Walvissen kijken Reykjavík

Vanuit de oude haven in Reykjavík vertrekken seizoensgebonden dagelijks heel wat tours om naar de walvissen van IJsland te gaan kijken. Deze reuzen van de Oceaan vergezellen op hun zwemparcours is een must als je in Reykjavík op bezoek bent. Na een half uurtje varen kom je bijna gegarandeerd enkele walvissen tegen. Hou je ogen niet alleen op het water gericht. In de lucht zweven enkele unieke vogels rond, die zeker ook op de gevoelige plaat mogen worden vastgelegd! Dit is zonder twijfel één van de leukste excursies vanuit Reykjavik.

Wanneer?

Walvissen zwemmen het hele jaar door rond IJsland. Vooral vanaf april tot oktober zijn ze erg sterk vertegenwoordigd in de Oceanen rondom Reykjavík. Tijdens deze maanden zie je voornamelijk bultruggen, bruinvissen, dolfijnen en dwergvinvissen. Voor orka’s te spotten zit je het best tussen april en mei.

Als je een extra speciale ervaring wilt meemaken raad ik aan om tussen eind mei en juli langs te komen of vanaf augustus tot oktober.
Van mei tot juli is de periode van de vierentwintig uur durende zon. Augustus tot oktober lijkt de hemel in brand te staan door de helrode zonsondergangen.
Zo zijn de walvissen die op de voorgrond zwemmen prachtig verlicht door een unieke achtergrond en wordt het meteen ook één van de mooiste activiteiten in IJsland.

 

Waar?

Het is moeilijk om een exacte plek aan te duiden. Walvissen, dolfijnen en orka’s zwemmen immers waar ze willen. De verschillende tour operators staan in nauw contact met elkaar en met de kustwacht. Hierdoor hebben zij elke dag de beste locaties van de walvissen. Bij walvis safari’s heb je gemiddeld 90% kans om walvissen in levende lijve te zien.
Heel wat tours geven een bepaalde garantie. Als je geen walvissen ziet op je tour, kan je een nieuwe tour met hen regelen en dat volledig gratis.

 

Hoe?

Er zijn drie mogelijkheden om walvissen te zien.
Met héél veel geluk kan je enkele walvissen voorbij zien zwemmen vanaf de kade in Reykjavík. Als je de reuzen van de zee liever iets dichterbij ziet langskomen boek je best een tour.

Als je niet zo houdt van nattigheid en veel wind boek je best een trip op een cruiseschip of een zeilboot. Deze boten vervoeren vrij veel passagiers maar zijn ook erg groot. Je kan vrij rondlopen op deze boten en als het iets te koud wordt kan je nog steeds binnen schuilen en opwarmen.

Als je een beetje spatten en wind niet erg vind, kan je op de kleinere RIB bootjes kruipen. Deze militaire opblaasbootjes zijn een pak sneller dan de zeilschepen en brengen je ook heel wat meters dichter bij de beesten.

Tours boeken

Om er zeker van te zijn dat je op een walvis safari kan gaan is het nodig dat je op voorhand boekt. Het seizoen om walvissen te kijken is vrij kort en omdat het één van de mooiste bezienswaardigheden in Reykjavik is, willen heel wat toeristen willen deze trip zeker meemaken. Meer dan 25% van de toeristen die naar IJsland komen gaan walvissen kijken.

Gelukkig zijn er heel wat verschillende tour operators waar je mee kan boeken. Toch willen deze operators de walvissen niet opjagen en verkiezen zij om met minder boten uit te varen. Zo zijn ze zeker dat de walvissen ook de volgende jaren nog terugkeren naar de IJslandse wateren.

Tickets kosten ongeveer 60 euro per persoon, afhankelijk van wat je er allemaal bij krijgt.
Combinatietours zijn vaak goedkoper. Kijk dus goed na vooraleer je boekt.

Een overzicht van enkele goeie walvis safari’s en combinatietours vind je op deze pagina.

Check Out Sam

Check Out Sam