21 februari, 2020

Het Colosseum van Rome bezoeken: info, geschiedenis, tickets en foto’s

Het Colosseum van Rome is één van de moderne wereldwonderen die ook meteen niet te ver van huis ligt. Eigenlijk is de officiële naam van dit prachtige gebouw het Flavisch amfitheater, omdat het in het jaar 72 werd gebouwd door de Flavische keizers. In amper acht jaar tijd werd dit gigantische theater voltooid.
Bijna tweeduizend jaar later staat dit gebouw er nog steeds. Zelfs na aardbevingen, branden, plunderingen en oorlogen. Geen wonder dat het Colosseum als een wereldwonder wordt beschouwd!

Meer lezen over Rome?

25x Bezienswaardigheden in Rome   |     10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |
 5x De lekkerste ijssalons van Rome
|
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?


Het Colosseum vlot bezoeken

Zoals je vast al weet, is het Colosseum één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Rome. Om die reden kocht ik zelf een skip-the-line-ticket, waardoor ik niet meer in de lange wachtrijen moest wachten. Daarnaast zijn er ook speciale tickets waarmee je bepaalde onderdelen mag zien die je met een normaal ticket niet mag bezoeken. Benieuwd? Kijk eens naar de tours en tickets van Tiqets en GetYourGuide.

Colosseum Checkoutsam

Het Colosseum bezoeken

Een bezoek aan het Colosseum kan natuurlijk niet ontbreken tijdens je citytrip naar Rome. En al meteen een tip: boek een skip-the-line ticket, want soms moet je wel twee uur in de rij staan wachten…
Dit historische bouwwerk is ontzettend interessant, en ik raad echt aan om ook meteen een gids te boeken. Met een rondleiding krijg je immers ontzettend waardevolle informatie, en word je bezoek meteen een pak aangenamer. Alle informatie die je in dit artikel vindt, is trouwens ook afkomstig van wat ik heb gehoord tijdens mijn bezoek.
Wil je graag een Nederlandstalige gids? Dan betaal je wel meer. Voor €60 kan je een Nederlandstalige rondleiding in het Colosseum en het Forum Romanum boeken.

Nadat je door de security bent geschuifeld en je tickets hebt gescand mag je dit mythische gebouw eindelijk betreden.
Na enkele trappen (er is ook een lift voor mensen die slecht te been zijn, of mensen met strollers) krijg je een mooi uitzicht over het Flavisch amfitheater. Het valt je waarschijnlijk meteen op hoe groot en diep dit gebouw is.

colosseum van rome

Het Colosseum is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in Rome. Sla de wachtrijen over met de tips die ik in dit artikel geef.

De arena

De gladiatorengevechten speelden zich af in het diepste deel van het Colosseum. Om dit deel van het Colosseum te bezoeken, moet je wel speciale tickets aanschaffen. Daar zie je nu de half overdekte kelders, waarin de gladiatoren, moordlustige dieren en slaven werden opgepept en klaargestoomd om het strijdveld te betreden. De gladiatoren, slaven en wilde dieren werden vanuit deze kerkers met een ingenieus systeem (een houten kooi werd door slaven naar boven gehesen met behulp van tandwielen en katrollen) naar boven gehesen.
Stel je voor hoe magisch het in die tijd geweest moest zijn: vanuit het niets verschijnt plots een kooi waarin strijdlustige mannen en vrouwen of uitgehongerde dieren op het strijdtoneel verschenen.

De arena zelf was helemaal bestrooid met zand, omdat zand al het bloed absorbeert en er zo niet te veel schoonmaakwerk is na de bloederige gevechten.
Deze gevechten waren één tegen één, en niet zoals in de films tientallen gladiatoren die tegen elkaar vochten.
Vaak werden de gladiatoren ook ingezet tegen uitgehongerde, wilde dieren. Meestal waren dat leeuwen, beren en andere roofdieren. Maar ook giraffen, zebra’s, nijlpaarden en olifanten verschenen regelmatig op het strijdtoneel.
Wist je bijvoorbeeld dat veel van deze dieren ooit ook in Marokko leefden? Door het veelvuldige gebruik (of moet ik zeggen ‘misbruik’?) ervan in de Romeinse arena’s, raakten deze beesten in no-time uitgestorven…

Vergeet niet dat je voor dit deel te bezoeken, wel speciale tickets nodig hebt. Voor €27 per persoon krijg je een rondleiding door de arena, het Belvedere (de bovenste delen van het Colosseum vanwaar je een erg mooi uitzicht krijgt) en de andere delen van dit amfitheater.

arena colosseum

De arena, waar het spektakel zich enkele honderden jaren geleden allemaal afspeelde.

De zitplaatsen

De zitplaatsen vind je grotendeels op het gelijkvloers. Dit deel van het Colosseum kan je bezoeken met de normale toegangstickets.
Vanuit de vele zitplaatsen werd beslist of de verliezende gladiator afgemaakt mocht worden, of dat zijn leven gespaard bleef. Het is dus een mythe dat de keizer zijn duim omhoog stak om over de krijger zijn leven te beslissen.
Dit werd trouwens sterk gemanipuleerd! De eigenaren van de gladiatoren hadden mannetjes in het amfitheater zitten die het volk opstookten om de gladiator zijn leven(meestal) te sparen. Daardoor werden eigenlijk slechts heel weinig van deze soldaten door elkaar vermoord.
Beesten kan je natuurlijk niet verplichten om deze keuze te maken, en vaak liep het dan ook slecht af voor de gewonde gladiator als hij met een bloeddorstig dier te maken kreeg…

flavisch amfitheater colosseum rome

Het Flavisch amfitheater was het grootste amfitheater van zijn tijd, en zelfs nu nog spreekt het tot de verbeelding!

Verschillende niveau’s

Diegene die het dichtst bij de arena zaten, waren natuurlijk de gegoede families: de adel. Op de tweede verdieping, nog steeds dicht bij het strijdtoneel, vond je de soldaten, de feitelijke middenklasse.
Nog enkele zitplaatsen hoger zat het armere deel van de bevolking.
Het slechtste uitzicht werd behouden voor slaven en… Vrouwen!

Sinds 2017 mag je ook deze bovenste ringen bezoeken. Daarvoor heb je wel een speciaal ticket nodig. Indien je graag een combinatietour doet waarbij je alle lagen van het Colosseum te zien krijgt, dan kost dat je €27. Als je enkel de zitplaatsen en het Belvedere (= de bovenste ringen) wil zien, dan kan je voorrangstickets bestellen voor €23 pp.

colosseum zitplaatsen niveau verschil

De adel zat vlakbij het schouwspel, terwijl slaven en vrouwen helemaal bovenaan vastzaten…

De spelen in het Colosseum

De befaamde spelen in het Colosseum werden regelmatig gehouden. Het was immers belangrijk om je bevolking tevreden te houden in tijden van honger en oorlog! En hoe kan je dat beter doen dan gruwelijke, gratis gevechten te organiseren?

De spelen die in het Colosseum werden gehouden waren altijd gratis. Ze werden volledig betaald door Rijke Romeinen, meestal met politieke bedoelingen. Vaak werden de spelen tientallen dagen na elkaar uitgevoerd, en dat tot de val van het Romeinse rijk.

Wanneer gladiatorengevechten werden aangekondigd, werd de hele bevolking van Rome gek.
In die tijd een gladiator zien, staat nu gelijk aan een Hollywood ster zien. Er werd dus heel fel naar uitgekeken!
Op de gladiatoren werd ook gewed. Daardoor kon de bevolking ook al naar de oefengevechten van deze krijgers gaan kijken in een gebouw vlak naast het Colosseum.
Eens de gladiatoren klaar waren gestoomd om aan de echte gevechten te beginnen, vochten ze amper drie à vijf gevechten per jaar. Afhankelijk van hun contract, zouden ze vier tot vijf jaar in dienst blijven van hun eigenaar en daarna werden ze een vrij man. Slaven konden nooit vrijkomen.

colosseum bezoeken

Het Colosseum is vanbuiten prachtig mooi, maar de geschiedenis die vanbinnen zit verscholen is pas echt interessant!

Wat gebeurde er met het Colosseum na het Romeinse rijk?

Zoals we allemaal weten, bleef het Romeinse rijk niet eeuwig bestaan. En met de val van het Romeinse rijk, kwam ook de sluiting van het Flavisch amfitheater.
Het gebouw gebraakte in onbruik, maar werd al snel geplunderd door heel wat mensen. Waardevolle materialen zoals brons, marmer en allerlei artefacten werden gestolen en vaak herbruikt voor allerlei doeleinden.
Als je het Colosseum bezoekt, valt het je misschien op dat er in de muren heel wat gaten zitten. Hier zaten vroeger metalen constructies om het gebouw te verstevigen. Tijdens al dat geplunder werden ook deze delen van het theater gestolen, en stortten grote delen in.

Er kwam pas honderden jaren later een einde aan al dat geplunder, toen de toenmalige Paus het gebouw heilig verklaarde.
Vanaf dat moment werd dit cirkelvormige bouwwerk vooral gebruikt als opslagplaatsen en stallen voor paarden.

Vele eeuwen later werd het Colosseum een toeristische trekpleister, en werd ervoor gezorgd dat dit amfitheater veilig en begaanbaar werd voor de vele geïnteresseerde toeristen. Nog maar enkele jaren geleden werd de volledige buitenkant van het gebouw gerestaureerd en opgeschoond. Dit werkje alleen al kostte 25 miljoen euro om uit te voeren!

uitzicht uit het colosseum

Vanuit zo’n hoog gebouw krijg je uiteraard ook een mooi uitzicht!

