Het Empire State building bezoeken: info, voorrangstickets met korting, weetjes en foto’s

Samen met het Vrijheidsbeeld is het Empire State Building wellicht het meest iconische Amerikaanse gebouw. Het Empire State Building bezoeken is dan ook een must als je in New York City bent. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, vertel ik je alles wat je moet weten over deze recordbrekende wolkenkrabber.

4.8/5 - (6 stemmen)

Tickets voor het Empire State Building

De wachtrijen bij het Empire State Building kunnen gigantisch zijn. Koop je tickets dus al op voorhand zodat je niet meer moet aanschuiven voor een kaartje. Bovendien mogen er maar een maximum aantal personen per uur binnen, en dus zou het best eens kunnen dat je eerst lang moet aanschuiven en daarna ook nog eens moet terugkomen op een ander tijdstip… Als je online tickets voor het Empire State Building bestelt, mag je zelf kiezen wanneer je komt. Bovendien kan je bij officiële ticketverdeler GetYourGuide in sommige gevallen tot 24u op voorhand gratis annuleren. Als het weer er niet al te best uit ziet kan dit dus zeker handig zijn! En natuurlijk is het ook gewoon mogelijk dat plannen veranderen.

uitzicht Empire State building

Het uitzicht vanaf het Empire State Building. Pas dan besef je hoe gigantisch New York wel niet is!

Het Empire State Building bezoeken

De meeste toeristen zijn enkel geïnteresseerd in het spectaculaire panorama dat je krijgt vanaf het observatieplatform. Uiteraard is het uitzicht van het Empire State Building adembenemend maar deze toeristische trekpleister biedt nog heel wat meer. Zo kan je in de lobby prachtige art deco muurschilderingen bewonderen. In de ruimte daarnaast zijn er twee interessante tentoonstellingen: de Dare To Dream en Sustainability Exhibit. Als dat je allemaal niet zo veel interesseert, dan kan ik je ook nog vertellen dat er eigenlijk twee uitkijkplatformen zijn.

Het observatieplatform op de 86ste verdieping is het tweede hoogste openluchtplatform van New York (na de One World Observatory) en is al in heel wat films en tv-shows verschenen. Hier kan je genieten van een 360° zicht op New York en nog veel verder.
Central Park, The Hudson River, Times Square, het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge,… Van hier kan je alle belangrijke locaties van New York City bewonderen, hetzij natuurlijk in miniatuurvorm.
Als je het niet erg vindt om extra bij te betalen, dan kan je ook nog zestien verdiepingen hoger klimmen. Vanaf de 102de verdieping krijg je (zo mogelijk) nog spectaculairdere uitzichten. Van hieruit ontluikt de hele stad zich en op een heldere dag kan je tot bijna 130 kilometer ver zien!

Empire State Building bezoeken

Overdag of ’s avonds… Het uitzicht vanop het Empire State Building is altijd fenomenaal!

Tip: Koop je toegangstickets bij GetYourGuide! Zo hoef je niet meer in de rij te staan én kan je zelf je tijdstip kiezen. Zo kan je kiezen om tegen valavond te komen. Dan zie je NYC overdag, bij zonsondergang en ’s nachts!

Empire State Building of Top of the Rock?

Als je een spannende citytrip naar New York hebt geboekt, moet je ter plekke natuurlijk héél wat bezoeken afleggen. Want in een miljoenenstad zoals deze, is er veel te beleven!
Naast het Empire State Building is er ook nog de Top of the Rock. De Top of the Rock maakt deel uit van het Rockefeller Center. Nog zo’n iconische skyscraper die je in New York vindt. Ook dit gebouw kan je tot op zekere hoogte beklimmen, zodat je ook van hier een fenomenaal uitzicht over de ‘Big Apple‘ krijgt.

Een vraag die bijna zeker zal voorkomen tijdens je reisje naar New York is dan ook: “Van waar krijg je het beste uitzicht boven New York? Is dat vanuit het Empire State Building of de Top of the Rock?”
En dat antwoord verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Daarom is het voor mij onmogelijk om die keuze te maken. Maar… Ik kan jullie wel helpen om die keuze makkelijker te maken! Hier zijn alvast enkele feiten en weetjes over beide gebouwen:

Het uitzicht vanaf beide gebouwen

Persoonlijk moet ik toegeven dat ik het uitzicht vanaf de Top of the Rock het beste vind.
Vanaf het Rockefeller Center krijg je immers een onbelemmerd uitzicht over de stad. Er zijn verschillende uitkijkplatformen die je kan bezoeken. Vanaf het laagst gelegen punt is het mogelijk om naar de stad te loeren vanachter de veiligheid van (erg propere!) glazen wanden. Eén verdieping hoger kan dat zelfs zonder deze minimale belemmering. Breekt het angstzweet je al uit? Dat is nergens voor nodig, want dit verdiep staat slechts enkele meters hoger dan het grote uitkijkplatform.

Van op het hoogste niveau van de Top of the Rock kan je zien: Empire State Building, Chrysler Building, One World Trade Center, Central Park, Bank of America Tower, Flatiron Building, …

Het uitkijkplatform van de Empire State Building mag dan wel iets hoger zijn, je uitzicht wordt de hele tijd belemmerd. Deze volledige verdieping wordt afgeschermd met metalen hekwerken zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Goed voor de veiligheid, maar helaas minder leuk voor je jaloersmakende selfies!

Vanaf het Empire State Building kan je de volgende iconische gebouwen zien: Rockefeller Plaza Center, Chrysler Building, One World Trade Center, Central Park, Times Square, Statue of Liberty, Brooklyn Bridge, …

Voor een foto van jou met als achtergrond NYC, zou ik zelf dus voor de Top of the Rock kiezen.

De locatie van beide skyscrapers

Beide gebouwen liggen erg centraal, ongeveer anderhalve kilometer uit elkaar. Het Empire State Building ligt dichter bij het financiële district van New York, terwijl Top of the Rock veel dichter bij Central Park en Times Square ligt.

Dit maakt echt niet veel uit, want beiden zijn ook erg bereikbaar met behulp van het openbaar vervoer.

De prijs van beide viewpoints

Tickets voor het Empire State Building kosten $42 USD per persoon. Een toegangsticket voor het uitkijkplatform van het Rockefeller Center kost je eveneens $42 USD. Door dezelfde prijs word je keuze misschien nog moeilijker…

Weet je echt niet welke wolkenkrabber al jouw aandacht verdient? Misschien de New York Pass dan iets voor jou. Een handige oplossing als je van plan bent om meerdere bezienswaardigheden in New York te bezoeken, en laten we eerlijk zijn… Je bent niet in The Big Apple om stil te zitten! Voor ongeveer €70 krijg je gratis toegang tot tientallen bezienswaardigheden, waaronder het Empire State Building en de Top of the Rock. Zo hoef je geen keuze meer te maken en kan je beide iconen bezoeken!
Als je dat van plan bent, dan raad ik overigens aan om één uitzicht voor overdag te bewaren, en één uitzichtplatform ’s avonds te bezoeken. New York ziet er echt helemaal anders uit op deze twee tijdstippen!

Als je graag meer wil lezen over het Rockefeller Center, dan raad ik aan om ook dit artikel met foto’s en tips eens door te nemen.

checkoutsam empire state building

Het moet niet altijd even serieus zijn natuurlijk… Ofwel is mijn gekke gezicht natuurlijk te verklaren door de ijle lucht die op deze hoogte hangt!

Een korte geschiedenis van het Empire State Building

In de vroege achttiende eeuw stond hier natuurlijk geen mastodont van 102 verdiepingen. Toen was New York immers nog een onbekende plek die niet zo veel harten sneller liet slaan.
De boerderij van een zekere John Thompson werd in de late jaren twintig van de negentiende eeuw verkocht aan de Astor-familie, die hier een Waldof-Astoria hotel neerzette op het einde van de negentiende eeuw.
Het was pas in de jaren twintig van de negentiende eeuw dat het Empire State Inc., een onderneming op naam van onder meer zakenman John J. Raskob en Al Smith (de voormalige burgemeester van NYC), dit stuk bouwgrond opkocht.

Samen droomden zij van een wolkenkrabber van (amper) 50 verdiepingen. In die tijd was dat al bijzonder gewaagd, maar aangezien New York ook wel de city of dreams wordt genoemd werden deze plannen maar liefst vijftien keer herzien.

Men begon eindelijk aan de bouw op 17 maart 1930 en er werd zo maar even één verdieping per dag afgewerkt! Uiteindelijk zou het 380 meter hoog worden (443,2 meter als je de antenne meetelt) waardoor het bijna 40 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld was.
In die tijd is de creatie van Shreve, Lamb & Harmon een absoluut symbool geworden, mede dankzij verschijningen in heel wat films en televisieshows. De meest legendarische scène is ongetwijfeld die waarin King Kong het Empire State Building beklimt. De naam is trouwens afgeleid van Empire State, de bijnaam van New York.

Empire State Building New York

Voor zo’n uitzicht moet je natuurlijk wel veel geld betalen!

Empire State Building tickets

Je hebt heel wat keuzemogelijkheden als je het Empire State Building gaat bezoeken. Ik som ze hier voor je op:

 • Main Deck (86ste verdieping): $42 USD voor volwassenen, $35 USD voor kinderen en $39 USD voor senioren. Voor $75 USD is het ook mogelijk om een VIP Express Pass te kopen. Eigenlijk is dat gewoon een mooiere naam voor een voorrangsticket.
 • Top and Main Deck (86ste en 102de verdieping): $56 USD voor volwassenen, $50 USD voor kinderen en $54 USD voor senioren. Vanaf $85 USD kan je een Vip Express Pass kopen.
 • The Sunrise Experience: als je altijd eens de zon hebt willen zien opgaan vanaf de 86ste verdieping van het Empire State Building, dan kan je voor $100 USD per persoon genieten van deze unieke ervaring. Het voordeel hiervan is ook dat er nog niet zo veel andere mensen zijn waarmee je dit uitzicht moet delen.
  Om het extra speciaal te maken kan je ook een ontbijt bestellen. Let op dat er maar 100 kaartjes per dag worden verkocht voor deze activiteit. Snel zijn is dus de boodschap!
 • AM/PM Experience: met deze kaartjes krijg je zowel ’s ochtends als ’s avonds toegang tot de 86ste verdieping. Tickets kosten $52 USD voor volwassenen en $43 USD voor kinderen. Als je liever ook een blik vanaf de Top of the Rock wil krijgen, dan raad ik aan om een New York Pass aan te schaffen. Daarmee krijg je toegang tot beide skyscrapers, maar ook tot veel andere bezienswaardigheden in New York.
 • Premium Experience: in ruil voor $175 USD per persoon krijg je een anderhalf uur durende rondleiding met VIP-prioriteitstoegang en een souvenirtje.

Al deze kaartjes kan je bij verschillende tour operators aankopen. Zelf koop ik mijn tickets altijd bij GetYourGuide omdat zij erg goede beoordelingen krijgen en je ook heel wat andere tickets of tours bij hen kan boeken.

Als je nog meer bezienswaardigheden en attracties in New York wil bezoeken, dan is een New York CityPASS in de meeste gevallen een goede investering. Voor €60 à €100 krijg je toegang tot o.a. de volgende bezienswaardigheden van NYC:

 • Het Empire State Building
 • Top of the Rock Observation Deck OF het Guggenheim Museum
 • American Museum of Natural History
 • The Metropolitan Museum of Art
 • Statue of Liberty & Ellis Island OF Circle Line Sightseeing Cruises
 • 9/11 Memorial & Museum OF Intrepid Sea, Air & Space Museum
 • En nog véél meer. Kijk voor een volledig overzicht op deze pagina.

Aangezien je niet elke dag naar New York reist, is de kans groot dat je nog enkele van deze attracties gaat bezoeken. In plaats van voor alles apart te betalen (en telkens tijd te verliezen met aan te schuiven), is zo’n New York pas echt wel zijn geld waard.
Je koopt je New York CityPASS ook best online want daarbij spaar je ook meteen heel wat geld uit. Vergelijk zeker eens de verschillende mogelijkheden, want er zijn ondertussen al meerdere passen, die telkens andere voorwaarden hebben.

Top of the rock of Empire State Building

Plan je bezoek tegen valavond. Zo zie je NYC overdag, bij zonsondergang en ’s nachts! Drie uitzichten voor de prijs van één!

Beste tijdstip om het Empire State Building te bezoeken en openingstijden

Het Empire State Building is elke dag van het jaar geopend. Je komt best al om acht uur ’s ochtends wanneer het observatieplatform net open gaat om de drukte te vermijden. Als je liever wat langer slaapt kom je best rond de middag wanneer de meeste mensen lunchen. Wil je liever helemaal niet wachten? Kies dan voor skip-the-line-tickets. Je zal nog steeds moeten wachten, maar met zo’n ticket krijg je wel een vast tijdstip toegewezen. Als je ter plekke je tickets koopt, is de kans groot dat je op een later tijdstip moet terugkeren omdat er maar een bepaald aantal bezoekers per uur naar boven wordt gelaten.

Verrassend genoeg is deze wolkenkrabber altijd geopend tot twee uur ’s nachts! De laatste lift vertrekt om 1:15u. Naar het einde toe zijn er dan ook uiteraard minder mensen. Van donderdag tot zaterdag speelt er altijd een live saxofonist van 21u tot 1u. En jawel, hij speelt verzoeknummers!
Van april tot juni en van september tot begin november is de rustigste periode om het Empire State Building en bij uitbreiding New York City te bezoeken. Het weer is dan nog altijd bijzonder aangenaam en er zijn niet al te veel toeristen.

Vind je die drukte net gezellig? Probeer dan tegen valavond op het uitkijkplatform te staan. Zo zie je New York overdag, ondergedompeld onder de gouden gloed van een zonsondergang en ’s nachts, wanneer alle skyscrapers oplichten.

Vijf leuke weetjes over het Empire State Building

 1. Momenteel is het Empire State Building de vijfde hoogste wolkenkrabber van de Verenigde Staten en de 28ste hoogste ter wereld.
 2. Tot 3 november 2014 was het uitkijkplatform van het Empire State Building het hoogste in New York (320 m). Op die dag werd het echter voorbijgestoken door het One World Observatory (het nieuwe WTC gebouw) met 381 meter hoog.
 3. Jaarlijks bezoeken ongeveer vier miljoen mensen het panoramische uitzichtpunt van de Empire State Building.
 4. Het Empire State Building was tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw het hoogste gebouw van New York. Die eer werd dan overhandigd aan de North Tower, één van de torens van het oorspronkelijke World Trade center. Na de terroristische aanslagen van elf september, werd het Empire State Building terug de hoogste wolkenkrabber van de Big Apple. In 2012 werd het One World Trade Center geopend en zodoende werd dit ook terug het overheersende gebouw van NYC.
 5. In totaal verscheen deze legendarische wolkenkrabber in meer dan 250 films en tv-shows waaronder ‘The Amazing Spider-Man’, ‘Gossip Girl’, ‘Independence Day’ en ‘The Smurfs’. Het werd ook uitgeroepen tot één van de Zeven Wonderen van de moderne wereld.

Samen met het Rockefeller Center is het Empire State Building een iconisch monument die je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan New York City. Een goede tip is trouwens om de eerste overdag en de tweede ’s avonds te bezoeken, zo krijg je telkens een ander en even indrukwekkend panoramisch uitzicht van deze fantastische stad.

Empire State Building tickets

Hoewel je uitzicht een beetje wordt geblokkeerd, is het nog steeds de moeite waard om deze skyscraper te bezoeken.

Citytrip naar New York plannen?

Plan je een reis naar de Verenigde Staten of een fantastische citytrip naar New York City? Kijk dan eens naar deze prachtige deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (6 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam