Colosseum in Rome bezoeken: info, geschiedenis, tickets en foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 18 oktober, 2021

Het Colosseum van Rome bezoeken is één van de zaken die iedereen minstens één keer gedaan moet hebben. Zeker omdat dit moderne wereldwonder niet te ver van huis ligt.
Eigenlijk is de officiële naam van dit prachtige gebouw het Flavisch amfitheater, omdat het in het jaar 72 werd gebouwd door de Flavische keizers. In amper acht jaar tijd werd dit gigantische theater voltooid.
Bijna tweeduizend jaar later staat dit gebouw er nog steeds. Zelfs na aardbevingen, branden, plunderingen en oorlogen. Geen wonder dat het Colosseum als een wereldwonder wordt beschouwd!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (33 votes)

Meer lezen over Rome?

25x Bezienswaardigheden in Rome   |     10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |
 5x De lekkerste ijssalons van Rome
|
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?


Het Colosseum vlot bezoeken

Zoals je vast al weet, is het Colosseum één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Rome. Om die reden kocht ik zelf een skip-the-line-ticket, waardoor ik niet meer in de lange wachtrijen moest wachten. Daarnaast zijn er ook speciale tickets waarmee je bepaalde onderdelen mag zien die je met een normaal ticket niet mag bezoeken. Benieuwd? Kijk eens naar de tours en tickets van Tiqets en GetYourGuide.

Colosseum Checkoutsam

Het Colosseum bezoeken

Een bezoek aan het Colosseum kan natuurlijk niet ontbreken tijdens je citytrip naar Rome. En al meteen een tip: boek een skip-the-line ticket, want soms moet je wel twee uur in de rij staan wachten…
Dit historische bouwwerk is ontzettend interessant, en ik raad echt aan om ook meteen een gids te boeken. Met een rondleiding krijg je immers ontzettend waardevolle informatie, en word je bezoek meteen een pak aangenamer. Alle informatie die je in dit artikel vindt, is trouwens ook afkomstig van wat ik heb gehoord tijdens mijn bezoek.
Wil je graag een Nederlandstalige gids? Dan betaal je wel meer. Voor €60 kan je een Nederlandstalige rondleiding in het Colosseum en het Forum Romanum boeken.

Nadat je door de security bent geschuifeld en je tickets hebt gescand mag je dit mythische gebouw eindelijk betreden.
Na enkele trappen (er is ook een lift voor mensen die slecht te been zijn, of mensen met strollers) krijg je een mooi uitzicht over het Flavisch amfitheater. Het valt je waarschijnlijk meteen op hoe groot en diep dit gebouw is.

colosseum van rome

Het Colosseum is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in Rome. Sla de wachtrijen over met de tips die ik in dit artikel geef.

De arena

De gladiatorengevechten speelden zich af in het diepste deel van het Colosseum. Om dit deel van het Colosseum te bezoeken, moet je wel speciale tickets aanschaffen. Daar zie je nu de half overdekte kelders, waarin de gladiatoren, moordlustige dieren en slaven werden opgepept en klaargestoomd om het strijdveld te betreden. De gladiatoren, slaven en wilde dieren werden vanuit deze kerkers met een ingenieus systeem (een houten kooi werd door slaven naar boven gehesen met behulp van tandwielen en katrollen) naar boven gehesen.
Stel je voor hoe magisch het in die tijd geweest moest zijn: vanuit het niets verschijnt plots een kooi waarin strijdlustige mannen en vrouwen of uitgehongerde dieren op het strijdtoneel verschenen.

De arena zelf was helemaal bestrooid met zand, omdat zand al het bloed absorbeert en er zo niet te veel schoonmaakwerk is na de bloederige gevechten.
Deze gevechten waren één tegen één, en niet zoals in de films tientallen gladiatoren die tegen elkaar vochten.
Vaak werden de gladiatoren ook ingezet tegen uitgehongerde, wilde dieren. Meestal waren dat leeuwen, beren en andere roofdieren. Maar ook giraffen, zebra’s, nijlpaarden en olifanten verschenen regelmatig op het strijdtoneel.
Wist je bijvoorbeeld dat veel van deze dieren ooit ook in Marokko leefden? Door het veelvuldige gebruik (of moet ik zeggen ‘misbruik’?) ervan in de Romeinse arena’s, raakten deze beesten in no-time uitgestorven…

Vergeet niet dat je voor dit deel te bezoeken, wel speciale tickets nodig hebt. Voor €27 per persoon krijg je een rondleiding door de arena, het Belvedere (de bovenste delen van het Colosseum vanwaar je een erg mooi uitzicht krijgt) en de andere delen van dit amfitheater.

arena colosseum

De arena, waar het spektakel zich enkele honderden jaren geleden allemaal afspeelde.

De zitplaatsen

De zitplaatsen vind je grotendeels op het gelijkvloers. Dit deel van het Colosseum kan je bezoeken met de normale toegangstickets.
Vanuit de vele zitplaatsen werd beslist of de verliezende gladiator afgemaakt mocht worden, of dat zijn leven gespaard bleef. Het is dus een mythe dat de keizer zijn duim omhoog stak om over de krijger zijn leven te beslissen.
Dit werd trouwens sterk gemanipuleerd! De eigenaren van de gladiatoren hadden mannetjes in het amfitheater zitten die het volk opstookten om de gladiator zijn leven(meestal) te sparen. Daardoor werden eigenlijk slechts heel weinig van deze soldaten door elkaar vermoord.
Beesten kan je natuurlijk niet verplichten om deze keuze te maken, en vaak liep het dan ook slecht af voor de gewonde gladiator als hij met een bloeddorstig dier te maken kreeg…

flavisch amfitheater colosseum rome

Het Flavisch amfitheater was het grootste amfitheater van zijn tijd, en zelfs nu nog spreekt het tot de verbeelding!

Verschillende niveau’s

Diegene die het dichtst bij de arena zaten, waren natuurlijk de gegoede families: de adel. Op de tweede verdieping, nog steeds dicht bij het strijdtoneel, vond je de soldaten, de feitelijke middenklasse.
Nog enkele zitplaatsen hoger zat het armere deel van de bevolking.
Het slechtste uitzicht werd behouden voor slaven en… Vrouwen!

Sinds 2017 mag je ook deze bovenste ringen bezoeken. Daarvoor heb je wel een speciaal ticket nodig. Indien je graag een combinatietour doet waarbij je alle lagen van het Colosseum te zien krijgt, dan kost dat je €27. Als je enkel de zitplaatsen en het Belvedere (= de bovenste ringen) wil zien, dan kan je voorrangstickets bestellen voor €23 pp.

colosseum zitplaatsen niveau verschil

De adel zat vlakbij het schouwspel, terwijl slaven en vrouwen helemaal bovenaan vastzaten…

De spelen in het Colosseum

De befaamde spelen in het Colosseum werden regelmatig gehouden. Het was immers belangrijk om je bevolking tevreden te houden in tijden van honger en oorlog! En hoe kan je dat beter doen dan gruwelijke, gratis gevechten te organiseren?

De spelen die in het Colosseum werden gehouden waren altijd gratis. Ze werden volledig betaald door Rijke Romeinen, meestal met politieke bedoelingen. Vaak werden de spelen tientallen dagen na elkaar uitgevoerd, en dat tot de val van het Romeinse rijk.

Wanneer gladiatorengevechten werden aangekondigd, werd de hele bevolking van Rome gek.
In die tijd een gladiator zien, staat nu gelijk aan een Hollywood ster zien. Er werd dus heel fel naar uitgekeken!
Op de gladiatoren werd ook gewed. Daardoor kon de bevolking ook al naar de oefengevechten van deze krijgers gaan kijken in een gebouw vlak naast het Colosseum.
Eens de gladiatoren klaar waren gestoomd om aan de echte gevechten te beginnen, vochten ze amper drie à vijf gevechten per jaar. Afhankelijk van hun contract, zouden ze vier tot vijf jaar in dienst blijven van hun eigenaar en daarna werden ze een vrij man. Slaven konden nooit vrijkomen.

colosseum bezoeken

Het Colosseum is vanbuiten prachtig mooi, maar de geschiedenis die vanbinnen zit verscholen is pas echt interessant!

