30 mei, 2020

Gentse feesten 2016!

Tien dagen feesten in het centrum van een stad. Zelf tijdens mijn verste reizen vond ik nooit iets dat ook maar een beetje op de Gentsche fieste leek.
Traditiegetrouw ben ik altijd in het land wanneer de Gentse feesten terug losbarsten. Dit jaar hield ik het de volledige tien dagen vol en dat eist natuurlijk zijn tol. Wallen, hoofdpijn en ongetwijfeld een niet zo gezonde lever. Gelukkig heb ik nog 353 dagen om volledig te detoxen tot de volgende feesten!

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

De Korenmarkt tijdens de Gentse feesten van 2016!

De Korenmarkt tijdens de Gentse feesten van 2016!

België werd de voorbije weken geteisterd door regen, storm en allerhande verschrikkelijke weerperikelen. Het leek wel alsof de weergoden hun humeur eindelijk hadden verbeterd.
De voorbije tien dagen waren immers heet en plakkerig; ongetwijfeld het beste weer dat de Gentse feesten in de laatste jaren heeft gehad!

Op 14 juli 2016 kwam ik aan bij m’n lieve nichtje, Lisa, die mij tien dagen lang zou laten uitrusten van de vermoeiende feesten.
De feesten zouden maar de volgende dag losbarsten, maar we gingen alvast de stad even verkennen. De meeste stellingen, voorzorgsmaatregelen en kraampjes stonden al vol ongeduld te wachten tot de Gentse Bellenman met zijn luidruchtige bel de Feesten in gang zou gaan trekken.
Her en der begonnen al enkele ongeduldige feestvierders te pre-partyen. Had ik niet zo moe geweest, had ik het misschien ook gedaan. Maar he… De komende tien dagen zouden al vermoeiend genoeg worden!

Ik besloot niet te lang op te blijven, zodat ik nog eens lekker lang kon slapen vooraleer Norbert zou arriveren.
Norbert, misschien herinner je hem nog van mijn vorige blogposts, ontmoette ik in de Dominicaanse Republiek.
Hij komt uit Hongarije, maar leeft sinds iets langer dan een jaartje al in Londen. Daar werkt hij als ambulancier.
Hij had een verlengd weekend, en had besloten om even te reizen. Het was niet erg moeilijk om hem te overtuigen om naar de Gentse feesten te komen.

Op weg naar Polé Polé tijdens de Gentse feesten.

Op weg naar Polé Polé tijdens de Gentse feesten.

Angstige start

Door de tragische terreuraanslagen in Nice tijdens de Franse nationale feestdag, liep Norbert heel wat vertraging op en kwam hij pas tegen de vroege avond aan in Gent.
Heel wat mensen waren duidelijk bang geworden door de voortdurende terreurgolven die onze Europese landmassa maar bleven teisteren, want het viel me meteen op dat er een pak minder mensen aanwezig waren.

Normaal is de openingsavond (vrijdag) van de Gentse feesten altijd een schot in de roos. Dit keer kon ik makkelijk van plein naar plein, van kraam tot kraam, van activiteit tot activiteit doorlopen. Spijtig… Want dat is net wat die terroristen willen. Ons bang maken! En dat… Dat weiger ik.
Het leven is te mooi om binnen te zitten en angstig te zijn. Het leven moet gevierd worden! En waar kan je dat beter doen, dan op de Gentse feesten?!

Ik ga natuurlijk niet beweren dat ik er nooit aan dacht, want het kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar stil bij staan mag je gewoon niet doen.
De Gentse stad en de politie deden uitstekend werk en namen heel wat voorzorgsmaatregelen om de Gentse feesten zo veilig als mogelijk te laten verlopen, terwijl je er zo weinig mogelijk van zag.

De angst in de mensen bleef nog even duren, want het was maar vanaf dag zes dat de Gentse feesten terug op gang kwamen.
De zwoele zon kon de mensen niet langer thuis laten zitten, de mensen van de horeca kregen meer volk over de vloer en de podia kregen meer dansende zatlappen voor hun voeten.

Dít waren de Gentse feesten. Dít zijn de Gentse feesten! En niemand die daar een stokje voor kan steken.

De 'Schapenstal' of stadshal.

De ‘Schapenstal’ of stadshal.

Cultuur, gezelligheid en non-stop feesten

Voor mij zijn de Gentse feesten zo geslaagd omdat het voor iedereen toegankelijk is.
Overdag is er overal in de stad animatie en randanimatie voor de kleintjes onder ons. In het Baudelopark vind je leuke danslessen voor beginners en gevorderden. Op Polé Polé gaan de zwoele salsa beats de hele dag door. Op de Korenmarkt en Groentemarkt zijn leuke terrasjes om mensen gade te slaan terwijl ze de vele kraampjes inspecteren of zichzelf volproppen met fastfood. Doorheen de stad zijn leuke theatervoorstellingen of muzikale genieën die het beste van zichzelf geven.

