13 februari, 2020

Fort Sint Pieter bezoeken in Maastricht: info, tips en foto’s

Een weekend in Maastricht hoeft niet alleen gevuld worden met shoppen, want er is veel meer te zien dan de binnenkant van de vele shops. De stad heeft ook een heel rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat deze stad vroeger werd beschermd door het Fort van Sint Pieter?

Als je dacht dat je in de Nederlandse stad enkel terecht kon voor veel shopplezier, dan ben je fout. Op citytrip leer ik ook graag bij over de geschiedenis van de stad waar ik ben. Zo las ik op Tripadvisor over het Fort van St. Pieter en de mergelgrotten onder de Sint Pietersberg. Die wou ik absoluut bezocht hebben. Ik kocht op voorhand mijn tickets zodat ik nog even kon rondneuzen voor de rondleiding begon.

fort St. Pieter

Geschiedenis

Het Fort Sint Pieter staat al 300 jaar fier te schitteren boven op de Sint Pietersberg van Maastricht. Al die jaren beschermde het fort de stad tegen de vijand, maar vandaag is het vooral een toeristische attractie.

In 1701-1702 gaf de militaire commandant van Maastricht, Daniël Wolff baron van Dopff, de opdracht om het Fort van Sint Pieter te bouwen op de noordflank van de Sint Pietersberg. Hoog boven de Maas gelegen, moest dit indrukwekkend fort de stad beschermen tegen aanvallen van de vijand aan de zuidkant. Dat was noodzakelijk omdat in 1673 de Fransen de Sint Pietersberg hadden ingenomen om met kanonnen de zuidelijke vestingmuren van de stad aan te vallen. Door de bouw van het fort was dat niet langer mogelijk.

Het werd een vijfhoekig fort dat voorzien is van een heel groot kazematten systeem, een droge gracht en de bekende Sint Pietersberg grotten. Zo had men altijd een uitweg voor wanneer het fort in handen zou vallen van de vijand, maar tegelijkertijd kon men ook verrassingsaanvallen uitvoeren.

Na de bouw, probeerden de Spanjaarden en Fransen nog enkele keren het fort te veroveren maar dat lukte hen zelfs niet met explosieven! Toch werd Maastricht op een bepaald moment opnieuw overmeesterd waardoor er geen voedsel en munitie meer gebracht kon worden naar de 450 soldaten die nog in het Fort van Sint Pieter zaten. Ze hielden dapper stand, maar natuurlijk kan je geen strijd blijven leveren op een lege maag! Na een lange periode van vasten, moesten zij zich dan ook overgeven.

Sinds 1974 maken de Sint Pietersberg grotten en het fort deel uit van een beschermd natuurgebied. Tussen 2007 en 2014 werd het fort gerestaureerd om de authentieke uitstraling te bewaren en nu kan je dit indrukwekkende doolhof vanbinnen verkennen!

Sint-Pietersberg Maastricht

In het fort zelf vind je nog tal van overblijfselen aan de rijke geschiedenis ervan!

Dwalen door het Fort van St. Pieter

Ik heb mijn bezoek aan het fort gecombineerd met een rondleiding door de Sint Pietersberg grotten. Op het eerste zicht hebben die twee weinig met elkaar te maken, maar doorheen hun geschiedenis overlapten de paden toch meerdere keren.

Bij het bezoek aan het fort dwaalden we met een gids door de lange tunnels van het fort. De geschiedenis werd zo weer tot leven gewekt. Beeld je maar eens in hoe het is om in donkere, koude gangen te leven: je kon elk moment opgeblazen worden door ongelukjes met buskruit of omdat je je musketten niet goed had schoongemaakt. Nog maar te zwijgen over wat de vijand met je kon doen!

Om aan de legerdienst te ontsnappen, begonnen mannen zelfs hun tanden uit te kloppen! Dat zou ik ook doen, mocht ik hun schoenen hebben gestaan. Om musketten te laden, moest je immers de kogel eerst een kopje kleiner maken met behulp van je tanden.

De rondleiding eindigde met een kijkje in de mortiergallerij en een adembenemend mooi uitzicht over Maastricht. Je kan er soms ook nog wandelaars tegenkomen die (!) vijhfonderd kilometer gewandeld hebben op het Pieterpad door Nederland, want het Fort van Sint Pieter is daarvan de finish.

Na deze hele interessante rondleiding, moest ik even bekomen van het idee dat mensen eigenlijk toch wel heel gek zijn. Altijd maar vechten voor één of andere leider die helemaal niets om je geeft. Oorlog? Het zegt me écht helemaal niets!

Sint Pietersberg fort

Een gids doet je alle geheimen uit de doeken van Fort Sint-Pieter.

Bereikbaarheid

Je kan het fort makkelijk te voet bereiken vanuit het centrum van Maastricht. Het is een mooie wandeling van zo’n 25 minuten. Haal een plattegrond bij het toerisme kantoor en je loopt zeker niet verloren. Google Maps toont je natuurlijk ook mooi de weg.

Ga je liever niet te voet? Neem dan bus 9 richting St. Pieter en stap uit aan halte St. Pietersberg (tweede halte). Vandaar moet je nog zo’n 10 minuutjes wandelen. Op zondag is deze buslijn een belbus.

Het fort is natuurlijk ook te bereiken met de auto. Hier parkeren is helemaal gratis.

Adres: Luikerweg 71, Maastricht.

Sint-Pietersberg bezoeken

Toegang is niet duur en het is zijn geld dan ook dubbel en dik waard!

Toegangtickets

Volwassenen betalen €6,75 p.p. voor een bezoek aan het Fort van Sint Pieter. Kinderen (4-12 jaar) betalen €5,30. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Tickets kan je aankopen via Maastricht Underground, via het toerisme kantoor of ter plaatse.

Een combiticket met een bezoek aan de mergelgrotten is ook mogelijk. Dan betaal je als volwassene €10,40 en als kind €8. De totale rondleiding duurt zo’n tweetal uur. Tickets kan je aankopen via Maastricht Underground, via de toeristische dienst of ter plekke.

Het fort is ook een leuke activiteit voor een teambuilding of een spannend verjaardagsfeestjes. Je kan kiezen uit speurtochten, thematours en nog andere arrangementen. Het complete aanbod vind je hier.

uitzicht fort Sint-Pieter

Eindigen doe je met dit mooie panorama over Maastricht. Veel plezier!

De rijke geschiedenis en de mooie omgeving van de Sint Pietersberg in Maastricht, zijn zeker een bezoekje waard. Je kan er ook mooi wandelen en fietsen langs rustgevende bussen en bloemrijke velden.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!