Van Hanoi naar Sapa: de mooiste rijstvelden van Vietnam

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 03 februari, 2021

De uitzichten van Sapa zijn wereldberoemd! De groene en gele rijstterrassen palmen de valleien in het noorden van Vietnam helemaal in en creëren zo één van de mooiste landschappen van het land. Vanuit Hanoi (de hoofdstad van Vietnam) is het heel makkelijk om daar te geraken.
Ik vertel je alles over hoe je hier vlot komt, wat er te zien is en geef je nog enkele tips om je bezoek nog aangenamer te maken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

rijstvelden vietnam sapa

Sapa, Vietnam

Wanneer je een rondreis door Vietnam regelt, is dat vooral omdat je haar prachtige natuur wilt zien. In het noorden van Vietnam vind je enkele van de mooiste bezienswaardigheden van het land en eentje daarvan is Sapa. Dit bergachtige gebied is vooral bekend vanwege de duizenden rijstterrassen die trapsgewijs boven elkaar uittorenen en zo hele valleien inpalmen.

Tussenin deze mooie landschappen liggen ook nog kleine stukjes regenwoud, krachtige rivieren en zelfs watervallen. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, maak je onderweg ook nog kennis met verschillende bergstammen die hier in (erbarmelijke) omstandigheden leven. Hutjes met geen of nauwelijks verlichting en amper meubilair, zwartgeblakerd van de rook omdat ze binnen koken. Ze hebben niet veel, maar ze lijken wel gelukkig.
Tijdens een tour van Hanoi naar Sapa maak je kennis met de kleurrijke klederdracht van de plaatselijke bevolking en je proeft van de lokale specialiteiten wanneer je bij hen thuis geniet van hun (h)eerlijke kookkunsten.

Vanuit Sapa (een kleine bergstad) organiseren de vrouwen van de bergstammen dagelijks trekkings. Zij loodsen je dan mee over de modderige platformen en geven wat meer informatie over de rijstvelden, de omgeving of over hun stam en cultuur.

Zelf verbleef ik in één van de kleinere dorpen buiten Sapa en dat kan ik ook echt aanraden. Hier krijg je immers het echte leven van de bergstammen te zien en bovendien logeer je ook middenin de mooiste omgevingen.

De rijstterrassen van Sapa zijn adembenemend mooi!

vietnam sapa

Laat je verleiden door één van de mooiste regio’s van Vietnam.

Hanoi naar Sapa: de verschillende mogelijkheden

Het is erg makkelijk om vanuit Hanoi naar Sapa te reizen. Het meeste comfort heb je met een georganiseerde tour, maar je kan ook een bus van Hanoi naar Sapa nemen of een ritje op de nachttrein boeken.

Sapa Hanoi tour

Online of in Hanoi zelf kan je tal van tours boeken die je vanuit Hanoi naar Sapa brengen.

Er zijn verschillende opties mogelijk wanneer je een tour plant van Hanoi naar Sapa. Persoonlijk vind ik de ééndaagse tours waanzinnig. Je bent met een enkele rit al zes uur onderweg. Reken daar de terugrit en de trekking in Sapa nog bij en je begrijpt dat dit onmogelijk een leuke ervaring kan worden.

Een tour van Hanoi naar Sapa in twee dagen lijkt mij dan ook echt een veel beter idee, maar het zal nog steeds een vrij druk schema worden. Voor twee dagen (met één overnachting) betaal je tussen €70 en €100 per persoon. In deze prijs zit ook een trekking met gids en eten inbegrepen.

Bij een drie- of vierdaagse tour reis je veel rustiger en heb je dus ook veel meer tijd om te genieten van de prachtige natuur van Noord-Vietnam. Een tour van Hanoi naar Sapa voor drie dagen kan vanaf €100-€120 per persoon.

De meeste tours bieden een hotel aan om te overnachten in Sapa, maar het is veel avontuurlijker is om om je onder te dompelen in het echte leven en bij de locals zelf te verblijven in een homestay. Bovendien slaap je dan middenin de natuur én kan je de volgende dag gewoon verdertrekken in plaats van terug uit Sapa te moeten vertrekken.

 

 

Bus van Hanoi naar Sapa

Tijdens mijn individuele rondreis door Vietnam, regelde ik alles zelf. Zo heb je net iets meer vrijheid om te kiezen wat je verder gaat doen.

Voor een bus van Hanoi naar Sapa (of omgekeerd) betaal je ongeveer €10 per persoon. Je wordt mooi aan je hotel opgehaald en aan een centrale locatie in Sapa afgezet. Als je terugkeert van Sapa naar Hanoi, word je in de Vietnamese hoofdstad ook terug aan je hotel teruggebracht.

Omdat het zo’n lange rit is, zijn de meeste van deze bussen ‘nachtbussen’. De rugleuningen van de zitjes in deze bussen zijn helemaal naar achter geheld zodat je rustig kan slapen.

Een enkele busrit duurt ongeveer zes uur en onderweg is er één pauze van ongeveer een half uur.

bus van hanoi naar Sapa

De comfortabele nachtbus van Hanoi naar Sapa.

Trein van Hanoi naar Sapa

Een andere mogelijkheid om van Hanoi naar Sapa te pendelen is met een (nacht)trein. Deze erg comfortabele mogelijkheid kost je net geen €40 per persoon. Onderweg krijg je dit keer wel internet, enkele snacks en ook een welkomstdrankje.

Je vertrekt hierbij vanuit het ’Tran Quy Cap’ station (Hanoi Station B) in Hanoi en in ongeveer acht uur kom je aan in het station van Lao Cai. Let er wel op dat dit station nog steeds zo’n dertig kilometer buiten Sapa ligt en dat je van daar dus nog altijd een bus of taxi moet nemen om in Sapa zelf te komen.
De treinen zijn heel comfortabel, maar het duurt langer om op je eindbestemming te geraken én ze zijn ook duurder. Daarom geef ik zelf de voorkeur aan de bus van Hanoi naar Sapa.
sapa noord vietnam

Je kijkt je ogen hier uit in Noord-Vietnam!

Sapa trekking

Als je Sapa bezoekt, dan moet je natuurlijk een trektocht maken langs de rijstvelden. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en dus is het geen slecht idee om een (lokale) gids te nemen die je langs de mooiste fotolocaties loodst.

Deze trektochten kan je online regelen, maar eens je aankomt in Sapa heb je ook keus genoeg om dat ter plekke te plannen.
Als je het online al wil regelen, dan kan je een tweedaagse trektocht regelen voor ongeveer €35 per persoon. Daarin zitten overnachtingen, gids en eten inbegrepen. Een ééndaagse trektocht kan natuurlijk ook (€15 pp).
Je kan ook ‘all-in formules’ boeken waarbij vervoer van Hanoi naar Sapa (en terug), een trektocht en al het eten is inbegrepen. Voor twee nachten betaal je €75, en een driedaagste trektocht kan al voor €100 per persoon.

Eens ter plekke is het ook niet ongebruikelijk dat de vrouwen van de bergstammen je overal volgen en je vragen of je geïnteresseerd bent in een trektocht met hen.

sapa trekking

Eén van de lokale gidsen neemt je graag mee op verkenningstocht langs de mooiste landschappen.

Wat kan je verwachten tijdens een trekking in Sapa?

’s Morgens word je al vroeg opgehaald aan je accommodatie door één of meerdere (kleine!) vrouwen in hun kleurrijke outfits. Het zijn vooral de Hmong bergstammen die toeristen lijken te gidsen, maar in deze stad zijn er ook weer heel wat afsplitsingen en verschillen tussen de volkeren. Het is best interessant om daar meer over te weten te komen, dus vraag gerust naar wat achtergrondinformatie!

Sapa is erg groot, dus een vastgelegde route is er niet . Onderweg word je langs steile bergflanken en modderige rijstterrassen meegenomen naar enkele van de mooiste uitzichtpunten in de buurt.

De valleien die bezaaid zijn met de groene rijstvelden zijn zonder twijfel het hoogtepunt van je trektocht, maar onderweg zie je ook heel wat beestjes (buffels, eenden, kippen, vogels, …) en zelfs watervallen. De dorpjes waarlangs je loopt zijn ook de moeite waard.

Rond de middag nemen de gidsen je mee naar hun dorp waar je ook meteen wordt geconfronteerd met de harde realiteit. De huisjes waarin ze wonen zijn vaak niet meer dan enkele op elkaar gemetselde stenen blokken met daarop een dak en binnenin niet meer dan een bed, een tafel, enkele stoeltjes en wat foto’s aan de muur.

De kleine vrouwtjes maken samen in deze huisjes met jou een uitgebreide lunch voor je klaar (heerlijk!!! Loempia’s, varkensvlees, rijst, fruit, …) en delen het dan met de gehele familie.

Je kan een trekking wellicht ook op jezelf organiseren, maar dan zou je dit moeten missen. En laat dit nu net één van de dingen zijn die ik zo leuk vond in Sapa.

Na de lunch ga je verder met de trektocht en worden al je zintuigen intenst geprikkeld door de wondermooie landschappen van Sapa. Afhankelijk van de duur van je klimtocht ga je verder naar je volgende accommodatie of keer je terug naar het beginpunt van je trekking.

sapa hanoi tour

Tijdens een tour in Sapa krijg je af en toe ook één van deze beesten te zien. Mooi, maar kom niet té dichtbij!

reizen van hanoi naar sapa

Verwen je smaakpapillen en maak kennis met de familie van je gids als je bij haar thuis gaat eten.

sapa bergstammen trekking

Als je door de authentieke dorpjes loopt krijg je heel wat leden van de verschillende bergstammen te zien.

Trekking boeken of zelf regelen?

Ik raad aan om een trekking te boeken in plaats van zelf op verkenning te gaan. Ik denk niet dat je snel verdwaald zal raken in de rijstvelden, maar het is erg moeilijk om op voorhand te weten vanwaar je de mooiste uitzichtpunten zal krijgen.

Bovendien blijf je zonder een gegidste beklimming ook niet bij locals eten en laat dat nu net één van mijn favoriete belevenissen zijn in Sapa.

Een trektocht van één dag kost per persoon tussen €15 en €20 en kan je online regelen of ter plekke boeken.

waterval sapa vietnam

De landschappen die je in Sapa te zien krijgt zijn héél afwisselend. Je gaat je nooit vervelen!

Tips voor je bezoek aan Sapa

  • Neem verschillende laagjes kledij mee en vergeet geen regenjas en wandelschoenen! Het weer is heel afwisselend in Sapa (zeker in de winter) en het kan dus best zijn dat je meerdere seizoenen in één dag te zien krijgt. Een regenjas en goede trekking schoenen zijn zeker nodig, maar draag ook geen te warme kledij want door het klimwerk begin je al snel te zweten.
  • Laat je niet afschrikken door slecht weer. Tijdens mijn eerste dag kon ik niets zien en ook mijn tweede dag begon zo. Toch besloot ik om de trekking in Sapa te doen en daar kreeg ik geen spijt van! Alles klaarde mooi op en onderweg kon ik genieten van fantastische uitzichten.
  • Laat je grote bagage in Hanoi. Als je na je bezoek aan Sapa nog terugkeert naar Hanoi is het geen slecht idee om je bagage daar te laten en een kleinere tas mee te nemen naar Sapa met daarin alleen de spullen die je echt nodig hebt.
  • Vraag je gids gerust naar een wandelstok. Ze nemen dan een bamboestok voor je mee om de steilere stukken makkelijker op te kunnen. De modder maakt het pad glibberig en dan kan een wandelstok lelijke valpartijen voorkomen.
  • Wees bereid om vuil te worden. Tijdens je trektocht wandel je bijna de hele tijd langs rijstvelden en steile, onverharde stukken modder. Het duurt dan ook niet lang vooraleer je schoenen, broek, jas en handen helemaal onder de bruine smurrie zitten.
  • Neem genoeg cash geld mee. De bankautomaten in Sapa weigeren vaak dienst en met de kaart betalen is eerder een luxe in Sapa.
  • Neem voldoende water mee en misschien zelfs een kleine hap. Tijdens je bezoek aan de rijstterrassen garandeer ik je dat je heel veel gaat zweten. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt! Ook een kleine snack is geen overbodige luxe om je energiepeil hoog te houden.
sapa vietnam rijstvelden eenden

Deze lieverdjes vinden de modderige rijstterrassen in ieder geval geweldig!

Hoeveel dagen in Sapa?

Tijdens mijn rondreis van ongeveer twee weken, verbleef ik drie dagen in Sapa. Omdat de rit vanuit Hanoi al snel zes uur duurt, verlies je in totaal wel een volledige dag.

Op de eerste en laatste dag kan je dus niet heel veel doen. De gegidste trektochten langs de rijstvelden beginnen ’s morgens, dus je hebt zeker één overnachting nodig als je zo’n tour wilt deelnemen.

Al bij al vond ik drie dagen goed te doen, maar erg relaxed is het natuurlijk niet. Ik denk dat vier dagen ideaal zijn. Zeker als je twee verschillende trekkings wilt doen of het gebied op eigen houtje wilt verkennen.

hoeveel dagen in sapa

Wees niet te snel. Sapa is het leukst als je het rustig kan verkennen!

Weer in Sapa, Vietnam

Het weer in Sapa kan héél erg afwisselend zijn omdat dit ook meteen het hoogste punt van Vietnam is (je vindt hier zelfs de hoogste berg van Vietnam).

Ik was er gedurende de herfst (oktober) en tijdens mijn eerste dag in Sapa kon ik níéts zien. De mist was zo dik dat ik amper twee meter verder kon kijken. En dat verpest de mooie uitzichten natuurlijk…
Mijn tweede dag begon mistig, maar het leek wel alsof ik alle seizoenen in één dag over me heen kreeg want soms klaarde het volledig op waardoor ik toch nog van de mooie landschappen kon genieten.

Toch worden de maanden september tot november aanbevolen om naar Sapa te gaan omdat het weer dan relatief stabiel is. Nog beter is maart tot mei; omdat er dan bijna nooit mist is.

Tijdens de zomer kan het heel warm worden in Sapa. De vergezichten zijn dan wel fantastisch, maar het warme weer kan een trektocht veel minder aangenaam maken. Van december tot februari wordt het dan weer heel erg koud in Sapa.

weer sapa vietnam

En zelfs bij minder mooi weer blijft Sapa nog steeds magisch!

Mijn accommodatie in Sapa

Als je op zoek bent naar een leuke accommodatie maar niet in het toeristische centrum wil verblijven, dan kan ik het Luckydaisy Buffalo House zeker aanraden.

Met de taxi (ongeveer 200.000 Vietnamese dong enkel) is het een uurtje rijden langs wegen in erbarmelijke omstandigheden, maar wanneer je aankomt is het al die moeite zeker waard.
Deze B&B ligt immers in het midden van een typisch Vietnamees bergdorpje en errond vind je ook meteen enkele van de mooiste wandelpaden van Sapa.
In deze accommodatie krijg je echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een lokale familie. De eigenaars zijn heel erg vriendelijk en vertellen je heel veel over de omgeving en de cultuur.

’s Avonds word je verwend met (SUPERlekker!!) eten en ’s morgens krijg je een lekker en vers ontbijt. De kamers zijn vrij basic maar er is internet, elektriciteit en water. En dat is meer dan de meeste andere accommodaties op deze plek hebben.

Wakker worden met zo’n fantastische uitzichten geeft je al meteen een stevige boost voor de rest van de dag.

Luckydaisy buffalo house sapa overnachting

Het Luckydaisy Buffalo House.

sapa stad

Maar natuurlijk kan je ook in Sapa zelf verbijven. Hier is het wel veel drukker!

Vluchten naar Vietnam

Een vlucht van Brussel naar Vietnam duurt al snel twaalf uur en daarom is een comfortabele vlucht zeker geen slecht idee.
Met Cathay Pacific kan je vanuit Brussel naar Hong Kong vliegen en dan verder naar Hanoi.

Zelf vloog ik in Premium Economy Class (zeker een aanrader! Lees mijn ervaring hier.) om zo helemaal relaxed aan te komen in Vietnam.
Na de drukte van Hanoi is een relaxte terugreis echt wel wat je nodig hebt.
Een retourvlucht van Brussel naar Hanoi met Cathay Pacific kan al voor €795 per persoon.

Cathay pacific economy class

De stoeltjes in een economy vlucht. Nog altijd heel comfortabel, maar premium economy is nog behaaglijker.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>