21 februari, 2020

Het vrijheidsbeeld bezoeken: praktische tips & info + tickets en tours

Het Statue of Liberty is zonder enige twijfel één van de bekendste bezienswaardigheden van New York en bij uitbreiding van de Verenigde Staten. Het is met voorsprong het bekendste standbeeld ter wereld en moet zeker de revue passeren tijdens je bezoek aan The Big Apple. Om het je gemakkelijk te maken vertel ik je alles wat je moet weten over dit Amerikaanse icoon zodat je onbezorgd het Vrijheidsbeeld kunt bezoeken.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

statue of liberty vrijheidsbeeld

Een stukje geschiedenis en uitleg over het Statue of Liberty

Het Statue of Liberty staat sinds 28 oktober 1886 te pronken op Liberty Island. Oorspronkelijk was het koperen standbeeld een geschenk van het Franse volk om de Amerikanen met hun onafhankelijkheid te feliciteren en de afschaffing van slavernij te vieren. Het werd ontworpen door Frédéric Auguste Bartholdi en gebouwd door de alom bekende Gustave Eiffel. Zij kozen voor de Romeinse godin Libertas die een fakkel boven haar hoofd houdt en in haar rechterarm een tabula ansata vasthoudt waarop de datum (4 juli 1776) van de Declaration of Independence staat ingeschreven. Al snel groeide het beeld uit tot een symbool van vrijheid dat buitenlandse immigranten verwelkomt in de Verenigde Staten. Zij kwamen niet veel later aan in Ellis Island waar ze werden gecontroleerd voordat ze het land al dan niet binnen mochten. Men schat dat tussen 1892 en 1954 meer dan 12 miljoen immigranten hier zijn gepasseerd.

bezoek aan het vrijheidsbeeld

Een bezoek aan het vrijheidsbeeld vergeet je niet snel!

Bezoek aan het Vrijheidsbeeld

Als je het Vrijheidsbeeld gaat bezoeken heb je drie verschillende keuzes.

Het “Grounds Only” ticket geeft je enkel de mogelijkheid om op Liberty Island rond te kuieren. Dit wordt enkel verkocht als de twee andere soorten kaartjes al uitverkocht zijn en kan je nog op de dag zelf kopen aan de ferry terminal. Een uitstekende keuze voor reizigers die last minute het Statue of Liberty willen zien.

Je hebt ook nog het “Pedestal” kaartje waarmee je in de sokkel kan en ook toegang krijgt tot het museum. De sokkel werd ontworpen door Richard Morris Hunt die ervoor koos om zo het Vrijheidsbeeld te laten aanvullen, in plaats van te overweldigen. Dit voetstuk is ongeveer de helft van de lengte van het gehele monument en biedt ook een panoramisch zicht op New York en Ellis Island.

De laatste optie is het “Crown” kaartje waarmee je toegang tot de sokkel, het museum en de beroemde kroon van het Statue of Liberty kan bezoeken. De kroon van het Vrijheidsbeeld heb je vast al in films of televisieseries gezien en dan weet je dat je vanaf hier een magnifiek zicht hebt op de indrukwekkende skyline van New York. Het is de 377 treden die je moet beklimmen meer dan waard. Let op dat dit het populairste type kaartje is en heel snel uitverkocht raakt. Gelukkig kan je al vanaf zes maanden op voorhand een ticket reserveren. Ik kan er niet genoeg op hameren dat je best op voorhand je kaartjes koopt als je van plan bent het Vrijheidsbeeld te bezoeken.

Het vrijheidsbeeld bezoeken

Niet alleen het uitzicht over New York is mooi. Ook de tenen van ‘Lady Liberty’ mogen er zijn!

Tickets Vrijheidsbeeld

Een bezoek aan het Vrijheidsbeeld plan je best zo vroeg mogelijk in. Je kan de kaartjes eenvoudig online aankopen. Hierbij zit ook het vervoer met de ferry (heen en terug) bij inbegrepen.
Als je enkel de sokkel wil bezichtigen betalen volwassen 18,5 dollar en kinderen van vier tot twaalf 9 dollar. Tot vier jaar mag je gratis binnen. Wil je ook nog de indrukwekkende kroon van het Vrijheidsbeeld bezichtigen, dan betaal je drie dollar meer. Een audiotour in onder andere het Engels en een gegidste rondleiding met een park ranger zijn ook inbegrepen. Dit is allebei trouwens optioneel en niet verplicht.
Als je eenmaal daar bent kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om Ellis Island te bezoeken. Gelukkig kan je kaartjes kopen die het bezoek hieraan combineren met het Statue of Liberty.

» Alle tours en excursies naar het vrijheidsbeeld

vrijheidsbeeld uitzicht statue of liberty

Op Ellis Island vind je ook het ‘Immigration Museum’, waar je duidelijk ziet hoe het was om als immigrant in NYC aan te komen.

Openingstijden Vrijheidsbeeld

Van 27 mei tot 4 september

De eerste veerboot vertrekt van het vasteland om half negen ’s ochtends en de laatste vaart af om vijf uur ’s avonds. De laatste ferry van Liberty Island vaart terug om 18:45u. Om half zeven wordt Liberty Island gesloten.

Van 5 september tot 9 oktober

De eerste veerboot vertrekt in Manhattan om half negen ‘s ochtends en de laatste om 16u. Om 17:45u vertrekt de laatste ferry van Liberty Island.

Van 10 oktober tot 17 november

De eerste ferry vertrekt om 9u ‘s ochtends en de laatste verlaat het vasteland om 15:30u. Om 17u vaart de laatste veerboot van Liberty Island naar Manhattan.

Voor meer informatie raadpleeg je best de officiële website. Het Statue of Liberty is elke dag van het jaar geopend, behalve op Kerstmis (25 december).

immigration museum new york vrijheidsbeeld ellis island

Op Ellis Island vind je ook het ‘Immigration Museum’, waar je duidelijk ziet hoe het was om als immigrant in NYC aan te komen.

Het Vrijheidsbeeld gratis bezoeken

Technisch gezien is het niet mogelijk om kosteloos het Statue of Liberty te bezoeken maar je kan wel gratis genieten van een uitstekend zicht op dit Amerikaanse symbool. Je neemt daarvoor best de metro naar Bowling Green of South Ferry en van daaruit spring je op de Staten Island ferry.

Deze veerboot is helemaal gratis en is 24u per dag operationeel. Na 25 minuutjes varen kom je aan in Staten Island en vervolgens kan je weer dezelfde boot naar Manhattan nemen. Er zijn ook betalende mogelijkheden die je dichter bij het Statue of Liberty brengen, maar dit is in elk geval een uitstekend alternatief. Ik kan trouwens ook een rondvaart rondom het hele eiland Manhattan aanraden. Dit is een van de leukste dingen om te doen in New York en je krijgt een compleet beeld van deze bruisende (en gigantische!) stad.

staten island ferry vrijheidsbeeld gratis bezoeken

Hoef je niet noodzakelijk op het eiland te staan? Neem dan de Staten Island ferry en omcirkel de prachtige Lady Liberty!

Twaalf leuke weetjes over het Vrijheidsbeeld

 • Van de grond tot de top van de fakkel is het Vrijheidsbeeld 93 meter hoog. Deze dame weegt 204 ton.
 • Vorig jaar bezochten 4,5 miljoen mensen dit icoon. Dat zijn er overigens 2,5 miljoen minder dan die andere beroemde creatie van Gustave Eiffel, de Eiffeltoren.
 • De zeven tanden op de kroon van het Vrijheidsbeeld staan voor de zeven oceanen en zeven continenten van de wereld. Dit toont aan dat vrijheid universeel is.
 • Het standbeeld heeft een ijzeren infrastructuur en de buitenkant is van koper. Dit is groen geworden door oxidatie. Hoewel dit een teken van schade is, doet het ook dienst als een laag van bescherming om verdere afbraak tegen te gaan.
 • Men zegt dat het gezicht van het Vrijheidsbeeld gemodelleerd is naar Charlotte, de moeder van de ontwerper.
 • Jaarlijks wordt deze koperen dame getroffen door meer dan 600 blikseminslagen. Toch werd dit pas voor het eerst in 2010 op foto vastgelegd. Benieuwd? Check de foto hier.
 • Twee mensen hebben succesvol zelfmoord kunnen plegen door van het standbeeld te springen. Deze ongelukkige gebeurtenissen vonden plaats in 1929 en 1932, sindsdien is het (haast) onmogelijk geworden.
 • Over de hele wereld staan replica’s van dit beroemde beeld, toch werd er maar een door de oorspronkelijke bedenker gemaakt. Dit kan je bewonderen in het Musée d’Orsay in Parijs, waar je overigens drie andere vrijheidsbeelden kunt vinden.
 • Van 1886 tot 1902 deed Lady Liberty ook dienst als vuurtoren.
 • In 1916 was het Statue of Liberty het doelwit van Duitse saboteurs. De arm die de fakkel draagt werd het meest beschadigd en het kostte meer dan 100,000 dollar om alle schade te herstellen. Sindsdien kan de fakkel niet meer bezocht worden.
 • De totale kostprijs van het Statue of Liberty (inclusief sokkel) wordt geschat op 500,000 dollar…destijds. Vandaag zou het zo’n tien miljoen dollar hebben gekost.
 • Het Vrijheidsbeeld was er bijna niet geweest. Toen het vanuit Frankrijk vervoerd werd op het schip Isere zonk het bijna tijdens een storm.
vrijheidsbeeld musée d'orsay

De kopie van het vrijheidsbeeld in het Musée d’Orsay in Parijs.

Het Statue of Liberty is dus met recht en reden een van de leukste bezienswaardigheden van New York. Om de stad (en het land) te begrijpen moet je hier zijn geweest. Het staat voor de kernwaarden van de Amerikaanse maatschappij en in combinatie met een bezoek aan Ellis Island zie je waarom de Verenigde Staten zo multicultureel zijn. New York is een fantastische stad en als je het Vrijheidsbeeld gaat bezoeken kan je nooit fout gaan.

liberty island ellis island museum nyc

Wil je graag je kennis over NYC bijschaven? Bezoek dan ook het museum van Ellis island!

Citytrip naar New York

Wil je ook naar ‘the big apple’ reizen om dit gigantische beeld met je eigen ogen te zien? Een weekje in deze metropool is zo gevuld! En… Het hoeft geen duizenden euro’s te kosten!

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!