Off-roaden op Fraser Island: één van de mooiste eilanden bij Australië

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 31 mei, 2020

Australië is eigenlijk een continent op zich en dus mag je er zeker van zijn dat je rondom dit gigantische land ook heel wat fraais vindt. Eén van de mooiste eilanden bij Australië moet wel Fraser Island zijn. Dit is tegelijkertijd ook het grootste zandeiland ter wereld! Klinkt paradijselijk, vind je ook niet?
Tijdens mijn rondreis door Australië ging ik deze gigantische zandbank twee dagen lang verkennen tezamen met Fraser Dingo.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)

fraser island australie

Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld

Met een prachtig parelwit strand van zo’n honderdtwintig kilometer lang, is Fraser Island zonder twijfel één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in Australië. Het eiland is heel populair bij toeristen en locals, maar toch wordt er hier nog steeds goed zorg gedragen voor het fragiele ecosysteem. Resorts en hotels krijgen geen kans om hier voet aan wal te zetten en dus is het Moeder Natuur die hier de plak zwaait.

De langgerekte zandbank wordt ingepalmd door planten die uit een Jurassic Park film lijken te komen (twee keer raden welke film hier werd opgenomen…), maar ook prachtige lagunes en zoetwatermeren hebben zich hier in de loop van vele jaren gevormd. Eén ding is zeker: tijdens je bezoek aan Fraser Island kom je ogen tekort!

Aangezien het eiland zo natuurlijk wordt gehouden, zijn hier maar erg weinig aangelegde wegen. Dat betekent dat ‘normale’ auto’s hier niet kunnen rondrijden. Terreinwagens met vierwielaandrijving hebben het hier dan ook voor het zeggen!
Bereid je voor op een hobbelige rit langs het enige regenwoud ter wereld dat op zand groeit. Schijnbaar is het een oneindige snelweg die geplaveid is met poederig silicazand en waaromheen zich fantastische zoetwatermeren uitstrekken die zelfs de paradijseilanden van de Filipijnen doen blozen. Ohja, en misschien krijg je ook wel enkele dingo’s te zien!

australie fraser island

Paradijselijke stranden en een oerwoud van miljoenen jaren oud… Deze plek is magisch!

Off-roaden met een 4WD van Fraser Dingo

Plan je een bezoek naar Fraser Island? Reis dan eerst naar Hervey Bay. Vanuit Brisbane is dat zo’n drie à vier uur rijden. Huurauto’s vanuit Brisbane zijn niet duur en ter plekke kan je ze gratis parkeren tegenover het kantoor van Fraser Dingo (er is ook een bewaakte parking, maar dat kost je wel geld).
Je kan ook de langeafstandsbus nemen vanuit Brisbane, of zelfs met de trein reizen. Als je geld te veel hebt, dan kan je hier ook met het vliegtuig naartoe vliegen.

Bij Fraser Dingo heb je twee mogelijkheden: ofwel huur je alleen de 4WD (= “four-wheel drive”, oftewel terreinwagen met vierwielaandrijving) en plan je alles zelf, ofwel ga je mee met één van hun populaire tagalong tours.
Zelf deed ik dat laatste, want het leek me toch net iets leuker om deze belevenis met andere avontuurlijke reizigers te delen. Nog een voordeel van de tagalong is natuurlijk dat alles voor jou in orde wordt gebracht. Je krijgt alle mooie plekjes te zien, er wordt voor jou gekookt en ook de accommodatie wordt alvast geregeld.
Je kan kiezen voor een tweedaagse of driedaagse tour. Logischerwijs krijg je bij die laatste optie iets meer te zien.

fraser island fraser dingo 4wd tour

Met deze felgekleurde 4×4’s van Fraser Dingo kom je overal op het eiland!

Wat kan je verwachten bij een tour op Fraser Island?

Vooraleer je tweedaagse avontuur begint, word je goed voorbereid op het off-roaden. Je krijgt een instructievideo te zien waarin je haarfijn wordt uitgelegd hoe je een wagen moet besturen op het zand. Gelukkig maar! Want op zand rijden is toch echt een hele aanpassing.

Vlak na deze briefing kruip je in de (roze!) terreinwagens en leer je je nieuwe travelbuddies beter kennen. Je wordt met ongeveer zeven personen in één wagen gestopt en wisselt onderling af tijdens het rijden.