Wat gebeurde er met het Colosseum na het Romeinse rijk?

Zoals we allemaal weten, bleef het Romeinse rijk niet eeuwig bestaan. En met de val van het Romeinse rijk, kwam ook de sluiting van het Flavisch amfitheater.
Het gebouw gebraakte in onbruik, maar werd al snel geplunderd door heel wat mensen. Waardevolle materialen zoals brons, marmer en allerlei artefacten werden gestolen en vaak herbruikt voor allerlei doeleinden.
Als je het Colosseum bezoekt, valt het je misschien op dat er in de muren heel wat gaten zitten. Hier zaten vroeger metalen constructies om het gebouw te verstevigen. Tijdens al dat geplunder werden ook deze delen van het theater gestolen, en stortten grote delen in.

Er kwam pas honderden jaren later een einde aan al dat geplunder, toen de toenmalige Paus het gebouw heilig verklaarde.
Vanaf dat moment werd dit cirkelvormige bouwwerk vooral gebruikt als opslagplaatsen en stallen voor paarden.

Vele eeuwen later werd het Colosseum een toeristische trekpleister, en werd ervoor gezorgd dat dit amfitheater veilig en begaanbaar werd voor de vele geïnteresseerde toeristen. Nog maar enkele jaren geleden werd de volledige buitenkant van het gebouw gerestaureerd en opgeschoond. Dit werkje alleen al kostte 25 miljoen euro om uit te voeren!

uitzicht uit het colosseum

Vanuit zo’n hoog gebouw krijg je uiteraard ook een mooi uitzicht!

Tickets voor het Colosseum: bespaar tijd en geld

De rijen voor het Colosseum zijn gi-gan-tisch lang. Zelf in het laagseizoen kan je er makkelijk een uur of enkele uren aanschuiven. Om aan deze lange wachtrijen te ontsnappen heb je gelukkig vier heel eenvoudige alternatieven!

 1. Koop een boek een skip-the-line ticket. Met deze tickets krijg je voorrang op iedereen, en moet je alleen nog door de veel kortere controlepost. Deze tickets kosten maar twee euro meer dan een normaal ticket.
 2. Koop je ticket online. Deze kosten hetzelfde als de skip-the-line tickets en je hebt ook nog eens veel meer mogelijkheden. Online kan je ook een gegidste tour boeken (audio of gids) en zelf een bezoek regelen naar de arena en de gladiatoren kerkers.
 3. Ga tickets kopen aan het Palatijn. Recht tegenover het Colosseum staan enkele kleine ticketbalies. De wachtrijen zijn hier een stuk korter, en je wint er dan ook heel wat tijd mee. De tickets die je hier koopt zijn net dezelfde als wanneer je ze in het Colosseum koopt. Ze geven je toegang tot zowel het Colosseum als het Palatijn.
 4. Toon je EU identiteitskaart. Ben je een inwoner van de Europese Unie en ben je jonger dan 25 jaar? Toon dan je identiteitskaart! Normaal kosten kaartjes €12, met een EU ID slechts €7,50.
 5. Investeer in een kortingskaart voor Rome. Zo’n ‘Rome City Pass’ geeft je een voordelig tarief of fikse kortingen bij heel wat bezienswaardigheden en activiteiten in de Eeuwige Stad.

Voorrangstickets, combitours en gegidste rondleidingen kan je ook online boeken:

» Alle tickets voor het Colosseum

Openingsuren Colosseum

Het Colosseum is elke dag geopend met uitzondering van 25 december, 1 januari en 1 mei.
Gedurende het jaar zijn de openingstijden wel wat anders. Ik soms ze even voor jullie op:

 • Laatste zondag van oktober tot en met 15 februari: 09:00u – 16.30u
 • 16 februari tot en met 15 maart: 09:00u – 17.00u
 • 16 maart tot en met laatste zondag van maart: 09:00u – 17.30u
 • 1 April tot en met 31 augustus: 09:00u – 19.15u
 • 1 september tot en met 30 september: 09:00u – 19.00u
 • 1 oktober tot en met laatste zaterdag oktober: 09:00u – 18.30u

Tickets voor het colosseum aanschaffen kan lang duren, tenzij je slim bent en bovenstaande tips ter harte neemt.

Nog enkele leuke weetjes

 • De naam ‘Colosseum’ is afkomstig van het gigantische standbeeld (‘Colossus’) dat ooit vlakbij het amfitheater stond. Dit bouwwerk werd echter neergehaald en versmolten om er wapens van te maken.
 • Het Colosseum heeft een omtrek van 527 meter en is 48,50 meter hoog.
 • Er was plek voor meer dan 50.000 toeschouwers in het Flavisch amfitheater van Rome.
 • Er werden niet alleen gladiatorengevechten in het Colosseum gehouden. Criminelen en vijanden van het Romeinse rijk werden hier ook hardhandig ter dood veroordeeld. Zo werden ze bijvoorbeeld aan kruisen genageld tot ze doodbloedden of stierven van uitputting. Soms moesten criminelen ook tegen wilde dieren vechten, en dat zonder enige wapens…
 • In het Colosseum werd nooit iemand vervolgd alleen omdat die Christelijk was.
 • De vloer van het Colosseum was geen marmer, zoals velen denken. De vloer bestond uit stenen waarin een geribbelde tandstructuur was gekerfd. Dit moest ervoor zorgen dat de bezoekers niet uitgleden met hun gladde, lederen sandalen.
 • De gladiatoren waren niet alleen mannen! Ook vrouwen vochten mee. Dit waren voornamelijk grote, blonde vrouwen die in meer noordelijke delen van Europa gevangen genomen werden.
colosseum rome

Loop in een grote bocht rond het Flavisch amfitheater, want van overal waar je kijkt heeft het Colosseum weer iets ander moois om te bezichtigen.

5x Hotels in de buurt van het Colosseum

Als je het mythische Colosseum wil bezoeken, dan is een citytrip naar de Italiaanse hoofdstad een goed idee.
Er zijn heel wat bezienswaardigheden in Rome, maar het Colosseum is zonder twijfel het bekendste. Omdat dit monument de perfecte uitvalsbasis is voor het verkennen van de stad, blijf je maar beter in de buurt logeren!

Ik som alvast vijf hotels op in de buurt van het Colosseum.

Domus Sessoriana

Geschiedenisfanaten zullen dol zijn op dit hotel in Rome dat in een klooster uit de tiende eeuw is gevestigd. De cellen van de abdij zijn omgetoverd tot lichte kamers met een eenvoudige inrichting zonder de geschiedenis van het gebouw uit te wissen. In de openbare ruimtes kan je kunstwerken uit de Renaissance vinden en er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Voor je de stad intrekt kan je genieten van een heerlijk ontbijt met een onovertroffen uitzicht op Rome.

De Basiliek van Santa Croce ligt praktisch naast de deur van Domus Sessoriana, net zoals het Colosseum, waardoor dit een ideale én budgetvriendelijke plek is als je graag dicht bij de populairste attracties wilt verblijven. Op tien minuten stappen van het verblijf is ook een metrostation vanwaar je naar het historisch centrum van Rome kan reizen. De prijzen voor een tweepersoonskamer starten vanaf €45 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Domus Sessoriana

© Domus Sessoriana

Horti 14 Borgo Trastevere

Bij je aankomst in Horti 14 Borgo word je meteen betoverd door de strakke lijnen en een Scandinavisch design. Van bij je binnenkomst kom je meteen tot rust waardoor het lijkt alsof je in een spa stapt. Er zijn twee soorten kamers beschikbaar: superior en deluxe – allebei ingericht met een sereen kleurenpalet. Geniet op het magnifieke dakterras van het zicht of relax in de gezellig tuin na een dagje sightseeing.

