19 heerlijke bezienswaardigheden in Lissabon en omgeving + 5 prachtige hotels

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

De hoofdstad van Portugal is enorm divers! Niet alleen van inwoners, maar ook van bezienswaardigheden, dingen om te doen en zelfs dingen om te eten. De vele bezienswaardigheden in Lissabon liggen verspreid over de gehele stad: bezoek kloosters en kerken in het oude deel, krijg uitzonderlijke vergezichten vanop de steile straatjes iets hogerop, of verken één van de vele musea op de lange promenade. Er is meer dan genoeg te doen in Lissabon, en ik vertel je graag wat je zeker moet bezoeken tijdens jouw citytrip!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (9 votes)

Tip: de Lisbon Card

Vooraleer we beginnen met het opsommen van de allermooiste bezienswaardigheden in Lissabon, wil ik jullie toch ook deze tip nog meegeven.
Excursies kosten al snel veel geld per persoon en dus is de Lisbon Card een erg voordelig alternatief, want hier krijg je meteen meerdere excursies en toegangstickets aan een veel betere prijs (€20)!
Met deze pas krijg je gratis openbaar vervoer, gratis toegang tot o.a. de Belem toren, het Jerónimos Klooster, het Kasteel van Sāo Jorge, het pantheon, … , gratis toegang tot 20+ museaeen mooie korting op een Hop-on Hop-off bus en tot 50% korting op de meeste musea en andere attracties in Lissabon.

Bestel de Lisbon Card online

Lissabon bezienswaardigheden

Dingen om te doen in Lissabon

In dit artikel vind je ook mijn favoriete tours en uitstapjes met GetYourGuide. Ik maakte ook gebruik van deze website om inspiratie op te doen voor mijn citytrip naar Lissabon. De website is makkelijk in gebruik en je kan de meeste tours of toegangstickets tot 24u op voorhand annuleren en je geld gewoon terugkrijgen.

Het Oceanarium van Lissabon

Vergeet Sea Life in Blankenberge! Het Oceanarium van Lissabon (koop hier je tickets online) is het grootste binnenaquarium van Europa. En geloof me… Dat ziet er indrukwekkend uit! Zowel jong en oud kunnen hier genieten van de fantastische onderwaterwereld. Bovenaan dit gigantische complex vind je trouwens ook beestjes die zowel in als uit het water leven. Pinguïns, prachtige papegaaiduikers, zeesterren, noem maar op.

Het hoogtepunt van je bezoek aan het Oceanarium van Lissabon is ongetwijfeld het aquarium van 5 miljoen liter. Hier zie je tropische koraalriffen die bezocht worden door kleurrijke vissen in alle formaten, stoere haaien en andere bewoners uit de Finding Nemo films.
Tickets kun je online kopen voor €18. Peuters tot drie jaar mogen gratis binnen.

Bestel tickets

oceanarium lissabon dingen om te doen

Het Oceanarium is één van de leukste dingen om te doen met kinderen in Lissabon.

Jerónimos Klooster

Veruit de meest bezochte bezienswaardigheid van Lissabon is het Jerónimos klooster (voorrangsticket: €10 pp). Dit gigantische bouwwerk gaat dan ook met alle aandacht lopen eens in in Belém bent, één van de drukst bezochte delen van Lissabon.
Het Jerónimos klooster (in het Nederlands ook bekend als het Hiëronymietenklooster) is een fraai stukje architectuur met heel wat versieringen. Al vanop het plein waar je staat aan te schuiven om binnen te mogen, kan je een prachtige toegangspoort aanschouwen met meer details dan je je kan voorstellen.
Er wordt gedacht dat dit klooster werd gebouwd naar aanleiding van de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama (die hier trouwens ook begraven ligt). Door deze nieuwe vaarroute, werd de Portugese koning de rijkste monarch ter wereld en dat moest natuurlijk duidelijk worden gemaakt door het bouwen van dit kostbare monument!
Binnenin het klooster vind je twee verdiepingen die uitzicht geven op een kloostertuin. De gewelfbogen, waterspuwers en mooie standbeelden doen je hier al wegdromen, maar de kerk (die je trouwens ook gratis kan betreden via de zijingang van het klooster, met uitzondering van het tweede verdiep) was voor mij toch het mooiste deel van het klooster. Gigantische glas-in-loodramen in alle kleuren van de regenboog werpen een kleurrijk licht op de majestueuze zuilen die deze hele constructie rechthouden. Het lijkt wel alsof je hier in een film wandelt!
Ik raad aan om al heel vroeg naar dit klooster te komen, of om voorrangstickets aan te schaffen (€10 in plaats van de normale prijs… Ook €10!), want je moet hier anders héél erg lang aanschuiven!

Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Individuele toegang tot het Hiëronymietenklooster kost €10 ter plekke of online, maar reken wel op één à twee uur aan wachtrijen. Een voorrangsticket kost even veel (€10) en kan je hier bestellen.

Wil je ook graag die andere bezienswaardigheid in Belém, Lissabon zien (de Belém toren, hieronder lees je daarover meer)? Dan is deze Belém Pas misschien wel een idee. Je krijgt er voorrangstickets bij voor beide bezienswaardigheden tegen €24 per persoon.

Bestel skip-the-line tickets
 

Hiëronymietenklooster lissabon

Het prachtige Hiëronymietenklooster eens je binnen bent geraakt.

jeronimos klooster lissabon

Het prachtige Jerónimos klooster! (Maar kijk wel naar de lange wachtrijen…)

Belém toren

Op nog geen tien minuutjes stappen van het Hiëronymietenklooster ligt nog zo’n beroemde bezienswaardigheid van Lissabon: de Belém toren (tickets: €6). Deze beige toren is al even overdadig versierd als het Jerónimos klooster en werd vroeger gebruikt als verdedigingstoren en gevangenis van de stad.
In de negentiende eeuw raakte dit prachtige gebouw in verval, maar gelukkig besloot Ferdinand II van Portugal om dit nationale monument terug in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij ook vandaag nog genieten van deze indrukwekkende bezienswaardigheid.
Je kan deze toren ook beklimmen, maar of dat echt de moeite waard is weet ik niet. Het uitzicht dat je vanaf de top krijgt is niet echt indrukwekkend en het blijft toch vooral de buitenkant van dit bouwwerk dat erg mooi is.

Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Een ticket ter plekke kost €6, maar reken ook hier op erg lange wachtrijen. Voor diezelfde prijs (€6) kan je ook al een voorrangsticket online bestellen (maar reserveer tijdig, want de plekjes per dag zijn beperkt!) en voor €20 krijg je naast de voorrang ook nog eens een gegidste rondleiding.

Ben je van plan om zowel de Belém toren als het Hiëronymietenklooster te bezoeken? Dan is dit combinatie toegangsticket voor Belém (€24 pp) misschien wel interessant.

Bestel skip-the-line tickets

belem toren lissabon bezienswaardigheden

De toren is prachtig, maar als je nog geen ticket hebt moet je wel even aanschuiven…

Het Pantheon van Lissabon

Niet alleen Parijs en Rome hebben een pantheon, Lissabon heeft er ook eentje. En wat voor één!
Dit prachtige monument wordt vaak vergeten door toeristen, en dat is heel spijtig. Ik vond het een van de mooste plekjes in Lissabon én bovendien krijg je ook nog eens een fenomenaal uitzicht vanop het dakterras!
Zoals dat gaat in pantheons, worden hier ook nationale helden en geleerden begraven. De gigantische koepel en de prachtige ingelegde vloer tonen hoe groots Lissabon was en vooral… Hoe rijk!
Vergeet niet om de (vele) trappen naar het dakterras te beklimmen! Van de bovenste verdieping krijg je een mooi overzicht op de binnenkant van het pantheon en eens je naar buiten stapt word je verwelkomd door een 360° uitzicht over de stad. Fenomenaal!

Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Een individueel toegangsbewijs voor dit monument kost anders drie euro.

pantheon lissabon bezienswaardigheden uitkijkpunt

Vanop de bovenste verdieping krijg je een prachtig uitkijkpunt over Lissabon.

Lissabon Pantheon

Het Pantheon van Lissabon.

Probeer Pastéis de Belém

Je hebt vast al wel gehoord van de Pastéi de Belém: het typische Portugese gebak dat, qua uitzicht, een beetje op een rijsttaartje lijkt. De krokante korst met de heerlijke warme vulling is ongetwijfeld een van de lekkerste zoetigheden die ik al gegeten heb.
Voor ongeveer €1 kan je genieten van dit nationale gerecht en ik raad ook echt aan om dat te doen. De bekendste plaats om zo’n taartje te kiezen, is ‘Pasteis de Belém’, maar verwacht je daar aan héél lange wachtrijen… Tenzij je al heel vroeg gaat. Toen ik er om tien uur ’s morgens kwam, stond er niemand te wachten. Maar een uurtje later was de wachtrij al een uur lang!
Nog een aanrader (en veel minder / geen lange wachtrijen) is trouwens ook ‘Manteigaria’. De korst is hier ietsje anders van smaak, maar voor mij waren zowel ‘Manteigaria’ en ‘Pastéis de Belém’ aan elkaar gewaagd!

dingen om te doen lissabon pasteis de belem

Dit dessert is echt overheerlijk. Zeker proberen dus!

Bairro Alto en Alfama

Als je nog op zoek bent naar een leuke buurt om te verblijven, dan raad ik aan om voor Bairro Alto of Alfama te kiezen.
Deze twee stadsdelen liggen in het oude deel van de stad en zijn op en top gezellig en authentiek. Raak opzettelijk verdwaald tussen de (steile!) straatjes, geniet van de mooie uitzichten, verwonder jezelf over de mooie (en kleurrijke!) gebouwen of ga gewoon lekker eten in één van de gezellige restaurants of cafeetjes. Volgens mij kan je geen betere plek kiezen dan hier!

bairro alto alfama lissabon

Bairro Alto en Alfama (foto) zijn volgens mij de gezelligste wijken in Lissabon.

Het kasteel van São Jorge

Bijna van overal in Lissabon, zie je dit grootste kasteel uittorenen. Het kasteel van Sāo Jorge is een gigantisch fort dat zijn oorsprong al kent in de tweede eeuw voor Christus. Grieken, Carthagen, Romeinen, Visigoten en Moren veroverden stuk voor stuk deze hoge heuveltop om tactische redenen en misschien ook een klein beetje voor het mooie uitzicht. En nu is het aan jou!
Het is een fikse wandeling voor je het kasteel bereikt (maar gelukkig is er ook een gratis tram die je naar boven brengt!), maar de uitzichten zijn die moeite dubbel en dik waard.
Beklim de omwalling of geniet gewoon van de panoramische vergezichten over de haven en Lissabon.

Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Een individueel ticket kost €8,50 en een rondleiding met gids inclusief ticket kost €24,5 pp.

Bestel tickets

Sao Jorge kasteel Lissabon

Het São Jorge kasteel van Lissabon. Leuke geschiedenis en prachtige uitkijkpunten boven de stad!

Spring op een authentieke tram

Eens je in de oude stad van Lissabon bent aangekomen, vallen de ratelende trams je meteen op. Deze kleurrijke wagons racen non-stop door de hellende straten van deze grootstad. Als je de kans hebt om op zo’n oud toestel te zitten, dan raad ik zeker aan om het te doen. Niet alleen de buitenkant is mooi, ook de binnenkant is heel authentiek gebleven.
Je hebt zelfs de mogelijkheid om een soort van hop-on hop-off tramritje te doen (tram 28 – met de Lisbon kaart mag je hier gratis op meerijden), maar weet wel dat dit voertuig vrijwel altijd propvol zit en je daardoor niet echt van de uitzichten kan genieten. Er zijn meer dan genoeg andere authentieke tramwagons die mooie ritjes doen en daarin zit je tenminste niet als sardientjes in een blik.

lissabon tram

Kunnen je kuiten de steile straten niet meer aan? Neem dan de prachtige tram!

binnenkant tram 28 lissabon

De binnenkant van zo’n mooi trammetje in Lissabon.

