale park van de Etna.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

La Plage Resort Etna beklimmen

© La Plage Resort

Vakanties naar Sicilië

Wil je meer zien dan alleen de Etna? Gelijk heb je! Er is ontzettend veel te ontdekken in Sicilië. Agrigento, de prachtige stranden van Sicilië, het wondermooie Palermo, … Reden genoeg om een vakantie naar deze Italiaanse parel te plannen. Kijk zeker eens naar deze tour operators hun aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

4.3/5 - (6 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam