Hanoi naar Halong Bay met een cruise

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 augustus, 2021

De landschappen van Halong Bay zijn wereldberoemd en tijdens mijn rondreis door Noord-Vietnam wou ik een bezoek aan deze kalkstenen eilanden zeker en vast niet missen.
Het lijkt wel alsof toeristen het er maar niet over eens kunnen worden: is het een wonder van de natuur of een overschatte toeristische attractie?
Zelf kan ik er eigenlijk alleen maar in superlatieven over spreken. Ik geef het toe: je zal het hier nooit alleen voor jou hebben, maar zoiets mooi wil je toch delen met iedereen?!
Ik vertel je in dit artikel alles over hoe je een bezoek aan Halong Bay het beste plant.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (5 votes)

Halong Bay tours

De kalkstenen eilanden van Halong Bay

Ha Long, of de baai van de dalende draak, is ongetwijfeld één van de mooiste bezienswaardigheden van Vietnam. Duizenden kalkstenen eilanden in honderden tinten groen strekken zich voor je uit als een mysterieuze waas temidden van het dromerige turquoise water.
De kalkstenen rotsen op deze onbewoonde stukjes paradijs lijken inderdaad wel een beetje op de gigantische schubben van een slapende draak!
Elk eilandje ziet er volledig anders uit en de uitzichten gaan dan ook nooit vervelen. De meeste eilanden zijn onbewoond, maar op sommige kan je toch voet aan land zetten. Daar vind je dan –indrukwekkende!- ondergrondse grotten met stalagmieten en stalactieten die al snel enkele meters hoog zijn.
Als je denkt dat de uitzichten niet mooier kunnen worden dan vanaf de boot, wacht dan maar tot op de top van zo’n kalkstenen rots staat (of nóg beter: als je een panoramische vlucht boven Halong Baai maakt). Magisch is hier echt een understatement!

halong bay cruise

Tijdens een Halong Bay cruise word je niet teleurgesteld!

Van Hanoi naar Halong Bay

De beste manier om Halong Bay te bezoeken, is om vanuit Hanoi een één of meerdaagse excursie te boeken, een bus te regelen of met een vliegtuigje rechtstreeks naar daar te vliegen (45 minuten).
Ik bespreek alle mogelijkheden.

Hanoi naar Halong Bay met een tour

Om het wondermooie Halong Bay te verkennen kan je ervoor opteren een volledige excursie te boeken.
Er zijn mogelijkheden voor één dag, twee dagen of drie dagen.
Zelf koos ik voor de tweedaagse classic cruise van Emeraude Cruises en daar was ik héél erg tevreden over. Ik kan dus niet anders dan deze tour aanbevelen.

Eén dag vind ik zelf veel te kort. Je bent algauw vier uur onderweg van Hanoi naar Halong. In totaal ben je acht uur onderweg. Tel daar nog een bezoek aan Halong bij en dan merk je meteen dat één dag echt erg nipt is.

Twee dagen en één nacht vind ik de perfecte manier om Ha Long te ontdekken zonder dat het te gehaast wordt en je aan comfort moet inboeten.

Drie dagen is een goed idee als je het echt heel rustig wilt doen. Geloof me, de mooie kalkstenen eilanden word je niet snel beu. Ook niet na drie dagen!

Halong Bay tours

Er zijn veel Halong Bay tours, maar een overnachting op een boot zou ik toch echt aanraden!

Hanoi naar Halong Bay met de bus

Vanuit Hanoi is het een kleine vier uur rijden naar dit paradijs op aard. Als je liever alles zelf regelt (of langer dan drie dagen in Ha Long wilt blijven), dan kan je altijd nog met de bus van Hanoi naar Halong Bay.

Persoonlijk vind ik dit de minst interessante optie. Als je alles zelf gaat regelen betaal je vaak meer dan wanneer je een pakket neemt waarbij de busrit en een cruise zijn inbegrepen.
Regel je alles zelf omdat je Ha Long City graag wat meer wil verkennen? Bespaar je dan ook de moeite, want -hoewel het een grote stad is, erg de moeite waar vind ik het niet. Je ziet hier immers niets van de mooie natuur dichtbij en alles lijkt heel erg op toeristen gericht: de lokale cultuur lijkt hier wel verdwenen.

Voor een bus van Hanoi naar Halong heb je trouwens verschillende mogelijkheden.
Ofwel neem je een grote tourbus, ofwel kies je voor een limousine service.
Als je voor de bustrip gaat, dan raad ik aan om de ‘limousine service‘ te boeken. De prijs is ongeveer hetzelfde, maar je krijgt er wel veel meer luxe voor in de plaats (en ze zijn ook véél sneller. In plaats van vier uur doen ze er maar 2,5 à 3 uur over).

Een ‘limousine service’ van Hanoi naar Halong kan je online boeken voor +/- €18 per persoon.
Meestal kan je ook een shuttlebus in je hotel boeken, maar ik merkte dat de prijzen vaak (ietsje) duurder zijn dan bij het online boeken. Let trouwens altijd op dat je ook foto’s te zien krijgt van je tour, want ik kreeg een paar onaangename verrassingen na het boeken in mijn hotel… (de bus was niet erg modern of de beenruimte was allesbehalve comfortabel)

bus hanoi halong bay

Zorg dat de bus van Hanoi naar Halong Bay comfortabel is, want het is een lange rit!

Wat is er te zien in Halong?

Dé reden om naar Ha Long te gaan is natuurlijk het feeërieke kalkstenen landschap dat in de loop van miljoenen jaren is gevormd.
Deze plek is zo speciaal omdat er zo veel kleine eilandjes vlakbij elkaar drijven en daardoor een heel aparte sfeer creëren. Terwijl je traag voorbij vaart, zie je op de voorgrond dichtbegroeide mini regenwouden die zich verrassend hoog en breed uitstrekken, terwijl de eilandjes op de achtergrond als een soort van mysterieuze mist opdoemen en je alsmaar dieper de baai in wenken.

Het blijft me verbazen hoe mooi ik deze landschappen vind. Eén dag, twee dagen of drie dagen; volgens mij is het onmogelijk om deze uitzichten ooit beu te worden!
Bij de meeste (meerdaagse) cruises mag je gelukkig ook voet aan land zetten om enkele van deze eilandjes wat beter te leren kennen.

De buitenkant is indrukwekkend, maar de eigenlijke ‘binnenkant’ van zo’n eiland is dat beslist ook! De gigantische ondergrondse grotten zijn bezaaid met puntige stalagmieten en stalactieten en het zachte gedruppel maakt duidelijk dat deze pegels nog lang niet zijn gestopt met groeien!

Er zijn ook enkele eilandjes waar je tot de top kan klimmen. Tijdens mijn tour met Emeraude Classic Cruises bezochten we ‘Titov Island‘ en genoten daar van de mooiste uitzichten. Je zal serieus veel zweten en je knieën zullen je allesbehalve dankbaar zijn, maar de uitzichten die je van zo hoog krijgt zijn al die moeite zeker waard.
Voor zij die vrienden en familie niet jaloers willen maken met mooie kiekjes, is er op dit eiland trouwens ook een (klein) strand om even op uit te rusten.

Het is ook leuk om te weten dat er op de boten voor veel entertainment wordt gezorgd. Samen loempia’s maken, de ochtend goed inzetten met een les Tai Chi, jezelf volproppen met vers gemaakte pannenkoekjes (of ander lekker eten) en natuurlijk een vrolijke happy hour.

Vervelen ga je je niet snel doen, want zoals je ziet is er meer dan genoeg te doen en te zien tijdens een cruise langs de Ha Long Baai!

kajakken halong bay

Cruisen, kajakken en natuurlijk genieten!

Halong Bay Cruise: een typisch dagverloop

Zelf ging ik de mooie natuur van Halong Bay verkennen tezamen met Emeraude Classic Cruises. Ik boekte de tweedaagse tour. Wat kan je verwachten en wat zie je onderweg? Hier lees je het dagverloop.

Dag 1

Tijdens mijn viersterren “2 days 1 night Halong Bay tour” werd ik ‘s morgens al vroeg opgehaald in een luxueuze bus die ons in ongeveer vier uur naar het startpunt van de eigenlijke cruise bracht. Trouwens; niet onbelangrijk om te weten: de stoelen van deze bussen kan je héél erg ver naar achter hellen. Perfect dus als je nog wat verloren slaap wil inhalen!
Onderweg maak je een enkele stop in een magazijn waar je wat te drinken/eten kan kopen, of natuurlijk de verplichte Vietnamese souvenirs kan aanschaffen. Er zijn uiteraard geen enkele verplichtingen, dus als je de zachte stoelen van je luxeshuttle niet wil verlaten kan je gewoon blijven zitten.

Inchecken

Eens je bent aangekomen word je ingecheckt in de cabine die je hebt gekozen (er zijn verschillende mogelijkheden. Hoe luxueuzer, hoe duurder natuurlijk).
Daar krijg je even de tijd om jezelf op te frissen, maar ik raad aan om daar niet te veel tijd met te verliezen want de landschappen waar je voorbij vaart zijn meteen al fantastisch.

Terwijl je op het bovendek wordt verwelkomd met een drankje, krijg je de veiligheidsvoorschriften te horen en niet veel later kan je je maagje al vullen met een lekkere en uitgebreide lunch. Er zijn typisch Vietnamese gerechten, maar evengoed spaghetti bolognese of andere gerechten voor wanneer je niet zo dol bent op de Aziatische keuken.

emeraude classic cruises halong bay

De standaardkamer van Emeraude Classic Cruises.

Sung Sot Cave

Nadat je volop hebt genoten van de voorbij glijdende eilanden te genieten, is het al tijd voor je eerste uitstapje. Wij gingen naar de ‘Sung Sot Cave’ (surprise cave) om daar een ondergrondse grot te verkennen. Indrukwekkend! En ook het uitzicht als je terug uit de grot komt is niet mis.

Om al de trappen die je hebt gedaan te compenseren, word je op de boot verwend met enkele verse crêpes en heel veel mooie uitzichten, natuurlijk…

Sung Sot cave Halong Bay

De binnenkant van Sung Sot Cave. Verrassend uitgestrekt!

Oesterkwekerij en/of kajakken

Heb je altijd al willen zien hoe parels door oesters worden gemaakt? Dan is de volgende stop zeker de moeite waard. Op een drijvende oesterkwekerij leer je immers alles bij over hoe deze schelpdieren de perfecte parel kunnen fabriceren. Ik dacht eerst dat dit nogal een saai onderdeel van de cruise langs Halong Bay zou worden, maar eigenlijk vond ik het best interessant!

Vanop deze zelfde plek ging ik ook kajakken. En dat is echt een aanrader!
Een half uurtje is meer dan genoeg (je kan ook een uur kiezen) om iets dichter bij de kalkstenen formaties te komen. Van in zo’n klein bootje zie je pas echt hoe groots (en mooi!) deze plek is. Peddel rustig langs de dicht begroeide steile flanken en geniet van de rust en stilte. Als je geluk hebt is de zon al beginnen met ondergaan. En zeg nu zelf… Een betere plek voor een zonsondergang dan vanuit een kajak in Halong Bay bestaat toch niet?!

oesterkwekerij halong bay tour

Hier wordt getoond hoe oesters (na vele jaren) een parel kunnen maken.

Eten, drinken en genieten van de zonsondergang

Ik zei het al eerder, honger zal je hier echt niet hebben! Na je bezoek aan de oesterkwekerij (of het kajakken) is er een Happy Hour, en kun je zelf ‘spring rolls’ (loempia’s) leren maken en zelfs op inktvis vissen. Tussen zeven en negen uur ‘s avonds kan je aanschuiven aan het buffet, terwijl Ha Long Baai traag verandert in een donker landschap dat alleen nog wordt opgelicht door de tientallen voorbijvarende boten. En dat zorgt eigenlijk ook voor een magisch momentje!

kajakken ha long bay vietnam

Probeer zeker te kajakken tijdens je Halong Bay cruise. Het laat je de eilanden veel beter verkennen!

Dag 2

Om het meeste uit je laatste dag te halen, is het geen slecht idee om vroeg op te staan. De zonsopkomst wil je echt niet missen! Vanaf ‘s morgens vroeg word je al meteen volgepropt met thee, gebak en andere lekkernijen.
Ook Tai Chi staat al op het programma: de perfecte manier om (rustig) wakker te worden.

Rond 7:30u ‘s morgens bezoek je ‘Titov Island’, vanwaar je vermoedelijk de mooiste uitzichten over de baai krijgt. Het is een serieuze klim, maar de uitzichten zijn dan ook wondermooi. Treuzel niet te lang, want het kan erg druk worden op het uitkijkplatform!

Ik raad aan om, na deze zware klim, nog snel even te douchen. Rond 09:30u moet je immers uitgecheckt zijn. De bagage laat je gewoon voor de deur staan, want die wordt later voor jou naar de shuttlebus gebracht. Het enige wat jij nog hoeft te doen is genieten. De prachtige eilandjes maken stilletjesaan plaats voor de haven van Ha Long en rond 11:00u is het –helaas– tijd om afscheid te nemen van deze magische plek.

titov island halong bay vietnam

Het uitzicht vanaf Titov Island op een (erg) vroege morgen.

pannenkoeken halong bay 2 days 1 night tour

Pannenkoeken of ander lekkers: je wordt hier serieus in de watten gelegd!

Vlieg over Halong Bay voor de beste uitzichten

Een cruise langs Halong Bay wordt zonder twijfel een geweldige ervaring, maar als je absoluut voor de allerbeste uitzichten wil gaan dan raad ik aan om er ook nog een scenic flight bij te boeken.
Aansluitend op de cruise met Emeraude kan je met Hai Au Aviation een vijfentwintig minuten durende rondvlucht boven Ha Long maken.

Met een watervliegtuigje stijg je op vanuit de haven van Ha Long. Dit op zich is al een avontuur, want het is toch net iets spannender om vanaf de oceaan op te stijgen! Binnen luttele seconden zit je alweer een paar honderd meter in de lucht en zie je hoe honderden eilanden zich voor je uitstrekken. Ik moet eerlijk zijn: de cruise was al geweldig, maar het uitzicht vanuit het vliegtuigje is pas echt adembenemend!!
Het melkachtige blauwe water gecombineerd met de donkergroene eilanden zijn één van de mooiste dingen die ik ooit zag.

Vijfentwintig minuten lang vlieg je langs en over deze drijvende kalkstenen formaties en geloof me: je verveelt je geen seconde! Wanneer de vlucht bijna op z’n einde is, krijg je ook nog een panoramisch uitzicht over Ha Long City en het is pas dan dat je beseft hoe gigantisch ook deze stad is.

Een vlucht boven Halong Bay kost $120 (ongeveer 100 euro). Niet goedkoop, maar als je het vergelijkt met een helikopterlvlucht of scenic flight boven andere toeristische attracties is dit zeker niet buitensporig.
Geloof me: dit is een ervaring die je niet wil missen!

hai au aviation ha long bay

De uitzichten van zo hoog zijn echt adembenemend!!!

vlucht boven halong bay vietnam

Een vlucht boven Halong Bay is zijn geld dubbel en dik waard. Voor mij was het mijn favoriete onderdeel van de Halong Bay cruise.

ha long city vlucht

Eindigen doe je boven Ha Long City.

Het weer in Halong Bay

Om ten volle te kunnen genieten van je cruise in Ha Long, raad ik aan dat je ook rekening houdt met het weer en de seizoenen.

De beste periode om naar Halong Bay af te zakken is tussen september en november of tussen maart en mei. Tijdens deze maanden is er weinig regen en wordt het ook niet te heet. Juni, juli en augustus zijn vaak erg warme maanden en stormen komen in deze periode vaak voor waardoor de cruise mogelijk wordt afgelast.

Nog een belangrijke tip: kijk altijd naar het annuleringsbeleid (cancelation policy) van de cruise maatschappij waarbij je boekt. Op internet las ik dat veel organisaties de tour naar Halong Bay afgelasten bij slecht weer en geen geld teruggeven. Een voordeel van online boeken bij o.a. GetYourGuide is dat je bijna iedere tour tot 24u op voorhand gratis kan annuleren.

weer halong bay

Goed weer in Halong Bay zorgt natuurlijk voor de mooiste kiekjes.

Nog enkele leuke weetjes over de Halong Baai

  • De baai strekt zich uit over 120 kilometer en palmt zo meer dan 1500 vierkante kilometer in!
  • Ik overdrijf niet als ik zeg dat je hier duizenden eilandjes kan zien! In totaal zijn er maar liefst 1960!!! De meeste van deze eilanden zijn trouwens nog niet bezocht door de mens, omdat ze te steil of gevaarlijk zijn om te betreden. Sluit dus op voorhand één van deze beste reisverzekeringen af! 😉
  • Hoewel de vele eilandjes niet erg groot zijn, vind je er ook heel wat beestjes op (of tussen). Zo zijn er natuurlijk héél veel vissen en schelpdieren, vogels, salamanders en andere koudbloedigen en zelfs antilopes!!!
  • Hollywood merkte de schoonheid van Halong Bay ook op! In de James Bond film “Tomorrow Never Dies” spelen enkele scènes zich af in deze wondermooie setting.
halong bay cruise emeraude cruises

De boot waarmee ik Halong Bay bezocht: de Emeraude.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>