Auto huren in het buitenland: Info, tips, beste autoverhuurders & goedkope autoverhuur

Tegenwoordig zijn vluchten zo goedkoop dat het vaak voordeliger is naar je vakantiebestemming te vliegen en van daaruit een auto te huren, dan zelf er naartoe te rijden. Bovendien verlies je geen kostbare tijd in de files, wat een bijkomend voordeel is.
Toch kan het beangstigend zijn om een auto te huren in het buitenland, er circuleren immers genoeg horrorverhalen op het internet over reizigers die achteraf een gepeperde rekening gepresenteerd kregen. Om ervoor te zorgen dat je hiervan gespaard blijft, vertel ik je alles wat je moet weten over het huren van een auto, alsook waar je dit het goedkoopste kan doen.

4.8/5 - (60 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws).

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

Zoek je naar meer gedetailleerde tips om een auto te huren op jouw vakantiebestemming? Bekijk dan ook even dit overzicht.
auto huren tips

Beste autoverhuurders?

  • Boek bij Sunny Cars en Tui Cars voor een all-in verzekering (altijd volledig verzekerd, ook band-, glas- en bodemschade + veel andere voordelen.
  • Goedkope huurauto’s met goede reviews per locatie vind je bij EasyTerra.
    All-in verzekering is ook bij hen mogelijk voor €6,5 extra per dag. Discover Cars is een heel goed alternatief.

Loont het wel de moeite om een auto te huren?

Allereerst is er een belangrijke overweging die je moet maken, alvorens je effectief een auto gaat huren. Is het wel nodig? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Kan ik mijn vakantiebestemming sneller met een alternatief vervoersmiddel bereiken? Bijvoorbeeld met de (Flix)bus, trein of desnoods je eigen auto. We leven in een wereld waarin ‘vliegschaamte’ terecht een populair woord is. Vlieg daarom enkel wanneer dit echt noodzakelijk is.
  • Is het huren van een auto op mijn vakantiebestemming echt noodzakelijk of kan ik er gemakkelijker (en goedkoper) met het openbaar vervoer reizen? Wanneer je bijvoorbeeld een road trip maakt door de Verenigde Staten heb je effectief een huurauto nodig, maar voor een citytrip in New York dan weer absoluut niet.
  • Is het veilig om een auto te huren op je bestemming? In sommige landen (bijvoorbeeld Vietnam) is het verkeer heel chaotisch en ben je beter (en soms zelfs goedkoper) af met een privéchauffeur.

Houd ook rekening met het feit dat wanneer je bijvoorbeeld naar Spanje of Portugal rijdt, je heel wat geld kwijt bent aan tolwegen. Vaak kan je de reis ook niet in één keer maken en moet je onderweg ergens stoppen om te overnachten. Al deze kosten wegen op het einde van de rekening door, dus je kan best een prijsvergelijking maken van elke optie. Als het uiteindelijk goedkoper is om te vliegen en een huurauto te boeken, dan kan je met een gerust gemoed op zoek gaan naar de ideale huurauto.

waarom kiezen voor autoverhuur

Zelf kies ik bijna altijd voor een huurauto, omdat je dan véél meer vrijheid krijgt.

Waar vind ik de ideale huurauto?

Het spreekt voor zich dat je veiliger af bent met een internationaal gewaardeerd autoverhuurbedrijf dan met een plaatselijke dealer waar je nog nooit van hebt gehoord. Het nadeel is dat deze bekende bedrijven vaak een stuk duurder zijn, maar dat heeft een reden. Als je het internet erop naleest, lees je heel wat negatieve ervaringen van mensen met minder bekende bedrijven. Vaak krijgen ze bij hun thuiskomst een extra rekening gepresenteerd, waarin ze moeten opdraaien voor zogenaamde schade aan de auto. Voor een klein krasje (dat er zelfs niet was wanneer je de auto inleverde), vragen ze bijvoorbeeld plots 300 euro. We gaan hier later verder op in, maar ik raad je aan voor een bekend en goed gewaardeerd autoverhuurbedrijf te kiezen, weliswaar iets meer te betalen, maar je kan dan wel met een gerust gemoed vertrekken op vakantie.

Als je dan toch voor een spotgoedkoop autoverhuurbedrijf gaat (want wees eerlijk, twee euro per dag voor een huurauto is wel héél aanlokkelijk!), kies dan altijd voor een volledige verzekering. Dat kost je ongeveer 10 euro extra per dag, maar dan hoef je ook echt niets meer zelf te betalen.
Weet ook dat een huurautoverzekering vrijwel nooit in een reisverzekering inbegrepen zit. Je moet deze dus altijd apart afsluiten.

waar op letten bij auto huren

Er is al genoeg waar je op moet letten bij een auto huren, dus kies voor kwaliteit!

