2 juni, 2020

Heuvel van de kruisen in Siauliai

De 'Hill of crosses' in Siauliai ('Sjaulaai') of de heuvel der kruisen was één van die dingen waar ik al mijn hele reis naar zat uit te kijken. Ik zocht online al heel wat informatie over deze uitzonderlijke plek op, maar kon eigenlijk verrassend weinig terug vinden... Als je in Litouwen op vakantie bent, raad ik zeker aan om de 'Kryziu kalnas' een bezoek te brengen. Het is misschien niet heel erg groot, maar verdomd prachtig!

#Siauliai. In het stadscentrum zelf valt er weinig te zien en te beleven...

#Siauliai. In het stadscentrum zelf valt er weinig te zien en te beleven…

Vilnius naar Šiauliai

Er is niet bepaald een snelle verbinding tussen Vilnius en Šiauliai… Met de bus doe je er tussen drie en vier uur over en dat zag ik niet meteen zitten. Veel sneller (en goedkoper…) is om de trein te nemen van Vilnius gelezinkelio stotis naar Siauliai gelezinkelio stotis. (Het centrale treinstation van Vilnius naar het centrale treinstation van Siauliai)
Een enkel ticket kost je tussen €9 en €11 en je doet er in totaal ongeveer twee uur en een half over.

Šiauliai ligt op iets minder dan honderd kilometer van de grens met Letland, dus als je een rondreis door de Baltische staten plant, kan je dat een beetje in je trip inplannen.

Kijk op de website van Lithuanian Railways voor de juiste uren.

De toegangsweg tot de heuvel van de kruisen. Je ziet nog niets, maar het is wel degelijk hierlangs om de heuvel te bezoeken!

De toegangsweg tot de heuvel der kruisen. Je ziet nog niets, maar het is wel degelijk hierlangs om de heuvel te bezoeken!

 

Siauliai naar Kryziu kalnas (hill of crosses)

Na een comfortabele rit op de trein kom je dan eindelijk aan in Šiauliai. Van daaruit moet je nog een tiental minuutjes stappen naar het centrale busstation van de stad (adres: Tilžės g. 109, Šiauliai 77159), want de kruisheuvel ligt twaalf kilometer buiten het stadscentrum. Het wordt soms geadverteerd als één van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Vilnius, maar echt dichtbij ligt het toch niet… Je bent er zeker een volledige dag mee kwijt!

Vanuit het treinstation ga je naar links en blijf je eigenlijk alsmaar rechtdoor lopen. Als je onderweg een mooie, orthodoxe kathedraal (Sv. Jurgio baznycia of St. George’s church) langs loopt bent je op de goede weg.
Op een bepaald moment kruis je een drukke weg die naar het centrum van de stad leidt. Op dit kruispunt ligt het busstation en daar moet je dus heen.

Spijtig genoeg zijn er maar heel weinig bussen die richting hill of crosses pendelen. Een beetje op voorhand plannen is dus zeker geen verloren moeite!

Van Šiauliai moet je naar de busstop ‘Domantai’ zien te geraken en er is eigenlijk maar één bus die daar naartoe gaat. Een enkel ticket kost je 80 eurocent.

Vraag aan de buschauffeur om te stoppen in Domantai, of volg je reis op een app zoals Google Maps zodat je de route een beetje kan volgen. De bussen stoppen immers niet overal, behalve als er mensen staan te wachten of als iemand vraagt aan de chauffeur om te stoppen.

Vergeet ook niet dat de bus niet rechtstreeks aan de heuvel stopt! Vanuit de Domantai busstop moet je nog twee kilometer verder stappen voor je de duizenden kruisen ziet opdoemen!

Kort samengevat:

Van Šiauliai naar Domantai

  • Van het centrale treinstation van Šiauliai ga je naar het centrale bus station van Šiauliai.
  • Vanaf platform 12 stap je op de bus tot busstop ‘Domantai’. Bussen vertrekken om 7:25 (deze bus rijd niet op zondag), 8:25, 10:25, 11:00, 12:15, 13:10, 14:15, 15:40, 17:05 en 20:30 (deze bus rijd alleen op maandag, vrijdag en zondag).
  • Stap af aan ‘Domantai’ en stap twintig meter terug, daar is een kleine weg die je twee kilometer moet volgen om uiteindelijk bij de hill of crosses uit te komen.

Van Domantai naar Šiauliai

  • Stap terug naar de drukke baan waar je bent afgezet. De busstop om terug naar Šiauliai te gaan ligt nu aan de linkerkant.
  • Van deze busstop kan je teruggaan naar Siaulai om 7:43, 8:50, 9:37 (deze bus rijd niet op zondag), 10:43, 12:17, 13:03, 14:03, 15:07, 17:32, 19:03 (deze bus rijd alleen op maandag, vrijdag en zondag).
De weg naar "Kryziu Kalnas" is niet heel goed aangegeven, maar vlak voor je er bent is er wel wat bewegwijzering. Links zie je de busstop om terug naar Siauliai terug te keren.

De weg naar “Kryziu Kalnas” is niet heel goed aangegeven, maar vlak voor je er bent is er wel wat bewegwijzering. Links zie je de busstop om terug naar Siauliai terug te keren.

De kruisheuvel, heuvel der kruisen of 'hill of crosses'. Meer dan hondderduizend kruisen bij elkaar! Fenomenaal mooi!

De kruisheuvel, heuvel der kruisen of ‘hill of crosses’. Meer dan hondderduizend kruisen bij elkaar! Fenomenaal mooi!

Hill of crosses of de heuvel met kruisen

De Kryziu kalnas was in zijn lange geschiedenis eigenlijk een vorm van verzet. De Russen hadden Litouwen veroverd en dat vonden ze natuurlijk niet zo leuk. Tussen 1831 en 1863 vonden de Litouwers het welletjes en begonnen ze met acties tegen de Russen. Door al dat geweld vielen er heel wat slachtoffers die de families nooit meer konden terug vinden. Om de overledenen toch te eren, besloten de families om een soort van gedenkplaats uit de grond te stampen. Et voilà… De heuvel der kruisen was geboren!

Uiteindelijk kon Litouwen zich weer los scheuren van het Russische rijk, maar niet voor lang. Want in 1944 werd Litouwen dan weer ingelijfd in het Sovjet regime… Van de ene pot nat in de andere!

De heuvel was in die tijd al aanzienlijk gegroeid, en ook nu nog kwamen er heel wat pelgrims een nieuw kruisje op de site achterlaten. De Sovjet unie was daar niet zo tevreden mee en probeerde de volledige heuvel meerdere malen te slopen… Gelukkig bleven de Litouwers volhouden, en plaatsten ze keer op keer weer nieuwe kruisen!
In 2006 werden er meer dan 100.000 kruisen geteld!

Ongelooflijk hoe mooi deze heuvelrug bezaaid met kruisen en kruisjes is. Het is lang rijden, maar dat is het zeker waard!

Ongelooflijk hoe mooi deze heuvelrug bezaaid met kruisen en kruisjes is. Het is lang rijden, maar dat is het zeker waard!

Het prachtige winterlandschap rondom mij verraad op geen enkel moment dat ik zo dichtbij dit unieke monument ben. Wanneer ik dichterbij kom zie ik wel iets opdoemen, maar vanuit de verte lijkt het eigenlijk meer op de silhouetten van bomen dan van duizenden kruisen.

Hoe dichter ik kom, hoe zekerder ik word. Voor mij staat een gigantisch monument met kleine en grote kruisen, het ene al imposanter dan het andere.
De volledige site strekt enkele honderden meters voor me uit en je kan er overal tussen wandelen. Eigenlijk best creepy, zeker omdat er bijna geen enkele andere bezoekers zijn in dit afgelegen pelgrimsoord.

De weg naar de Hill of crosses is misschien wat lang, maar voor mij was het wel een van de tofste en meest unieke dingen die ik ooit zag. Het lijkt wel dat mensen in nood altijd het meest creatief uit de hoek durven komen!

...En als er dan eens mensen voorbij komen vraag je ze natuurlijk om een foto als souvenir!

…En als er dan eens mensen voorbij komen vraag je ze natuurlijk om een foto als souvenir!

Siauliai

Na deze prachtige verzamelplaats te hebben gezien, keerde ik –een beetje triest, want het is echt te mooi om achter te laten!– terug naar Siauliai.
Ik dacht dat het stadje wel enkele andere mooie bezienswaardigheden had, maar naast enkele kerkjes of andere mooie gebouwen was er helaas niet veel te zien… Nadat ik het volledige centrum had afgestapt besloot ik dan ook om mijn overige tijd gewoon te gaan spenderen in het station. Daar was het warm en kon ik ondertussen verder op mijn computer tokkelen.

Echt veel is er niet te zien in Siauliai. Je hoeft dus zeker niet te lang blijven hangen!

Echt veel is er niet te zien in Siauliai. Je hoeft dus zeker niet te lang blijven hangen!

Excursies naar kryziu kalnas

De heuvel der kruisen in Siauliai is een van de meest unieke bezienswaardigheden die ik ooit zag. Een must als je in de Baltische Staten bent! Plan een excursie naar dit unieke monument.

» Alle tours en excursies in Siauliai

 

Citytrip naar Litouwen

Veel reismagazines en websites bevelen Litouwen aan als een van de nieuwe bestemmingen. Wil je de mooie natuur en prachtige steden combineren in een goedkope reis? Kijk eens wat reisorganisaties aanbieden.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam