Garden Route / Tuinroute in Zuid-Afrika: Route, tips, foto’s & praktische info

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 14 juni, 2022

De Tuinroute is zonder twijfel één van de meest spectaculaire roadtrips ter wereld. Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika stippelde ik zelf ook enkele dagen uit langs de Garden Route en dat stelde allesbehalve teleur!
Welke bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan? Hoeveel dagen heb je minstens nodig voor de Tuinroute? Huur je best een auto of verken je dit traject beter met een tour? In deze blog over de Tuinroute beantwoord ik alle vragen en geef nog enkele tips zodat je je bezoek perfect kan voorbereiden.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (5 votes)

Pringlebaai Tuinroute Zuid-Afrika

De Garden Route: de mooiste roadtrip van Zuid-Afrika

In het zuiden van Zuid-Afrika vind je één van de mooiste autoroutes ter wereld: de adembenemende Tuinroute of de Garden Route.

Officieel is deze route driehonderd kilometer lang. Omdat er echter zo veel meer te zien is langs de zuidkust, rekenen de meeste mensen het gebied tussen Kaapstad en Port Elizabeth als de eigenlijke Garden Route. Dit traject is zo maar even 1500 kilometer lang en je mag er dus zeker van zijn dat hier veel te beleven valt!

De meeste mensen denken dat de Tuinroute niets anders is dan paradijselijke stranden. Ik moet toegeven dat ik dit ook eerst dacht, maar eigenlijk is hier nog véél meer moois te zien.
De azuurblauwe kust ruimt meer dan eens plaats voor ruige, klotsende zeeën die op haar beurt weer de baan ruimen voor imposante bergpassen die tot stof lijken te vergaan in de roodoranje woestijnen iets meer landinwaarts. Onderweg zijn er ook tal van nationale parken waar je kennis kan maken met het indrukwekkende dierenrijk van Zuid-Afrika. Zo kan je kennis maken met honderden olifanten, zwemmen met zeehonden, lachen met Zuid-Afrikaanse pinguïns of kooiduiken met haaien. Mensen die van een beetje actie houden kunnen hier kanoën, stevige wandelingen maken of zelfs de hoogste bungee jump ter wereld uitproberen. Is vooral natuur jouw ding? Vergaap je dan aan enkele van de langste bomen ter wereld, verken verlaten stranden of breng een bezoek aan unieke ecosystemen.

Vervelen zal je je hier nooit doen. De Tuinroute wordt niet voor niets gezien als één van de spectaculairste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika!

Tuinroute

De Tuinroute is één van mijn favoriete roadtrips ooit!!

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Garden Route?

Ik deed de Garden Route in amper drie dagen en dat was eigenlijk veel te kort. Ik dacht dat je de Tuinroute wel op enkele dagen kon zien, maar niets is minder waar. Er is onderweg zo veel te zien en te beleven waardoor je hier minstens vier of vijf volledige dagen nodig hebt zonder al te veel uitstapjes of tours. Minder kan, maar dan zal je heel wat bezienswaardigheden van de Garden Route moeten overslaan…

Mijn advies? Hoe meer dagen, hoe beter!

In de dagplanning hieronder raad ik dan ook aan om de Tuinroute in vijf dagen te plannen. Anders zit je dagelijks héél veel achter het stuur en heb je niet altijd even veel tijd om bepaalde bezienswaardigheden te ontdekken. Kan je langer vrijmaken? Dan geef ik daarna ook nog enkele tips over andere highlights van de Tuinroute.

bezienswaardigheden Tuinroute highlights

De Tuinroute telt héél wat bezienswaardigheden. Neem dus voldoende tijd om dit traject af te leggen!

Met een huurauto of tour langs de Garden Route?

Zelf huurde ik een auto omdat je dan de meeste vrijheid hebt om de Tuinroute in Zuid-Afrika te verkennen.
Met een eigen wagen kan je immers overal stoppen waar je zelf wil en uiteraard heb je veel meer keuzevrijheid.

Als je alleen reist of gewoon niet de hele tijd zelf aan het stuur wil zitten (want de landschappen onderweg zijn vaak ook heel mooi), dan heb je ook nog de mogelijkheid om een groepsreis langs de Garden Route van Zuid-Afrika te plannen.

Ik bespreek hieronder beide mogelijkheden en de kostprijs ervan.

De Tuinroute met een huurauto

Met een eigen huurauto in Zuid-Afrika heb je het meeste keuzevrijheid en bovendien is het ook de goedkoopste manier om de Garden Route te verkennen.

Een auto huren vanuit Kaapstad kan al erg goedkoop vanaf €125 voor vijf dagen. Prijzen vergelijken voor budget wagens doe ik altijd via EasyTerra.
Een all-in verzekerde huurauto kan voor €135 voor een periode van vijf dagen en omdat dit prijsverschil zo klein is, zou ik dan ook aanraden om voor deze laatste optie te gaan. Bij een all-in huurauto zitten immers ook glas, band- en bodemschade inbegrepen. Je kan zo’n verzekerde auto boeken bij Sunny Cars.

Vergeet ook niet dat daar ook nog een one-way toeslag van €50 tot €80 komt (omdat je de auto op een andere plek terug inlevert). Reken daarbij nog zeker €170 aan benzine (je legt meer dan 1500 kilometer af!) en je zit aan een totaalprijs van ongeveer €365 als je een auto huurt voor vijf dagen.

Natuurlijk zitten daar nog geen accommodatie, eten en excursies bij inbegrepen. Als je alleen reist, is een tour langs de Tuinroute dus veel goedkoper.
Per dag mag je dus gerust nog €75 extra rekenen. Dan wordt de eigenlijke totaalprijs dus minstens €740.

Tuinroute huurauto

De Tuinroute met een huurauto afleggen is duur, maar je kan onderweg wel stoppen wanneer jij dat wilt.

De Tuinroute met een tour (vanuit Kaapstad)

Als je alleen of met twee reist, is het daarom soms voordeliger om de Tuinroute van Kaapstad naar Port Elizabeth met een groepsreis af te leggen. Dit is ook een goede oplossing als je liever van het landschap geniet in plaats van zelf te rijden.
Anderzijds kan je met zo’n meerdaagse excursie wel niet exact kiezen wat je gaat bezichtigen. Gelukkig nemen deze groepsreizen je wel mee langs de highlights van de Tuinroute en zal je dus eigenlijk niets moeten missen.

Als je een groepsreis naar de Tuinroute boekt via GetYourGuide, dan kan je ook telkens gratis annuleren tot zeven dagen op voorhand.
Hier zijn alvast enkele tours:

 • Een excursie van vier dagen vanuit Kaapstad kost €450 per persoon.
  Bij deze tour zit een transferservice, vervoer, overnachtingen en ontbijt inbegrepen. Op sommige dagen wordt avondeten voorzien, maar op andere dagen moet je dat zelf regelen. Er zitten ook bepaalde uitstapjes en toegangstickets bij deze meerdaagse tour inbegrepen. Zo zal je een wijndomein bezoeken, de Cangogrotten bezoeken, een safari op een privéreservaat meemaken, kanoën in Wilderness en het nationaal park van Tsitsikamma bezoeken. – Bekijk prijzen en meer info hier.
 • Een excursie van vijf dagen met een dag extra in Addo Elephant National Park kost je €560 per persoon.
  Ook hier zit een ophaalservice en gids inbegrepen, net zoals accommodatie, ontbijt en avondeten. Lunch moet je bij deze tour ook zelf betalen. Tijdens deze tour bezoek je ook een wijndomein, de Cangogrotten, Wilderness en Tsitsikamma. – Bekijk prijzen en meer info hier.
 • Een relaxte roadtrip langs de Garden Route van zeven dagen (+ Addo) kost €640 per persoon.
  Transfers, overnachtingen, heel wat uitstapjes (o.a. Addo, Boulders Beach, Tsitsikamma, wijnproeverij, …) zijn allemaal inbegrepen. Maaltijden en drankjes zijn bij deze tour wel nog niet in de totaalprijs opgenomen. – Bekijk prijzen en meer info hier.
Garden Route

Met een tour kan je meer van de landschappen genieten, maar ben je wel gebonden aan een vast schema.

Tuinroute vanaf Kaapstad naar Port Elizabeth (of omgekeerd)

Zelf legde ik de Tuinroute af vanaf Port Elizabeth naar Kaapstad. Aangezien de meeste bezoekers deze roadtrip vanaf Kaapstad beginnen, zal ik het in dit reisverslag wel omgekeerd uitleggen. Hieronder beschrijf ik de route van Kaapstad naar Port Elizabeth in vijf dagen.

