21 februari, 2020

Het Dogepaleis van Venetië

Het Dogepaleis en Venetië worden vaak in één adem genoemd en dat is niet verwonderlijk. Met recht en reden is het één van de prachtigste bezienswaardigheden van Venetië.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Tickets voor het Dogepaleis

Het Dogepaleis is één van de drukstbezochte monumenten van Venetië. Daardoor is het geen slecht idee om je tickets al op voorhand aan te schaffen. Zo hoef je niet meer aan te schuiven, maar anderzijds kan je ook al meteen een gegidste rondleiding boeken. Als je tours of tickets via GetYourGuide boekt, mag je bovendien meestal tot 24u op voorhand gratis annuleren.

 

Dogepaleis Venetië

De buitenkant van het Dogepaleis. Eén van de indrukwekkendste gebouwen op het San Marcoplein.

Korte geschiedenis van het Dogepaleis

Il Palazzo Ducale zoals het zo mooi in het Italiaans wordt genoemd, is het paleis van de doge, de leider die meer dan 1,100 jaar over de Meest Serene Republiek van Venetië heerste. Hij besloot dat bij dergelijke prominente functie een passend gebouw moest horen. Daarom gaf hij in 1340 het bevel om aan de bouw te beginnen van het paleis dat werd gebouwd op fundamenten uit de negende eeuw.
In 1483 werd een groot deel van het Venetiaans-gotische gebouw verwoest door een brand, dus moest men gaan renoveren. De architect Antonio Rizzo gaf een mooie renaissance-toets aan het gebouw, waardoor het er vandaag de dag nog altijd zo prachtig uit ziet. Later zouden er nog enkele brandjes uitbreken, waarbij enkel een deel van de binnenkant schade opliep. Sinds 1923 doet het officieel dienst als museum.

uitzicht dogepaleis kanaal venetie

Het uitzicht op het grote kanaal van Venetië vanuit het paleis.

Wat kan je allemaal zien in het Dogepaleis?

Uiteraard is het niet enkel de buitenkant die er schitterend uitziet, je kan ook de magnifieke binnenkant bewonderen. Vergeet wel niet dat je toegangstickets nodig hebt om het Dogepaleis te bezoeken! Voor €23 per persoon krijg je voorrangstickets en voor €28 per persoon krijg je voorrangstickets met een gids, wat ik trouwens zeker aanraad want dan mag je ook kamers binnen die anders niet te zien zijn.

Dit zijn alvast vijf blikvangers die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan het Dogepaleis:

 • De Zaal van de Grote Raad (Sala del Maggior Consiglio)
  Deze gigantische kamer was het toneel van een democratie avant la lettre. Op deze plek besloten mannen van de belangrijkste Venetiaanse patricische families over het lot van de Republiek. De Doge mocht dan wel de leider van Venetië zijn geweest, zonder hun goedkeuring kon hij niets beslissen. De Zaal van de Grote Raad is versierd met friezen van de eerste 76 doges, met uitzondering van een zwart-gesluierd borstbeeld van Marin Faliero. Deze heerser probeerde in 1355 tevergeefs de Raad ten val te brengen. Dat leverde hem niet alleen de doodstraf op, maar hij werd ook veroordeeld tot “damnatio memoriae”; oftewel complete vernietiging uit het geheugen van de geschiedenis.
 • De rechtszalen (Sala del Magistrato alle Leggi)
  In tegenstelling tot het grootste deel van Italië, dat ondergeschikt was aan het Romeinse rechtssysteem, kon Venetië zelf over haar wetgeving beslissen. Hierdoor kon hun handelssysteem ook floreren. Het Dogepaleis deed dus niet enkel dienst als vertrek van de doge, maar het was ook hier dat men besliste over de wetten en nakeek of deze werden nageleefd. In deze kamer hangt ook een prachtig drieluik van Hieronymus Bosch.
 • De vertrekken van de doge (Appartamento Ducale)
  Hoewel hij werd beschouwd als de opperste leider van de Republiek, was hij ook een diender van de staat. Dit is waarom zijn privé kamers in het paleis verrassend klein en nederig zijn. Blikvanger hier is de schildkamer, waar je een verzameling landkaarten kunt zien die toont hoe enorm expansief de Venetiaanse Republiek eigenlijk was. Daarnaast zijn er ook prachtige schilderijen en twee gigantische wereldbollen die het 18de eeuwse wereldbeeld tonen.
 • De wapenkamer (Armeria di Palazzo)
  Om haar heerschappij over de maritieme handelsroutes te verzekeren moest men de nodige wapens hebben om jaloerse tegenstanders af te schrikken. De Venetiaanse legermacht was op elk moment beschikbaar om een mogelijke aanval tegen te gaan. Het grootste deel van de wapens die hier werden geherbergd werden in het Arsenaal gemaakt, dat ook zeker het bezoek waard is. Verder vind je hier onder meer zwaarden, kruisbogen en harnassen maar ook…de “kist van de duivel”. Dit is een heuse booby trap waarbij vier pistolen en een giftige pijl werden afgeschoten naar de pechvogel die deze kist opende.
 • De geheime kamers (Stanze segrete)
  Deze naam werd gegeven aan een aantal vertrekken waar zaken plaatsvonden die het daglicht niet mochten zien. Voornamelijk gaat het hier over de ondervragingskamers en cellen. Deze laatsten bestaan uit de pozzi (kleine, vochtige kamers voor de gewone criminelen) en de piombi (iets comfortabelere cellen voor meer voorname gevangenen). Het was uit een van deze piombi dat de bekende verleider Casanova wist te ontsnappen. De geheime kamers bevatten verder een martelkamers waar men de gevangenen met behulp van een hangende strop zo snel mogelijk wou doen bekennen.
 • De Nieuwe Gevangenis en Brug der Zuchten (Prigione Nuovo en Ponte dei Sospiri)
  In de zeventiende eeuw besloot Antonio da Ponte, de architect die onder meer de Rialtobrug ontwierp, om de gevangeniscellen te verplaatsen van het Dogepaleis naar een aanliggend gebouw aan de andere kant van het kanaal. Om dit huis van bewaring met de ondervragingskamers te verbinden, belastte hij zijn neefje Antonio Contino met de taak de Brug der Zuchten te ontwerpen. Een aantal eeuwen later werd dit de beroemdste brug ter wereld, die haar naam te danken heeft aan een donker kantje. Het was namelijk hier dat de gevangenen een laatste glimp konden opvangen van de buitenwereld en niets anders konden doen dan zuchten.
interieur dogepaleis

