Forum Romanum bezoeken in Rome: Tickets, info & foto’s!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Er zijn weinig steden die zo tot onze verbeelding spreken als Rome. De Eeuwige Stad was ooit het middelpunt van onze beschaving waardoor er talloze interessante bezienswaardigheden in Rome zijn. Hierbij denkt iedereen natuurlijk meteen aan het Colosseum en vlak daarnaast ligt een andere niet te missen plek: het Forum Romanum. Niet alleen vanwege de vele toespraken die er werden gehouden, maar ook omwille van de verkiezingen en triomftochten die hier plaatsvonden. Daarnaast was het ook het gerechtelijke centrum, waar menig man en vrouw veroordeeld werd. Het was niet alleen de belangrijkste ontmoetingsplaats van Rome, maar zelfs van de hele wereld.
Redenen genoeg dus om het Forum Romanum te bezoeken!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.6/5 - (9 votes)
Forum Romanum Rome

Vanaf het Forum Romanum krijg je ook mooie uitzichten over het Colosseum!

Koop tickets voor het Forum Romanum op voorhand

Als er één gouden tip is die ik geef aan mensen die het Forum Romanum willen bezoeken is het deze: koop je Forum Romanum tickets op voorhand! Het is -logischerwijze- één van de populairste bezienswaardigheden van Rome en je bent jammer genoeg niet de enige die dit indrukwekkend staaltje geschiedenis met zijn eigen ogen wil bewonderen. Gelukkig zijn er skip-the-line tickets voor het Forum Romanum, waardoor je voor een klein beetje meer geld heel veel tijd uitspaart. Zo is er zeker meer dan genoeg tijd om alle bezienswaardigheden van het Forum Romanum uitvoerig te bewonderen.

Korte geschiedenis Forum Romanum

Voor de begindagen van het Forum Romanum moeten we helemaal teruggaan naar de zevende eeuw voor Christus.

Volgens de overlevering sloot Romulus, de eerste koning van Rome en de befaamde broer van Remus, een alliantie met Titus Tatius. Eerstgenoemde controleerde de Palatijn heuvel en laatstgenoemde de Capitool heuvel. Pal daartussen lag een vallei die de ideale ontmoetingsplek was.

Oorspronkelijk diende het Forum Romanum vooral als een soort van openluchtmarkt, maar al gauw werden er tempels en paleizen aan toegevoegd. Tijdens het tijdperk van de republiek Rome werd het ook het centrum van het politieke en gerechtelijke leven van het rijk. Zo was het Forum Romanum het kloppende hart van het Oude Rome.

Geen wonder dus dat het jaarlijks door 4,5 miljoen nieuwsgierige mensen bezocht wordt!

bezienswaardigheden Forum Romanum

Er zijn heel wat bezienswaardigheden in het Forum Romanum. Je komt ogen tekort.

Bezienswaardigheden Forum Romanum

Ik gaf je eerder al de tip op voorhand je tickets voor het Forum Romanum te kopen (vanaf 21,50 euro per persoon) en daar wil ik graag nog een andere gouden raad aan toevoegen.

Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in geschiedenis, boek dan meteen een gegidste rondleiding door het Forum Romanum (vanaf 29,90 euro per persoon). Als je nog nooit in Rome bent geweest, kan de Eeuwige Stad en haar forum best overweldigend zijn. Hoe weet je nu precies wat welke tempel is? Er valt zoveel over te vertellen dat het zonde zou zijn dit te missen.

Of je het Forum Romanum nu gaat bezoeken met of zonder gids… Ik zet je alvast op weg met de belangrijkste bezienswaardigheden van het Forum Romanum:

Tempel van Antoninus Pius

Als je de Via Sacra (heilige weg) volgt, kom je bij één van de best bewaarde tempels van het foro romano zoals het in het Italiaans wordt genoemd.

Antoninus was de geadopteerde zoon en opvolger van de beroemde keizer Hadrianus en hij liet deze tempel bouwen ter ere van zijn vrouw Faustina. In de twaalfde eeuw werd het gebouw omgevormd tot de kerk van San Lorenzo in Miranda, waardoor het zo goed bewaard is gebleven.

Tempel van Antoninus Pius Forum Romanum

De Tempel van Antoninus Pius.

Tempel van Castor en Pollux

Als je hier aankomt, zal je jezelf ongetwijfeld de vraag stellen: “Welke tempel?”, aangezien er slechts drie zuilen overblijven. Oorspronkelijk stond er natuurlijk meer dan dit, want je kon toch moeilijk enkel een hoopje stenen wijden aan de goddelijke tweelinghalfbroers Castor en Pollux, die beter bekend stonden als de Dioscuri.

