Jökulsárlón

Met je mond vol tanden sta je aan Jökulsárlón. Niet door de uitspraak van dit gletsjermeer, maar door de schoonheid ervan. "Het topje van de ijsberg" zeggen ze wel eens. In dit meer zitten honderden van deze ijsbergen verstopt. Onder water zijn ze vaak nog tientallen , soms zelfs honderden, meters verder verstopt. En tussen al dit mooist piept af en toe het hoofd van een zeehond.

Jökulsárlón vanop een nabijgelegen heuvel.

Jökulsárlón vanop een nabijgelegen heuvel.

Het bekendste gletsjermeer van Ijsland ligt vlak aan de Vatnajökullgletsjer. Eigenlijk gaat het om een erg nieuw gletsjermeer. Pas in 1935 ontstond het. En het groeide snel uit tot het grootste meer van het land. Met een altijd groeiende oppervlakte van 23 km² en een diepte van 250 m is er meer dan genoeg bekijks voor toeristen!

Tours boeken

Jökulsárlón ligt op een kleine 400 km van Reykjavík. In uren is dat ongeveer vier en een half tot vijf uur gerekend. Een dagtour is mogelijk, maar je zit meer op de bus dan dat je tijd kan spenderen aan het indrukwekkende meer. Een betere optie is om ergens in de buurt te overnachten of een meerdaagse tour te plannen.

Bij meerdaagse tours heb je ook veel meer touraanbieders, waardoor je een betere prijs kan krijgen.

Een dagtrip vanuit Reykjavík kost je tussen 140 en 180 euro. Een private tour kost je 280 euro of meer. Bepaalde tours bieden ook een boottocht tussen de gigantische ijsschotsen aan. Uiteraard kost dit meer. Reken op 220 euro.

Een trip van twee dagen met vertrek vanuit Reykjavík en één nacht hotel inbegrepen kost je 350 euro. In vergelijking is dit dus al enkele tientallen euro’s goedkoper in plaats van elke dag aparte tours te regelen.

Een overzicht van alle tours die het Jökulsárlón meer aandoen vind je op deze pagina.
Een overzicht van alle tours in Ijsland vind je op deze pagina.

Zeehond in het Jökulsárlón meer.

Zeehond in het Jökulsárlón meer.

Check Out Sam

Check Out Sam