De binnenkant van het Dogepaleis is het indrukwekkendst. Prachtige muurschilderingen en plafondschilderingen tonen de rijkdom van Venetië!

interieur dogepaleis venetie bezienswaardigheid

De Sala del Maggior Consiglio. Hier werden de belangrijkste beslissingen in Venetië gemaakt!

rechtszalen dogepaleis sala del magistrato alle leggi

De rechtszalen van het Dogepaleis moeten niet onderdoen voor de rest van het paleis.

wapenkamer dogepaleis

Zelf de wapens die de Venetianen gebruikten waren prachtig, alhoewel ik ze toch liefst niet van té dichtbij zou willen zien…

prigione nuovo dogepaleis nieuwe gevangenis

De Prigione Nuovo of de nieuwe gevangenis ziet er een pak minder grandioos uit, toch?

Wat kost een bezoek aan het Dogepaleis?

Volwassen betalen twintig euro voor een kaartje en kinderen tussen zes en veertien jaar dertien euro. Studenten van vijftien tot vijfentwintig jaar en senioren leggen eveneens dertien euro neer voor een bezoek aan dit magistrale gebouw. Kinderen tot vijf jaar mogen gratis binnen.
Als je de lange wachtrijen liever wil overslaan, dan raad ik aan om een skip-the-line ticket te kopen (€3 meer, oftewel €23 per persoon) of een gegidste rondleiding inclusief voorrangstickets te kopen (€28 per persoon). Dat laatste raad ik trouwens zeker aan, want zonder gids is een bezoek aan het Dogepaleis niet half zo interessant.

Met je kaartjes mag je eveens het Museo Correr, het Museo Archeologico Nazionale en de monumentale kamers van de Biblioteca Nazionale Marciana bezoeken. Kaartjes zijn geldig tot drie maanden na aankoop maar je kan ze slechts één keer gebruiken.

binnenplein dogepaleis

Het binnenplein van dit monument is versierd met prachtige kunstwerken en rijkelijk versierde gebouwen.

Openingstijden Dogepaleis

Let op dat er verschillende openingstijden zijn voor het hoog- en laagseizoen.

 • Hoogseizoen: Van 1 april tot 31 oktober is het paleis open van 8:30u tot 19u waarbij de laatste bezoekers om 18u binnen mogen.
 • Laagseizoen: Van 1 november tot 31 maart is het paleis open van 8:30u tot 17:30u waarbij de laatste bezoekers om 16:30u binnen mogen.

Op 25 december en 1 januari is het Dogepaleis gesloten.

Nadat je het Palazzo Ducale hebt bezocht, is een bezoekje aan de San Marco basiliek ook ten zeerste aangeraden. Daarna wil je vast even ontsnappen aan alle drukte en kan je gewoon heerlijk verdwalen in een van de vele steegjes. Venetië is een prachtige stad en de kans is groot dat het niet bij één bezoek zal blijven.
Als je voorlopig de stad der bruggen niet kunt bezoeken, kan je er altijd virtueel in rondlopen in de game Assassin’s Creed II. Hierin kan je ook het Dogepaleis beklimmen, waarna je zeker Venetië wil bezoeken!

venetie bezienswaardigheden dogepaleis

Vanop de tweede verdieping krijg je een mooi uitzicht over het binnenplein. Valt het je ook op dat de zuilen langs beide kanten er anders uitzien?

Tickets, gidsen en combitours

Zelf raad ik aan om een rondleiding te nemen met een gids. Ze zijn veel interessanter dan de audio guides, en bovendien kan je ook al je dringende vragen bij hen kwijt.
Een ticket voor het Dogepaleis is in vele gevallen combineerbaar met andere bezienswaardigheden of activiteiten in Venetië. Kijk voor combitickets of tickets inclusief gids eens naar deze aanbiedingen:

» Alle tours en excursies in Venetië

 

Citytrip naar Venetië

Wil je de luxe en overdadigheid graag met eigen ogen zien? Of wil je misschien je plekje opeisen als rechtmatige heerser over Venetië? Dan moet je natuurlijk eerst nog in de stad van de duizend kanalen geraken… Ook voor wie niet zo dol is op het Dogepaleis is er trouwens nog veel meer te zien in deze Italiaanse stad!
Venetië is geen dure citytrip. Kijk maar eens naar onderstaande promo’s:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!