De vele miradouro’s (uitzichtpunten)

Het lijkt wel alsof Lissabon in de hoogte werd gebouwd! Terwijl je de stad doorkruist, zal je heel wat steile weggetjes op en af moeten klimmen, maar het voordeel daarvan is dat je vaak heel mooie uitzichtpunten krijgt. Eigenlijk zijn er oneindig veel, maar volgens mij zijn deze zeker de moeite waard om te bezoeken: Miradouro de Nossa Senhora do Monte, Miradouro das Portas do Sol, het uitzicht vanuit het São Jorge kasteel en het uitzicht vanuit de Elevador de Santa Justa.

miradouro castello sao jorge

Het uitzichtpunt vanuit het Castello São Jorge. Machtig mooi!

Nationaal Paleis Ajuda

Voor mij was dit dé ontdekking van Lissabon! Als je de bus neemt vanuit Belém ben je op minder dan tien minuten aan de ingang van het Nationaal Paleis Ajuda. De kans is groot dat je hier helemaal alleen rondloopt en je daardoor als een echte royal voelt!
De rode loper die is uitgerold loodst je langs de rijkelijk versierde kamers van de Portugese koninklijke familie. Enkele weken voor mijn bezoek aan Portugal, bezocht ik nog het kasteel van Versailles en als ik eerlijk ben moet het interieur van dit paleis daar zeker niet voor onderdoen!
Fluwelen gordijnen, gedetailleerde standbeelden, met goud ingelegd servies, hemelbedden om ‘u’ tegen te zeggen, … Al deze overdaad en luxe zijn echt wonderbaarlijk om te zien! Hoe verder je loopt, hoe mooier het paleis wordt. De koninklijke troonkamer is fantastisch, maar de eetzaal doet pas echt je mond openvallen.
Deze parel mag je absoluut niet overslaan tijdens je bezoek aan Lissabon!

Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Individuele toegang kost ter plekke €5.

ajuda paleis lissabon

Het Ajuda paleis in Lissabon is poepsjiek. Wat een overdaad!

Azulejos museum

Tijdens een vakantie in Portugal vallen de gekleurde tegeltjes (meestal wit met blauw) je vast wel op. Deze ‘Azulejos’ zijn de nationale trots van Portugal! Deze porseleinen steentjes worden zowat overal gebruikt om de gebouwen mooier te maken en ze een typisch Portugees tintje te geven.
In het Azulejos museum leer je alles over deze kleine (of grote) tegeltjes, en bovendien zie je hier ook goed hoe mooi dit porselein kan zijn. Tijdens je bezoek aan het Azulejos museum mag je immers ook de Madre Deus kerk bezoeken. Gouden plafonds in combinatie met muren vol van deze kleine meesterwerkjes: een oogverblindende combinatie!
Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Een individueel ticket kost je €5 per persoon.

madre deus kerk lissabon

De Madre Deus kerk in het Azulejos museum. Prachtig!

azulejos museum lissabon bezienswaardigheden

Maar het eigenlijke Azulejos Museum is ook de moeite waard om te bezoeken!

De Arco do Triunfo

Deze triomfboog is misschien niet zo bekend als de ‘Arc de Triomphe’ in Parijs, maar desalniettemin is het een van de mooiste dingen om te zien in Lissabon.
De gebeeldhouwde toegangspoort verbindt het grote Praça do Comércio plein met de winkelstraatjes van de Portugese hoofdstad, maar het leukste van alles is dat je dit toch wel imposante bouwwerk ook kan beklimmen. Voor amper €2,50 mag je de lift nemen naar het uitkijkplatform. Je krijgt hier misschien niet de mooiste uitzichten over Lissabon, maar toch is het de moeite om hier ook even te komen uitwaaien.
Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Per persoon betaal je hier anders €2,50 om naar boven te mogen.

dingen om te doen in lissabon arco do triunfo

De Arco do Triunfo in Lissabon. Vergeet niet om er ook op te klimmen!

uitzicht arco do triunfo lissabon dingen om te doen

Eén van de hoogtepunten van Lissabon… Letterlijk! Het uitzicht vanop de Arco do Triunfo.