Let er ook op dat je dagelijks minstens twee uur in de auto zit om van de ene naar de andere bestemming te geraken. Als je dus graag wat meer tijd hebt om van bepaalde plekjes te genieten, raad ik aan om één of twee dagen extra te nemen.

Reisverslag Tuinroute + dagplanning voor 5 dagen

Dag 1: Kaaps Schiereiland en Kaap de Goede Hoop

Vanaf Kaapstad is het amper een uurtje rijden naar het Kaaps Schiereiland, maar toch raad ik aan om vroeg te beginnen. Er is immers heel veel te zien op dit wondermooie schiereiland!

Als je voldoende tijd hebt om deze route af te leggen, dan raad ik aan om ‘s morgens al meteen te beginnen met één van de leukste uitstapjes van Kaapstad: een zwempartij met wilde zeehonden. Dat kan in Hout Bay en dat ligt perfect op de route, dus overweeg het zeker!

Denk je dat je te weinig tijd hebt voor deze excursie? Dan begin je de Tuinroute met een adembenemende rit langs de Chapman’s Peak Drive.
Na het betalen van de tol, mag je genieten van oogverblindende uitzichten over de kliffen en azuurblauwe oceaan die zich hier voor je uitstrekken. Rijd vooral niet te snel, want om elke hoek is er weer een nieuwe prachtig panorama. Helemaal op het einde krijg je een uitzicht op Noordhoek Beach. Dit is meteen ook één van de mooiste stranden van de regio.

Krijg je maar geen genoeg van de paradijselijke stranden? Dan kan je ook nog even stoppen bij Kommetjie.

Anders kan je meteen verder rijden naar één van de beroemdste bezienswaardigheden van Kaapstad: Kaap de Goede Hoop. Dit grote nationale park heeft tal van dingen om te doen en je kan hier dan ook enkele uren in doorbrengen.
Beklim zeker het steile pad naar Cape Point. Onder de verkoelende schaduw van deze vuurtoren lijkt het wel alsof je je aan het einde van de wereld bevindt. Links zie je nog de magnifieke kliffen van Kaapstad, maar rechts zie je niets anders dan een onmetelijke zee…
Als je terug naar beneden bent gewandeld, kan je met de auto op een bepaald moment naar links afslaan. Deze weg leidt je naar het feitelijke Kaap de Goede Hoop en ook dit landschap is best indrukwekkend. Bovendien is dit het meest zuidwestelijke punt van Afrika en daar moet je toch een foto van maken, niet?!
Voor een mooie pick-nick locatie kan je trouwens ook nog even naar Buffels Bay Beach rijden. Dit strand is meestal helemaal verlaten, omdat de meeste toeristen alleen maar Cape Point en Kaap de Goede Hoop willen zien. Echter vond ik de landschappen hier ook bijzonder indrukwekkend. Het is die kleine omweg dus zeker waard 😉 !

Je eindigt je eerste dag langs de Tuinroute op het beroemdste pinguïn strand van Zuid-Afrika: Boulders Beach.
Om toegang te krijgen tot dit nationaal park moet je ongeveer €10 per persoon betalen, maar daar krijg je wel een prachtige ervaring voor terug. Op deze plek kan je immers duizenden zwartvoetpinguïns in hun wilde habitat zien. Heel leuk, maar het wordt nog interessanter! Op deze plek kan je immers ook met deze schattige loopvogels zwemmen!
Ik raad dan ook aan om voor dit plekje enkele uren in te plannen. De combinatie van een paradijselijk strand met deze nieuwsgierige vogels zorgt er immers voor dat je een hele tijd wordt zoet gehouden!
Meer weten over deze locatie? Ik schreef ook een aparte blog post over de pinguïns van Zuid-Afrika.

Afhankelijk van hoe lang je hier verblijft (ik bleef tot zonsondergang omdat het hier zo mooi is), raad ik aan om een overnachting te zoeken in Simon’s Town of alvast verder te rijden naar Betty’s Bay. Vergeet wel niet dat dit nog twee uur rijden is.

Chapman's Peak Drive Garden Route

Je begint de Garden Route al meteen met een klepper: de Chapman’s Peak Drive!

Cape Point Zuid-Afrika

Cape Point: het meest zuidwestelijke punt van Afrika!

Boulders Beach Tuinroute Garden Route

Vergeet niet om ook even te zwemmen met de schattige pinguïns van Boulders Beach. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Dag 2: Muizenberg, Betty’s Bay, Hermanus en Gansbaai

Begin je dag goedgezind met de kleurrijke strandhutjes van Muizenberg Beach. Voor mij was dit één van de mooiste stranden van Kaapstad. De fleurige strandcabines en de actieve surfers zorgen immers voor een goed begin van de dag!
Vanuit dit beroemde Kaapse strand, verlaat je nu definitief het Kaaps Schiereiland.

Terwijl je verder rijdt naar Betty’s Bay, raad ik aan om ook een tussenstop te maken in de prachtige Pringlebaai. Ja, het is opnieuw een strand, maar wat voor eentje! Verscholen achter metershoge duinen en een prachtig berglandschap ben je hier meestal ook één van de enige gasten.

Eens je in Betty’s Bay aankomt, krijg je ook vandaag weer de mogelijkheid om foto’s te maken van de brilpinguïns van Zuid-Afrika. Echter kan je bij de Stony Point vogelkolonie niet samen met pinguïns poseren of zwemmen. Omdat de landschappen hier helemaal anders zijn, raad ik wel aan om ook een (kort) bezoek in te plannen. Pinguïns blijven immers leuk om naar te kijken!

Van Betty’s Bay rijd je in een klein uur verder naar Hermanus.
Deze plek staat bekend als de enige echte ‘walvishoofdstad’ en dat mag je dus niet missen! Als je in het juiste seizoen komt (juni tot november), dan kan je deze reuzen van de zee zelfs vanop het de kliffen aanschouwen. Er is immers geen andere plek ter wereld waar walvissen zo dicht bij het land zwemmen als hier.
In Hermanus vind je dan ook heel wat wandelpaden langs deze indrukwekkende kliffen. Trek daar minstens twee uurtjes voor uit, want zelfs zonder walvissen is het landschap hier erg mooi.
Als je de bultruggen van Hermanus van nog dichter bij wilt zien, dan raad ik ook aan om een walvis safari in te plannen. Dat duurt ongeveer twee uur. De kans is hier trouwens bijzonder groot dat deze reuzen ook uit het water springen (‘breachen’). Dit zorgt voor een oorverdovend spektakel en het wordt natuurlijk een ervaring om nooit meer te vergeten.
Als je deze excursie via GetYourGuide boekt, mag je gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Dat is vooral handig als het weer even niet mee zit, of als je toch besloten hebt om wat langer bij enkele andere bezienswaardigheden van de Tuinroute te blijven hangen.

Eindigen doe je vandaag in Gansbaai.
Afhankelijk van hoeveel tijd je over hebt, raad ik aan om de Klipgat Caves te bezoeken. Normaal moet je betalen om hier binnen te geraken, maar als je je wandeling begint in Cliff Street (vlakbij taverne ‘Coffee On The Rocks’), dan kom je uiteindelijk ook uit bij deze grotten en dan kan je daar gewoon gratis verder naartoe lopen. Dit wandelpad langs de kust van Gansbaai is trouwens echt prachtig. Ik vond het misschien zelfs de mooiste wandeling die ik maakte tijdens mijn rondreis langs de Tuinroute.

Muizenberg strand Kaapstad

Muizenberg Beach! Mijn favoriete strand in de buurt van Kaapstad.

Stony Point pinguinkolonie Garden Route

Persoonlijk vond ik de Stony Poing Pinguïnkolonie minder indrukwekkend dan Boulders Beach, maar het is hier wel véél minder druk!

Hermanus walvissen Tuinroute

Er zijn tal van wandelingen die je in Hermanus kan doen. Met een beetje geluk zie je zelfs walvissen vlakbij!

Gansbaai wandeling Strand

De wandelingen die je kan maken langs het strand van Gansbaai zijn echt adembenemend.

Klipgat Caves Gansbaai

De Klipgat Caves!

Dag 3: kooiduiken met haaien of walvissen kijken en verder naar Knysna

Naast een prachtige wandeling, kan je in Gansbaai ook een erg spannende activiteit inplannen. Je kan hier immers zwemmen met (witte) haaien. Aangezien deze excursies al erg vroeg in de ochtend beginnen, is het dan ook geen slecht idee dat je in Gansbaai hebt geslapen. Zo hoef je niet op een onmenselijk uur op te staan.
Als je niet van plan bent om dit te doen, dan kan je eventueel nog de wandeling maken naar de Klipgat Caves als je die gisteren nog niet hebt gedaan. Wil je gewoon een andere activiteit plannen dan kooiduiken met haaien? Dan heb je ook hier de mogelijkheid om een walvis safari te boeken.

Rond de middag kan je verder trekken naar Knysna. Dit gezellige stadje is niet bijzonder groot, maar toch is er genoeg te zien en te doen.
Ga zeker een kijkje nemen naar de Knysna Heads, een rotsformatie die vooral tijdens zonsondergang de moeite is om te bezichtigen. Omdat dit ook een kuststadje is, zijn er hier ook tal van mogelijkheden om één of andere cruise te doen. Een relaxerende cruise doorheen de lagune, een luxe boottocht met champagne en oesters of een paddle board huren. Het kan hier allemaal!
Sluit je dag af bij het Knysna Waterfront. Een soort van onoverdekt shopping center dat vlak aan de haven ligt. Hier vind je tal van winkels, maar ook de beste restaurants van de stad.

Garden Route kooduiken Gansbaai

Gansbaai wordt gezien als één van de beste plaatsen ter wereld om te kooiduiken met haaien.

Tuinroute Zuid Afrika zwemmen met haaien

Oog in oog staan met haaien is behoorlijk spannend!

knysna heads

Genieten van een prachtige zonsondergang boven de Knysna Heads!

Dag 4: Plettenbergbaai, Tsitsikamma National Park en overnachten in Port Elizabeth

Vanuit Knysna is het maar een half uurtje rijden naar het magische Plettenbergbaai. Ik vond dit persoonlijk het mooiste stadje langs de Tuinroute. De oogverblindende uitzichten op het prachtige strand maken dit dan ook een felbegeerd plaatsje voor de allerrijksten.
Hier kan je dan ook enkele uren doorbrengen op het prachtige strand, maar ook voor avontuurlijkere reizigers is er hier genoeg te doen. Zo kan je ook hier met wilde zeehonden zwemmen of een boottochtje maken naar de zeehondenkolonie.
Verder raad ik ook een wandeling aan in het Robberg Natuurreservaat. De stilte en ongereptheid van dit gebied zorgen er ongetwijfeld voor dat dit één van de hoogtepunten wordt van jouw road trip langs de Tuinroute.

Blijf niet té lang plakken, want ook je volgende bestemming is de moeite.

Het Tsitsikamma National Park is misschien wel het bekendste natuurpark langs de Garden Route in Zuid-Afrika. De ruige kust zorgt hier voor enkele fenomenale uitzichtpunten, maar het is toch vooral de wandeling naar de hangbrug over de Stormsrivier die mij naar adem deed happen. Onderweg krijg je immers enkele fenomenale landschappen voorgeschoteld. Op het einde van deze wandeling kom je uit bij twee hangbruggen die je over de woeste zee laten stappen en opnieuw enkele prachtige uitzichten bieden.
In plaats van deze wandeling te maken, kan je er ook voor kiezen om te kajakken tussen de imposante rotslandschappen.

Wil je de adrenaline door je lijf laten gieren? Dan moet je misschien de hoogste bungee jump ter wereld uitproberen. Zegt dat je niets? Dan is een aanblik op de Big Tree misschien wel een leuk alternatief. In dit beschermde gebied vind je enkele van de hoogste bomen ter wereld.

Afhankelijk van hoe lang je overal wil doorbrengen, raad ik aan om in de buurt van Tsitsikamma te logeren of al verder te rijden naar Port Elizabeth.
Hoewel deze stad niet klein is, valt er hier eigenlijk niet echt iets te beleven. Toch is dit de perfecte uitvalsbasis voor morgen, want Port Elizabeth ligt immers niet zo ver van Addo Elephant National Park.

Tuinroute Zuid Afrika Plettenbergbaai

De Plettenbergbaai was één van mijn persoonlijke hoogtepunten langs de Tuinroute in Zuid-Afrika.

Robbert Nature Reserve

Hou je van wandelen? Dan moet je zeker langs bij het Robberg Nature Reserve!

Tsitsikamma Tuinroute blog

De fantastische landschappen van Tsitsikamma verdienen af en toe een selfie!

Bloukrans bungeejumpen tuinroute

Durf jij van de Bloukrans brug springen?

Dag 5: Addo Elephant National Park

Hoewel Addo Elephant National Park eigenlijk geen deel meer uitmaakt van de Tuinroute van Zuid-Afrika, raad ik iedereen toch aan om minstens één dag in dit fantastische wildpark door te brengen.
Het ligt vlakbij Port Elizabeth en in één enkele dag kan je dit kleine nationale park wel zien.

Zoals de naam al verklapt, is Addo vooral bekend om haar grote aantallen olifanten. Toch vind je hier nog veel meer beestjes terug! Het is dan ook een Big Five park (olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels).

Als je tijdens je rondreis door Zuid-Afrika ook al andere wildparken bezocht, dan zal het je meteen opvallen hoe kaal dit gebied is. Omdat er hier maar zelden regen valt, zijn struiken en bomen veel minder aanwezig dan in o.a. het Krugerpark of Hluhluwe. Tijdens mijn dag in Addo zag ik zebra’s, rooibokken, struisvogels, stokstaartjes, wrattenzwijnen, buffels en natuurlijk héél veel olifanten.

Ik kreeg de tip om binnen te komen via de Addo Main Camp gate en mijn bezoek vooral te focussen rond de waterholes (= drinkplaatsen) van Rooidam, en Hapoor Dam. Dat bleek achteraf een waardevolle tip te zijn, want hier zag ik telkens enkele tientallen olifanten op dezelfde plek. Het zuidelijke deel (onder Grahams Pan) wordt véél minder aangeraden om te bezoeken, omdat hier meestal veel minder dieren worden gespot. Ik verkende het toch en moet toegeven dat er hier inderdaad minder wildlife te vinden is. De landschappen lijken me hier wel iets mooier en bergachtiger. Als je een volledige dag in Addo doorbrengt, heb je zeker voldoende tijd om ook dit deel van het park te ontdekken. Dus… Als je het echt niet kan laten, dan zou ik dit gebied ook bezoeken. Vanuit de Mathyolweni Gate kan je dan gewoon terug verder rijden naar Port Elizabeth om je rondreis langs de Garden Route af te maken.

Addo Elephant National Park Tuinroute

Tijdens een bezoek aan Addo zal je vele tientallen olifanten zien!

Tuinroute Addo Garden Route

Maar natuurlijk vind je hier nog veel meer andere beestjes.

Andere highlights in de buurt van de Tuinroute

De route die ik hierboven voorstel is meer dan 1500 kilometer lang. Je mag er dus zeker van zijn dat er langs de Garden Route nog veel meer stops zijn die de moeite waard zijn! Ik som alvast mijn persoonlijke favorieten op.

Stellenbosch en Franschoek

Als je van een lekker drankje houdt, dan wist je vast al wel dat Zuid-Afrika ook tal van smaakvolle wijnen produceert. Het grootste deel daarvan wordt in de buurt van Kaapstad geteeld en gebotteld. Stellenbosch en Franschoek zijn daarmee ook twee plaatsen die je gerust aan je reisroute mag toevoegen als je een paar dagen langer van de Tuinroute wil genieten.

In de buurt van deze twee dorpen, vind je tal van wijnhuizen. Het Vergenoegd Wine Estate, Delaire Graff Estate en Uva Mira waren mijn persoonlijke favorieten, maar er zijn natuurlijk nog veel meer wijnhuizen die je hier kan bezoeken.
Zelfs als je niet dol bent op dit drankje, is er hier nog te doen om enkele dagen te vullen. Bezoek zeker de Dylan Lewis Sculpture Garden of de prachtige tuinen van Babylonstoren.

Stellenbosch Uva Mira

De wijngaard van Uva Mira. Mijn persoonlijke favoriete wijngaard in Stellenbosch.

wijntram Stellenbosch Franschoek

Wil je wijntjes drinken maar moet je daarna nog achter het stuur kruipen? Neem de wijntram!

Route 62

Vanuit Gansbaai geraak je heel vlot op Route 62. Dit is nog zo’n panoramisch traject waarbij je langs heel wat moois voorbijraast.
Er zijn hier eigenlijk maar weinig uitgesproken bezienswaardigheden omdat het er vooral om de landschappen draait. Nadat je de bergen en heuvels zigzaggend hebt bezichtigd, kom je uit in een niemandsland dat door rood en oranje woestijnzand wordt ingepalmd. Dit landschap verandert op den duur weer in een groene oase die zich stilletjes aan omtovert tot een Zwitserse bergpas vooraleer je terug bij de Tuinroute uitkomt.

Misschien heb je wel al eens gehoord van ‘Ronnies Sex Shop‘. Deze merkwaardige bezienswaardigheid ligt langs Route 62.
Omdat er in de verste verte van dit gebied geen enkele kroeg te vinden was, begon Ronnie vele jaren een winkeltje in dit niemandsland zodat de dorstige inwoners van de omliggende dorpen toch gelaafd konden worden. Eén van zijn (aangeschoten?) vrienden besloot om een grap uit te halen, en schilderde het woordje ‘sex’ bij op de gevel.
Ronnie heeft duidelijk nooit de moeite genomen om dit te overschilderen en tegenwoordig heeft dit café zelfs een beetje een cult-status gekregen in Zuid-Afrika.
Stop hier dan gerust ook even om wat foto’s te maken, want het is vooral de binnenkant die tot de verbeelding spreekt.

Het plafond vol t-shirts, vrouwelijke lingerie en andere kledingstukken maakt immers duidelijk dat Ronnie een geliefde Zuid-Afrikaan is!

Route 62 Garden Route

Wil je het binnenland van Zuid-Afrika ook wat verkennen? Rijd dan langs Route 62!

Ronnies Sex Shop Route 62 Zuid Afrika

Ronnies winkel is niet meteen wat je zou denken…

Ronnies Sex Shop binnenkant

Het is immers een (nogal aparte) kroeg!

Oudtshoorn

Als je Route 62 toevoegt aan je Tuinroute van Kaapstad naar Port Elizabeth, dan stop je op een bepaald moment ook in Oudtshoorn. Dit stadje staat bekend als de struisvogelhoofdstad ter wereld en dat mag je best letterlijk nemen.
Tientallen boerderijen specialiseren zich hier immers in het kweken van deze reusachtige loopvogels voor hun veren, vlees en eieren. En natuurlijk kan jij één van deze plaatsen bezoeken!

Ik moet toegeven dat ik eerst niet heel enthousiast was over een bezoek aan een struisvogelboerderij, maar na afloop bleek het één van mijn favoriete stops te zijn langs de Garden Route van Zuid-Afrika.

Je krijgt hier immers niet alleen honderden struisvogels te zien, maar je leert ook heel veel bij over deze vreemde dieren. Nadat je de vele gebruiksdoeleinden van hun veren hebt ontdekt, op hun eieren hebt gestaan (ze breken NIET!) en hun schattige kuikentjes hebt gestreeld, mag je deze reusachtige vogels ook nog even voederen. Geloof me; als een hongerig beest van zo’n twee en een halve meter voor je staat, slik je wel even!

Ben je op rondreis door Zuid-Afrika met kinderen? Dan is dit ongetwijfeld één van de leukste activiteiten voor je kroost.

Oudtshoorn struisvogels Tuinroute

Ontmoet de prachtige struisvogels van Oudtshoorn!

Tuinroute Oudtshoorn struisvogelboerderij

Wanneer je gids jouw nek met die van een struisvogel probeert te verstrengelen, levert dat enkele grappige momenten op.

Cape Agulhas

Op de eerste dag van deze Tuinroute dagplanning, bezocht je al het meest zuidwestelijke punt van Afrika (Kaap de Goede Hoop). Als je familie en vrienden ook nog jaloers wil maken met een foto van het zuidelijkste punt van Afrika, dan moet je in Cape Agulhas zijn.

Om eerlijk te zijn, is hier niet veel meer te doen dan gewoon een leuk fotomoment maar als je het niet erg vindt om lang in de auto te zitten… Be my guest!

Cape Agulhas zuidelijkste punt Afrika

Cape Agulhas is het zuidelijkste punt van Afrika!

Nog enkele tips voor je bezoek aan de Tuinroute in Zuid-Afrika

 • Reis niet te snel. Boek liever ergens een extra dag en doe het wat rustiger aan, want om bijna iedere hoek vind je wel een verborgen pareltje dat in geen enkele reisgids vermeldt staat.
 • Maak gebruik van Maps.me om je weg te vinden. Deze smartphone app maakt het mogelijk om kaarten van Zuid-Afrika te downloaden en offline te gebruiken. Bovendien viel het me op dat ik met Maps.Me wel altijd op de juiste bestemming terecht kwam. Google Maps deed me een paar keer verkeerd rijden. Ook voor wandelingen gaf ik vaak de voorkeur aan Maps.Me.
 • Zoek openingstijden al op voorhand op. De openingsuren die Google toont zijn niet altijd correct.
 • Luister naar de tips van je hotels / B&B’s. Bij iedere overnachting kreeg ik telkens een waslijst aan ideeën voorgeschoteld die ik de volgende dag kon doen. Hou dus zeker ook wat extra tijd over om enkele van deze attracties, wandelingen of tours in je schema te plannen.
 • Boek een huurauto met verzekering. Als je reisverslag voor de Tuinroute van hierboven volgt, dan leg je een afstand af van ruim 1500 kilometer. Op zo’n lang traject kan er altijd iets misgaan, dus neem het zekere voor het onzekere en boek een zo volledig mogelijke autoverzekering. Bij EasyTerra kan dat al voor minder dan €5 extra per dag. Bij Sunny Cars huur je sowieso een all-in huurauto, waarbij ook glas-, band- en bodemschade is verzekerd. Aangezien er regelmatig een baviaan uit het niets over de straat begint te hollen, kan dat een geruststelling zijn!
 • Rijd niet te snel! De Tuinroute is een toeristische trekpleister en dat weet de Zuid-Afrikaanse overheid natuurlijk ook. Onderweg kom je vaak politiepatrouilles of flitsende camera’s tegen die maar al te graag een boete naar jouw autoverhuurder opsturen. Vergeet ook niet dat deze laatste vaak een extra verwerkingskost aanrekent. Zo word je snelheidsboete dubbel zo gepeperd…
 • Leg alvast enkele tours/excursies vast, maar zorg dat je nog kan annuleren. In deze blog over de Tuinroute haalde ik al enkele leuke uitstapjes aan (zwemmen met wilde zeehonden, walvis safari’s, zwemmen met haaien, bungeejumpen, …) die je vakantie in Zuid-Afrika ongetwijfeld verbeteren. Echter durven plannen weleens veranderen terwijl je de Tuinroute bezoekt. Daarom raad ik aan om tours alleen te boeken als je ze ook enige tijd op voorhand nog (gratis!) kan annuleren. Zo kan je rekening houden met het weer of gewoon met gewijzigde plannen. De meeste tours van GetYourGuide zijn gratis te annuleren tot 24 uur op voorhand.
 • Boek je vlucht van Port Elizabeth / Kaapstad op voorhand. Of je de Tuinroute nu begint vanaf Port Elizabeth naar Kaapstad of omgekeerd, zorg ervoor dat je national vluchten of terugvlucht al enige tijd op voorhand is vastgelegd. Hoe dichter je boekt bij de vertrekdatum, hoe duurder binnenlandse vluchten worden. In dit artikel lees je hoe ik altijd de goedkoopste vliegtickets kan vinden.
Tsitsikamma Stormsrivier Hangbrug

De Stormsrivier hangbrug in Tsitsikamma National Park!

Beste reistijd voor de Tuinroute?

De Tuinroute is een bestemming die je het hele jaar door kan bezichtigen, maar houd in ieder geval rekening met het volgende:

 • Hou je niet van drukte? Vermijd dan de periode rond Kerstmis. Dit is meestal het drukste seizoen (december, begin januari).
 • Tussen juni en juli valt het meeste regen.
 • De hoogste temperaturen worden gemeten tussen januari en februari. Als je enkele wildparken bezoekt, heb je op dit moment ook het meeste kans om veel dieren te zien. Door de hitte komen beestjes immers sneller naar de drinkplaatsen.
 • Wil je walvissen zien? Dan moet je de Garden Route van Zuid-Afrika bezoeken tussen juni en december.

Is er malaria langs de Tuinroute?

Malaria komt voor in Zuid-Afrika, maar dat is -gelukkig- alleen het geval in het noorden.
Aangezien de Tuinroute meer dan duizend kilometer van deze gebieden ligt, hoef je je dus echt geen zorgen te maken.

Garden Route Zuid Afrika

Geniet! De Garden Route van Zuid-Afrika is magisch!!

Hopelijk heb ik alle vragen in deze blog over de Tuinroute kunnen beantwoorden. Zit je toch nog met twijfels? Aarzel dan niet om hieronder een berichtje achter te laten.
Wil je meer foto’s zien? Bekijk dan ook mijn ‘fotogeniek’ reisverslag van de Tuinroute.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>