
De Korenmarkt tijdens de Gentse feesten van 2016!
België werd de voorbije weken geteisterd door regen, storm en allerhande verschrikkelijke weerperikelen. Het leek wel alsof de weergoden hun humeur eindelijk hadden verbeterd.
De voorbije tien dagen waren immers heet en plakkerig; ongetwijfeld het beste weer dat de Gentse feesten in de laatste jaren heeft gehad!
Op 14 juli 2016 kwam ik aan bij m’n lieve nichtje, Lisa, die mij tien dagen lang zou laten uitrusten van de vermoeiende feesten.
De feesten zouden maar de volgende dag losbarsten, maar we gingen alvast de stad even verkennen. De meeste stellingen, voorzorgsmaatregelen en kraampjes stonden al vol ongeduld te wachten tot de Gentse Bellenman met zijn luidruchtige bel de Feesten in gang zou gaan trekken.
Her en der begonnen al enkele ongeduldige feestvierders te pre-partyen. Had ik niet zo moe geweest, had ik het misschien ook gedaan. Maar he… De komende tien dagen zouden al vermoeiend genoeg worden!
Ik besloot niet te lang op te blijven, zodat ik nog eens lekker lang kon slapen vooraleer Norbert zou arriveren.
Norbert, misschien herinner je hem nog van mijn vorige blogposts, ontmoette ik in de Dominicaanse Republiek.
Hij komt uit Hongarije, maar leeft sinds iets langer dan een jaartje al in Londen. Daar werkt hij als ambulancier.
Hij had een verlengd weekend, en had besloten om even te reizen. Het was niet erg moeilijk om hem te overtuigen om naar de Gentse feesten te komen.

Op weg naar Polé Polé tijdens de Gentse feesten.
Angstige start
Door de tragische terreuraanslagen in Nice tijdens de Franse nationale feestdag, liep Norbert heel wat vertraging op en kwam hij pas tegen de vroege avond aan in Gent.
Heel wat mensen waren duidelijk bang geworden door de voortdurende terreurgolven die onze Europese landmassa maar bleven teisteren, want het viel me meteen op dat er een pak minder mensen aanwezig waren.
Normaal is de openingsavond (vrijdag) van de Gentse feesten altijd een schot in de roos. Dit keer kon ik makkelijk van plein naar plein, van kraam tot kraam, van activiteit tot activiteit doorlopen. Spijtig… Want dat is net wat die terroristen willen. Ons bang maken! En dat… Dat weiger ik.
Het leven is te mooi om binnen te zitten en angstig te zijn. Het leven moet gevierd worden! En waar kan je dat beter doen, dan op de Gentse feesten?!
Ik ga natuurlijk niet beweren dat ik er nooit aan dacht, want het kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar stil bij staan mag je gewoon niet doen.
De Gentse stad en de politie deden uitstekend werk en namen heel wat voorzorgsmaatregelen om de Gentse feesten zo veilig als mogelijk te laten verlopen, terwijl je er zo weinig mogelijk van zag.
De angst in de mensen bleef nog even duren, want het was maar vanaf dag zes dat de Gentse feesten terug op gang kwamen.
De zwoele zon kon de mensen niet langer thuis laten zitten, de mensen van de horeca kregen meer volk over de vloer en de podia kregen meer dansende zatlappen voor hun voeten.
Dít waren de Gentse feesten. Dít zijn de Gentse feesten! En niemand die daar een stokje voor kan steken.