Santa Justa lift

Vlakbij de Arco do Triunfo vind je ook dit mooie bouwwerk, gedesignd door Mr. Eiffel himself!
Het heuvelachtige Lissabon heeft altijd wel voor enkele problemen gezorgd, en om dat op te lossen werden verschillende liften gemaakt die je van een lager stadsdeel mee konden nemen naar een hoger gelegen deel. Vroeger waren er meerdere van deze bouwconstructies maar de andere zijn ondertussen alweer afgebroken. Nu fungeert de ‘Elevador de Santa Justa’ vooral als een toeristische attractie, vanwaar je een mooi uitzicht over Lissabon krijgt.
Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Een individueel ticket kost anders €5,15.

santa justa lift lissabon

Dit pareltje werd door Mr. Eiffel himself ontworpen!

Museu Nacional dos Coches

Dit moet één van de vreemdste musea zijn in Lissabon, maar dat is ook net waarom je het moet bezoeken. Op de eerste verdieping van dit moderne gebouw, vind je een collectie van rijkelijk versierde koetsen en rijtuigen die ooit door vorstelijke paarden werden voortgetrokken.
Er zijn zo veel details in de goddelijke houtsnijwerken dat je niet weet waar je eerst naar moet kijken. Een deel van deze luxueuze paardenkarren werd enkele eeuwen geleden nog gebruikt om naar Vaticaanstad af te zakken en daar de paus te ontmoeten. En zelfs hij was toen onder de indruk! Je kan je dus al inbeelden hoe bijzonder deze rijtuigen zijn.
De pracht en praal van de wagens in deze zaal deed me een paar keer verbazen, maar ook de andere zaal (waar je meer over de geschiedenis ervan leert en de verschillende soorten karren te zien krijgt) is heel interessant.
Met de ‘Lisbon Card’ (€20) mag je hier gratis binnen. Een individueel ticket kost hier anders €5 ter plekke.

museu nacional dos coches lissabon

In deze prachtige koetsen werden koningen en pausen vervoerd. Let vooral op alle prachtige details!

Parque Eduardo VII

Heb je genoeg van al die gebouwen en musea? Dan wordt het misschien tijd om even te ontspannen in het mooiste park van Lissabon!
Het Parque Eduardo VII is een langgerekte strook groen, met in het midden een perfect gemanicuurde haag. Geniet van de mooie uitzichten, of neem een picknick mee en ontspan. Een beetje niksen mag ook al eens!

parque eduardo VII lisboa

Er is geen betere plek om even aan de drukte van Lissabon te ontsnappen dan hier.

Padrão dos Descobrimentos

Vlakbij de Torre de Belém en het Jerónimos klooster vind je nog zo’n meesterlijk bouwwerk, maar dit keer wel gebouwd in iets recentere tijden. Deze 52 meter hoge toren is een eerbetoon aan de Portugese ontdekkingsreizigers uit de vijftiende en zestiende eeuw. De toren moet een schip voorstellen met gebolde zeilen, en op de voorkant staan natuurlijk enkele van de meest prominente ontdekkingsreizigers afgebeeld.
Als je de toren beklimt (Er is een lift!) krijg je een mooi uitzicht over de Taag rivier en het Hiërynomietenklooster. Vergeet zeker niet om ook naar de mozaïek die vlak voor de Padrāo dos Descobrimentos ligt te kijken. Daarop zie je een wereldkaart waarop alle wereldreizen van de Portugezen afgebeeld staan.

bezienswaardigheden lissabon padrao dos descobrimentos

Welke Portugese ontdekkingsreizigers herken jij?

uitzicht Padrão dos Descobrimentos lissabon

Het uitzicht vanop de Padrão dos Descobrimentos. In de verte zie je het Hiërynomietenklooster.

Mercado da Ribeira

Kan je wel iets eten en wil je die honger stillen op een leuke plek? Bezoek dan zeker ook de Mercado da Ribeira. Deze gigantische overdekte marktplaats bestaat uit twee delen. Aan de ene kant is er een markt met allerlei verse producten (groentes, fruit, vis, vlees, …) en aan de andere kant vind je een gigantische zaal met daarin alleen maar restaurantjes. Loop even rond en ga op zoek naar wat je op dat moment wilt eten. Van Portugees tot Thais, van hamburgers tot alleen maar desserts… Je vindt hier alles!
Op deze locatie vind je trouwens ook ‘Manteigaria’ één van de plekjes waar je (volgens mij) de lekkerste Pastéi de Belém of Pastéi de Nata kan eten.

dingen om te doen in lissabon mercado da ribeira

Lekker eten en een gezellige sfeer.

Daguitstapjes vanuit Lissabon

Ik raad aan om voldoende dagen in Lissabon te plannen, want er is niet alleen veel te doen in de stad zelf! Net buiten de Portugese hoofdstad zijn er ook heel wat plekjes die je zeker niet mag overslaan!

Sintra

Eén plek die je zeker niet mag skippen, is natuurlijk Sintra. Vanuit Lissabon kan je eenvoudig een gegidste tour regelen voor ongeveer €65 per persoon (vervoer + toegangstickets inbegrepen).
Op een klein uurtje van de Portugese hoofdstad ligt deze magische stad, bekend om zijn vele kastelen en paleizen. Het beroemdste is wellicht het paleis van Pena, maar ook het Castelo dos Mouros, het nationaal paleis van Sintra of de Quinta Regaleira zijn een streling voor het oog.
Elk paleis of kasteel is helemaal anders en eigenlijk zijn ze dus allemaal de moeite waard om te bezoeken. Echter heb je dan meer dan één dag nodig en geloof me… Na één dag zal je al moe genoeg zijn! De kastelen staan immers in bergachtige landschappen en hoewel je makkelijk met de busjes van het ene naar het andere kasteel kan pendelen, moet je nog steeds heel veel klimmen en afdalen. Een gegidste tour is in dit geval wel handig!
Geniet van deze decadente bouwwerken (vanbinnen én vanbuiten!), maar laat ook indruk op je maken door de mooie natuur van deze regio.
Als je maar één daguitstap doet vanuit Lissabon, zorg dan dat je voor Sintra kiest!
Vergeet trouwens geen extra truitje of jas mee te nemen, want het is hier vaak wat frisser dan in Lissabon!

Wil je graag meer weten over Sintra, of ben je gewoon benieuwd naar hoe al die kastelen er uit zien? Lees dan zeker ook deze blog post!

sintra daguitstap lissabon bezienswaardigheden

Het fenomenale kastel van Pena!

Cascais

Heb je nood aan wat strand, maar ga je niet naar de Algarve? Geen nood! Vlakbij Lissabon vind je ook enkele heel mooie badsteden. Eentje daarvan is Cascais.
Met een tour vanuit Lissabon naar Sintra (zie hierboven) kan je vaak ook een bezoek aan Cascais combineren. Voor iets minder dan €65 krijg je dan twee prachtige highlights in één dag te zien en bovendien word je de hele tijd vergezeld door een informatieve gids.
Als je het zelf wilt regelen, kan je gewoon de comfortabele trein nemen. Van Lissabon naar Cascais ben je ongeveer een half uurtje kwijt met pendelen. Onderweg word je al getrakteerd op enkele heel mooie uitzichten over de stranden rondom Lissabon.
Cascais zelf is een heel knus stadje, waar je gerust een dag kan doorbrengen. Slenter even rond door het pittoreske stadje, huur een fiets en rijd naar de ‘Boca do Inferno’ of plof jezelf neer op één van de vele zandstranden op wandelafstand van het stadscentrum.

cascais lissabon daguitstap

Heb je nood aan prachtige stranden? Dan is Cascais ‘the place to be’!

Tip: De ‘Lisbon Card’

Als je van plan bent om wat sightseeing te doen in Lissabon, dan is het misschien goed om de ‘Lisbon Card of Lisboa Card ’ aan te schaffen. Voor €20 (24u geldig) kan je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in Lissabon en krijg je gratis toegang tot heel wat bijzondere bezienswaardigheden (waaronder het Jeronimos klooster, de Belem toren, het pantheon, kasteel van Sāo Jorge, Nationaal Paleis Ajuda, Museu Nacional dos Coches en meer). Als je alle entrees apart zou optellen + het gratis vervoer, dan kom je al héél snel aan een veelvoud van dit bedrag.
Bovendien krijg je ook nog een boekje met daarin allerlei kortingen voor andere bezienswaardigheden, restaurants en excursies. Volgens mij is een kaart van 48u ideaal, maar als je slechts enkele van de bezienswaardigheden wilt zien, dan is een 24u kaart zeker genoeg.

lisbon card lissabon bezienswaardigheden

De Lisbon card is erg voordelig als je van plan bent om meerdere dingen te bezoeken.

5x De beste hotels in Lissabon

Als je echt van Lissabon wil genieten, dan moet je hier natuurlijk ook overnachten! Dit zijn alvast de vijf mooiste, meest bijzondere en beste hotels van de Portugese hoofdstad:

The Sky Lofts

Als je op zoek bent naar een hotel in Lissabon dat binnen een beperkt budget past, dan zijn The Sky Lofts zeker één van de betere opties. Het is een charmant, goedkoop boetiekhotelletje vlak bij het oude centrum van Lissabon. De kamers zijn ruim en comfortabel met een eenvoudige inrichting en originele zolderkamers. ’s Morgens staat er in de lounge een lekker continentaal ontbijt op je te wachten en de keuken van het pension mag je zelfs gebruiken om zelf te koken.

The Sky Lofts liggen in een levendige buurt vol leuke cafeetjes, gezellige restaurants en trendy kunstgallerijen. Op 800 meter van de accommodatie vind je ook het bekende Avenida da Liberdade waar je gezellig kan shoppen. Vanuit het hotel maak je ook een leuke wandeling naar de omliggende wijken Chiado en Bairro Alto.

Je kan vanaf €64 per nacht logeren in een tweepersoonskamer van The Sky Lofts.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.comTrivago.be

The Sky Lofts Lissabon hotels

© The Sky Lofts

Hotel INN Rossio

Een fantastisch, modern hotel met mooie ingerichte kamers die allemaal voorzien zijn van verschillende faciliteiten en een gezellig terras. De meeste suites hebben een schitterend uitzicht over het beroemde São Jorge-kasteel. Het hotel heeft een eigen restaurant met creatieve muurschilderingen. Je kan er trouwens naast het gewone menu ook halal-gerechten verkrijgen. Daarnaast biedt Hotel INN Rossio ook een handige wasservice voor haar gasten aan.

Als je graag in een hotel logeert dat dicht bij de bezienswaardigheden van Lissabon ligt, is het INN Rossio de perfecte plek. Het ligt op een korte loopafstand van het Rossio-plein en het São Jorge-kasteel is zo’n kwartiertje wandelen. De accommodatie ligt in de levendige wijk Baixa, maar ook het fantastische Chiado ligt op wandelafstand.

Als je overnacht in het Hotel INN Rossio, betaal je gemiddeld €101 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel INN Rossio Lissabon bezienswaardigheden hotels

© Hotel INN Rossio

Santiago de Alfama

Het 5-sterrenhotel Santiago de Alfama combineert naadloos oud en nieuw. Het werd gebouwd uit ruïnes uit de Romeinse tijd met behulp van de originele blauwdruk. De eigenares koos eigenhandig het levendige interieur uit zodat je helemaal kan ontspannen tijdens je verblijf in het hotel. Santiago de Alfama serveert elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet, heeft een eigen restaurant en een gezellige bar waar je ’s avonds kan ontspannen na een dagje sightseeing.

In de buurt van dit moderne boetiekhotel zijn er allerlei dingen om te doen in Lissabon. De accommodatie ligt vlak aan de kust waar je kan genieten van een dagje op het strand. Tegelijkertijd vind je in de buurt van het Santiago de Alfama hotel heel wat populaire bezienswaardigheden, zoals het São Jorge-kasteel. Vanuit het pension is het twintig minuten wandelen naar Bairro Alto en de winkelwijk Chiado.

Tweepersoonskamers in het Santiago de Alfama hotel zijn beschikbaar vanaf €191 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.comTrivago.be

Lissabon Santiago de Alfama

© Santiago de Alfama

Bairro Alto Hotel

Een hedendaags boetiekhotel in het bruisende Bairro Alto. De accommodatie werd niet lang geleden helemaal gerenoveerd en heeft 55 kamers met een minimalistisch en warm interieur. Het Bairro Alto Hotel heeft een geweldig dakterras waar je kan genieten van een fantastisch uitzicht over de Taag en de omliggende wijken van het oude historisch centrum. ’s Avonds kan je dan weer proeven van de heerlijke gerechten van de bekroonde chefkok van het restaurant.

Logeren in de wijk Bairro Alto belooft een stijlvolle stedentrip te worden. De buurt is vooral bekend om haar verschillende artistieke winkels en haar uitgaansgebied. Het Bairro Alto Hotel is de ideale plek als je graag rond dwaalt door de schattige en pittoreske straatjes van Lissabon. Vlak bij het hotel vind je ook heel wat gezellige restaurants en boetiekjes. De belangrijkste attracties van de stad, zoals de Sé Catedral de Lisboa, liggen op amper één kilometer van de accommodatie.

Voor een tweepersoonskamer in het Bairro Alto Hotel betaal je gemiddeld €216 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.comTrivago.be

Bairro Alto Hotel Lissabon

© Bairro Alto Hotel

Martinhal Chiado hotel

Een stijlvol, kleurrijk hotel in Lissabon dat speciaal ontworpen is voor vakantieplezier met de hele familie. De suites zijn gevestigd in een prachtig eigentijds herenhuis en zijn voorzien van heel wat ruimte, licht en comfort, zoals een ingebouwde keuken. Er is een goed uitgeruste kinderclub zodat je de kinderen met een gerust hart kan achterlaten terwijl je mooie wandelingen maakt door de stad.

Het Martinhal Chiado ligt op een centrale locatie in de wijk Chiado. Rondom het hotel vind je ook heel wat bezienswaardigheden van Lissabon. Zo moet je zeker eens het levendige Bairro Alto bezoeken en de Alfama-wijk met haar iconische Fado-huisjes. Mocht je ’s avonds geen zin meer hebben om te koken, dan vind je in de buurt van het aparthotel verschillende restaurants en bars.

Per nacht in een suite van het Martinhal Chiado hotel betaal je gemiddeld €294.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.comTrivago.be

Martinhal Chiado hotel

© Martinhal Chiado hotel

Tickets of tours in Lissabon?

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in deze grote stad, maar volgens mij heb ik de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Lissabon hierboven wel opgesomd.
Wil je graag tickets bestellen voor één (of meerdere) van deze activiteiten? Of denk je dat een ‘Lisbon Card’ wel handig is voor jou? Kijk dan zeker eens naar onderstaande mogelijkheden. Voor meer tours en tickets kan je ook eens kijken naar websites zoals GetYourGuide of Tiqets.

Citytrip naar Lissabon?

Heb je nog geen reis naar Lissabon gepland, maar ben je dat wel van plan? Kijk dan zeker eens naar deze mooie aanbiedingen. Wie weet zit er wel een leuke citytrip tussen!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>