Tickets voor het Colosseum: bespaar tijd en geld

De rijen voor het Colosseum zijn gi-gan-tisch lang. Zelf in het laagseizoen kan je er makkelijk een uur of enkele uren aanschuiven. Om aan deze lange wachtrijen te ontsnappen heb je gelukkig vier heel eenvoudige alternatieven!

 1. Koop een boek een skip-the-line ticket. Met deze tickets krijg je voorrang op iedereen, en moet je alleen nog door de veel kortere controlepost. Deze tickets kosten maar twee euro meer dan een normaal ticket.
 2. Koop je ticket online. Deze kosten hetzelfde als de skip-the-line tickets en je hebt ook nog eens veel meer mogelijkheden. Online kan je ook een gegidste tour boeken (audio of gids) en zelf een bezoek regelen naar de arena en de gladiatoren kerkers.
 3. Ga tickets kopen aan het Palatijn. Recht tegenover het Colosseum staan enkele kleine ticketbalies. De wachtrijen zijn hier een stuk korter, en je wint er dan ook heel wat tijd mee. De tickets die je hier koopt zijn net dezelfde als wanneer je ze in het Colosseum koopt. Ze geven je toegang tot zowel het Colosseum als het Palatijn.
 4. Toon je EU identiteitskaart. Ben je een inwoner van de Europese Unie en ben je jonger dan 25 jaar? Toon dan je identiteitskaart! Normaal kosten kaartjes €12, met een EU ID slechts €7,50.
 5. Investeer in een kortingskaart voor Rome. Zo’n ‘Rome City Pass’ geeft je een voordelig tarief of fikse kortingen bij heel wat bezienswaardigheden en activiteiten in de Eeuwige Stad.

Voorrangstickets, combitours en gegidste rondleidingen kan je ook online boeken:

» Alle tickets voor het Colosseum

Openingsuren Colosseum

Het Colosseum is elke dag geopend met uitzondering van 25 december, 1 januari en 1 mei.
Gedurende het jaar zijn de openingstijden wel wat anders. Ik soms ze even voor jullie op:

 • Eind oktober tot 15 februari: 08:30u tot 16:30u.
 • Van 16 februari tot en met 15 maart: 08:30u tot 17:00u.
 • Van 16 maart tot en met de laatste zaterdag van maart: 08:30u tot 17:30u.
 • De laatste zondag van maart tot 31 augustus: 08:30u tot 19:15u.
 • Van 1 september tot en met 30 september: 08:30u tot 19:00u.
 • Van 1 oktober tot en met de laatste zaterdag van oktober: 08:30u tot 18:30u.

Tickets voor het colosseum aanschaffen kan lang duren, tenzij je slim bent en bovenstaande tips ter harte neemt.

Nog enkele leuke weetjes

 • De naam ‘Colosseum’ is afkomstig van het gigantische standbeeld (‘Colossus’) dat ooit vlakbij het amfitheater stond. Dit bouwwerk werd echter neergehaald en versmolten om er wapens van te maken.
 • Het Colosseum heeft een omtrek van 527 meter en is 48,50 meter hoog.
 • Er was plek voor meer dan 50.000 toeschouwers in het Flavisch amfitheater van Rome.
 • Er werden niet alleen gladiatorengevechten in het Colosseum gehouden. Criminelen en vijanden van het Romeinse rijk werden hier ook hardhandig ter dood veroordeeld. Zo werden ze bijvoorbeeld aan kruisen genageld tot ze doodbloedden of stierven van uitputting. Soms moesten criminelen ook tegen wilde dieren vechten, en dat zonder enige wapens…
 • In het Colosseum werd nooit iemand vervolgd alleen omdat die Christelijk was.
 • De vloer van het Colosseum was geen marmer, zoals velen denken. De vloer bestond uit stenen waarin een geribbelde tandstructuur was gekerfd. Dit moest ervoor zorgen dat de bezoekers niet uitgleden met hun gladde, lederen sandalen.
 • De gladiatoren waren niet alleen mannen! Ook vrouwen vochten mee. Dit waren voornamelijk grote, blonde vrouwen die in meer noordelijke delen van Europa gevangen genomen werden.
colosseum rome

Loop in een grote bocht rond het Flavisch amfitheater, want van overal waar je kijkt heeft het Colosseum weer iets ander moois om te bezichtigen.

Citytrip naar Rome – Deals

Een reisje naar Rome is altijd een goed idee. Goed weer, fantastische uitzichten en overheerlijk eten. Kijk eens naar deze deals:

Meer lezen over Rome?

25x Bezienswaardigheden in Rome   |     10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |
 5x De lekkerste ijssalons van Rome
|
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Interessant artikel, Sam! Zelf ben ik een immens grote fan van de Romeinse periode en heb ik het Colloseum intussen al twee keer bezocht, maar toch stonden er nog enkele kleine weetjes in je verslag die nieuw waren voor me 🙂

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!