De ‘Schapenstal’ of stadshal.
Cultuur, gezelligheid en non-stop feesten
Voor mij zijn de Gentse feesten zo geslaagd omdat het voor iedereen toegankelijk is.
Overdag is er overal in de stad animatie en randanimatie voor de kleintjes onder ons. In het Baudelopark vind je leuke danslessen voor beginners en gevorderden. Op Polé Polé gaan de zwoele salsa beats de hele dag door. Op de Korenmarkt en Groentemarkt zijn leuke terrasjes om mensen gade te slaan terwijl ze de vele kraampjes inspecteren of zichzelf volproppen met fastfood. Doorheen de stad zijn leuke theatervoorstellingen of muzikale genieën die het beste van zichzelf geven.
Daarnaast zijn heel wat bezienswaardigheden van Gent nu ook veel bereikbaarder en toegankelijker voor het grote publiek.
De Gentse feesten begonnen ooit als een klein stadsfestival en zijn ondertussen uitgegroeid tot een gigantisch festival die menig mensen pleziert.
Wanneer de kleinsten naar huis beginnen gaan, komen de feestbeesten uit hun winterslaap en maken de volledige stad onveilig.
De bars aan de vele concerten schieten nu pas volop in actie en de nachtwinkels hoeven hun deuren niet langer te barricaderen. Alcohol vloeit rijkelijk doorheen de stad, en de podia kreunen onder de dansmoves van zijn vele gasten.
Tegen een uur of vier komen de meeste concerten tot stilstand en zie je de zwalpende en waggelende menigte allemaal naar één plek trekken. De geboorteplek van de Gentse feesten: de Vlasmarkt!
De iconische Charlatan en het gezellige Bar Des Amis trekken alles nog een laatste keer op gang en laten de dronken feestvierders al dansend ontnuchteren tot een uur of elf in de morgen.
Wanneer het meeste volk ergens in de goot ligt, lijkt de Vlasmarkt wel een apocalyptisch beeld geworden. De stellingen en podia zijn half verlaten, en de party animals die van geen ophouden weten lijken wel op zombies. Op de kasseistenen liggen nu duizenden blikjes en bekertjes, gemixt met niet-leeggegeten pakjes friet en een overduidelijke geur van gemorst bier.
Eens de Vlasmarkt leeg is, weet je dat het tijd is om naar huis te gaan. Gelukkig zijn er tien dagen om van de Vlasmarkt naar huis te strompelen en met een gelukzalige glimlach in slaap te vallen.

Polé Polé tijdens de Gentse feesten in 2016.
Waar ga je heen?
Voor iedereen die niet zo bekend is met de Gentsche fieste -Shame on you!- som ik even op waar je zeker even moet langslopen de komende jaren…
Baudelohof (Baudelo park) – Zowel overdag als ’s avonds is het leuk om even in het alternatievere Baudelohof rond te lopen. Overdag zijn er heel wat activiteiten voor jong en oud. Vooral bewegen en dansen wordt een warm hart toegedragen in dit leuke parkje.
Bataclan – Een klein beetje uit de feestzone, op ongeveer tien minuutjes stappen van het Baudelo. Ieder jaar wordt hier met humor feestgevierd!
Een maatschappelijk thema wordt volledig in het belachelijke getrokken en de leukste grappen en grollen worden voor jou naar buiten gebracht.
In 2016 werd er grappig met de vluchtelingencrisis gespeeld. In plaats van ons alsmaar te wentelen in onze ‘miserie’ zouden we er maar beter eens mee lachen! Toch?!
Polé Polé – Ieder jaar een schot in de roos. Op Polé Polé wordt de multiculturele samenleving in de bloemetjes gezet. Artiesten van over de hele wereld brengen hun ode aan de diversiteit en brengen gezellige, opzwepende liedjes vanuit alle windrichtingen. Salsa, Afrikaanse muziek, pop muziek, hiphop, … Iedereen kan er wel eens losgaan!
Sint-Baafs – Aan de Sint-Baafs kathedraal vind je vooral overdag heel wat grote concerten, met vooral bekende Belgische zangers en zangeressen. Een gouden tip: als je favoriete band speelt, probeer dan niet te laat te gaan! Eens het plein te vol zit, wordt het wegens veiligheidsredenen afgesloten.
“De schapenstal” (Stadshal – Poeljemarkt) – Deze gigantische overkapping heeft volgens mij ieder jaar een ander concept. In 2016 werd de New Orleanse Mardi Gras nageaapt en kwamen schaars geklede dansers en danseressen de boel nog verder opzwepen.
Ben je even te dronken om te blijven doordansen? Ga dan even chillen in het nabijgelegen park.
Korenmarkt – Zowel overdag als ’s avonds een publiekslieveling. Minder bekende bandjes of theatergroepen krijgen de kans om zich hier in de kijker te zetten. Hier vind je ook de meeste restaurants, fastfood kraampjes en winkelkramen terug.
Groentenmarkt – Eén van mijn persoonlijke lievelingen is de Groentenmarkt. Dagelijks treden hier heel wat coverbands op en spelen zij de leukste liedjes, live, tot in de vroege uurtjes.
Vlasmarkt – Je hebt de Gentse feesten niet bezocht als je niet op de Vlasmarkt hebt staan dansen. Nadat de overige concerten en pleintjes zijn leeggelopen is het de gewoonte dat iedereen naar de iconische Vlasmarkt trekt. Zowel binnen als buiten wordt daar nog de hele avond en morgen feestgevierd, tot de laatste feestvarkens worden weggeveegd door de straatvegers en borstels van de schoonmaakploeg.

De Vlasmarkt na afloop van de Gentse feesten…
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.
Andere interessante berichten...

Volg je mij al op Social Media?
Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.