“Tweelingshalfbroers?” zal je opnieuw vragen? Ze hadden een gemeenschappelijke moeder (Leda), maar verschillende vaders.
Volgens de overlevering hielpen ze het Romeinse leger de Latijnen verslaan en lieten ze na de veldslag hun paarden drinken van een bron op het Forum Romanum. Op die plek werd een tempel in hun eer gebouwd, waarvan nu dus enkel de “Drie zusters” (zuilen van twaalf meter hoog) overblijven.

Tempel van Saturnus

De allereerste tempel op het Forum Romanum werd gewijd aan de god Saturnus (oorspronkelijk was hij van Etruskische origine maar hij werd door de Romeinen overgenomen als oppergod).
Het zal je dus niet verbazen dat het één van de belangrijkste en meest vereerde tempels en dus ook bezienswaardigheden van het Forum Romanum was.

Hij werd een paar keer door een brand vernield maar werd telkens weer opgebouwd. Ten tijde van de Republiek deed de tempel trouwens dienst als schatkamer en werden de Saturnaliën hier afgetrapt, één van de belangrijkste religieuze festivals.

Triomfboog van Septimius Severus

De Romeinen waren verzot op triomfbogen. Deze werden gebouwd om belangrijke militaire overwinningen te vieren en gedenken.

Deze 23-meter hoge triomfboog werd gebouwd ter ere van Septimius Severus en zijn zonen Geta en Caracalla (die van de gelijknamige termen die je in Rome vindt) na hun overwinningen op de Parthen. Op vier marmeren reliëfs kan je nog taferelen van deze veldslagen bewonderen.

Je vindt er verder nog overblijfselen van de rostra, het voormalige spreekgestoelte van het Forum Romanum van waar de consuls hun toehoorders toespraken. De triomfboog was trouwens gekend als de Umbilicus Urbis oftewel de navel/het centrum van de wereld. De Italiaanse band Jovanotti heeft er trouwens nog een leuk en bekend liedje aan gewijd.

Triomfboog van Septimius Severus

Centraal in deze foto zie je de Triomfboog van Septimius Severus.

Curia

Dat brengt ons naadloos tot bij de volgende bezienswaardigheid: de Curia.

Vanbuiten en vanbinnen ziet het er niet echt spectaculair uit, maar dit was één van de belangrijkste gebouwen van het Forum Romanum. Hier was het dat de Senaat zetelde, vandaar de betekenis van de naam: “ontmoetingshuis”. Er waren overigens meerdere Curiae, deze werd gebouwd door niemand minder dan Iulius Caesar. Vandaar de naam: Curia Julia.

In de zevende eeuw werd het omgedoopt tot de Basiliek van Sant’Adriano al Foro waardoor het gebouw zo goed bewaard is gebleven.

Regia

De naam betekent zoveel als “koninklijk huis” omdat het oorspronkelijk diende als verblijfplaats van de koningen van Rome. Later zou het dienst doen als ambtswoning van Pontifex Maximus, de belangrijkste priester van de Romeinse godsdienst. Net zoals de bovenstaande Curia werd het meermaals vernield en heropgebouwd, tegenwoordig blijven enkel de funderingen over.

Tempel van Vesta

Deze tempel bevatte het Heilige Vuur: een eeuwige vlam waarmee de vuren in de Romeinse huizen opnieuw werden aangestoken op de eerste dag van het nieuwe jaar. Dit vuur werd bewaakt door de Vestaalse Maagden, zes priesteressen die uit de beste families van Rome werden geselecteerd. Zij werden onderworpen aan een streng celibaat en mochten ze dit niet volhouden, werden ze levend begraven.

De tempel zelf zou het tot het midden van de zestiende eeuw overleven, tot hij werd afgebroken door de pausen omdat ze het marmer wilden gebruiken om kerken en paleizen mee te bouwen. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de tempel echter heropgebouwd in opdracht van Benito Mussolini om de grandeur van Italië te herstellen.

Triomfboog van Titus

Deze triomfboog is de oudste van Rome en werd gebouwd door Domitianus ter ere van zijn voorganger Titus. Ook hier zie je een aantal interessante taferelen zoals de triomftocht van Titus nadat hij Jerusalem had veroverd. Je kan hem zelf ook zien in zijn renwagen, vergezeld door de godin van de overwinning en de oorlogsbuit waaronder een Menorah.

Forum Romanum bezoeken Triomfboog van Titus

Het Colosseum met daarvoor de Triomfboog van Titus.

Triomfboog van Constantijn

Naast de oudste triomfboog van Rome mag je ook zeker niet de grootste missen. Met een hoogte van 21 meter en breedte van bijna 26 meter kan je er dan ook moeilijk naast kijken.

De Romeinse Senaat liet hem bouwen om Constantijns overwinning op Maxentius te gedenken. Hij ligt tussen het Colosseum en de Palatijnheuvel op de Via Triumphalis, waardoor elke militaire leider die een triomftocht door de stad maakte hierdoor moest passeren.

