30 mei, 2020

Everglades bezoeken met een boottocht: info, foto’s en tours

Florida telt met onder andere Miami, Universal Studios en de prachtige Keys heel wat schitterende bezienswaardigheden, maar voor de mooiste natuurpracht moet je de Everglades bezoeken. Een van de populairste opties om dit park te verkennen is met een airboat door de Everglades, maar je kan hier ook rustig rondwandelen en kajakken.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Everglades vogel

Waarom je het Everglades National Park moet bezoeken

Het Everglades National Park omvat één vijfde van de oorspronkelijke zuidelijke Everglades en is tevens de grootste tropische wildernis van de Verenigde Staten. Na Death Valley (Californië) en Yellowstone (Wyoming) is het ook het derde grootste nationale park van het land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het (sinds 1979) deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed.

Maar wat maakt dit park dan zo bijzonder? In tegenstelling tot vele andere nationale parken die er op gericht zijn om unieke aardrijkskundige eigenschappen te beschermen (bv. een vulkanisch meer), werd het Everglades National Park in het leven geroepen om een fragiel ecosysteem te beschermen. Het park bestaat uit drasland en bossen die als het ware gevoed worden door een rivier afkomstig uit Lake Okeechobee. Maar eigenlijk zijn de Everglades technisch gezien één grote rivier, waarbij het water voortdurend van het noorden naar het zuiden beweegt.

Het bevat het grootste mangrove-ecosysteem van het westelijk halffront. 36 bedreigde of beschermde diersoorten hebben hier hun thuis, zoals de floridapanter, de Amerikaanse krokodil en de West Indische zeekoe. Daarnaast wonen er 350 vogelsoorten, 300 verschillende vissen, 40 soorten zoogdieren en 50 soorten reptielen. De perfecte plek om een avontuurlijke boottocht te ondernemen, dus!

everglades national park bezoeken

Er zijn nog maar weinig ongevallen gebeurd in de Everglades, maar gebruik wel je verstand!

Van waar kan je best de Everglades bezoeken?

Wanneer je in het zonnige Florida bent aangekomen (met TuiFly kan je daar al voor €150 naartoe vliegen!) is het Everglades National Park niet zo ver meer. Je kan een ééndaagse tour naar dit natuurpark boeken, maar veel beter is om een auto te huren in de Verenigde Staten en er een heuse road trip van te maken.

De eerste beslissing die je moet maken wanneer je het Everglades National Park gaat bezoeken is via welke ingang je het park wil binnenkomen. In totaal zijn er drie ingangen en ze liggen uren verwijderd van elkaar. Als je het hart van de Everglades wil bewonderen kan je best via Shark Valley in Miami gaan of de hoofdingang nemen in Homestead. Als je echter de Golfkust wil bezoeken, dan moet je in Everglades City zijn. Hieronder volgt nog een korte uitleg over elk toegangspunt.

Shark Valley (Miami)

Deze plaats heeft zijn naam te danken omdat het water hier richting het zuidwesten vloeit naar de Shark River. Dit is tevens de plaats waar de meeste gegidste excursies vanuit Miami je naartoe nemen.

Je kan hier wandelen, fietsen en zelfs een tram nemen die een lus van 24 km volgt. Vanaf het observatieplatform heb je een zicht van 360° op de Everglades. Verder heb je een observatiedek van waar je alligators, schildpadden, vissen en vogels kunt zien.
 Vanuit Miami is het net geen uurtje rijden naar het bezoekerscentrum.

Gulf Coast (Everglades City)

Hier moet je enkel zijn als je met de boot de mangrove of de Ten Thousand Islands wil aandoen. Vanuit Miami doe je er ongeveer een uur en drie kwartier over met de auto.

Royal Palm (Homestead)

Vanuit de hoofdingang vertrekken twee leuke wandelingen: een die het Anhinga Pad volgt en dan ook nog het Gumbo Limbo pad. Langs het eerste kan je heel wat dieren zien. Het tweede is een geplaveid pad, wat het toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers.

