Hallgrimskirkja

De top bezienswaardigheid in Reykjavík is de Hallgrimskirkja of de Hallgrimskerk. De betonnen constructie werd geïnspireerd op vulkanische basaltformaties die overal in Ijsland te vinden zijn. Het 75 meter hoge gebouw had meer dan dertig jaar nodig om te worden afgewerkt. Neem zeker een kijkje in de toren. Daar krijg je een prachtig uitzicht over de stad.

Hallgrimskerk

De Hallgrimskerk is wellicht het bekendste gebouw in Ijsland. In 1937 werd het idee voor de kerk ontwikkeld door Guðjón Samuel. Pas acht jaar later begon de bouw van de statige kerk en 41 jaar later werden de laatste afwerkingen aan de kerk beëindigd.

Hallgrimskirkja.

Hallgrimskirkja.

Kerktoren

De toren van de kerk is 75m hoog. Waardoor het ook meteen het hoogste gebouw in Reykjavík is. Uitstekend om een kijkje te nemen over de gezellige huisjes van de stad.
Om omhoog te gaan moet je eerst een kaartje kopen in de kerkwinkel. Per persoon kost dat 500 ISK. Vervolgens kan je aan de lift wachten. Als er veel volk is kan dit even duren, aangezien er slechts zes personen per keer naar boven mogen.
Boven aangekomen krijg je een prachtig uitzicht, maar om een nog iets leuker zichtveld te krijgen stap je de trappen maar beter op. Wurm je camera of smartphone door de tralies die voor de open ramen hangen en maak enkele prachtige kiekjes.

Binnen in de Hallgrimskirkja.

Binnen in de Hallgrimskirkja.

Binnenin de Hallgrimskirkja

Om de rest van de kerk te bezichtigen hoef je niets te betalen. Eens je door de gigantische poort bent gewandeld kom je in een erg sober, wit interieur. Verrassend, want het exterieur van de hallgrimskerk is het tegenovergestelde.

Boven jou hangt een pijporgel van vijftien meter hoog. Het gigantische muziekinstrument weegt maarliefst 25 ton en bestaat uit meer dan 5000 pijpen! Iedere zondag om elf uur is er een kerkceremonie. Als je dit grote orgel eens in werking wilt zien is dit je uitgelezen kans.

Plein

Het gigantische plein dat voor de Hallgrimskirkja ligt valt natuurlijk ook op. Recht voor de kerk staat een standbeeld van de eerste Europeaan die het continent der Amerika’s ontdekte: Leifur Eiriksson. En hoe kan het ook anders; hij is een Ijslander.
Hij zou Amerika ongeveer 500 jaar voor Christopher Columbus hebben ontdekt. Het standbeeld werd door de USA geschonken ter ere van het 1000-jarige bestaan van het Ijslandse parlement.

Plein met het standbeeld van Leifur Eiriksson.

Plein met het standbeeld van Leifur Eiriksson.

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!