Shrine of Remembrance

De Shrine of Remembrance werd oorspronkelijk gebouwd voor iedereen die tijdens WO I voor Australië en Nieuw-Zeeland had gevochten. Door de vele volgende grote en kleine oorlogen werd het monument omgedoopt tot een gedenkteken voor alle gesneuvelde mannen en vrouwen.

Shrine of remembrance, Melbourne.

Het monument bestaat uit twee delen.

Bovengronds ligt de marmeren steen der herdenking met daarop de wijze woorden: “Greater love hath no man“, of “grotere liefde heeft/kent niemand”. Dit is in feite een deel van een vers uit de bijbel (“Greater love hath no man than this, that a man lay down his life for his friends“) waarbij men de gesneuvelde soldaten wilt bedanken voor hun strijd voor het vaderland.

Onder de Australische en Nieuw-Zeelandse vlag aan de zijkanten van het gebouw kan je trappen nemen die naar de ondergrondse crypte leidt.
Hier vind je een bronzen standbeeld terug van vader en zoon. Dit beeld stelt de twee generaties voor die in de wereldoorlogen hebben meegevochten.

Verder vind je hier ook nog het bezoekerscentrum. Dit vond ik persoonlijk het interessantste deel van de Shrine of Remembrance. Hier vind je immers interessante verhalen en memorabilia uit beide wereldoorlogen.

Voor het gebouw zelf vind je een gigantisch plein terug. Vanop de trappen van de Shrine of Remembrance krijg je een prachtig uitzicht over de skyline van deze Australische grootstad, waardoor het echt één van de meest unieke bezienswaardigheden in Melbourne is.
Links van je zie je ongetwijfeld ook de grote marmeren obelisk staan, de Cenotaph. In dit gedenkteken staan de namen van de strijdkrachten gegraveerd. Voor de Cenotaph staat een eeuwig brandende fakkel.

Het uitzicht vanop de trapjes van de Shrine of Remembrance. Links zie je de Cenotaph.

Het uitzicht vanop de trapjes van de Shrine of Remembrance. Links zie je de Cenotaph.

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!