De overzetboot van Harvey Bay naar Fraser Island duurt ongeveer een half uurtje.
De wagen door het oerwoud loodsen is best spannend, want er zijn héél alleen maar hobbelige paden. Hou je van een snelle rit? Wacht dan jouw beurt af tot op het strand, want daar mag je voluit (plank)gas geven! Hier is de ondergrond veel stabieler en ook de uitzichten zijn hier niet mis!

fraser dingo 4wd tagalong

Waar elders ter wereld kan je op zo’n mooi strand rijden? Alleen dit al maakt deze uitstap onvergetelijk!

Relax, alles wordt voor jou geregeld!

Twee dagen lang word je door een gids mee op sleeptouw genomen langs de mooiste plekjes van Fraser Island. Hij rijdt altijd op kop en grijpt in bij mogelijke problemen. Telkens je bij een bezienswaardigheid op het eiland aankomt, geeft de gids ook wat meer informatie en dat maakt je bezoek toch net iets interessanter.

Persoonlijk vond ik het ook heel leuk dat je overal heel veel tijd krijgt om het eiland te ontdekken. Op geen enkele plek waar we halt hielden vond ik het bezoek te kort. Er is meer dan genoeg tijd om foto’s te nemen, je team beter te leren kennen én ook nog wat te relaxen onder de immer aanwezige zon van Fraser Island.

‘s Middags, ‘s avonds en ‘s morgens maakt diezelfde gids met enkele vrijwilligers ook het eten voor je klaar. Meestal heb je keuze uit verschillende gerechten en er zijn altijd heel veel groentes om uit te kiezen! In onze groep waren er enkele vegetariërs (en mensen met een allergie) en ook hun maagjes werden helemaal gevuld.

Tijdens de tagalong tour slaap je in een soort van jeugdherberg. Je kan kiezen om in een gedeelde kamer (maximum vier personen) te slapen, ofwel om een private kamer te nemen aan een kleine meerprijs. Wat je ook wenst: sowieso zal je in die kamer alleen maar slapen, want op het terras (of op het strand) wordt tot in de late uurtjes bijgekletst.

fraser dingo tagalong tour fraser island

Gelukkig weten ze bij Fraser Dingo Tours dat lekker eten ook belangrijk is voor hun gasten.

Is op zand rijden moeilijk?

Nee. Echt niet! Ik moet eerlijk zijn dat ik een beetje nerveus was omdat ik nog nooit op zand had gereden, maar dat was achteraf gezien echt nergens voor nodig.
De ondergrond is soms een beetje minder stabiel, maar echt eng werd het nooit.

Tijdens de safety briefing krijg je interessante tips voor het geval er toch iets fout zou lopen. Gebruik een gezonde dosis verstand en dan kan je er vanuit gaan dat alles vlotjes verloopt!

fraser island zand rijden offroaden

Op zand rijden is best spannend, maar je went er snel aan.

Wat is er te zien op Fraser Island?

Zand. Zee. Oerwoud. En héél veel ander moois van Moeder Natuur! Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Fraser Island:

Het imposante regenwoud

Als je aankomt op Fraser Island krijg je meteen het regenwoud te zien. De prehistorische bomen en planten die hier op de zanderige ondergrond groeien zijn fantastisch mooi. Varens met bladeren zo groot als een mens, boomstammen van vier, vijf meter doorsnede en allerlei vreemde planten die lang geleden oog in oog stonden met dino’s, kruisen hier je pad.
Wandel zeker ook onder het dichtbegroeide bos en sta versteld van de schoonheid van dit gebied. Het heldere water dat langs de prehistorische bomen en planten stroomt, gidst je langs dit prachtige natuurgebied en als je goed uitkijkt zie je onderweg misschien ook enkele interessante diertjes die in deze bossen leven.

regenwoud fraser island jungle

Dit oerwoud lijkt wel op een set uit Jurassic Park!

Eli Creek

Stel je een tropisch waterpretpark voor, maar dan volledig natuurlijk! Langs het uitgestrekte zandstrand van Fraser Island ligt een snelstromend zoetwatermeer die je van het regenwoud terug naar het strand duwt. Via een houten wandelpad wandel je naar de start van deze wildwaterbaan. Het water is best fris, maar je moet natuurlijk wel iets overhebben om deze bezienswaardigheid te ontdekken!
Vergeet zeker je opblaasbare band niet mee te nemen naar dit stukje paradijs!

eli creek fraser island dingen om te doen

Het is ongelooflijk wat Moeder Natuur allemaal voor jou in petto heeft op dit mooie eiland.

SS Maheno Shipwreck

In het begin van de twintigste eeuw werd dit luxueuze cruiseschip gebruikt om rijke toeristen tussen Australië en Nieuw-Zeeland te vervoeren. Soms ging deze boot zelfs helemaal tot in Canada!
Tijdens Wereldoorlog I werd dit schip van meer dan honderdtwintig meter lang ingezet als een hospitaalschip om gewonde oorlogshelden opnieuw te helpen opknappen. Eens de Groote Oorlog tot een eind kwam, werd de SS Maheno terug gebruikt voor commerciële activiteiten. De tijd staat nooit stil, zelfs al in 1935 niet, en dit cruiseschip werd door allerlei nieuwe technische innovaties afgedankt. Terwijl deze mastodont op sleeptouw werd genomen om te worden afgebroken, knapte het sleeptouw door een furieuze cycloon af en strandde uiteindelijk (mét bemanning!) voor de kust van Fraser Island.
Nuja… Er zijn slechtere plekken om terecht te komen! De bemanning overleefde dit spannende verhaal, maar het lukte maar niet om de boot terug in zee te krijgen. De waardevolle spullen werden dan maar ter plekke van de boot gehaald en het roestige skelet is nu een prachtig aandenken aan dit geweldige avontuur.

Je ziet het roestbruine geraamte van deze mastodont al van ver opdoemen. Maak gerust foto’s, maar ga niet te dichtbij! Enerzijds is het gevaarlijk (heel veel roestige onderdelen steken verraderlijk uit boven het strand), en anderzijds staan er hoge boetes op wanneer je het wrak beklimt.
Afhankelijk van het weer is het schip meer of minder zichtbaar. Het zand wordt door de zee immers telkens opnieuw over de SS Maheno gespoeld en weer terug meegenomen.

ss maheno shipwreck fraser island

Deze roestige uitsteeksels zijn het enige wat nog overblijven van de ooit indrukwekkende SS Maheno!

Coloured Sands

Vlakbij het wrak van de SS Maheno vind je een prachtig stukje natuur. De zanderige kliffen van de ‘Couloured Sands’ bestaan uit honderden tinten geel, rood en bruin. Ga gerust even dichter om al dat natuurschoon van naderbij te inspecteren, maar persoonlijk vind ik deze bezienswaardigheid nog het mooist vanop het strand.

coloured sands bezienswaardigheden fraser island

De ‘Coloured Sands’ zien er ook niet slecht uit, he?!

Lake Wabby

Dit is één van mijn favoriete bezienswaardigheden op Fraser Island. Om Lake Wabby te zien, moet je wel aardig wat klimwerk verrichten! De stevige wandeling van ongeveer veertig minuten neemt je mee langs tropische regenwouden die de zandduinen rondom dit meer helemaal inpalmen. Hoe hoger je komt, hoe vermoeiender het wordt; maar gelukkig worden die inspanningen ook beloond! Eens je op de top aankomt, krijg je een formidabel uitzicht over de spierwitte duinen die zo ver strekken als je oog kan zien. Het lijkt wel alsof je plots in een woestijn bent beland!
Terwijl je van de duinen naar beneden holt voel je je als een reus in zevenmijlslaarzen. De gigantische sprongen in het steile zand verruimen je blikveld al snel zodat je het smaragdgroene Wabbymeer kunt zien.

Geniet van het uitzicht of verkoel even in het frisse water. Tijdens je zwempartij is het trouwens best mogelijk dat je kennismaakt met enkele locals die in dit meer wonen. Schildpadden, grote vissen of kleine visjes die maar al te graag tussen je tenen of aan je huid komen knabbelen zorgen voor een gratis spa ervaring temidden van zo’n prachtige natuur. Leuk toch?!

lake wabby fraser island

Foto’s doen deze prachtige bezienswaardigheid eigenlijk geen eer aan. Lake Wabby is echt wondermooi!

