30 mei, 2020

De ultieme gids voor handbagage in het vliegtuig

Je hebt een prachtige reis geboekt en bent druk met het inpakken van je baggage. Uiteraard wil ik ook nog wat handbagage meenemen, gewoon omdat daar wat spulletjes in zitten die je onderweg nodig denkt te hebben. Misschien ga je een citytrip maken en heb je zelfs alleen maar handbagage bij je. Maar de handbagage op het vliegtuig, wat mag daar eigenlijk nog in zitten? Tegenwoordig wordt er streng gecontroleerd op de luchthavens en je wilt natuurlijk niet in de problemen komen. Ik heb voor je uitgezocht waar je handbagage in het vliegtuig aan moet voldoen, zodat jij zonder zorgen op reis kunt.

Natuurlijk is het wel zo dat de eisen die worden gesteld aan de handbagage op het vliegtuig kunnen veranderen. Het is verstandig om dat vooraf te checken op de website van de luchthaven of de luchtvaartmaatschappij.

Handbagage op het vliegtuig

Waarom al die controles?

Die vraag is te beantwoorden met twee cijfers: ‘nine’ en ‘eleven’. Sinds die datum zijn er stevige voorwaarden verbonden aan het meenemen van handbagage op het vliegtuig. Dat heeft allemaal met veiligheid te maken, jouw veiligheid om precies te zijn. Niemand vindt het fijn om in de rij te staan, zeker niet als het warm is en je misschien wat gespannen bent voor de vliegreis. Die veiligheidscheck zul je toch echt even moeten passeren. Met behulp van je smartphone worden lange wachtrijen gelukkig al iets aangenamer…

Wat mag je wel meenemen in de handbagage?

Laten we eens positief beginnen! Gelukkig zijn de bepalingen voor handbagage in het vliegtuig niet zo streng als velen zeggen. Mocht je onverhoopt toch iets bij je hebben dat verboden is, dan kun je dat altijd bij het controlepunt achterlaten en toch gewoon je reis vervolgen. Wat mag je in de cabine vervoeren?

Geneesmiddelen: Medicijnen in je handbagage die je tijdens de vlucht nodig hebt, zijn toegestaan. Helaas komt het soms voor dat je ruimbagage zoek raakt. Je hoort er de wildste verhalen over. Die zijn trouwens meestal sterk overdreven. Toch is het verstandig om in ieder geval een kleine reserve voorraad medicijnen in de cabine bij je te houden. Voor het geval dát. Better safe than sorry, zeggen de Engelsen. Uiteraard zijn drugs taboe.

Sigaretten: Die mag je gewoon meenemen in de cabine. Daarbij maakt het niet uit dat je een voorraadje sigaretten in je handbagage hebt voor tijdens de vakantie. Hou wel rekening met de invoerbeperkingen van je eindbestemming. Vanzelfsprekend mag je op de luchthaven en aan boord niet roken. Wie denkt slim te zijn en op het toilet gaat roken, komt bedrogen uit: daar hangen rookmelders. De ellende die volgt, wil je liever niet meemaken. En dan de elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd. Hoe zit het daar mee? Die kun je meenemen in je handbagage, sterker nog: dat is verplicht. E-sigaretten mogen niet in je ruimbagage zitten. Net zoals met gewone sigaretten mag je ze in de cabine niet opsteken.

Vloeistoffen: De voorschriften voor wat betreft vloeistoffen in je handbagage zijn duidelijk. Je mag maximaal 100 milliliter vloeistof of gel per verpakking meenemen in Europa. Bij vluchten van/naar Amerika is dat nog minder: slechts 75 milliliter.
Daarbij moet je denken aan parfum, lotion, deodorant, water of bijvoorbeeld zonnecrème. Voorwaarde is echter wel dat ze verpakt zitten in hersluitbare zakjes. Deze hersluitbare zakjes kun je meestal op de luchthaven bij de incheckbalie krijgen. Om zeker te zijn, kun je ze ook zelf kopen. Op Bol.com kan je ze online bestellen voor enkele euro’s.
Onder vloeistoffen wordt ook babyvoeding voor tijdens de vlucht verstaan.

Elektronische apparaten: Elektronische apparaten zoals je smartphone, e-reader of laptop mag je gewoon als handbagage in het vliegtuig meenemen. Er zijn wel een paar beperkingen op het gebruik. De mobiele telefoon heeft een vliegtuigmodus, daarmee worden alle draadloze functies van het apparaat uitgeschakeld. Je laptop kun je gedurende de vlucht gewoon gebruiken, maar tijdens de start en lading moet hij uitgeschakeld worden. Wie zeker wil zijn, volgt de aanwijzingen van het cabinepersoneel op. Twijfel je? Gewoon even vragen! bagage in het vliegtuig wat mag en wat niet

Wat mag er zeker niet in je handbagage zitten?

Het wordt tijd om streng te zijn. Wat mag je beslist niet meenemen in een vliegtuig, en dus ook niet in de cabine? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De EU-lijst en de TSA-lijst (voor Amerika) die op internet staat, is uitgebreid. Belangrijk is dat je je gezonde verstand gebruikt en jezelf afvraagt of een voorwerp of apparaat gevaar kan opleveren voor het vliegtuig, de bemanning, jezelf of medepassagiers. Ook hierbij geldt: bij twijfel vooraf informeren. Daarmee voorkom je een hoop ellende. De volgende voorwerpen of stoffen mag je in ieder geval niet in de cabine van het vliegtuig vervoeren.

Vuur-, slag- en steekwapens: Dit lijkt een eenvoudige bepaling, maar is het in de praktijk niet. Het gaat er namelijk ook om of iets als slag- of steekwapen gebruikt kan worden. Een scheerapparaat mag uiteraard niet. Een pincet in je handbagage gaat je gegarandeerd problemen opleveren bij de security check, voor een puntige nagelvijl geldt exact hetzelfde. Hoewel ze daar primair niet voor bedoeld zijn, kun je ze wel als steekwapen gebruiken. Ook de elektrische varianten vallen onder dit verbod.

Bepaalde elektrische spullen: Elektrische snufjes zoals een stijltang worden niet toegelaten in je handbagage. Weeral omdat het mogelijk als wapen, of een deel ervan, kan worden gebruikt.
Lithium batterijen en autobatterijen mogen (uiteraard) niet meegenomen worden in je handbagage.
De meeste powerbanks om je telefoon of tablet mee op te laden zijn wel toegelaten. Zo lang ze een capaciteit hebben van minder dan 100 Wh (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

Ontvlambare (vloei)stoffen en sprays: Lucifers en aanstekers zijn absoluut taboe in de cabine. De reden daarvoor is duidelijk, toch? Ook deodorant, traangas, pepperspray, sprays om dieren te verjagen en zuurspray zijn verboden. Ze kunnen immers ook als wapen gebruikt worden…

Bijtende, magnetische en radioactieve materialen: Er valt geen enkele zinnige verklaring te bedenken waarom je één van deze stoffen als handbagage in het vliegtuig mee zou willen nemen. Daarentegen kunnen sterk magnetische materialen de computers van het vliegtuig ontregelen en zijn bijtende en radioactieve materialen ook als wapen inzetbaar. Ik zou zeggen: mocht je ze hebben, laat ze lekker thuis.

wat mag niet mee in de handbagage

Nop, nop, nop! Dit mag allemaal niet mee in de handbagage!

Wat zijn de maximale afmetingen en gewicht voor handbagage?

Europa

“Hoe zwaar mag handbagage zijn?” is een veelgehoorde vraag.
Voor een koffer die ingecheckt wordt in het bagageruim geldt doorgaans een maximaal gewicht van 23 kilogram. Dat heeft te maken met de geldende arbeidsregels in de Europese Unie. Hoe zwaar je handbagage mag zijn, is afhankelijk van de specifieke regels die iedere luchtvaartmaatschappij zelf opstelt. Hetzelfde gaat op voor de maximale afmetingen van je handbagage. Belgen maken heel vaak gebruik van Ryanair, Easyjet en TUI. De regels van deze maatschappijen heb ik voor je op een rijtje gezet.

