20 mei, 2016

Havana, Cuba!

De vlucht van Cancun naar Havanna was niet langer dan drie kwartier. Vanuit het vliegtuig zag je de rode aarde van Cuba met daarop de boeren met paard en kar al van ver. Eens geland duurde het een uurtje voor de baggage op de baggage claim kwam aanrollen. Alsof dat nog niet lang genoeg was, stond er ook nog een rij van minstens een uur aan te schuiven voor geld om te wisselen.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

De wachtrij aan het wisselbureau (de Cambia de Moneda) in Havana Airport, Cuba.

De wachtrij aan het wisselbureau (de Cambia de Moneda) in Havana Airport, Cuba.

In Cuba betaal je immers met een munteenheid dat nergens ter wereld -buiten in Cuba- kan worden omgeruild: de CUC of de Convertible Cuban Pesos.

De standaardregel geldt dat één dollar gelijk is aan één CUC. Echter zijn de Cubanen nog steeds geen dikke vrienden met de Amerikanen, en zijn er allerlei taxaties en extra kosten die daarbij komen als je van dollar naar CUC wilt ruilen.

Het meest voordelige tarief krijg je met euro’s, Canadese dollars of Zwitserse franken.

Wanneer dit vervelende werkje gedaan was moest ik nog een taxi zoeken die me naar mijn hostel zou brengen.

“40 CUC, good price.”

Veertig dollar voor een ritje van twintig minuten in een arm land zoals Cuba vond ik behoorlijk duur, maar gelukkig liet hij zijn prijs al snel zakken naar vijftien CUC.

Niet veel later ondervond ik al meteen hoe vaak de Cubanen de toeristen proberen op te lichten of gewoon veel te dure prijzen vragen.

Mijn eerste accommodatie had ik geboekt via hostelsworld. Het is echter onmogelijk om een lijstje te vinden met alle accommodaties in Cuba, aangezien er geen internet te gebruiken is.

Mijn hostel kostte maar 5 CUC per nacht en bood een lekker ontbijt aan voor 1 CUC.

Het lag een beetje buiten het centrum, maar op zo’n half uurtje stappen stond je alweer midden in het oude centrum. Voor minder dan vijf euro per nacht kan je niet moeilijk doen natuurlijk!

Bovendien lag ik vrij ver uit het toeristische centrum, wat betekende dat de voeding hier spotgoedkoop was.

Rechtover het hostel (of officieel de Casa Particularis van Magnolia en haar man) was een klein bakkerijtje met overheerlijk brood.

Ieder broodje kost een lokale pesos, en als je weet dat er 25 lokale pesos in één CUC gaan, dan is dat omgerekend vier cent per broodje.

Ingewikkeld, maar het zit dus zo: de lokale bevolking betaalt met een andere munteenheid dan de toeristen. De CUP.

Vijfentwintig CUP is precies één CUC… In Havana leerde ik dat het erg handig is om wat van deze lokale munteenheid te hebben, want anders betaal je vaak een pak meer als de prijs voor toeristen.

In het hostel werd ik heel warm verwelkomd door Magnolia en eens ik in mijn kamer was ook door een vriendelijke Zweed, Matthias, en even later door een andere Zweedse; Sanna.

Mijn tweede dag in Havana kon niet beter beginnen dan met een ontbijt van een dollar. Eitjes, brood, koffie, versgeperst fruitsap, fruit, … Spotgoedkoop en heerlijk!

De befaamde 'Malécon' van Havana.

De befaamde ‘Malécon’ van Havana.

Eens mijn maag stopte met knorren wandelde ik langs de Malécon (de dijk) naar het oude stadsdeel van Havanna, met naast mij honderden (veel meer dan ik dacht!) old-timers die toeterden of ik niet met hun wou meerijden tegen een ‘good price’.

Op de muren langs deze dijk stonden tientallen vissers die hun families later op de dag van vers eten zouden voorzien.

In de verte kon ik een groot kasteel zien opdoemen, het El Morro fort. Hoe dichter ik daarbij kwam, hoe dichter ik ook bij Habanna Vieja kwam, oud Havanna.

Dit stadsdeel was bijzonder populair onder toeristen en dat was ook heel logisch. De gezellige straatjes zijn doorspekt met Cubaanse charme en je bent nooit ver verwijdert van een luidruchtige bar met live muziek en rumrijke mojito’s.

De oude gebouwen, de opgeblinkte chevrolets en de uitgemergelde paarden die karren voorttrekken stonden in schril contrast met de ietwat vuilere straatjes net buiten dit oude stadscentrum. Maar dat vond ik dan net weer charmant!

De Cubanen proberen niets te verstoppen en zijn dan ook niet verlegen om jou als toerist aan te gapen of om een ijsje, wat extra melk of gewoon wat geld te vragen.

De hitte in Havanna was heerlijk. Net goed en niet vochtig. Mei is echt de perfecte periode om een bezoek te brengen aan deze bruisende stad van het communistische Havanna.

Iets wat ik trouwens nog niet al te veel opmerkte, buiten dan enkele slogans van Che of Fidel die op gebouwen of billboards stonden afgebeeld.

Oud Havana of Habana Vieja.

Oud Havana of Habana Vieja.

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   
  1. Havana staat ook op onze lijst. Alleen gaan wij vanuit Miami naar daar. En na het lezen van deze post hebben we alleen nog meer zin om te vertrekken en te plannen! Waarvoor dank! Wel ingewikkeld met al dat geld. Gaan wij nog eens goed bestuderen.

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!