Wie zijn de bekendste, meest gewaardeerde en beste autoverhuurders?

Allereerst moet ik je op het hart drukken dat het vaak veel duurder is rechtstreeks bij deze bedrijven te boeken. Je bent veel goedkoper af als je zoekrobots gebruikt zoals bijvoorbeeld EasyTerra, Discover Cars en Tui Cars of Sunny Cars om prijzen te vergelijken.

De beoordelingen van EasyTerra zijn gebaseerd op echte reviews en (heel belangrijk!) ook per locatie. Sommige autoverhuurders zijn namelijk goed op de ene plaats, maar minder kwalitatief elders.
Ook interessant om te vermelden is hun “worry free” concept. Voor een kleine meerprijs per dag ben je all-in verzekerd, heb je geen eigen risico meer, goede beoordelingen (7+), vol-vol tankregeling en een ongelimiteerd aantal kilometers.

Discover Cars heeft dezelfde voordelen (gratis annuleren, goedkope autohuur, goede helpdesk, …) en werkt samen met zowel grote en kleine verhuurbedrijven. Ze wonnen verschillende jaren op rij al enkele grote prijzen in de reisbranche en de vele positieve reviews spreken ook voor zich.

Om helemaal zeker te zijn van een goede service en kwaliteit, raad ik uit eigen ervaring ook Sunny Cars aan. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Bij Sunny Cars zit namelijk altijd een all-in verzekering inbegrepen in de prijs. Deze all-in service betekent dat ook glas-, band- en bodemschade wordt vergoed, maar ook dat het eigen risico volledig wordt gedekt. Vaak krijg je ook een tweede bestuurder en vele andere voordelen inbegrepen in de prijs. De reviews van deze autoverhuurder liegen er niet om: hier staat customer service hoog aanschreven!

Ook Tui Cars biedt een all-in reisverzekering aan en is dus een aanrader!

Hoe dan ook vind je hieronder een kort overzicht van de beste autoverhuurders. Belangrijk om weten is dat ze in alfabetische volgorde staan, ze zijn dus niet gerangschikt van meest naar minst gewaardeerd bedrijf.

  • Alamo autoverhuur
    Alamo Rent a Car is een Amerikaans bedrijf dat actief is op 2000 locaties die je op elk continent kan vinden. Een voordeel van een auto huren bij Alamo is dat je zelf kan kiezen welke auto je neemt. Vaak krijg je er bijvoorbeeld een toegewezen, maar bij Alamo kan je zelf een keuze maken (uiteraard binnen de categorie waarin je geboekt hebt).
  • Avis autohuur
    Het bedrijf dat genoemd werd naar stichter Warren Avis heeft verhuurlocaties in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Indië, Australië en Nieuw-Zeeland. Fun fact: Avis was het eerste bedrijf dat een locatie in een luchthaven had.
  • Budget Car Rental autoverhuur
    Wat begon met een wagenpark van amper tien huurauto’s, is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste autoverhuurbedrijven ter wereld. Het bedrijf werd een tijdje terug overgenomen door Avis en heeft meer dan 3400 locaties in 128 landen.
  • Europcar autohuur
    Zoals de naam doet vermoeden is dit geen Amerikaans bedrijf, maar een Frans. Ondertussen beperkt het aanbod zich niet enkel tot Europa, maar kan je bij hen ook auto’s huren in Noord-Amerika, West-Azië en Afrika.
  • Hertz autoverhuur
    Van alle autoverhuurbedrijven ter wereld, is Hertz allicht het bekendste. Met jaarlijkse inkomsten van meer dan 9,5 miljard dollar verdienen ze meer dan goed hun boterham, en dat is te danken aan hun (meestal) uitstekende service. Je vindt Hertz in 150 landen, verdeeld over Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika, Afrika, Azië, Australië, de Caraïben, het Midden-Oosten en Nieuw-Zeeland. Ondertussen hebben ze ook Thrifty Car Rental en Dollar Rent A Car overgenomen.
  • Sixt autohuur
    Dit Duits bedrijf werd in 1912 opgericht door Martin Sixt en heeft sindsdien ongeveer 5000 locaties in 105 landen opgericht. Het is het grootste autoverhuurbedrijf in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Bolivië en Israël. Helaas heeft Sixt een kwalijke reputatie wat betreft het oplichten van klanten. Zij zijn een van die bedrijven die zich schuldig maken aan het presenteren van zogenaamde ‘nonsensrekeningen’ waarbij je wordt aangerekend voor schade die je niet hebt berokkend. Te vermijden dus.