Ten zuiden van de hoofdingang vind je het Flamingo bezoekerscentrum, wat als de poort tot Florida Bay wordt beschouwd. In deze baai heb je een doolhof aan mangrove-waterwegen waarin duizenden vogels en heel wat vissen, krabben en ander maritiem leven huist. Dit is het ideale vertrekpunt voor een kajak- of kanotocht. Verder zijn er ook nog heel wat wandel- en fietspaden en kan je hier ook kamperen.

Everglades National Park

Misschien zie je onderweg wel één van deze schatjes!

Een Everglades boottocht

Vele toeristen willen met een airboat de Everglades verkennen. Allereerst moet je weten dat hoewel ze legaal zijn, deze boottochten niet worden goedgekeurd door het nationaal park. Ze zijn namelijk ontzettend luid en verstoren de wilde dieren. Daarom zijn ze één voor één in handen van privébedrijven.
Als je dus een milieubewuste en dierenliefhebbende reiziger bent, kan ik enkel adviseren (en aanraden) om de Everglades niet te bezoeken met een airboat. Er zijn genoeg andere manieren om van de natuurpracht te genieten zonder de plaatselijke fauna te schaden.

Ik moet toegeven dat het wel verleidelijk is om in één van deze spectaculaire boten te kruipen… Maar toch: probeer ook een beetje aan de natuur te denken. Online zijn er tal van organisaties waarbij je op zo’n airboat kan klimmen. Onderweg word je meegenomen in de relatieve wildernis en stop je bij plekken waar je alligators en andere dieren kunt zien. Ze gaan er ook prat op dat ze voldoende uitleg geven zodat de bezoekers begrijpen hoe uniek dit ecosysteem is.

Toch raad ik aan om eerder een andere boottocht te nemen. Enerzijds om de natuur wat rust te gunnen, maar anderzijds ook omdat het zo veel leuker is. Met een stil bootje door de natuur varen is toch veel spectaculairder? Het lijkt wel alsof je een ontdekkingsreiziger bent!
Bovendien heb je een veel grotere kans om wildlife te spotten als je slechts stilletjes voorbij vaart. Soms zwemmen alligators of andere dieren zelfs zo dichtbij dat je er bang van zou worden. En daar doe je het toch voor?!

Wat de Everglades boottocht betreft, kan je kiezen tussen een tochtje door de mangrove en eentje door de graslanden. De eerste duurt een uurtje en de tweede anderhalf uur. Tijdens de tocht vertelt de kapitein heel wat verhalen en weetjes.
Een aantal bedrijven bieden ook heuse alligatorshows aan (al dan niet inbegrepen in de rondleiding). Zoals je kan verwachten is dit niet de meest diervriendelijke attractie, dus dierenliefhebbers kunnen deze best ook vermijden.
Als je dus op een diervriendelijke manier de Everglades wil bezoeken kan je dit best per kajak doen. Indien je je echter niet helemaal op je gemak voelt tussen de alligators, is een ecotour met gids een uitstekend idee.

everglades boottocht airboat

Een airboat. Spannend, maar eigenlijk niet zo leuk voor de beestjes die hier leven…

Overnachten in de Everglades

Er zijn heel wat mogelijkheden om te overnachten, vooral dan in Everglades City. Hier heb je zowel motels, hotels als resorts.

Een leuk ideetje om de Everglades te bezoeken is echter om eens te kamperen! Dit kan het hele jaar door, maar tijdens het regenseizoen (van juni tot november) kan het minder aangenaam zijn. De Long Pine Key Campground en de Flamingo Campground zijn beiden met de auto (en camper) bereikbaar.