Tempel van Caesar

Julius Caesar was zonder enige twijfel de bekendste Romeinse keizer. Zoals je allicht weet, werd hij in 44 voor Christus vermoord. Daarop besloot de Senaat hem te vergoddelijken, waardoor er dus een tempel voor hem gebouwd moest worden. Hier werd hij overigens gecremeerd, dus fans van hem kunnen hem hier zijn laatste eer bewijzen. Er worden regelmatig bloemen gelegd, dus de plek is vrij gemakkelijk te herkennen. Hoewel er niet zo heel veel meer van over blijft, is dit wel één van mijn favoriete bezienswaardigheden van het Forum Romanum.

Forum Romanum bezienswaardigheden

Het is soms echt niet eenvoudig om alle bezienswaardigheden uit elkaar te houden…

Verschillende soorten tickets Forum Romanum

Het meest voor de hand liggende toegangskaartje is een combiticket voor het Forum Romanum en het Colosseum. Deze kosten 21,50 euro per persoon en als je daar een gegidste rondleiding bij wil, betaal je nog geen twintig euro meer (bekijk hier mogelijkheden). Voor nog een klein beetje extra (bekijk hier de prijs) krijg je er ook nog eens een rondleiding van het Circus Maximus bij!
Koop je tickets voor het Forum Romanum sowieso op voorhand en online zodat je geen kostbare vakantietijd verliest in de vaak ellenlange wachtrijen! Als je dat doet via GetYourGuide kun je trouwens altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Kinderen en jongeren onder achttien jaar mogen trouwens gratis het Forum Romanum bezoeken! Al zou ik bij een bezoek aan Rome met kinderen eerder opteren voor een kindvriendelijke geschiedenistour van onder meer het Colosseum en het Forum Romanum. Zo leren je kinderen op een leuke manier iets bij over deze belangrijke en fascinerende periode uit onze geschiedenis. Deze activiteit is trouwens ook beschikbaar als privétour.

Als je van plan bent meer dan enkel het Colosseum en het Forum Romanum te bezoeken, is een Rome Pas een investering die zichzelf helemaal terugbetaalt. De verschillende mogelijkheden kan je hier bekijken, al kan ik in dit geval zeker de Rome Toeristenkaart aanraden (vanaf 74 euro per volwassene en 36 of 13 euro per kind).

bezoek Forum Romanum

Ook al zijn het voornamelijk ruïnes, toch lijkt het alsof je hier door de oude stad loopt!

Hoe Forum Romanum bereiken?

  • Met de metro neem je de blauwe lijn (Linea B) die aan het Colosseum stopt.
  • Als je met de bus komt, neem je de halte Piazza Venezia.
  • Nog gemakkelijker is het nemen van de hop on hop off bus, die pal aan het Colosseum en Forum Romanum stopt.
  • En zelfs nog eenvoudiger en bovendien veel leuker is het huren van een fiets (20 euro) of e-bike (30 euro) om zo de stad te verkennen.

Tips voor een bezoek aan Forum Romanum

  • Draag zeker comfortabele schoenen! Het Romeinse wegdek was bijlange geen asfalt, dus het Forum Romanum bezoeken op hoge hakken is geen goed idee. Niet dat je daarom per se je beste wandelschoenen moet aandoen, een paar goede sneakers zijn eigenlijk al voldoende.
  • Er is overigens weinig schaduw om afkoeling in te zoeken, dus neem voldoende water mee. Als je echt snel last hebt van de zon kan je altijd een paraplu meebrengen. Ook goede zonnecrème komt hier van pas.
tickets Forum Romanum

Nadat je tickets voor het Forum Romanum hebt gekocht, loop je door deze spectaculaire ingang.

Drie leuke weetjes over Forum Romanum

  1. Je zal je ondertussen ook al wel hebben afgevraagd wanneer het Forum Romanum gebouwd werd? Volgens historici was dit rond 500 voor Christus, gelijktijdig met het ontstaan van de Republiek Rome.
  2. Hierboven vermeldde ik al kort de Rostra, het spreekgestoelte op het Forum Romanum. Tijdens de latere dagen van de Republiek werden de afgehakte hoofden van verslagen politieke vijanden hier tentoongesteld. De bekendste van hen was ongetwijfeld Cicero.
  3. Na de val van het Romeinse Rijk geraakte het Forum Romanum in ongebruik en vele gebouwen werden geplunderd voor stenen en marmer. Tijdens de middeleeuwen werd het forum het Campo Vaccino of Koeienveld genoemd, omdat de koeien hier altijd kwamen grazen. Pas tijdens de achttiende en negentiende eeuw begon men aan de opgravingen. Gelukkig maar, anders hadden we deze pracht nooit kunnen bewonderen!
Rome Forum Romanum bezoeken

Klaar om het Forum Romanum te bezoeken? Met bovenstaande tips kan dat niet anders! Veel plezier.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>