Lake McKenzie

Lake McKenzie is één van de meest populaire dingen om te doen op Fraser Island. En dat is maar logisch ook! Het lijkt wel alsof dit zoetwatermeer is weggeplukt uit één of ander Caribisch eiland.
De poederige en parelwitte zandstranden passen perfect bij de doorzichtige turquoise en blauwe wateren. Rondom dit gigantische meer bevindt –je raadt het al– een dichtbegroeide jungle en die zorgt ervoor dat het idyllische plaatje helemaal perfect wordt.

Smeer jezelf zeker in met het fijne zand van Lake McKenzie. Het zorgt voor een uitstekende scrub en je huid straalt zoals nooit tevoren. Als je het zand door je haar wrijft, lijkt het trouwens net alsof je een conditioner hebt gebruikt.
Wat een paradijs!!!

fraser island lake mc kenzie bezienswaardigheden

Lake Mc Kenzie lijkt op één van die paradijselijke stranden uit de Caraïben, vind je ook niet? En toch is het een zoetwater meer!

75 Mile beach

Hier zul je geen last hebben van overvolle stranden! Dit strand is maar liefst 75 mijl oftewel 120 kilometer lang. Perfect om heerlijk te relaxen, maar nóg beter is het om hier lekker snel te racen met je terreinwagen. Maak de avonturier in jezelf wakker en bewonder de schoonheid van dit parelwitte strand terwijl je het stuur stevig in handen houdt.

De zonsondergang (of zonsopkomst) op dit strand is trouwens ook fabelachtig mooi. Zorg er alleen voor dat je nooit gaat zwemmen in de zee. Het krioelt hier immers van moordlustige beesten! Haaien, giftige vissen maar ook erg gevaarlijke kwallen. Er zijn genoeg meren waar je op Fraser Island kan zwemmen, dus riskeer je leven niet!

75 mile beach fraser island fraser dingo tagalong

Een zanderige snelweg van 120 km lang… Plankgas vooruit!

Dingo’s spotten

De dingo is één van ‘s wereldst slimste dieren. Dit intelligente beest lijkt op het eerste zicht een beetje op een (schattige) straathond, maar let op! Want ze zijn allesbehalve vriendelijk als je te dichtbij komt. Deze Australische coyote wordt regelmatig op de stranden van Fraser Island gespot, terwijl ze op zoek gaan naar voedsel.
Volg altijd de aanwijzingen van de bordjes op het eiland (‘Stay Dingo Safe!’) en neem geen onnodig risico. Voeder de dieren ook nooit, want anders worden ze agressief naar andere toeristen toe die hen geen voedsel geven. Als een parkwachter dan ziet dat een dingo te dicht bij mensen komt, dan wordt het dier zonder pardon afgemaakt. Niet leuk dus!

Dingo Fraser Island

De kans is groot dat je één van deze dieren tegenkomt op het eiland. Ze zijn erg mooi maar het blijven wilde beesten!

Nog enkele tips voor je bezoek aan Fraser Island, Australië

  • Ga NOOIT in de zee zwemmen! Voor de kust van Fraser Island zwemt de grootste populatie tijgerhaaien (en er zijn ook witte haaien en stierhaaien) ter wereld. Soms zwemmen ze al in kniehoog water. Er zijn meer dan genoeg (zoetwater) meertjes of beken waar je ongestoord in kan zwemmen.
  • Vergeet zeker geen trui of een jasje mee te nemen. ‘s Avonds koelt het eiland snel af.
  • Als je Fraser Island op eigen houtje wilt verkennen, dan raad ik aan om al wat eten en drinken te kopen in Hervey Bay. Er zijn supermarktjes op Fraser Island, maar alles is hier véél duurder.
  • Laat je eten niet rondslingeren! Hongerige dingo’s kunnen agressief worden. Deze dieren lijken misschien schattig, maar ze kunnen levensgevaarlijk zijn.
  • Hou je aan de snelheidslimieten. Het is verleidelijk om af en toe stevig gas te geven, maar weet wel dat er hier regelmatig politie patrouilleert. Overtreders worden heel zwaar beboet…
  • Wees respectvol voor de (fragiele) natuur. Volg de paden en raak wildlife of planten niet aan.
fraser dingo tagalong tour

Fraser Island is zonder twijfel één van de mooiste eilanden van Australië!

Ben je helemaal verzot op dit eiland? Er zijn nog wel meer pareltjes in Australië! Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan Kangaroo Island?

Dit artikel kwam er in samenwerking met Fraser Dingo Tagalong Tours.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>