Ten slotte moet je weten dat de service (en reputatie) van deze bedrijven ontzettend kan verschillen van kantoor tot kantoor! Kijk dus goed de reviews na van het autoverhuurbedrijf op je vakantiebestemming zelf!
Zoals ik eerder al vermeldde zijn deze lokale reviews één van de absolute voordelen van een auto huren bij EasyTerra.

goedkope autoverhuur

Kies je voor goedkope autoverhuur of kies je meteen voor de beste autoverhuurders?

Online een auto huren versus ter plekke regelen

Is het voordeliger om al op voorhand online je huurauto te boeken of is het goedkoper om last minute bij je aankomst je huurauto te boeken? Meestal is die eerste de beste optie en daarnaast ben je dan ook zeker dat het door jou gewenste model beschikbaar is. Bij veel maatschappijen kan je trouwens tot 24u op voorhand gratis annuleren, dus je kan dit altijd doen als je nog ergens een betere deal vindt. Maak sowieso gebruik van (betrouwbare) prijsvergelijking websites zoals EasyTerra, Discover Cars of Auto Europe. Ook het gerenommeerde Sunny Cars (all-inclusive autohuur inbegrepen) is een uitstekende (en mijn persoonlijke favoriete) optie. Als alternatief voor deze volledig verzekerde wagens raad ik ook altijd Tui Cars aan.

Welke verzekering heb ik nodig bij het huren van een auto?

Wanneer je dan eindelijk het juiste huurautobedrijf hebt gevonden, word je andermaal voor een moeilijke keuze gesteld: welke verzekering moet ik nemen? Mijn persoonlijke aanbeveling is all-inclusive autohuur bij Sunny Cars, omdat hierin all-in verzekering zit inbegrepen in de prijs. Je betaalt een klein beetje meer, maar dat is een gerust gemoed mijns inziens waard.

Uiteraard zijn er ook nog andere betrouwbare autoverhuurbedrijven. Hoe dan ook is het essentieel op voorhand te bepalen welke verzekering je gaat nemen. Aan het loket van het autoverhuurbedrijf zal men je vaak proberen te overtuigen om toch nog die extra verzekering te nemen, die je eigenlijk niet nodig hebt.

‘Is verzekering echt nodig bij een huurauto?’ is allicht een van de meest voorkomende vragen. In sommige landen (of staten in de VS zoals bv. California) ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering te hebben. Kijk dit dus zelf goed na vooraleer je een auto boekt. Je kan ook uiteraard geen verzekering nemen en dan betaal je zelf de franchise wanneer je een ongeval hebt gehad. Als je niet in fout bent, ligt dit meestal rond de 1,250 euro. Uiteraard ben je veel meer geld kwijt wanneer je het ongeval zelf veroorzaakt.

Informeer je op voorhand heel goed hoe het plaatselijke verkeer juist is. In Sicilië is het bijvoorbeeld heel hectisch en is een ongeval (of kras op de wagen) heel snel gebeurd, op Hawaï is het verkeer veel rustiger en heb je niet per se verzekering nodig.

Als je een huurauto boekt via een zoekrobot kan je ook altijd via hen een verzekering afsluiten, of je kan dit ook doen bij afzonderlijke bedrijven. Je kan dus via bv. Alamo een auto boeken en nog eens afzonderlijk via een ander bedrijf je autoverzekering boeken. Als je dit doet, moet je uiteraard goed opletten dat de autoverhuurder zelf je niet nog eens een verzekering aansmeert en dat je dus geen dubbele premie betaalt.

Als je bij zoekrobots zoals EasyTerra of Discover Cars een huurauto boekt en daar een extra verzekering afsluit, ben je meteen zeker dat de verzekering goed zit.
Bij Sunny Cars en Tui Cars zit er automatisch een all-in verzekering zonder eigen risico inbegrepen.

welke verzekering bij huurauto

Welke verzekering je ook kiest bij je huurauto, zorg er tenminste voor dat je iets van verzekering hebt!

Let op: band- en bodemschade niet altijd inbegrepen

Bij de meeste autoverhuurbedrijven (ook bij bvb. EasyTerra en Discover Cars) kan je meestal kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. Let er altijd op dat bij de goedkopere verzekeringen (meestal) geen band- en bodemschade wordt terugbetaald. Schade aan deze onderdelen kan snel oplopen, dus let goed op als je op slechte wegen gaat rijden!
Bij Sunny Cars of Tui Cars is schade aan banden of bodem wel inbegrepen. Bij EasyTerra en Discover Cars moet je dan specifiek kiezen voor een uitgebreide verzekering (€6,5 per dag).

Tijdens mijn rondreis door Nieuw-Zeeland, boekte ik een all-in huurauto want tijdens een periode van dertig dagen kan er natuurlijk wel het één en ander misgaan…  Door een steen op de weg werd de onderkant van mijn auto opengereten en kreeg ik een stevig kostenplaatje voorgeschoteld: NZ$ 1068,50 oftewel 635 euro. Omdat ik voor een all-in verzekering koos (band- en bodemschade inbegrepen) kreeg alles netjes teruggestort door de verzekeringen. Gelukkig maar!

schade huurauto kosten

Ik moest even schrikken toen ik deze brief in de bus kreeg! Gelukkig maar dat ik goed verzekerd was.

Is een eigen risico verzekering bij autohuur altijd nodig?

Als je niet meteen de duurste verzekering neemt bij een auto, dan zit er vaak ook een ‘eigen risico’ aan vast.
Dit betekent dat je bij ieder ongeval of schrammetje -ongeacht de schade- altijd zelf een bepaald bedrag moet neertellen.
Als je dit liever niet doet, dan kan je ook een (duurdere) verzekering nemen waarbij je helemaal geen eigen risico meer moet betalen. Áls er dan schade is aan de huurauto, dan hoef je zelf helemaal niets meer te betalen.

Persoonlijk kies ik altijd voor een verzekering bij autohuur zonder eigen risico. Een schrammetje gebeurt immers sneller dan je denkt en meestal komt de verzekering met eigen risico pas tussen vanaf schade die hoger is dan €200… Dan heb je met andere woorden wel een verzekering, maar dan komt die niet tussen omdat de schade nog te klein is.

Is een eigen risico verzekering bij autohuur dan altijd nodig?
Waarschijnlijk niet.

Als je maar een auto gaat huren voor één dag, dan kan je de gok wagen om een verzekering met eigen risico te nemen. Als er iets mis gaat, dan ben je helaas wel de klos…
Omdat een huurauto verzekering zonder eigen risico meestal amper €5 extra kost dan de verzekering met eigen risico, zou ik dan ook aanraden om gewoon de duurdere variant te kiezen.

Als je zeker wil zijn dat je niet te veel betaald voor een huurauto zonder eigen risico, dan raad ik aan om via Sunny Cars of Tui Cars te boeken.
Zij bieden alleen zogenaamde all-in huurauto’s aan. Dit wil zeggen dat álle schade door hen vergoed wordt en dat je geen enkele euro eigen risico hebt. Bovendien zijn zij ook al enkele keren uitgeroepen tot beste autoverhuurbedrijf van de Benelux. Je mag er dus zeker van zijn dat alles goed voor je wordt geregeld.

auto huren huurauto

Lees het contract altijd goed door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Is de verzekering gekoppeld aan mijn kredietkaart niet genoeg?

Bij sommige kredietkaarten heb je ook automatisch een verzekering voor je huurauto. Echter is het belangrijk om weten dat dit meestal gewoon een aanvulling is op een verzekering die je bij de autoverhuurder afsluit.

Mastercard heeft de meeste opties voor deze extra verzekering bij je huurauto. Zo krijg je een volledige dekking van de franchise bij een KBC Mastercard platinum, KBC Mastercard platinum flex, CBC Mastercard Platinum en een Belfius Mastercard Platinum. Ook bij de Platinum American Express krijg je een volledige dekking van de franchise.

Als je een Visa kaart hebt, dan heb je alleen een extra verzekering voor je huurauto bij de Crelan Visa Gold kredietkaart. Let er wel op dat de eerste 50 euro franchise bij Crelan door jezelf moet worden betaald.

De Mastercard Platinum van Belfius en de Platinum American Express dekken ook het eigen risico die in de huurovereenkomst wordt bepaald (als je geen extra verzekering neemt).

Let er wel op dat deze kredietkaarten duur zijn. De goedkoopste kost je €50 per jaar en de duurste (met de meeste dekking) kost meer dan €200 per jaar… Bovendien staat er ook een limiet op de schade. Die loopt van €1000 per kalenderjaar, tot €10.000.

mastercard verzekering huurauto

Slechts enkele kredietkaarten bieden ook een (extra) verzekering aan bij je huurauto.

Een auto huren zonder borg

Bijna elk autoverhuurbedrijf zal een borg vragen bij het verhuren van een auto en hiervoor is een kredietkaart dus noodzakelijk. Zij willen namelijk een garantie als er iets van schade berokkend zou worden aan de wagen. Hoeveel deze waarborg is, hangt ook af van bedrijf tot bedrijf. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 300 euro tot 1200 euro. Vergeet hoe dan ook je bank niet te contacteren om de limiet van je kredietkaard te verhogen wanneer je op vakantie vertrekt. Het is ook mogelijk een auto te huren zonder creditcard en bijgevolg zonder borg. Bepaalde bedrijven zoals bijvoorbeeld Sunny Cars, bieden zogenaamde ‘Geen waarborgpakketten’ aan waarbij je een auto kan huren zonder creditcard of contante waarborg.

auto huren zonder borg

Spijtig genoeg kan je maar op erg weinig plaatsen een auto huren zonder borg.

Hoe en waar pik ik mijn huurauto op?

Dit hangt er uiteraard van af waar je precies je huurauto hebt geboekt. Meestal is dat in de luchthaven en dan kan het verschillen naargelang de grootte en bekendheid van het bedrijf. Grote autoverhuurbedrijven zoals Alamo, Budget en Sixt hebben (bijna) altijd een kantoor in de luchthaven zelf, dus je moet bij aankomst gewoon de pijltjes volgen naar ‘Car rental’ en dan zie je daar de balie van het door jou gekozen bedrijf. Minder bekende bedrijven hebben echter vaak een kantoor buiten de terminal en daarvoor moet je vaak een (gratis) shuttlebus nemen.

Geef bij het boeken van je huurauto jouw vluchtnummer door zodat het bedrijf kan zien als er vertraging zou zijn. Het kan gebeuren dat wanneer je jouw auto pas enkele uren later kan oppikken, deze ondertussen weer verhuurd is en je moet bijbetalen voor een groter model. Reken ook genoeg speling als je nog op je bagage moet wachten en de shuttlebus naar het kantoor van je huurautobedrijf moet nemen.

Let ook goed op of je niet moet bijbetalen voor het oppikken van een auto op een bepaald tijdstip. Een aantal kantoren sluiten bijvoorbeeld na acht uur ’s avonds, maar voor een extra bedrag kan het mogelijk zijn je huurauto buiten de normale tijdstippen op te pikken.

Ten slotte is het essentieel dat je zowel je rijbewijs, identiteitskaart of paspoort en je kredietkaart kunt voorleggen, allen op naam van de huurder (en chauffeur) van de auto.
Let op dat je in sommige landen (buiten Europa) een internationaal rijbewijs moet kunnen voorleggen.

Auto huren met een internationaal rijbewijs

Als je buiten Europa een auto gaat huren, dan heb je in de meeste gevallen een internationaal rijbewijs nodig.
Dit kan je aanvragen bij je gemeente en kost tussen 16 en 25 euro. Vergeet niet dat je hiervoor ook een pasfoto nodig hebt.

Let wel op dat dit geen vervanging is van je rijbewijs, maar slechts een aanvulling. Je moet bij ieder autoverhuurbedrijf dan ook beide rijbewijzen kunnen voorleggen.

In principe wordt er zelden naar dit internationaal rijbewijs gevraagd als je een auto gaat huren in het buitenland, maar als er politiecontrole is moet je dit wel kunnen voorleggen.

Ben je een internationaal rijbewijs vergeten aanvragen of ben je het verloren (ik spreek uit ervaring!), blijf dan vooral rustig.
In de meeste landen volstaat immers ook een beëdigde vertaling van je rijbewijs. Tegenwoordig kan je dit snel en eenvoudig online aanvragen.

autoverhuur

Vergeet niet alle benodigde documenten mee te nemen!

Wat gebeurt er bij schade aan mijn huurauto?

Allereerst kan ik je niet genoeg op het hart drukken je huurwagen uitvoerig te inspecteren vooraleer je er mee wegrijdt! Duid op het formulier elke reeds aanwezige schade aan, hoe onbenullig het ook moge lijken. Zelfs al is het maar een klein krasje, meld dit aan het bedrijf zodat jij hier later niet voor moet betalen. Neem ook foto’s van de reeds aanwezige schade zodat je bewijs hebt.

Als je zelf schade veroorzaakt aan je huurauto, moet je eerst beoordelen hoe ernstig deze is. Uiteraard moet je voor een klein krasje niet meteen bellen naar het autoverhuurbedrijf, maar bij een (ernstige) deuk kan het geen kwaad om dit al even te melden.