Ryanair: De regels die Ryanair heeft voor bagage in de cabine zijn helaas niet meer zo soepel als enkele jaren geleden. Ryanair staat er natuurlijk om bekend overal geld voor te vragen. Michael O’Leary heeft zelfs ooit gezegd te overwegen toiletbezoek aan de passagiers in rekening te brengen. Uiteraard was dat een van zijn bekende free publicity grappen. Ryanair heeft de afgelopen jaren zijn bagagebeleid al verschillende keren aangepast en vanaf 1 november 2018 is het wéér van dat…
Vanaf dit moment mag er nog maar één kleine tas meegenomen worden als handbagage en alle andere bagage moet worden ingecheckt aan €25 per stuk (en tot een maximum van 20kg). In totaal mag een passagier nog maximaal drie tassen inchecken. Tijdens de drukste periodes (vakantie!) wordt dat tarief per stuk bagage trouwens verhoogd naar €35…
Heb je meer dan twintig kilogram in je reisgoed zitten? Dan betaal je nog eens €11 extra per kilo.
Vergeet trouwens ook niet om je bagage onmiddellijk online toe te voegen. Want als je aan de ticket disk nog vraagt om een extra bagage in te checken wordt de prijs verhoogd naar €40 per stuk. Afzetters!

Easyjet: Bij Easyjet is één stuk handbagage toegestaan, echter is er hier geen gewichtsbeperking. De maximale afmetingen die Easyjet voor handbagage hanteert zijn 56 x 45 x 25 centimeter. Dat is wel inclusief de handgreep en de wielen. Mocht tijdens het boarden blijken dat je tas of trolley groter is, dan ‘mag’ je die alsnog voor een bedrag van €60 in het ruim laten vervoeren als je aan het boarden bent. Als wordt vastgesteld dat je bagage te groot of te zwaar is bij de drop-off balie dan betaal je ‘maar’ €47. Geef je koffer(s) dus maar beter op voorhand een plekje in het ruim. Check je je bagage op voorhand in? Dan betaal je tussen €16,90 en €39 per koffer.

TUI: Bij TUI mag je handbagage maximaal 55 x 40 x 25 centimeter groot zijn, een gewicht van meer dan tien kilo is niet toegestaan. Als ter plekke wordt vastgesteld dat je handbagage groter of zwaarder is, dan kun je die inchecken als ruimbagage voor €50. Doe je dit reeds op voorhand, dan betaal je afhankelijk van het gewicht. Voor twintig kilogram op een Europese vlucht betaal je €10, voor twintig kilo op een verre vlucht betaal je €15. Meer gewicht? Meer betalen!

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben andere regeltjes in verband met het gewicht en de afmetingen van handbagage. Net zoals ik gedaan heb voor Europa, bespreek ik nu enkele populaire luchtvaartmaatschappijen die de Amerikaanse lucht doorkruisen.

American Airlines: The afmetingen van carry on luggage bij American Airlines mag nooit groter zijn dan  56 x 36 x 23 centimeter. Over het gewicht doen ze iets minder streng, maar als je zeker wil zijn dat je geen boetes moet betalen: houd je aan 23 kg.

United Airlines: United Airlines heeft regels die erg gelijkaardig zijn. De grootte van je handbagage mag nooit 56 x 35 x 22 cm overschrijden. Het maximumgewicht van handbagage bij United is 23 kg. Is je tas toch te groot? Dan moet je diep in je portemonnee tasten… Naast de standaardkost ($100 tot $200) betaal je ook nog eens een meerkost van $25!

Delta Airlines: Laten we beginnen met het goede nieuws: er is geen maximum gewicht bij Delta! Nuja… Tenzij je van/naar enkele Aziatische landen vliegt… De afmetingen van je handbagage mogen niet groter zijn dan 56 x 35 x  23 cm. De boete die je krijgt als je handbagage toch te groot is, scheelt van situatie tot situatie. Mocht je ooit extra moeten betalen, dan hoop ik vurig dat je het laagste tarief krijgt!

Helaas zijn het nogal wat regeltjes die je op moet volgen. Maar daarna kun je gelukkig genieten van een fijne vakantie of citytrip. Goede reis!

handbagage vliegtuig afmetingen

Alles gecheckt en gedubbelcheckt? Dan ben je klaar om te vertrekken!

[widgets_on_pages id=”ADBOTTOM”]

Koffer 55 x 40 x 25 online kopen

Vertrek je binnenkort op reis en voldoet je handbagage niet aan de strenge eisen van de luchtvaartmaatschappijen? Met een koffer van 55x40x25 cm mag je in ieder vliegtuig zonder problemen opstappen, met uitzondering van Ryanair. Dit zijn enkele lichtgewicht koffers die binnen deze maten vallen:


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam