Tromsø museum

Aan de westkust van het eiland Tromsø staat een betonnen blok die wat wegheeft van een communistisch gebouw. Wanneer je binnenkomt valt die twijfel gelukkig weg en kan je een kijkje nemen in enkele interessante exhibities over Noorwegen. Maar ook ver daarbuiten en over andere zaken.

Tromsø museum Noorwegen

Wat is er te zien?

Deze bezienswaardigheid in Tromsø heeft twee verdiepingen en is vrij klein. Op een uurtje of net iets langer kan je het museum makkelijk door zijn gewandeld.

Op de eerste verdieping vind je, naast de souvenirshop, vooral opgezette dieren in hun natuurlijke habitat. Naast de dieren staan tactische computers die je vragen stellen of meer info verschaffen over een bepaalde kwestie.

In het midden van de zaal staat een mooi skelet van een beluga walvis. Dit vond ik persoonlijk het mooiste deel van de benedenverdieping.

Verder vind je ook nog enkele voorstellingen achter glas van vroeger en nu, de opwarming van de aarde en vervelende beestjes en beesten die ons het leven zuur proberen maken.

Sta ook even stil op de trap naar de tweede verdieping. Hier kan je een resem voorwerpen vinden die afkomstig zijn van walvissen. Tanden, ruggenwervels, mooie foto’s en interessante info voor iedereen die een walvistour van plan is.

Op de tweede verdieping zelf vind je verschillende tentoonstellingen. De tentoonstelling over de Sami, de oorspronkelijke bewoners van deze Arctische regionen, toont je een mooi inzicht in hoe de mensen hier overleefden. De Sami zijn trouwens nog steeds erg sterk vertegenwoordigd in grote delen van Lapland.

De mooiste exhibitie op de tweede verdieping vond ik die van het noorderlicht. Aan de hand van plaatjes en een video wordt verduidelijkt hoe de aurora borealis eigenlijk tot stand komt. Daarnaast krijg je ook een groter wetenschappelijk inzicht in allerlei termen en folklore omtrent dit noorderlicht.

Voor de rest zijn er ook nog enkele maquettes van vroeger leven in en rond Tromsø en een volledige tentoonstelling die gewijd is aan vuur. Want vuur was (en is nog steeds!) erg belangrijk op deze koude plek!

Tromsø university museum in Tromsø.

Tromsø university museum in Tromsø.

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!