De Gentse feesten begonnen ooit als een klein stadsfestival en zijn ondertussen uitgegroeid tot een gigantisch festival die menig mensen pleziert.
Wanneer de kleinsten naar huis beginnen gaan, komen de feestbeesten uit hun winterslaap en maken de volledige stad onveilig.

De bars aan de vele concerten schieten nu pas volop in actie en de nachtwinkels hoeven hun deuren niet langer te barricaderen. Alcohol vloeit rijkelijk doorheen de stad, en de podia kreunen onder de dansmoves van zijn vele gasten.

Tegen een uur of vier komen de meeste concerten tot stilstand en zie je de zwalpende en waggelende menigte allemaal naar één plek trekken. De geboorteplek van de Gentse feesten: de Vlasmarkt!
De iconische Charlatan en het gezellige Bar Des Amis trekken alles nog een laatste keer op gang en laten de dronken feestvierders al dansend ontnuchteren tot een uur of elf in de morgen.

Wanneer het meeste volk ergens in de goot ligt, lijkt de Vlasmarkt wel een apocalyptisch beeld geworden. De stellingen en podia zijn half verlaten, en de party animals die van geen ophouden weten lijken wel op zombies. Op de kasseistenen liggen nu duizenden blikjes en bekertjes, gemixt met niet-leeggegeten pakjes friet en een overduidelijke geur van gemorst bier.

Eens de Vlasmarkt leeg is, weet je dat het tijd is om naar huis te gaan. Gelukkig zijn er tien dagen om van de Vlasmarkt naar huis te strompelen en met een gelukzalige glimlach in slaap te vallen.

Polé Polé tijdens de Gentse feesten in 2016.

Polé Polé tijdens de Gentse feesten in 2016.

Waar ga je heen?

Voor iedereen die niet zo bekend is met de Gentsche fieste -Shame on you!- som ik even op waar je zeker even moet langslopen de komende jaren…

Baudelohof (Baudelo park) – Zowel overdag als ‘s avonds is het leuk om even in het alternatievere Baudelohof rond te lopen. Overdag zijn er heel wat activiteiten voor jong en oud. Vooral bewegen en dansen wordt een warm hart toegedragen in dit leuke parkje.

Bataclan – Een klein beetje uit de feestzone, op ongeveer tien minuutjes stappen van het Baudelo. Ieder jaar wordt hier met humor feestgevierd!
Een maatschappelijk thema wordt volledig in het belachelijke getrokken en de leukste grappen en grollen worden voor jou naar buiten gebracht.
In 2016 werd er grappig met de vluchtelingencrisis gespeeld. In plaats van ons alsmaar te wentelen in onze ‘miserie’ zouden we er maar beter eens mee lachen! Toch?!

Polé Polé – Ieder jaar een schot in de roos. Op Polé Polé wordt de multiculturele samenleving in de bloemetjes gezet. Artiesten van over de hele wereld brengen hun ode aan de diversiteit en brengen gezellige, opzwepende liedjes vanuit alle windrichtingen. Salsa, Afrikaanse muziek, pop muziek, hiphop, … Iedereen kan er wel eens losgaan!

Sint-Baafs – Aan de Sint-Baafs kathedraal vind je vooral overdag heel wat grote concerten, met vooral bekende Belgische zangers en zangeressen. Een gouden tip: als je favoriete band speelt, probeer dan niet te laat te gaan! Eens het plein te vol zit, wordt het wegens veiligheidsredenen afgesloten.

“De schapenstal” (Stadshal – Poeljemarkt) – Deze gigantische overkapping heeft volgens mij ieder jaar een ander concept. In 2016 werd de New Orleanse Mardi Gras nageaapt en kwamen schaars geklede dansers en danseressen de boel nog verder opzwepen.
Ben je even te dronken om te blijven doordansen? Ga dan even chillen in het nabijgelegen park.

Korenmarkt – Zowel overdag als ‘s avonds een publiekslieveling. Minder bekende bandjes of theatergroepen krijgen de kans om zich hier in de kijker te zetten. Hier vind je ook de meeste restaurants, fastfood kraampjes en winkelkramen terug.

Groentenmarkt – Eén van mijn persoonlijke lievelingen is de Groentenmarkt. Dagelijks treden hier heel wat coverbands op en spelen zij de leukste liedjes, live, tot in de vroege uurtjes.

Vlasmarkt – Je hebt de Gentse feesten niet bezocht als je niet op de Vlasmarkt hebt staan dansen. Nadat de overige concerten en pleintjes zijn leeggelopen is het de gewoonte dat iedereen naar de iconische Vlasmarkt trekt. Zowel binnen als buiten wordt daar nog de hele avond en morgen feestgevierd, tot de laatste feestvarkens worden weggeveegd door de straatvegers en borstels van de schoonmaakploeg.

De Vlasmarkt na afloop van de Gentse feesten...

De Vlasmarkt na afloop van de Gentse feesten…

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!