In de prijs van een overnachting zit ook een ontbijt inbegrepen zodat je een stevig maaltijd naar binnen kan werken voordat je een bezoek brengt aan de verschillende bezienswaardigheden in Rome. Trekpleisters zoals het Castel Sant’Angelo, het Sint-Pietersplein en de Piazza Navona liggen op wandelafstand van het pand. Je betaalt hier zo’n €68 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Horti 14 Borgo Trastevere

© Horti 14 Borgo Trastevere

Prince’s Suite Luxury Business Collection

Als je op zoek bent naar betaalbare hotels in Rome die tegelijk ook nog luxe uitstralen, ben je hier aan het juiste adres. De kamers zijn gezellig en modern met bakstenen bogen terwijl de strakke badkamers wat weg hebben van een wellness. Grote gasten worden verwend met extra lange bedden en chauffeurs krijgen een gratis parkeerplaats – er is zelfs een elektrisch oplaadstation.

In het Prince’s Suite Luxury Business Collection bevind je je in het centrum van de stad, vlak aan het Termini-treinstation. Je kan dus in een mum van tijd naar de leukste attracties van de stad reizen of wandelen. Denk maar aan de Basiliek van Santa Maria Maggiore en het Nationaal Museum. Ook als je het Colosseum wilt bezoeken zit je hier goed! Overnachten in Rome kan hier voor zo’n €97 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Prince's Suite Luxury Business Collection

© Prince’s Suite Luxury Business Collection

Hotel Ripa

Hotel Ripa is één van de modernste hotels in Rome midden in het historisch centrum. Het telt maar liefst 200 ruime kamers met eigenzinnige design details. De duurste kamer, de Borromini Suite, is versierd met muur- en plafondtegels, oogverblindende kunstwerken en speelse, maar strakke meubels. ’s Morgens serveren ze hier een stevig Amerikaans ontbijt en ’s avons kan je in het huisrestaurant van verschillende Italiaanse specialiteiten.

De locatie van de accommodatie, in een moderne woonwijk, is misschien niet heel pittoresk maar het pand is gunstig gelegen om alle belangrijke bouwwerken en pleinen te zien. Zo kan je gemakkelijk het Colosseum bezoeken en andere bezienswaardigheden bezichtigen, waaronder Villa Aurelia en de Trevifontein. Een tweepersoonskamer kost hier gemiddeld €102 voor één nachtje.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Colosseum Rome Hotel Ripa

© Hotel Ripa

Portrait Roma – Lungarno Collection

Fashionista’s zullen het bekroonde Portrait Roma aanbidden, want je kan er een persoonlijke shopper regelen die samen met jou in de beste boetieks op de Via Condotti gaat winkelen. Het interieur is romantisch terwijl prachtige zwart-wit foto’s van Rome van de jaren ’50 en originele schetsen van Salvatore Ferragamo de muren versieren. Je zal bovendien genieten van het ontbijt terwijl je uitkijkt op de nabijgelegen Spaanse Trappen.

Dit hotel kan je vinden in het hartje van het oude centrum van Rome. Je vindt in de buurt de chiqueste kledingmerken zoals Chanel, maar ook enkele toeristische favorieten zijn binnen handbereik. Wandel via de winkelstraten naar de Trevifontein, de Engelenburcht en het Forum Romanum. Als je wat meer tips wilt over wat je niet mag missen, dan zal de hotelconciërge je heel graag helpen. Eén nachtje in een tweepersoonskamer kost je hier gemiddeld €494.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Portrait Roma - Lungarno Collection

© Portrait Roma – Lungarno Collection

Meer lezen over Rome?

25x Bezienswaardigheden in Rome   |     10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |
 5x De lekkerste ijssalons van Rome
|
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (33 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Interessant artikel, Sam! Zelf ben ik een immens grote fan van de Romeinse periode en heb ik het Colloseum intussen al twee keer bezocht, maar toch stonden er nog enkele kleine weetjes in je verslag die nieuw waren voor me 🙂

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>