Je moet je enkel registreren in het Flamingo of Gulf Coast bezoekerscentrum. Tijdens de wintermaanden (midden november tot midden april) moet je vijftien dollar voor een vergunning betalen en twee dollar per dag dat je kampeert. Tijdens de zomermaanden (midden april tot midden november) is een vergunning ook noodzakelijk, maar wel gratis! Vervolgens kan je zo in je kano of kajak springen en de wildernis in trekken!

Vergeet niet dat je hier geen comfortabele camping zal vinden en dat je dus geschikt kampeermateriaal mee moet nemen. Denk daarbij niet alleen aan een tent en slaapzak, maar vooral aan één van de beste waterfilters, een goede hoofdlamp, een verrekijker en een koelbox of koeltas. Als je later graag wilt opscheppen over waar jij allemaal bent geweest, dan is een activity tracker ook wel een leuk hebbeding.

overnachten everglades

Overnachten in de Everglades moet echt op je bucket list staan. Wat een prachtige omgeving!

Toegangsprijs Everglades

Als je met de auto het park binnen rijdt, betaal je 25 dollar voor een pas en daarmee kan je zeven dagen lang de Everglades bezoeken. Motorrijders betalen 20 dollar, voetgangers en fietsers 8 dollar.

Als je de Everglades slechts als een dagtour vanuit Miami of ergens anders in Florida bezoekt zijn de prijzen eigenlijk niet zo verschillend, maar daar zit natuurlijk wel retour transport, een gegidste rondleiding en lunch bij inbegrepen.

Voor tickets, excursies en daguitstappen kan je ook eens naar deze kijken:

Beste tijd om de Everglades te bezoeken

Wat je zeker moet weten als je het Everglades National Park gaat bezoeken is dat er twee seizoenen zijn: het droogseizoen (van november tot maart) en het regenseizoen (van april tot november). Tijdens het droogseizoen zijn er uiteraard het meeste bezoekers, mede door de warme winters die heel wat vogels (en hun roofdieren) aantrekken. Tijdens het regenseizoen zijn er een hele hoop insecten en worden er vele tours onder leiding van de park rangers niet meer aangeboden.

krokodillen alligators everglades bezoeken

Mama en kindje! Wie zegt dat alligators en krokodillen niet schattig kunnen zijn?

Is het veilig om de Everglades te bezoeken?

Als je bang bent om door een alligator gedood te worden, moet je weten dat er amper één kans op 3,2 miljoen is dat je door een niet uitgelokte alligator verwond zult worden. Van 1948 tot 2017 werden er slechts 401 gevallen genoteerd waarbij mensen gebeten werden door een alligator, waarvan 24 een fatale afloop kenden.

alligator everglades

Deze kleine alligator kan groeien tot een monster van meer dan vijf meter lang!

Tien weetjes over de Everglades

 1. Het nationaal park heeft een oppervlakte van maar liefst 6,105 vierkante kilometer.
 2. Toch is het park tijdens de afgelopen honderd jaar voor de helft gekrompen, wegens landbouw- en residentiële ontwikkelingen. Dit proces werd de laatste 30 jaar versneld door de suikerindustrie en de pijlsnelle ontwikkeling van de oostkust van Florida.
 3. Het is de enige plek in de wereld waar alligators en krokodillen samenleven.
 4. Er wonen trouwens niet alleen alligators en krokodillen in de Everglades! Andere diertjes die je hier kan vinden zijn o.a. otters, zeekoeien, herten, wasberen, panters, meer dan vijftig soorten reptielen en meer dan driehonderd soorten zout- en zoetwatervissen. Natuurlijk zijn er ook héél veel vogels (meer dan 350) waarvan er heel veel op stelten lopen (ja, er zijn ook flamingo’s!)
 5. In totaal zijn er anderhalf miljoen alligators in Florida, waarvan er 200,000 in de Everglades huizen.
 6. De gemiddelde diepte van het water is amper 1,2 tot 1,5 meter! Het diepste punt is 2,7 meter.
 7. De indianen die in het gebied leefden noemden het Pahayokee, wat zoveel betekent als “grasachtige waters”.
 8. Het meeste water is zoet water, mede daardoor bezorgen de Everglades drinkwater voor 7 miljoen inwoners van Florida (1 op 3).
 9. Jammer genoeg bevatten de vissen in het park het hoogste zinkgehalte van heel Florida. Omdat zink oestrogene eigenschappen bevat, heeft de gemiddelde mannelijke floridapanter hogere oestrogeen niveaus dan de vrouwtjes. Het zink komt van onder meer kolengestookte energiecentrales en cementfabrieken.
 10. Je hebt misschien al eens van een “po boy” sandwich gehoord. Oorspronkelijk komt dit broodje uit Lousiana en bevat het rosbief of gefrituurde zeevruchten. In Florida kan je echter een po boy met gefrituurde alligator eten!

Tijdens een rondreis door Florida, mogen de Everglades dus zeker niet op het programma ontbreken. Probeer dit liefst op een zo ecologisch mogelijke manier te bezoeken, zodat het fragiele ecosysteem beschermd blijft. Zo kunnen de volgende generaties ook nog van deze overweldigende natuurpracht genieten.

Invasieve diersoorten bedreigen het ecosysteem

Ooit waren de Everglades nog vele malen groter, maar doordat Florida zo’n aantrekkingskracht heeft op toeristen en bewoners werd een heel groot deel van dit moeras drooggelegd ten behoeve van de mens. Gelukkig is daar nu een eind aan gekomen, maar toch blijft ons volk ook nu nog zijn sporen nalaten op dit fragiele ecosysteem.

Wist je bijvoorbeeld dat Birmaanse pythons en nijlvaranen ook in de Everglades voorkomen? En zoals de namen al duidelijk maken, zijn zij oorspronkelijk niet uit dit gebied afkomstig.
Ooit hielden mensen deze reptielen als huisdieren, maar eens ze te groot werden wisten ze zich er geen raad meer mee. De oplossing? Ze in de wilde natuur uitzetten.
Het probleem is dat deze dieren hier geen natuurlijke vijanden hebben en zich daardoor ongeremd kunnen voortplanten.
Ondertussen zijn er naar schatting al meer dan 100.000 pyhtons in de Everglades aanwezig. Als je weet dat deze slangen bovendien zo’n 100 eieren per jaar legt, dan weet je dat dit aantal ook snel stijgt.

Gelukkig zetten locals allerhande projecten op poten om de inheemse diersoorten beter te beschermen. Zo is het nu legaal om pythons te vangen en ze op een humane manier ‘te vernietigen’.

Birmaanse pythons en nijlvaranen zijn trouwens niet de enige ingevoerde dieren! Ook pauwen, gordeldieren en leguanen kwamen hier eerder niet voor.

everglades bezoeken miami

Ga de Everglades niet alleen bezoeken voor de alligators en krokodillen! Er is nog veel meer wildlife!

Everglades National Park bezoeken?

Ben je overtuigd van de schoonheid van dit bekende nationale park in de VS? Dan wordt het tijd om naar daar te reizen!
Met TuiFly kan je al naar Miami vliegen voor €150. Van daaruit is het nog een uurtje (of meer) rijden naar de Everglades. Natuurlijk kan je ook gewoon een één- of meerdaagse excursie boeken naar dit moerassige gebied.
Benieuwd wat dat kost en wat de mogelijkheden zijn? Kijk dan eens naar deze tours:

Interessante documentaires

Wil je graag meer weten over de Everglades en zijn inwoners? In deze video zie je alvast enkele spectaculaire beelden van de dieren die dit moeraslandschap bewonen.
Als je op zoek bent naar een goede documentaire over de Everglades en de fauna en flora in de rest van Florida, dan kan ik ‘BBC Earth: Natural world: Florida’ alvast aanraden.

Meet the Residents of Everglades National Park | America's National Parks

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!