Als er schade is aan de huurauto, zal jij hiervoor moeten opdraaien tenzij je een verzekering hebt geboekt. Als je bijvoorbeeld bij Sunny Cars of Tui Cars een huurauto boekt, zit all-in verzekering standaard inbegrepen. Als er een krasje op het voertuig is, zal jij hiervoor niet moeten opdraaien. Hoe dan ook, meestal staan de prijzen bij schade duidelijk vermeld in het huurcontract. Hoeveel je uiteindelijk zal moeten opleggen, hangt af van hoe ernstig de schade is.

Meestal wordt het bedrag van je waarborg afgetrokken. Helaas brengt dit systeem ook heel wat malafide praktijken met zich mee. Zoals ik al eerder aanhaalde vind je genoeg verhalen van mensen die achteraf aangerekend worden voor een krasje dat ze zeker niet hebben veroorzaakt. Dit kan je vermijden door enkel via betrouwbare autoverhuurbedrijven te boeken en goed de reviews op internet te lezen.

Vermijd de goedkope bedrijven, zelfs al kost een huurauto je bijvoorbeeld maar 60 euro voor een week. Er is een reden waarom dit zo goedkoop is, want deze louche bedrijven halen hun geld via andere manieren binnen. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik al héél vaak voor de goedkoopste huurauto ging en nog nooit extra ben aangerekend dan het schadebedrag dat op voorhand was afgesproken. Wat me wel opviel, is dat ze vaak heel hoge bedragen aanrekenden voor niet zo veel schade. Gelukkig maar dat ik telkens een volledige verzekering had afgesloten!

Moest je toch onterecht aangerekend worden voor schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, contacteer dan meteen het bedrijf waarmee je de huurauto hebt geboekt. Het kan heel wat tijd en energie kosten, maar er zijn gelukkig gevallen waarbij je toch nog je geld terugkrijgt. Het Europees Centrum voor de Consument kan je ook altijd helpen.

schade huurauto

Helaas heb ik ook al meer dan één keer een ongelukje gehad… Deze schrammen kostten me €300. Gelukkig maar dat ik een verzekering had!

Wat moet ik doen bij een ongeval met mijn huurauto?

In het jammerlijke geval dat je een ongeval meemaakt, doe je net zoals je met je eigen wagen zou doen. Je belt de politie zodat ze een pv kunnen opstellen en je vult samen met de andere partij het aanrijdingsformulier in. Je brengt ook meteen het autoverhuurbedrijf op de hoogte. Zoals ik hierboven al zei zal je zonder verzekering zelf moeten opdraaien voor de kosten, dus bij de minste twijfel over je eigen kwaliteiten (en ook uiteraard van de chauffeurs op je vakantiebestemming) boek je dus best een huurauto met verzekering.

Wat als ik een boete heb met mijn huurauto?

Ik heb het zelf jammer genoeg al meegemaakt dat ik een paar weken na mijn thuiskomst plots een brief in de bus kreeg van het autoverhuurbedrijf. In sommige gevallen kan je de boete nog ter plekke betalen (bijvoorbeeld soms in IJsland), maar als je geflitst wordt is dat natuurlijk niet mogelijk. In dat geval rekent het autoverhuurbedrijf ook nog eens een administratieve kost aan (soms zelfs 150 euro!), deze staat ook op voorhand vermeld in je huurcontract. Je kan deze kost trouwens ook soms op voorhand afkopen. Rijd echter heel voorzichtig en niet te snel, want weet dat je in het geval van een boete met je huurauto vaak dubbel moet betalen!

boete huurauto

Ik had duidelijk niet zo veel geluk in Nieuw-Zeeland! Gelukkig kostte deze boete mij maar NZ$30 (€18).

Wat bij diefstal van mijn huurauto?

Als je Theft Protection (Diefstalbescherming) bij de huurprijs zit inbegrepen, ben je automatisch verzekerd als men de huurauto heeft gestolen of heeft proberen in de wagen in te breken. Let wel op dat jouw persoonlijke spullen niet verzekerd zijn. Als je deze verzekering niet hebt, zal je zelf voor de kosten moeten opdraaien. In sommige gevallen kan het zijn dat jouw persoonlijke autoverzekering (als je zelf een auto hebt) mee opdraait voor de kosten, maar dan zal je premie uiteraard stijgen.

Waar moet ik op letten bij het inleveren van mijn huurauto?

Reken allereerst genoeg tijd zodat je in alle rust samen met een werknemer van het autoverhuurbedrijf de auto kunt inspecteren. Zorg ervoor dat deze persoon ook het formulier aftekent waarin staat dat er geen schade werd toegebracht aan de wagen.

Als je een vroege of late vlucht hebt, kan het zijn dat er niemand aanwezig is en dat je de autosleutels in een postbus of dergelijke moet achterlaten. Neem in dit geval uitvoerig foto’s van de huurwagen zodat het duidelijk is dat je deze niet hebt beschadigd. Tenzij je all-in verzekering hebt (zoals bij bijvoorbeeld Sunny Cars en Tui Cars), dan is dit niet per se noodzakelijk.

Let er trouwens ook op dat je soms extra moet betalen als je de auto vroeg of laat inlevert (of ophaalt).

betrouwbare autoverhuur

Vergeet niet te tanken bij een vol-vol regeling!

Hoe oud moet ik zijn om een auto te huren?

Een vraag die vaak voorkomt is: ‘kan je een auto huren als 18-jarige?’ Heel wat verhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd om een auto te huren, die meestal op 25 jaar ligt (bijvoorbeeld in de Verenigde Staten). Je kan ook vaak bij hen een auto huren als je jonger dan 25 jaar bent, maar dan wordt wel vaak een toeslag aangerekend. Dit verschilt van bedrijf tot bedrijf, dus kijk je zelf goed na als dit het geval is.

Je moet echter rekenen op een gemiddelde leeftijd van 23 jaar om met een huurauto te mogen rijden. In sommige landen is het ook noodzakelijk dat je al minstens een of twee jaar in het bezit bent van een rijbewijs.
Ook belangrijk om weten is dat er in een aantal landen een maximumleeftijd geldt. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar kijk zelf of dit van toepassing is op jouw vakantiebestemming.

minimumleeftijd auto huren

Als je onder een bepaalde minimumleeftijd zit, kan een auto huren erg duur zijn.

Is een extra bestuurder voor mijn huurauto mogelijk?

Als je heel wat afstanden moet afleggen, kan het heel handig zijn om een extra bestuurder bij je huurauto te boeken zodat je geregeld kunt afwisselen en dus rusten. Je bent immers veel sneller geneigd een ongeluk te veroorzaken wanneer je moe bent.

Meestal is er één hoofdchauffeur voor de huurauto en moet je bijbetalen voor een extra chauffeur. Hoeveel dat is hangt natuurlijk af van de autoverhuurmaatschappij. Wees in ieder geval niet koppig en laat niet iemand anders met de huurwagen rijden die niet is ingeschreven als bestuurder, want als er dan ongelukken gebeuren, zijn de gevolgen nefast.

Welke huurauto is het beste?

Op deze vraag kan ik moeilijk één sluitend antwoord geven want dit hangt uiteindelijk van het soort vakantie af.

Als je gaat road trippen door de Verenigde Staten is een grotere auto altijd handig en maakt het verbruik niet zoveel uit omdat benzine een stuk goedkoper is in Amerika dan bij ons.

Als je echter een rondreis op de Azoren of Sicilië maakt, dan zou ik een kleinere auto aanraden omdat de steegjes op deze eilanden heel smal kunnen zijn en een krasje bijgevolg snel gebeurd is. Daarnaast is benzine ook een stuk duurder hier en bespaar je met een kleinere auto ook nog eens extra geld.

autoverhuur Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een 4×4 met een all-in verzekering geen slecht idee. Je snapt vast wel waarom 😉 !

Een camper/mobilhome huren

Bij een rondreis door Nieuw-Zeeland, Australië, Canada of de Verenigde Staten kan het door de dure plaatselijke hotels voordeliger (en vaak ook gemakkelijker) zijn om een camper of mobilhome te huren. Je hebt hiervoor geen speciaal rijbewijs voor, tenzij je een camper van meer dan 3500 kilogram in Europa huurt.

De minimumleeftijd om een camper te huren ligt meestal op 21 jaar, al kan deze ook soms hoger liggen (en zelfs lager!). Een van de meest betrouwbare websites om een mobilhome te huren is World Wide Campers

Essentiële tips bij het auto huren

Ik heb zelf al met heel wat huurauto’s op verschillende continenten gereden, dus ik beschouw mezelf ondertussen als een expert wanneer het aankomt op (goedkoop) auto’s huren in het buitenland. Lees zeker de volgende essentiële tips bij het auto huren na:

  • Kijk goed na of er benzine of diesel in je brandstoftank moet. Het laatste wat je wil is de dure garagekosten hiervoor betalen. Let er ook goed op of je jouw huurauto met een lege of volle brandstoftank moet inleveren. Als je dit laatste niet doet, zal het autoverhuurbedrijf op jouw kosten de auto voltanken en zij rekenen serieus door wanneer het neerkomt op de brandstofprijs.
  • Let ook goed op of je met je huurauto al dan niet een onbeperkt aantal kilometers mag afleggen. Sommige autoverhuurbedrijven rekenen een maximumaantal en als je dit overschrijdt, moet je serieus bijbetalen.
  • Als je van plan bent om de grens over te steken naar een ander land, kijk dan goed na of dit toegelaten is. Bij sommige autoverhuurders mag je namelijk niet in bepaalde landen rijden. Zo is het ook verboden om met je huurauto in de VS de grens naar Mexico over te steken of zelfs van Grieks Cyprus naar Turks Cyprus te rijden.
  • Autoverhuurbedrijven verdienen heel wat geld met het verhuren van gps-toestellen. Gelukkig kunnen we sinds roaming is afgeschaft in Europa gebruik maken van mobiel internet om te navigeren. Buiten Europa kan je dit oplossen door ofwel een lokale simkaart te kopen of gebruik te maken van apps die offline kaarten aanbieden (zoals bijvoorbeeld Here Maps of mijn favoriet: Maps.me).
  • In sommige landen (en daarbij denk ik voornamelijk aan de Verenigde Staten) zal je huurauto meer dan waarschijnlijk een automatisch model zijn. Laat je hier niet door afschrikken als je hier nog nooit mee hebt gereden, want het is heel eenvoudig. Oefen gewoon even op bijvoorbeeld een parking om vertrouwd te geraken met deze manier van rijden.
  • Je vindt vaak goedkopere huurauto’s in de minder populaire luchthavens. Als je bijvoorbeeld een road trip langs de westkust van Amerika gaat maken, loont het zeker de moeite om eens te zoeken naar een huurauto in bv. San Jose in plaats van het veel populairdere San Francisco. Vaak rijden er shuttlebussen tussen twee luchthavens, waardoor het de extra moeite zeker waard is.
  • Daarnaast betaal je ook meer voor een huurauto in de luchthaven, omdat autoverhuurbedrijven vaak een toeslag moeten betalen aan de luchthaven. Het loont vaak om even een taxi of het openbaar vervoer naar het stadscentrum te nemen om van daaruit je huurauto te boeken.
  • Bij een rondreis is het ook vaak mogelijk om zogenaamd een auto te huren one way, waarbij je de auto op de ene bestemming oppikt en afzet op een andere. Deze prijzen verschillen van bedrijf tot bedrijf (en land tot land), dus dit kijk je best zelf goed na. Reken wel minstens op vijftig euro.
  • Vaak proberen de medewerkers van het autoverhuurbedrijf je een upgrade aan te praten: voor amper 5 euro meer per dag kan je dan bijvoorbeeld met een mooiere wagen rijden. Let op dat de verzekering (als je ze neemt uiteraard) ook een stuk duurder hiervoor is! Mijn advies: blijf bij je oorspronkelijke keuze, je hebt er immers lang genoeg over nagedacht!
  • Lever je huurauto ook proper in! De schoonmaakkosten die sommige bedrijven aanrekenen kunnen ook heel hoog zijn. Een beetje rommel kan heus geen kwaad, maar als de vloer bezaaid is met modder kan het autoverhuurbedrijf weleens moeilijk doen.
  • Neem de reviews die je online leest ook met een korreltje zout. Lees goed wat de exacte (terugkerende) klachten zijn. Probeer het autoverhuurbedrijf zijn klanten effectief op te lichten of bestaan de meeste reviews uit misnoegde klanten die bijvoorbeeld te lang moesten wachten om hun auto te kunnen oppikken. Hou in gedachten dat mensen sneller geneigd zijn een negatieve dan een positieve review te schrijven.
  • Tot slot misschien wel een van de belangrijkste tips van allemaal: lees goed je huurcontract alvorens dit te ondertekenen. Als je bijvoorbeeld via EasyTerra of Discover Cars al een verzekering hebt afgesloten hoef je ter plekke echt niet meer bijbetalen voor een extra verzekering. Soms probeert men je nog een extra verzekering aan te smeren en moet je expliciet vermelden dat je deze niet wil. Dit probleem heb je natuurlijk niet als je via Sunny Cars en Tui Cars boekt, want dan zit je all-inclusive autohuur standaard inbegrepen.

Als je al deze tips in gedachten houdt en je weet waar je moet op letten bij een auto huren, dan zal je (normaal gezien) een stressloze en fantastische ervaring hebben.

tips auto huren

Hopelijk kan je met deze tips iets beter voorbereid een auto huren op reis.

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (60 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam