De Golden Circle van IJsland: Een praktische gids

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 13 augustus, 2021

De Golden Circle in IJsland is een erg populaire route voor toeristen om met een huurwagen te rijden rijden of één van de populairste excursies vanuit Reykjavik. Deze 300 kilometer lange autoroute passeert namelijk langs tal van indrukwekkende bezienswaardigheden die je moet gezien hebben wanneer je in IJsland op reis bent. In deze praktische gids geven we je alvast enkele goede tips mee om zelf de Golden Circle route te plannen.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)

Golden Circle tour

Er zijn veel mogelijkheden om een tour vanuit Reykjavik te plannen richting de Golden Circle. Voor mijn eigen excursie rekende ik op GetYourGuide. Deze website heeft veel mogelijkheden en bovendien kan je bij hen meestal tot 24u op voorhand annuleren (gratis!). Je weet maar nooit dat er iets gebeurt. Bovendien vind je op GYG ook heel wat inspiratie voor andere tours of excursies in IJsland.

 

Welke bezienswaardigheden krijg je te zien langs de Golden Circle IJsland?

Met de vele watervallen, geisers en uitzichten op de prachtige nationale parken is de Golden Circle in IJsland een ultieme toeristische autoroute voor wie geen tijd genoeg heeft om de Ring Road (die je rondom het hele eiland brengt) af te leggen.
Vele mensen leggen deze weg zelf af met een huurauto, maar vanuit Reykjavik zijn er ook (niet al te dure) dagexcursies die je meenemen langs de mooiste landschappen.

De route is als het ware een lus die je brengt van Reykjavik naar het binnenland en terug en onderweg verschillende bezienswaardigheden laat zien. Hoewel er oneindig veel plaatsen zijn waar je zal willen stoppen, zal ik deze lijst beperken tot de meest populaire.

Reykjavik

Gezien de Golden Circle in Reykjavik start, kunnen we wel stellen dat de hoofdstad meteen de eerste bezienswaardigheid is die je zal aantreffen tijdens het rijden van de Golden Circle in IJsland. Reykjavik is wellicht ook de eerste ervaring met IJsland die je zal hebben. IJslanders zijn een gastvrij volk en zullen je met open armen ontvangen. De stad zelf is er eentje vol contrasten. Het ene moment waan je je in een metropool, het andere opnieuw in een klein vissersdorp aan zee. Daarnaast is de stad vaak het decor voor tal van grote evenementen.

hallgrimskirka ijsland golden circle tour

Reykjavik heeft ook enkele prachtige bezienswaardigheden. Denk maar aan de mooie Hallgrimskirkja.

Thingvellir Nationaal Park

Het Thingvellir Nationaal Park is een belangrijke locatie in de geschiedenis van IJsland. Het wordt beschouwd als de eerste tussenstop van Golden Circle in IJsland, gelegen op zo’n 45 minuten van Reykjavik. Daarnaast heeft het de eer het eerste van de drie nationale parken in IJsland te zijn en is de enige die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Met meren, watervallen en natuurlijke formaties heeft het alle troeven van de natuur in handen maar de grootste aantrekkingskracht komt misschien wel van de Silfra Kloof. De Silfra Kloof is een scheur tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale platen en het is de enige plaats ter wereld waar je kan snorkelen of duiken tussen twee continentale platen. Dat het een echte hotspot voor duikers is, hoef ik je dus niet meer te vertellen.

thingvellir golden circle route ijsland

Thingvellir ligt vlakbij Reykjavik. Een eerste kennismaking met de adembenemende natuur van IJsland!

Haukadalur

Haukadalur is een geothermisch gebied in IJsland zo’n 60 kilometer verder dan het ThingVellir Nationaal Park. Het wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de Golden Circle in IJsland. Er zijn twee beroemde geisers in dit gebied, genaamd Geysir en Strokkur. De term geiser is zelfs afkomstig van de geiser hier aanwezig. Kokend heet water dat ruikt naar rotte eieren terwijl er stoom de lucht inblaast, het kan vreemd klinken als een bezienswaardigheid, maar het is een van de meest bijzondere natuurlijke processen op aarde. Strokkur is de enige nog actieve van de twee geisers, maar is zeer betrouwbaar wat het uitstoten betreft. Om de acht à tien minuten kun je getuige zijn van het schouwspel.

geysir haukadalur national park

De befaamde Geysir in het Haukadalur National Park.

Gullfoss waterval

De Gulfoss waterval is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden in IJsland en ligt eveneens langs de Golden Circle route. Het ligt op zo’n tien minuten rijden van de Geysir en een van de meest indrukwekkende plaatsen om op foto vast te leggen. De dramatisch uitziende Gullfoss waterval die zich stort over een relatief korte spleet is dan ook de meest bezochte toeristische attractie van het land. Het water valt zo’n 32 meter naar beneden en veroorzaakt een hevige mist en regenboog.

gullfoss waterval golden circle ijsland

De Gullfoss watervallen zijn prachtig. Maar tijdens de winter is het er wel IJSKOUD! Trek dus warme kleren aan!

Kerid Kratermeer

Het Kerid Kratermeer is een indrukwekkend overblijfsel van een ineengestorte vulkaan. Vooral het contrast van het rode gesteente met het blauwe water maakt van dit meer een uitzonderlijk zicht. Het is de perfecte plaats om te wandelen naar beneden, tot aan de bodem van de krater. Geen nood, de wandeling neemt niet meer dan vijf minuten in beslag.

golden circle tour ijsland kerid krater

De Kerid krater ziet er in alle seizoenen helemaal anders uit. Betoverend mooi!

Hoe plan je de Golden Circle route zelf?

De Golden Circle in IJsland zelf plannen kan een betere optie zijn gezien je zelf de vrijheid hebt om te stoppen waar je wil en foto’s te nemen.
Natuurlijk heb je dan wel een auto nodig.
IJsland is een duur land, maar huurauto’s hoeven niet onbetaalbaar te zijn. De goedkoopste auto’s vind ik telkens weer via EasyTerra (vanaf €20 per dag), maar als je graag een all-in huurauto wil boeken dan raad ik Sunny Cars zeker aan. Bovendien kan je bij hen vaak al een auto boeken voor dezelfde prijs en krijg je voor datzelfde geld al een all-in verzekering bij. Een beetje gemoedsrust op reis kan nooit kwaad!
Onderweg kan je dan gerust een uur spenderen aan het strelen van de IJslandse paarden, of geduldig afwachten op de perfecte lichtinval voor je foto.

Natuurlijk kan je ook beroep doen op een excursie die je naar de Golden Circle brengt. Prijzen beginnen al vanaf minder dan €40 per persoon en verschillende tour operators kan je hier vergelijken.

Het weer

Het tijdstip wanneer je de Golden Circle in IJsland aflegt en het weer spelen een belangrijke rol in de ervaring die je zal hebben. De periode waarin je naar IJsland reist heb je in de hand, het weer echter niet. De zomermaanden zijn de drukste periode voor wie de Golden Circle vanuit Reykjavik aflegt. Deze periode heeft als voordeel dat je niet noodzakelijk een wagen met vierwielaandrijving hoeft te huren, dit in tegenstelling tot de wintermaanden, wanneer de wegen besneeuwd en moeilijker berijdbaar zijn. Tijdens de wintermaanden krijg je wel de kans om het Noorderlicht te zien. Het weer kan vrij onvoorspelbaar uit de hoek kan komen. Je kunt van een blauwe hemel genieten om slechts een uur later al in een sneeuwstorm te zitten. Zeker in het voorjaar en in het najaar verwacht je je het best aan alle vier de seizoenen op één dag.

Welke wagen huur ik het best?

Om de Golden Circle in IJsland op zelfstandige basis af te leggen, begin je het best bij het begin. En dat is met het huren van een wagen. Dat kan via vergelijkende websites zoals EasyTerra of AutoEurope al vanaf €200 per week.

Sunny Cars biedt all-in huurauto’s aan voor €250 per week. Een kleine meerkost voor het pakket dat zij aanbieden. Bij hen ben je immers voor alles verzekerd en krijg je ook bij mogelijke problemen onderweg meteen hulp.

In de zomermaanden is het niet noodzakelijk om een wagen met vierwielaandrijving te huren. Wat wel interessant kan zijn is om een camper te huren of een huurwagen met een tent op het dak. Zo kan je de nacht doorbrengen op de kampeerplaats in het Thingvellir Nationaal Park.

Tijdens de wintermaanden daarentegen zal je je een stuk veiliger voelen met een wagen met vierwielaandrijving. Zeker als de wegen besneeuwd raken en het rijden een pak moeilijker wordt.

golden circle tour ijsland auto

Afhankelijk van welk seizoen het is, is een 4X4 een goed idee!

Timing

De Golden Circle route kan worden afgelegd in een tijdspanne van drie tot vier uren. In de realiteit echter zal je er al snel twee keer zo lang overdoen. Wellicht wil je bij de hoogtepunten wel eens stoppen, wat foto’s nemen en dan heb ik het nog niet eens over de vele andere bezienswaardigheden waar je je tijd zal voor willen nemen. Zorg dan ook dat je voldoende tijd hebt gepland om de volledige Golden Circle in IJsland te rijden. Tenslotte wil je je niet hoeven te haasten. Dat is immers de reden waarom je op zelfstandige basis de route aflegt, toch?

Een andere optie is om pas in de namiddag te vertrekken vanuit Reykjavik en de hele nacht door te reizen. Gezien het in de zomer niet donker wordt in IJsland, kan je alle bezienswaardigheden bewonderen onder de middernachtzon. En het zal een stuk kalmer zijn eveneens.

golden circle ijsland

Wanneer je ook gaat… Een rondreis door IJsland is altijd een goed idee!

Welke tours bieden de Golden Circle in IJsland aan?

Vergeet de voordelen die ik heb opgesomd om de Golden Circle in IJsland zelf te plannen en af te leggen. Soms wil je ontspannen en zonder de vele stress van het uitstippelen van de Golden Circle route toeleven naar die reis. En dan kan een begeleide tour de oplossing bieden. Als extraatje: je hoeft nog niet eens zelf te rijden ook.

Verschillende varianten

Gezien het hier om de meest populaire autoroute in IJsland gaat, is het aanbod wat tours betreft erg groot. Zo zijn er honderden varianten bij tientallen verschillen touroperators.

Een standaardtour zal je ongeveer 85 euro per persoon kosten en neemt een volledige dag in beslag.
De Golden Circle tour in IJsland in een auto afleggen doet iedereen, dus waarom mag het niet iets meer zijn? Zo kun je de verschillende bezienswaardigheden van de Golden Circle tour zelfs met een helikopter (1100 euro / of een vliegtuigje (260 euro /1 uur) afleggen. Als dit net iets boven je reisbudget is, dan kun je er ook nog voor kiezen om de route af te leggen onder de middernachtzon (239 euro / 8 uur). Deze tour is beschikbaar van mei tot augustus en geeft je de gelegenheid om de Golden Circle route in IJsland af te leggen wanneer er geen drukte is.

Combinatie tours

Wie meer dan een dag te spenderen heeft in IJsland, kan ervoor kiezen om de Golden Circle tour te combineren met nog andere bezienswaardigheden in IJsland. Zo zijn er meerdaagse tours die je naast de meest populaire autoroute ook meenemen naar gletsjers en grotten om te verkennen (635 euro/ 3 dagen of 1281 euro / 5 dagen). Tijdens de wintermaanden kan je er zelfs een sneeuwmobiel excursie naar het Noorderlicht aan toevoegen (234 euro).

golden circle tour combinatie

Plak meteen enkele dagen extra aan je Golden Circle Tour. IJsland heeft nog veel meer moois te bieden!

Nieuwsgierig geworden naar al de mogelijkheden? Hieronder nog enkele opties:

» Alle tours en excursies naar de Golden Circle

Kijk voor een nog groter aanbod ook eens naar tours op Viator.

Vakantie naar IJsland

Er is zo veel meer te ontdekken dan alleen de Golden Circle. Wil je graag de reis van je leven meemaken? Dan raad ik aan om ook eens aan IJsland te denken!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>