30x Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika: hoogtepunten + info, foto’s en tours

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 juli, 2023

Tijdens mijn road trip door Zuid-Afrika ontdekte ik misschien wel het mooiste land ter wereld.
Nog nooit zag ik zo'n gevarieerde landschappen, bijzonder onderwaterleven, grandioze steden en een fantastische cultuur. Het spreekt dan ook voor zich dat er heel wat bezienswaardigheden in Zuid-Afrika zijn die je absoluut moet zien!
In dit lijstje soms ik 30 hoogtepunten op van dit fenomenale land, zowel voor avonturiers als rustige genieters!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

 

hoogtepunten Zuid Afrika

Wat te doen in Zuid-Afrika?

In mijn reisblog over Zuid-Afrika vertel ik je alle must-see bezienswaardigheden en activiteiten, maar voor nog meer inspiratie raad ik ook graag GetYourGuide aan.

Op deze website vind je het ruimste aanbod aan excursies en tours in Zuid-Afrika en bovendien mag je altijd gratis annuleren. Door de vele reviews weet je ook dat alle uitstapjes echt goed geregeld zijn.

Hier zijn alvast enkele aanraders:

Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

En dan nu het eigenlijke lijstje met bezienswaardigheden in Zuid-Afrika die ik samenstelde op basis van mijn rondreis door dit prachtige land!

1. Hluhluwe-Imolfozi Nationaal Park

Dit nationale park is bij de meeste bezoekers helemaal niet zo gekend als het wereldberoemde Krugerpark, maar toch vind ik dat dit natuurreservaat tot de allermooiste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika behoort. Met een oppervlakte van maar liefst 960 vierkante kilometer kan je hier gerust enkele dagen doorbrengen. Zelf was ik er twee volledig dagen, maar dat mocht er gerust nog eentje meer zijn.

Beeld je een heuvelachtig landschap in met alleen maar groen. Met de auto word je langs de slingerende paden gevoerd terwijl de uitzichten alleen nog maar beter worden. Zelfs als hier geen dieren zouden wonen, zou het al prachtig zijn! De landschappen zijn echt sprookjesachtig mooi en wanneer je dan eindelijk je eerste wilde dieren kan spotten, dan wil je hier nooit meer weg.
In dit beschermde park is het mogelijk om de befaamde big five (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn, buffel) te spotten. De kans dat je daar een paar van ziet, is trouwens héél groot! Tijdens mijn twee dagen in het Hluhluwe-Imolfozi Nationaal park zag ik leeuwen, olifanten, neushoorns en buffels. Vier op vijf; niet slecht, he?

In de rest van Afrika is het vaak héél moeilijk om neushoorns te zien omdat ze door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd zijn. Er is maar één park ter wereld waar de aantallen neushoorns jaar na jaar stijgen. Twee keer raden waar dat is… Inderdaad, het Hluhluwe-Imolfozi Nationale Park!

Vooraleer ik dit wildlife park bezocht, had ik al twee weken doorgebracht in het Krugerpark. Ik had héél veel geluk gehad, want daar had ik zo maar even 10 neushoorns (zowel wit als zwart) kunnen zien. Hluhluwe overtrof echter mijn stoutste dromen, want in amper twee dagen tijd zag ik hier dertig (!!) neushoorns. Bovendien lijken ze hier ook minder bang van de mensen, waardoor je ze soms van héél erg dichtbij kan zien.

In vergelijking met het Krugerpark, viel het me ook op dat de groepen beesten hier vaak groter waren. Zo zag ik gigantische kuddes buffels, zebra’s en impala’s, maar ook vrij grote groepen olifanten.
Omdat het park veel minder bekend is bij toeristen, is het hier ook heel wat minder druk. Daardoor is het nooit aanschuiven om een dier te zien en voelt het op sommige momenten zelfs alsof je hier helemaal alleen bent. En dat geeft toch wel een heel avontuurlijk gevoel!

De wegen in dit park zijn bijzonder goed en het is dan ook goed te doen om Hluhluwe-Imolfozi met je eigen auto te verkennen. Af en toe zijn er enkele wegen zonder asfalt, maar zelfs met mijn eenvoudige huurauto ging dat allemaal heel vlot.
Ik raad wel aan om een hogere auto te kiezen, alhoewel een 4×4 hier zeker niet nodig is. Als je hoger zit, is het gewoon veel makkelijker om beestjes te spotten.
Nog een tip als je een auto gaat huren: zorg voor een volledig verzekerde auto, waarbij ook banden- en bodemschade zit inbegrepen. Via Sunny Cars of Tui Cars kan je een all-in huurauto huren voor amper €27 per dag.

Bij EasyTerra of Discover Cars kan dat al vanaf €16 per dag, maar daar zit wel nog geen verzekering bij.

Een andere optie is om het park te verkennen met een ranger. Dit heeft verschillende voordelen:

 • De auto’s die zij besturen zijn veel hoger dan welke andere huurauto, waardoor je altijd op de ideale plek zit om dieren te spotten. Hoog zitten om één van de hoogtepunten van Zuid-Afrika te zien, is wel mooi meegenomen 😉 !
 • Hun geoefende ogen weten vaak veel beter waar dieren zich verstoppen en bovendien staan ze in radiocontact met andere rangers waardoor ze altijd weten waar de dieren zich bevinden.
 • Rangers hebben een bijzonder intensieve studie achter de rug, waardoor ze álle vragen (nee, ik overdrijf echt niet!) van hun gasten kunnen beantwoorden.

Natuurlijk kost dit je wel iets meer. Als je voor een gegidste excursie kiest vanuit Durban (de dichtst bijzijnde grote stad, zo’n twee en een half uur rijden van het park), dan kost een safaritocht van een volledige dag (14 uur) je ongeveer €165 per persoon. Een huurauto kan natuurlijk veel goedkoper. Zeker als je met meerdere mensen op verkenning gaat. Met apps zoals Google Maps of Maps.Me vind je trouwens moeiteloos de weg.

Als je zelf je bezoek regelt, betaal je 240 rand per persoon per dag (+ verbruik benzine en huurauto). Dat is zo’n €15.

Hluhluwe Imolfozi bezienswaardigheden Zuid Afrika

Wat een prachtige beesten! En hier vind je er nog héél veel!

dingen om te doen in Zuid Afrika Hluhluwe leeuw

Deze leeuw zat op amper drie meter van mijn autootje. Spannend!

2. Zwemmen met wilde zeehonden

Niet alleen op het vasteland vind je een prachtig dierenrijk! Ook in het water rondom Zuid-Afrika vind je tal van fantastische beestjes. Eén van de leukste activiteiten in de buurt van Kaapstad is ongetwijfeld om met wilde zeehonden te zwemmen. Voor mij was het zelfs één van de leukste dingen om te doen in Zuid-Afrika.

In de buurt van Hout Bay vind je één van de grootste kolonies zeeleeuwen ter wereld!
Op Duiker Eiland zie je op ieder moment van de dag enkele duizenden zeehonden in en uit het water plonzen. De meeste mensen bekijken de dieren hoog en droog vanop een boot, maar volgens mij is de ervaring om samen met deze zeehonden te zwemmen toch veel leuker!

Je wordt voorzien van een warme wet suit (want het water kan hier erg koud zijn!), een duikmasker en snorkel en natuurlijk worden er ook tips gegeven om op een veilige manier dichter bij de dieren te komen. Eens je in het water springt, zijn er ook altijd enkele begeleiders die hulp bieden bij mogelijke problemen.

In het begin zijn de zeehonden vaak nog een beetje bang. Echter blijf je minstens veertig minuten in het water, waardoor ze alsmaar nieuwsgieriger worden. Op het einde van deze excursie kon ik deze gladde zeeclowns zelfs bijna kussen!
En het kan nog beter, want onze gids vertelde ons dat als er pups worden geboren, ze zelfs aan je duikbril komen knabbelen.

Op het einde van deze excursie krijg je een warm drankje en enkele koekjes om weer op krachten te komen terwijl je nog voor een laatste keer rond Duiker Eiland cirkelt. Neem het van mij aan, dit is echt een activiteit in Zuid-Afrika die je niet wil missen!

Voor deze excursie betaal je €65 per persoon. Wil je liever niet met de zeehonden zwemmen, maar ze wel van dichtbij zien? Dan kan dat al voor €8 per persoon. Mag het toch iéts avontuurlijker? Huur dan een kajak waarmee je vlakbij de zeehonden kan peddelen (€30 per persoon).

zeehonden Kaapstad bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Oog in oog staan met deze pijlsnelle dieren is echt fantastisch!

snorkelen met zeehonden hoogtepunten Zuid-Afrika

Een selfie maken met de Zuid-Afrikaanse zeehonden is echt niet zo gemakkelijk!

3. Ontdek het onbekende Cederberg

Heel wat van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika zijn nationale parken. Toch zijn sommigen helemaal nog niet bekend! Neem nu het fantastische Cederberg. Op amper drie uurtjes rijden van Kaapstad vind je deze oranjerode woestenij waar je gerust enkele dagen in kan doorbrengen.

De uitgestrekte woestijnlandschappen bestaan uit prachtige rotsformaties in alle kleuren geel, rood en bruin. Hoe dieper je in dit wildreservaat rijdt, hoe spectaculairder de landschappen worden. Dit gebied had voor mij heel wat gelijkenissen met de spectaculaire Kings Canyon in Australië.

Niet alleen de omgeving is feeëriek, maar ook de geschiedenis is het vermelden waard. In deze omgeving leefden lang geleden immers de Khoi-San, een inheemse bevolkingsgroep die zich in de vele grotten nestelden, maar helaas werden verdreven door hebzuchtige Europeanen. Door deze geschiedenis kan je in dit gigantische reservaat nog heel wat oorspronkelijke rotstekeningen vinden. Vanuit deze spelonken krijg je bovendien ook nog eens waanzinnige uitzichten over dit eindeloze landschap.

Door de spectaculaire rotsformaties en schijnbaar eindeloze grotten, is Cederberg ook één van de favoriete bezienswaardigheden in Zuid-Afrika voor heel wat wandelaars. Om de mooiste trektochten te maken (o.a. Maltese Cross Walk en Wolfberg Arch Trail) neem je maar best genoeg tijd, maar ook korte wandelingen zoals Lots Wife and Window Rocks zijn meer dan de moeite en nemen maar een uurtje in beslag. Deze laatste is trouwens helemaal gratis.

Als je het Maltese Cross en de Wolfsberg Arch wil bezichtigen, dan moet je eerst een toegangscode vragen bij het bezoekerscentrum in Algeria aan de ingang van het Cederberg Nationale Park. Bij de start van de route staat een omheining waar je deze code moet ingeven. Vervolgens kan je nog een stukje verder rijden met de auto en van daaruit dan aan de wandeling beginnen.

Ook als je de rotstekeningen gaat bezichtigen, heb je trouwens zo’n code nodig. Vraag dit dus zeker na bij aankomst in het gebied.
Persoonlijk vond ik de rotstekeningen bij Matjiesrivier het mooist. Bovendien vind je in dit gebied ook nog de Stadsaal Caves; misschien wel de bekendste grotten van Cederberg.

Ik raad aan om hier minstens twee dagen te verblijven. Een daguitstap vanuit Kaapstad is gewoon niet haalbaar, want dan zou je al zes uur in de auto zitten en in het park zelf is het grootste deel van de wegen niet aangelegd, waardoor je echt niet zo snel kan rijden. Daarom ook meteen een tip: neem niet de goedkoopste auto voor dit park, want dat zou weleens moeilijkheden kunnen geven. Een 4×4 is niet (overal) nodig, dus een ietwat hoger model zou zeker voldoende moeten zijn. Echter raad ik ook hier aan om een all-in huurauto te kiezen (met band- en bodemschade) want je rijdt hier bijna de hele weg op steentjes. Vanuit Kaapstad kan je al een all-in verzekerde auto huren voor €30 bij Sunny Cars of Tui Cars.

Een huurauto zonder enige verzekering is bij EasyTerra en Discover Cars mogelijk vanaf €29.

Als je ook van plan bent om verder te rijden dan Truitjieskraal, dan is een 4×4 wel nodig.
Vergeet ook niet dat je hier maar zelden bereik hebt met je telefoon en dat je dus beter op veilig speelt met de keuze van je auto.

Zelf was ik drie dagen in het gebied. Op dag één reed ik vanuit Kaapstad naar Citrusdal en bezocht ik onderweg nog één van de mooiste plekken in Zuid-Afrika: West Coast National Park (lees daar verder meer over). Tijdens mijn tweede dag stond ik vroeg op en reed ik naar Algeria, vanwaar ik mijn toegangscodes oppikte. Onderweg bezocht ik Lots Wife and Windows Rocks (gratis), Matjiesrivier en de Stadsaal Caves (toegangscode nodig) en Truitjieskraal (toegangscode nodig en alleen maar met stalen zenuwen of een 4×4 te bereiken!). Het lijkt niet veel, maar ik was pas tegen 19:00u terug in Citrusdal! Voor een trektocht naar het Maltese Cross of de Wolfberg Arch ben je zeker een volledige dag kwijt.

Cederberg hoogtepunten Zuid-Afrika

De landschappen van de Cederberg Wilderness Area behoren tot één van de indrukwekkendste hoogtepunten van Zuid-Afrika.

rotstekeningen matjiesrivier Cederberg

De rotstekeningen van Matjiesrivier. Ze zijn veel groter dan je eerst zou denken!

zuid afrika bezienswaardigheden cederberg

Het gebied rond de Stadsaal Caves. Magisch, toch?

 

4. Het fenomenale Krugerpark

Dit lijstje met hoogtepunten van Zuid-Afrika kan natuurlijk niet compleet zijn zonder een vermelding van het wereldberoemde Krugerpark!

Met 19.485 vierkante kilometer aan oppervlakte, is dit wildpark groter dan Vlaanderen (13.522 km²). Je mag er dus zeker van zijn dat je hier enkele dagen kan doorbrengen. Het is dan ook niet voor niets één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Zuid-Afrika!

De uitgestrektheid zorgt ervoor dat je in dit park bijzonder veel dieren kan zien. Het spreekt dan ook voor zich dat je hier de Big Five (leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels) en zelfs de Big Seven (Big Five + wilde honden en jachtluipaarden) kan vinden!
Twee weken lang deed ik safari’s op deze magische plek en ik kreeg alles -en meer!- te zien wat mijn hartje begeerde. Geen wonder dat het voor veel mensen één van de leukste dingen om te doen is in Zuid-Afrika.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het Krugerpark te ontdekken en telkens heb je ook een volledig andere ervaring.

 • De goedkoopste manier om dit nationale park te ontdekken, is door zelf door het Kruger te rijden. Er zijn duizenden kilometers aan aangelegde routes (in perfecte staat!) waarmee je  je een weg door de Afrikaanse savanne kan banen. Echter is het gebied zó uitgestrekt dat je soms heel veel moeite moet doen om dieren te spotten. Hoewel de meeste beestjes gewend zijn geraakt aan auto’s, moet je toch echt al een beetje geluk hebben dat ze héél dichtbij komen. Het gebeurt vaak, maar meestal zal je de dieren toch vanuit de verte moeten aanschouwen.
  Toch raad ik iedereen aan om ook even zelf rond te rijden in het park, want het is best een apart gevoel als je zelf het stuur in handen hebt en er dan net een olifant of giraf de straat oversteekt.
 • Je kan het Krugerpark ook bezoeken met een ranger. Zij beschikken over hoge jeeps zonder ramen, waardoor je uitzicht op de dieren natuurlijk veel beter is. Bovendien staan zij in contact met andere rangers, waardoor je kans op (veel) dieren spotten heel groot is. Ook hier weten de rangers alles over de fauna en flora van het Krugerpark en kan je dus alles vragen wat je maar wil weten. Deze jeeps mogen geregeld ook eens off-road rijden (buiten de aangelegde paden), waardoor je wel een groot voordeel hebt op het zelf rijden. Zo kom je immers veel dichter bij sommige diersoorten.
  Deze safari’s zijn mogelijk vanuit het Krugerpark zelf, maar ook van steden daar net rond (o.a. Hoedspruit, Nelspruit).
  Voor een halve dag betaal je ongeveer €40 per persoon, voor een hele dag (inclusief eten) betaal je €70 per persoon. Voor een groter aanbod aan dit soort excursies, raad ik aan om eens te kijken bij GetYourGuide. Bij hen kan je vaak tot 24u op voorhand gratis annuleren. Je weet maar nooit dat er iets verandert!
 • De allerleukste (maar ook duurste) manier om het Krugerpark te bezoeken, is door in een privé safari lodge te verblijven. Dit is eigenlijk een soort van luxe ervaring, waarbij safari’s, overnachtingen en eten in de prijs zijn inbegrepen. Sommige van deze Krugerpark safari lodges zijn te vinden in het openbare deel van het reservaat, anderen liggen in volledig private wildlife gebieden. Het voordeel van een safari lodge in een privaat gebied is dat je hier bijna altijd off-road zal rijden. Daardoor kan je ranger héél veel moeite doen om bij sommige beestjes te komen. Op deze manier stonden wij soms op minder dan twee meter van leeuwen, neushoorns, olifanten, buffels, … En geloof me: Dat gevoel vergeet je nooit meer!
  Aangezien je hier aan niets meer zelf moet denken, is dit volgens mij de beste manier om van je safari te genieten. Ik raad dan ook aan om het minstens één à twee dagen uit te proberen.
  Omdat niet alleen rijke mensen van deze ervaring willen genieten, zijn er gelukkig ook budget opties. Zo is er een 3-daagse budget safari waarbij zelfs transport van en naar Johannesburg is inbegrepen. Dit kost je dan €495 per persoon. Wil je graag een iets uniekere ervaring? Verblijf dan in een boomhut tijdens deze 3-daagse safari voor €640 per persoon (ook met transfers van Johannesburg).
  Wil je toch wat meer genieten? Vier dagen in een luxe resort (met je eigen privé-zwembad en transfers van en naar Johannesburg!) kan al voor €1088,70 per persoon. Vijf dagen is mogelijk voor €1220 per persoon.
  Een 6-daags klassiek verblijf in een safari lodge met alles inbegrepen is dan weer mogelijk voor €1000 per persoon.

Wil je liever alles zelf regelen? Weet dan ook dat er voldoende overnachtingsmogelijkheden in het Krugerpark zelf zijn die worden aangeboden door de overheid. Meestal zijn deze accommodaties heel basic, maar zo kan je de volgende dag wel gewoon verdergaan met je eigen safari!

Krugerpark jachtluipaard

Mijn favoriete moment in het Krugerpark: een ontmoeting met dit prachtige jachtluipaard!

giraf krugerpark zuid afrika

Het voelt zo veel beter om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

olifant krugerpark bezienswaardigheden zuid afrika

En natuurlijk zie je hier nog veel meer fantastische beestjes. Kijk eens hoe schattig dit kleine olifantje is!

5. Doe eens vrijwilligerswerk!

Ik had het eerlijk gezegd nooit verwacht, maar hét hoogtepunt van mijn reis door Zuid-Afrika was toch wel mijn weekje vrijwilligerswerk.

Samen met heel wat andere volunteers (jong en oud!) zetten we ons in om bedreigde diersoorten beter in kaart te brengen in het Makalali Game Reserve. Samen met rangers en andere professionals gingen wij er dagelijks op uit om wilde dieren te observeren en die kennis neer te schrijven om wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen. We deden dat vanuit onze 4×4, maar geregeld stapten we ook uit de wagen (en uit onze comfort zone!) om te voet bij deze dieren te komen. Naast observeren, installeerden we ook camera traps (om foto’s te maken van voorbijkomende dieren), ruimden we omgevallen bomen op (die olifanten verwoesten echt alles!!) en deden we tal van leerrijke bush walks waar we meer dan eens heel erg verse sporen tegen kwamen.
Als kers op de taart kunnen alle vrijwilligers bij dit project ook nog eens in een tentje slapen temidden van al deze dieren. ‘s Avonds en ‘s nachts het gehuil van hyena’s of leeuwen horen is behoorlijk spannend!

Zoals je ziet, is vrijwilligerswerk echt geen loodzware taak. En toch draag je je steentje bij terwijl je hier de tijd van je leven beleeft én heel veel bijleert. Een uitgebreider verslag over mijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika lees je hier.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vrijwilligersprojecten. In Zuid-Afrika is het ook mogelijk om met kinderen te werken, maar ook in opvangcentra voor wilde dieren zijn er veel mogelijkheden. Je kan zelfs mee helpen bij een projecten voor witte haaien! Op de website van Kilroy vind je nog meer mogelijkheden.

vrijwilligerswerk zuid-Afrika hoogtepunten

Maak jezelf nuttig en geniet tegelijkertijd van dit prachtige land!

Zuid-Afrika vrijwilligerswerk dingen om te doen

Ons werkterrein van de dag. Niet slecht, he?

6. iSimangaliso moeraslanden en Cape Vidal

In de buurt van Durban vind je ook het prachtige iSimangaliso. Dit nationale park is eigenlijk één groot moeraslandschap en daardoor kan je hier ook héél veel beestjes zien die zowel op het land als in het water leven. Denk daarbij niet alleen aan moerasvogels, maar uiteraard ook aan indrukwekkende nijlpaarden en héél veel krokodillen.

Als je zelf door het park rijdt, zal je wellicht niet zo veel dieren zien als in andere nationale parken van Zuid-Afrika. Nijlpaarden en krokodillen komen immers maar zelden het water uit (overdag) en de andere dieren lijken zich graag te verstoppen in de boomrijke gebieden helemaal achteraan het park. Toch is het landschap hier bijzonder mooi en raad ik dan ook aan om enkele uitzichtpunten te verkennen en ook enkele loops rond te rijden.

Nu, versta me niet verkeerd, want je vindt hier wel degelijk dieren! Tijdens mijn twee dagen in iSimangaliso zag ik o.a. giraffen, buffels, neushoorns, gnoes en heel wat soorten gazelles.
Als je zin hebt om te snorkelen, dan kan dat bij Cape Vidal. Een prachtig strand met duinen dat op zich al heel mooi is om te bezoeken. In dit deel van het park zitten trouwens geen nijlpaarden of krokodillen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om je veiligheid!

Dé reden waarom dit één van de leukste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika is, is natuurlijk omdat je hier een boottochtje kan maken tussen krokodillen en nijlpaarden. Je boot vertrekt vanuit St. Lucia (het stadje vlakbij iSimangaliso waar je best ook overnacht) en brengt je vlakbij heel wat van deze knorrende dieren. Er leven hier duizenden exemplaren, dus het kan echt heel indrukwekkend zijn om er zo veel van zo dichtbij te zien.
Ik raad aan om alleen een boottocht te maken als het zonnig weer is, want alleen dan krijg je ook de kans om krokodillen te zien. Als het bewolkt is (en dus een beetje kouder), dan springen deze reusachtige reptielen immers terug in het water.

Wacht niet met het boeken van een tour tot je hier bent, want deze excursie is echt razendsnel uitverkocht. Terwijl ik op de boot zat, werden er zeker vijf mensen terug naar huis gestuurd omdat ze geen ticket op voorhand hadden gekocht.
Je kan tickets alvast online kopen voor €16 per persoon. Als je dat doet via GetYourGuide, dan heb je bovendien ook altijd de mogelijkheid om gratis te annuleren tot 24 uur op voorhand. Als het weer er dus bewolkt uit ziet, kan je je boottocht nog altijd afzeggen of verplaatsen.

Aangezien iSimangaliso eigenlijk uit meerdere delen bestaat, raad ik aan om hier minstens twee dagen te verblijven. Zorg er in ieder geval voor dat je het deel van het park met Cape Vidal hebt gezien (ingang via de Bhangazi Gate). Voor mij was dit zonder twijfel het meest indrukwekkende gebied van iSimangaliso en daarom ook één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.

iSimangaliso Wetland Park

Er zijn heel wat uitkijkpunten in iSimangaliso. Van hieruit krijg je vaak echt sprookjesachtige uitzichten.

Zuid Afrika bezienswaardigheden iSimangaliso

Wanneer de nijlpaarden beginnen geeuwen snap je wel waarom deze dieren zo gevaarlijk zijn…

Cape Vidal iSimangaliso nationaal park

Soms moet je het strand van Cape Vidal wel met enkele locals delen.

7. De Tuinroute

Zuid-Afrika is een fantastisch land als je van een leuke road trip houdt. Er zijn hier héél veel mooie autoroutes die je kan afleggen, maar slechts zelden zijn ze zo mooi als de Tuinroute.
Deze weg van bijna 700 kilometer lang loopt van Port Elizabeth naar Hermanus en toont je onderweg veel spectaculaire uitzichten en sprookjesachtige landschappen.

Je baant je hier een weg tussen tropische regenwouden, paradijselijke stranden en prachtige dorpjes. Het grootste deel van je rit zal je naast de kust afleggen, maar toch is de Tuinroute bijzonder divers en gaat ze geen moment vervelen. Zelf probeerde ik deze road trip in amper vier dagen af te leggen, maar eigenlijk was dat veel te kort. Ik zou dan ook aanraden om er minstens één week over te doen. Er zijn gewoon zó veel prachtige stops, leuke stadjes en dorpjes en tal van spectaculaire omwegen, zodat je hier echt je tijd moet nemen.

Als je de route begint vanaf Port Elizabeth, dan raad ik aan om zeker even door te brengen in het prachtige Tsitsikamma National Park. Hier kan je langs een prachtig wandelpad de ruige zee gadeslaan. Helemaal op het einde van deze wandeling bungelt een indrukwekkende hangbrug die je moet gezien hebben! In de buurt van Tsitsikamma vind je trouwens ook enkele gigantische bomen. De Big Tree is momenteel zelfs één van de de grootste bomen ter wereld! Verder vond ik ook Plettenberg Bay, Robberg Nature Reserve Trails, Knysna, Mosselbaai, De Hoop Nature Reserve, Kleinbaai, Gansbaai en Hermanus bijzonder mooi. Onderweg zijn er nog veel meer stops (vaak zonder naam), dus verken gerust een beetje op eigen houtje.

Vergeet ook niet dat je onderweg enkele leuke attracties en activiteiten kan boeken. Langs de Tuinroute vind je bijvoorbeeld de hoogste bungee jump ter wereld, kan je in Plettenberg Bay snorkelen met wilde zeehonden, krijg je vanuit Gansbaai de mogelijkheid om walvissen te zien en kan je van hieruit ook kooiduiken met (witte) haaien!

Als je genoeg tijd hebt, dan raad ik aan om de Tuinroute uit te breiden met Route 62 richting Oudtshoorn. Daar lees je hieronder nog meer over.

Wil je liever niet zelf achter het stuur kruipen zodat je nog meer kan genieten van de prachtige landschappen? Gelukkig zijn er ook excursies vanuit Kaapstad die je langs de hoogtepunten van de Tuinroute brengen (en terug). Een tour van vier dagen kost €375 per persoon. Wil je daar ook nog een dagje Addo National Park aan koppelen? Dan betaal je €470 per persoon. Wil je het liever iets rustiger aan doen? Een tour van 7 dagen (inclusief Addo) kan voor €646. Uiteraard zitten accommodatie, eten en toegangsprijzen bij deze uitstapjes inbegrepen.

Tsitsikamma nationaal park Stormsrivier hangbrug

De Stormsrivier hangbrug in het Tsitsikamma nationaal park.

big tree Tsitsikamma Garden Route

Ook Big Tree vind je langs de Tuinroute.

 

Gansbaai kust

De prachtige kust van Gansbaai.

Tuinroute bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Er zijn héél veel mooie stranden langs de Tuinroute!

8. De struisvogels van Oudtshoorn

Vanaf de Tuinroute kan je ook een kleine omweg maken naar Oudtshoorn. In net geen uur rijd je vanaf George naar deze mythische plek. De weg naar deze kleine stad is adembenemend, want de prachtige kustlandschappen van de Tuinroute maken nu plaats voor heel wat anders. Eerst rijd je nog door een bergachtig gebied dat niet mis zou staan in Zwitserland, vervolgens rijd je door een oranje en rode woestijn die zo uit de Far West lijkt te komen.

Hoewel de landschappen op zich al een reden zouden kunnen zijn voor je omweg, behoort een bezoek aan Oudtshoorn zeker tot één van de hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Afrika.

Oudtshoorn is immers de hoofdstad van de struisvogelteelt. Vroeger werden deze gigantische loopvogels vooral gekweekt voor hun prachtige pluimen, tegenwoordig zijn het ook hun eieren (toerisme!) en vlees die geld in het laatje brengen.

Er zijn heel wat struisvogelboerderijen die je kan bezoeken en ik raad ook aan om dat te doen. Het kost niet veel geld (amper €7 per persoon) en bovendien is het verrassend interessant.
Ik moet toegeven dat ik initieel een beetje sceptisch was (hoe kan een bezoek aan een struisvogelkwekerij nu leuk zijn?!), maar dat gevoel smolt meteen weg als ik met de rondleiding begon.

Onderweg leer je niet alleen heel veel bij, maar krijg je ook de mogelijkheid om op struisvogeleieren te staan (niet kapot te krijgen!!), een kuiken te aaien én struisvogels eten te geven. Vooral dat laatste is behoorlijk indrukwekkend… Zeker als er plots wel vijf van deze reuzen over je schouders staan te pikken! Om die reden bombardeer ik het ook tot één van de leukste dingen om te doen in Zuid-Afrika.

Vroeger werden er in Oudtshoorn ook overal struisvogel races gehouden. Mensen klommen op deze angstige loopvogels en probeerden er zo lang mogelijk op te blijven zitten. Gelukkig zagen de Zuid-Afrikanen een poosje geleden in dat dit helemaal niet goed is voor deze dieren en dus is dat nu niet langer mogelijk.

Hou je van een mals stukje vlees? Probeer dan zeker een steak of hamburger die werd gemaakt van deze vogel. Het is echt bijzonder lekker!

Oudtshoorn struisvogels

Kuikens van een struisvogel zijn mooi, he!

dingen om te doen in Zuid-Afrika oudtshoorn

En dat kleine beestje wordt uiteindelijk zo’n grote loopvogel!

9. Route 62

Als je in Oudtshoorn bent, dan ben je al meteen vlakbij Route 62. Deze weg neemt je mee langs enkele heel indrukwekkende uitzichten. De woestijnlandschappen veranderen in groene weides die op hun beurt weer transformeren in rotsachtige bergpassen. Er zijn niet echt typische bezienswaardigheden langs deze route, maar dat maakt het misschien net zo spectaculair. De verlatenheid en openheid van deze route is heel indrukwekkend.

Zo lang door de woestijn rijden, zorgt er waarschijnlijk wel voor dat je dorst krijgt. Gelukkig is er onderweg één kroeg die meer dan de moeite waard is voor een stop: Ronnies Sex Shop. Voor je me gaat afschilderen als een seksverslaafde blogger, moet je misschien wel weten dat dit gewoon een cafeetje is. Nu ja… Een gewoon café is het ook niet, want het interieur is nogal verrassend. Aan de bar hangen honderden stuks dameslingerie en het hele behang is volgeklad met allerlei (vreemde) boodschappen. Op één van de muren werden allemaal visitekaartjes achtergelaten en natuurlijk moest ik mijn eigen kaartje daar ook aan toevoegen! Als je Ronnies Sex Shop ooit bezoekt, laat je mij dan weten of het er nog steeds hangt?

Route 62 bezienswaardigheden Zuid Afrika

De landschappen rond Route 62 veranderen de hele tijd!

hoogtepunten Zuid-Afrika Route 62

Je rijdt van de droge woestijn naar de groene bergen van Zuid-Afrika.

Ronnies Sex Shop Zuid Afrika

Vergeet geen bezoekje te brengen aan Ronnies Sex Shop. Ongetwijfeld één van de meest bizarre bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.

10. Kooiduiken met haaien

Wil je de adrenaline door je lijf voelen stromen? Dan is er één activiteit in Zuid-Afrika die je niet mag missen. Dit is immers één van de enige plekken ter wereld waar je kan kooiduiken met (witte) haaien.

Vanuit Kaapstad worden dagelijks heel wat tours aangeboden naar Gansbaai, de zogenaamde hoofdstad van het kooiduiken met haaien.

Na een uitgebreide safety briefing mag je plaatsnemen op een comfortabele boot die je in een klein kwartiertje naar het midden van de klotsende zee brengt. Terwijl de gigantische kooi naar de zijkant wordt geschoven, maakt iedereen zich klaar door een warm duikpak aan te trekken en zich voor te bereiden voor een heel bijzondere ontmoeting: eentje met haaien! Dit keer zitten de dieren niet in gevangenschap, maar gaan de mensen de kooi in.

Wanneer de eerste haaienvinnen worden gespot, wordt iedereen gek. Wat zijn die beesten groot! Vanaf de boot krijg je al een heel goed uitkijkpunt over deze toproofdieren van de zee, maar natuurlijk wordt het nog véél indrukwekkender eens je met hen in het water zit. Ze zwemmen echt rakelings langs de kooi en soms lijkt het echt alsof je wordt omsingeld. Op een bepaald moment waren er zelfs meer dan vijf haaien in mijn vizier!!

Dit is echt een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik kan het dus ook alleen maar aanraden en omschrijven als één van de meest spectaculaire dingen om te doen in Zuid-Afrika. Meer over mijn zwempartij met haaien lees je hier.

Een dagje kooiduiken met haaien begint bij €130 per persoon. Probeer deze tour wel niet helemaal op het einde van je vakantie te boeken, want door de onstuimige zee worden excursies soms met enkele dagen verplaatst.

zwemmen met haaien zuid-afrika hoogtepunten

Kooiduiken met haaien is bijzonder spannend! Het behoort dan ook zeker op dit lijstje met hoogtepunten van Zuid-Afrika.

kooiduiken gansbaai haaien

Zo eng zien ze er toch ook niet uit?

11. Verken de Panoramaroute

Vlakbij de toegangspoorten van het Krugerpark vind je de magnifieke Panoramaroute, voor mij één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika. Deze eerder korte road trip neemt je mee langs enkele aparte uitzichten en ruige stukjes natuur.

Plan hier minstens één dag voor. De Panoramaroute is nog geen tweehonderd kilometer lang, maar toch is er ontzettend veel te zien. Bovendien zit je natuurlijk niet de hele tijd in de auto, want de meeste uitzichtpunten zijn alleen te voet te bereiken. Vanaf de parkeerplaats is het meestal nog geen vijf minuutjes stappen naar de trekpleisters, maar toch ben je hier altijd even zoet. Je wil immers wel even genieten van al die schoonheid van Moeder Natuur!

Als je zelf de Panoramaroute rijdt, dan raad ik aan om te stoppen bij de Three Rondavels.
Nadat je in de onmetelijke afgrond hebt getuurd (en de nodige foto’s hebt gemaakt!) moet je zeker nog een stukje verder wandelen. Vanaf het verste punt van deze locatie krijg je immers een oogverblindend uitzicht over (misschien wel het bekendste hoogtepunt van de Panoramaroute) de Blyde River Canyon. Dit is de derde grootste canyon ter wereld én de grootste groene ravijn op deze mooie aarde.

De volgende stop brengt je tot aan Bourke’s Luck Potholes. Deze vreemde gaten werden traag uitgehold door Moeder Natuur en zorgen nu voor één van de spectaculairste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Nog maar zelden zag ik zo’n speciaal landschap!

Tijdens je rondrit kan je ook heel wat watervallen spotten. Lisbon Falls, Mac Mac Falls, Sabie Falls en Berlin Falls zijn de bekendste. Dan heb je ook nog God’s Window en Pinnackle Rock, maar eerlijk gezegd zijn die –zeker na het zien van de andere hoogtepunten– een beetje teleurstellend.

Blyde River Canyon Panorama Route bezienswaardigheden Zuid Afrika

Wat een uitzicht!! De prachtige Blyde River Canyon.

Bourke's Luck Potholes Panorama Route

De Bourke’s Luck Potholes. Heel indrukwekkend, als je het mij vraagt!

12. Johannesburg

Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika wordt Johannesburg door de meeste bezoekers niet bezocht. Deze miljoenenstad is immers niet bijzonder veilig en om eerlijk te zijn is er ook niet heel veel te doen.
Omdat Johannesburg vrij dicht (zes uur rijden of een uurtje vliegen) bij het Krugerpark ligt, kiezen mensen er wel voor om hier te landen. Als dat bij jou het geval is, dan raad ik toch aan om de stad één of twee dagen te verkennen.

Bepaalde delen in Joburg zijn niet begaanbaar voor toeristen, maar in tegenstelling tot wat velen denken word je hier heus niet overal bestolen! Er zijn heel wat buurtjes die -zeker in het weekend!- helemaal opleven en net zo aanvoelen als in Europa. Mijn favoriet is dan ook Maboneng. In dit artsy district vind je fantastische winkels, heerlijk eten en enkele toffe uitgaansgelegenheden.
Zelf bleef ik ook twee nachten in Melville en hoewel ik me hier heel veilig voelde, is er gewoon niet zo veel te doen. Een drankje doen op 7th Street houdt je maar zo lang bezig en de geurige en kleurige jacaranda bomen in dit gebied heb je ook wel gezien na een poosje.

Melrose en Rosebank zijn twee andere buurten waar toeristen veilig kunnen rondlopen. Hier is immers altijd wel (undercover) politie en een toeristenpolitie aanwezig. In beide buurten zijn er ook heel wat toffe winkeltjes en bovendien liggen beiden niet ver van o.a. het Apartheid Museum.

Dé reden voor een (kort) bezoek aan Joburg is voor mij wel haar turbulente geschiedenis. Zo kan je een (perfect veilig) bezoek brengen aan Soweto, één van de bekendste Townships van Zuid-Afrika. ‘Gekleurde mensen’ (coloured people zijn voornamelijk zuid-Aziatisch) en de zwarte bevolking werden naar deze gebieden verdreven omdat de blanken de stadskern voor zichzelf wilden.
In deze broeihaarden van verzet groeiden ook mensen op zoals Nelson Mandela en Desmond Tutu. Aangezien dit een toeristische trekpleister is, kan je tegenwoordig zelfs hun huizen bezoeken en meer te weten komen over de verschrikkelijke geschiedenis van dit land. Ik raad sowieso aan om dit gebied met een gegidste tour te bezoeken. Niet noodzakelijk omdat het onveilig is, maar wel omdat je zo plekken te zien krijgt waar je anders geen betekenis aan zou geven én omdat je ook gewoon veel meer achtergrondinformatie krijgt. Bovendien word je tijdens deze excursies ook altijd aan je hotel opgehaald en dat scheelt je weer de kosten van een Uber.

Een nog betere plek om alles te leren over de geschiedenis van Zuid-Afrika, Segregatie, Apartheid en Nelson Mandela is in het Apartheid Museum. Ik was zo overweldigd door dit museum dat ik iedereen echt aanraad om het te bezoeken. Omdat er zó veel over te vertellen is, heb ik er een apart nummertje aan gewijd.

Zoals ik al eerder vertelde, staat Joburg niet meteen bekend om zijn veiligheid. Zelf heb ik hier echter geen enkel probleem gehad, maar dat komt ook omdat ik altijd de nodige voorzorgen nam. Laat je dure spullen thuis, neem niet te veel kaarten en cash mee, steek je cameratoestel altijd in een rugzak en vooral: loop niet meer buiten als het donker wordt. De smartphone app Uber is hier spotgoedkoop en de chauffeurs zetten je vlot van deur tot deur af. Maak hier dan ook gebruik van!

Maboneng Johannesburg bezienswaardigheden

Maboneng! Een veilige en heel levendige buurt in Johannesburg.

Soweto Torens Johannesburg

De Soweto Torens. Van deze oude koeltorens kan je tegenwoordig trouwens ook bungee jumpen.

13. Apartheid Museum

Aan de ingang van dit indrukwekkende museum word je meteen geconfronteerd met de harde waarheid. Twee toegangspoortjes (‘Blankes’ en ‘Nie-Blankes’) drukken bezoekers meteen op de feiten die nog niet eens zo lang geleden realiteit waren.
Ik moet toegeven dat mijn kennis over Apartheid en de Segregatie vrij beperkt was, maar na mijn bezoek aan dit bijzondere museum snap ik pas echt hoe gruwelijk deze periode voor Zuid-Afrika moet geweest zijn.

Je hebt minstens een halve dag nodig om door alle tentoonstellingen te komen. Zo leer je heel wat meer over Nelson Mandela en zijn ANC (politieke partij waarvan hij deel uitmaakte), de verschrikkingen die zich op Robbeneiland afspeelden, de periode van de Segregatie, de uiteindelijke Apartheid, de verscheidene revoluties en opstanden en uiteraard ook het heden waarin er overduidelijk nog veel problemen zijn.

Aan de hand van heel veel foto’s en filmpjes, interessante brieven en aanvullende informatie krijg je een perfect beeld voorgeschoteld van hoe het er in die tijd aan toe ging. En geloof me… Dat was allesbehalve netjes!
Vlakbij de uitgang van het Apartheid Museum worden er videos getoond van enkele belangrijke vervolgingen. De gruwel die je daar te horen krijgt, doet iedereen walgen. Ik moet dan ook toegeven dat ik het op dit moment echt niet meer droog kon houden.

Om een volledig beeld te krijgen van het leven tijdens de Apartheid, raad ik een tour door zowel Soweto als het Apartheid Museum aan. Dat kan vanaf €90 per persoon.
Wil je alleen een interessante rondleiding door het Apartheid Museum? Dan kan je die boeken voor €50 per persoon.

Apartheid Museum ingang

De ingang van het Apartheid Museum is al meteen heel confronterend…

Zuid Afrika bezienswaardigheden Apartheid museum

Het Apartheid Museum is voor mij één van de krachtigste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika.

14. Addo Elephant National Park

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika zag ik héél veel wilde beestjes, maar toch vond ik een ontmoeting met een olifant altijd het meest indrukwekkend. Je voelt gewoon dat deze grijze reuzen bijzonder intelligent zijn en als je ook nog het geluk hebt om ze in grote aantallen te spotten, dan kan je dag echt niet meer stuk.

Dé beste plek om grote troepen olifanten te zien, is Addo Elephant National Park. Het is dan ook één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.
Dit wildpark ligt op amper een uurtje rijden van Port Elizabeth en aangezien dit het begin- of eindpunt van de Tuinroute is, is Addo perfect te combineren met deze road trip.

Het viel me meteen op dat dit nationale park véél droger is dan de andere parken die ik hier aanhaal (met uitzondering van het Kgalagadi), maar dat is ook logisch want je zit hier eigenlijk in een woestijngebied. Door de lage struiken en weinige bomen, wordt het in dit park iets makkelijker om dieren te spotten. Terwijl ik rondreed zag ik dan ook tal van zebra’s, grote groepen rooibokken en schattige stokstaartjes. De reden dat je naar dit park komt is natuurlijk wel om olifanten te zien. En geloof me… Hier word je niet teleurgesteld!

De beste plek om deze grommende reuzen te zien, is bij een water hole; een drinkplaats. Daar komen ze meestal samen in hele grote groepen en het is echt fantastisch om ze daar te zien spelen. Je ziet ze hier drinken, voor de kleintjes zorgen, vechten, toeteren, een modderbad nemen en zelfs zwemmen. Voor je het weet zijn er enkele uren voorbij gegleden, want van dit spektakel krijg je echt nooit genoeg! Een bezoek aan dit natuurreservaat is dan ook zonder twijfel één van de leukste dingen om te doen in Zuid-Afrika.

Hoewel ik in de meeste parken aanraad om een ritje te maken met een safari voertuig en ranger, vind ik dat hier niet nodig. Je kan de olifanten heel gemakkelijk zelf vinden (bij de drinkplaatsen) en ook de andere dieren laten zich makkelijk spotten. Door de beperkte beplanting heb je hier immers een onbelemmerd zicht. Bovendien zijn alle wegen ook in optimale staat. Dat betekent dus ook dat een budget huurauto meer dan genoeg is om hier rond te rijden. Bij EasyTerra en Discover Cars kan dat al voor €13 per dag (zonder verzekering), bij Sunny Cars en Tui Cars krijg je een all-in huurauto voor €27 per dag.
Wil je toch graag de deskundigheid van een safari ranger? Voor een halve dag betaal je €82,50 per persoon, voor een volledige dag betaal je €125 per persoon. (beiden inclusief ophaalservice vanuit Port Elizabeth)

stokstaartje Addo Elephant National Park

In Addo Elephant National park zie je alles! Van de kleinste dieren…

Addo Nationaal Park zuid-afrika

Tot de grootste beesten! Het is echt héél indrukwekkend als je zo’n gigantische groep olifanten ziet.

15. Wilde pinguïns spotten

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kan in Zuid-Afrika pinguïns zien! Meer nog… Je kan zelfs samen met hen zwemmen!

De bekendste plek om de kleine Zuid-Afrikaanse pinguïn te zien, is in de buurt van Kaapstad bij Boulders Beach. Nadat je de toegangsprijs hebt betaald, mag je binnen op twee verschillende locaties. Vanaf het uitkijkplatform krijg je op ieder moment van de dag honderden (of zelfs duizenden!) van deze zwart-witte dieren te zien. Knijp je neus gerust toe, want deze loopvogels lijken zich niet al te veel aan te trekken van hygiëne.

Nog veel leuker is echter het stukje waar je zelf op het strand mag met de pinguïns; het eigenlijke Boulders Beach. Dit paradijselijke witte strand is bezaaid met gigantische rotsblokken. Vandaar ook de toepasselijke naam.
Deze reusachtige knikkers zorgen ook voor bescherming en dat is ook meteen de reden waarom je hier zo veel schattige pinguïns ziet. Op het eerste deel van het strand zal je nog niet echt veel van deze vogeltjes zien, maar eens je over en onder de rotsen bent geklauterd (een beetje lenigheid is nodig!) krijg je de pinguïns vaak helemaal voor jezelf.
Heel vaak kan je erg dicht bij deze dieren komen, maar kom ook niet té dicht want ze durven weleens te pikken (en dat betekent ook gewoon dat ze het niet fijn vinden dat je zo dichtbij komt). Met een beetje geluk, komen ze zelfs even naast je zwemmen als je een plonsje waagt in het water van Boulders Beach.

Ik vond dit strand zo leuk dat ik hier twee keer terugkwam. Ik plofte me telkens neer met een goed boek en eens de pinguïns me begonnen vertrouwen, kwamen ze nieuwsgierig naar mij toe waggelen.

Wil je de pinguïn kolonie van Boulders Beach graag met een gids bezoeken en ter plekke ook meer dan genoeg tijd krijgen? Dit kan voor €42 per persoon, inclusief toegangstickets en transfer van en naar je hotel in Kaapstad.
Aangezien Boulders Beach vlakbij Cape Point ligt, is het ook mogelijk om een bezoek aan de pinguïns te combineren met sightseeing op Cape Point. Dat kan vanaf €43 per persoon.
De allerleukste manier om de pinguïns van Kaapstad te zien, is misschien wel met behulp van een kajak. Want zo kan je vaak héél erg dicht bij deze vogeltjes komen zonder dat ze bang worden. Bovendien kost zo’n excursie je maar €23 per persoon.

Voor mij waren de pinguïns van Boulders Beach zonder twijfel één van de hoogtepunten van Zuid-Afrika, maar ik zag ze op nog wel meer plaatsen. Zo is er ook de kolonie bij Betty’s Bay (Stony Point Penguin Colony).
Hoewel er hier ook héél veel vogeltjes in smoking staan, zijn het er toch een pak minder dan bij Boulders Beach. Bovendien kan je de pinguïns hier alleen vanaf een platform bekijken en er dus niet samen mee zwemmen.
Aan de andere kant zijn hier meestal véél minder toeristen en betaal je ook niet zo veel als bij Boulders Beach.

Betty's Bay Pinguins zuid afrika

De pinguïns van Betty’s Bay. Heel mooi, maar mijn voorkeur ging toch uit naar Boulders Beach.

pinguins boulders beach selfie

Een selfie met deze schattige vogeltjes kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Boulders Beach!

16. Kaapstad

Een rondreis door Zuid-Afrika is niet volledig zonder ook een bezoek te brengen aan Kaapstad! Dit moet één van de leukste steden ter wereld zijn en dat heeft natuurlijk veel te maken met alles wat hier te doen is. Ook in de omgeving is er veel te bezichtigen, dus ik raad ook aan om voor enkele dagen een auto te huren in Kaapstad.

Zo vind je hier tal van prachtige stranden die iedereen gezien moet hebben. Mijn favoriet is zonder twijfel Muizenberg Beach omwille van de leuke atmosfeer, de kleurrijke huisjes en het prachtige water, maar ook het dromerige Camps Bay lijkt net uit een sprookje te komen. Ik had het hierboven al over Boulders Beach, en dat verdient natuurlijk ook een plekje bij de mooiste stranden van Kaapstad. Blouberg is iets verder uit het centrum van Kaapstad, maar als je de moeite doet om naar hier te rijden, krijg je er wel een fantastisch uitzicht op de Tafelberg voor terug!

Niet alleen op zeeniveau is Kaapstad indrukwekkend, want ook vanuit de hoogte slaagt deze stad erin om haar bezoekers te bekoren. Het beste uitzicht krijg je ongetwijfeld vanaf Lion’s Head. De klim is nogal vermoeiend, maar het panorama over de Tafelberg, de Twelve Apostles en Camps Bay is al die moeite meer dan waard.
Ook het uitzicht vanaf de Tafelberg is trouwens fantastisch. Bovendien kan je hier ook gewoon de kabelbaan naar boven nemen. Dat scheelt je meteen heel wat tijd en zo kan iedereen die niet zo goed te been is ook genieten van dit feeërieke panorama. Ik raad aan om pas tegen zonsondergang naar de Tafelberg te pendelen. Eens de rode en oranje gloed zich boven de stad nestelt, weet je niet meer waar eerst kijken.

Over een mooi kleurenpalet gesproken: een wijkje dat je zeker moet verkennen, is de Bo-Kaap. Deze (vroeger) Maleisische buurt wou zich afzetten tegen het strenge regime van de blanken en besloot om hun leven wat meer kleur te geven. De fleurige huisjes zorgen ervoor dat Bo-Kaap nu één van de leukste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika is geworden.
Nog zo’n prettig gebied in Kaapstad is de V&A Waterfront. Meestal loopt het hier vol met toeristen, maar er is hier dan ook zo veel leuks te beleven! Hier vind je de beste restaurants van de stad, kan je zeehonden kijken aan de pier of gewoon heerlijk genieten van een concert van één van de straatmuzikanten of performers.

Als je de impressionante natuur van Zuid-Afrika mist, kan je altijd terecht in de botanische tuinen van Kirstenbosch. Hier kom je terecht in een prachtig gemanicuurde tuin waarin de diversiteit van Zuid-Afrika nog eens wordt bevestigd. Bovendien zijn de uitzichten vanaf hier ook fenomenaal! Vergeet zeker niet om de ‘Boomslang’ te beklimmen, een uitkijkplatform dat je meeneemt boven de hoogste bomen van dit park. Van daaruit krijg je opnieuw een fantastisch panorama.
In de buurt van Kaapstad zijn er trouwens ook heel wat nationale parken of private safari parken. Je bent dus nooit veraf van het natuurschoon van Zuid-Afrika!

Ook voor avonturiers is dit een stad met veel mogelijkheden. Zo kan je een helikoptertour boven de stad maken, of datzelfde doen maar dan met een parachute. Kooiduiken met haaien of zwemmen met wilde zeehonden is hier ook mogelijk. Benieuwd naar nog meer avontuurlijke activiteiten in Kaapstad? Kijk dan zeker eens naar de tours en excursies van GetYourGuide.

Hoewel deze stad werkelijk fenomenaal is, heeft Kaapstad ook een allesbehalve mooie geschiedenis. Ook hier was Apartheid een gigantisch probleem en deze scheiding heeft tot op de dag van vandaag haar sporen achtergelaten. Zo zal je rondom Kaapstad nog heel wat Townships zien, waar mensen vaak in erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Net zoals in Joburg, kan je hier ook zo’n Township bezoeken. Vaak gaat dat gepaard met een kijkje binnen het District 6 Museum. Hier wordt tentoongesteld hoe een volledige buurt zo maar werd weggevaagd en verplaatst ten tijde van de Apartheid.

Ten slotte nog deze tip voor Kaapstad: hoewel het veel veiliger is dan in Johannesburg, wordt er toch aangeraden om hier ook ‘s avonds niet alleen rond te wandelen. Wees dus verstandig en neem een Uber als je het nachtleven van Cape Town wil verkennen. Ikzelf heb overdag bijna alles te voet gedaan en heb nooit problemen ondervonden, maar eens het buiten donker begint te worden valt het toch op dat de drukte van de straten snel afneemt omwille van dieven en ongure figuren.

Lees zeker ook deze blog over de bezienswaardigheden in Kaapstad.

Lion Head Rock Kaapstad

Het uitzicht vanaf Lion Head Rock. Voor mij was dit misschien wel de mooiste plek in Kaapstad.

Bo-Kaap Kaapstad

Bo-Kaap: één van de mooiste plekjes in Kaapstad.

V&A Kaapstad bezienswaardigheden Zuid Afrika

Aan het V&A Waterfront zijn er heel wat straatartiesten die het beste van zichzelf geven.

17. Chapman’s Peak Drive

Als je vanuit Kaapstad naar het Kaaps Schiereiland rijdt, is de kans groot dat je dat via de Chapman’s Peak Drive doet. Hoewel dit een tolweg is, raad ik aan om deze baan niet over te slaan want het is niet voor niets één van de hoogtepunten van Zuid-Afrika.

Langs deze slingerende baan krijg je immers het ene na het andere fantastische uitzicht voorgeschoteld. Hoe hoger je langs deze bergpas rijdt, hoe mooier je blikveld wordt. Spijtig genoeg is er niet zo veel plaats om je langs de kant te parkeren en daarom raad ik aan om niet te snel te rijden. Zo kan je volop genieten van deze indrukwekkende route en bovendien wordt het ook makkelijker voor je passagier om zo onderweg af en toe een foto te maken!

Chapman's Peak Drive

De Chapman’s Peak drive is zonder twijfel de mooiste autoroute in Kaapstad.

18. Robbeneiland

Hoogstwaarschijnlijk zegt Robbeneiland je wel iets.

Dit is immers het gevangeniseiland waar Nelson Mandela (en vele andere anti-apartheidsstrijders) gevangen werden gezet wegens hun ongehoorzaamheid. Tegenwoordig kan je dit eiland vanuit Kaapstad bezoeken en krijg je ter plekke de boeiende (en verdrietige…) geschiedenis te horen van deze gruwelijke gevangenis. Dat gebeurt trouwens niet zo maar door de eerste de beste gids, want je wordt hier op sleeptouw genomen door een oud-gevangene of een oud-bewaker. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe vergevingsgezind beide partijen tegen elkaar zijn, want de gevangenen en bewakers waren in het verleden helemaal niet op elkaar gesteld, natuurlijk…

Je bezoek begint eigenlijk al in Kaapstad. Nadat je je toegangstickets hebt laten zien (handig: je kunt ook een bezoek plannen met pick-up service bij je hotel – zo ben je zeker dat je op tijd aankomt!), loop je immers door een klein museum dat je meer info geeft over Robbeneiland. Onderweg zie je enkele trieste documentaires en ook enkele interessante tijdslijnen. Het duurt een dik half uur vooraleer je boot Robbeneiland bereikt. Ik raad trouwens ook aan om een pilletje in te nemen tegen zeeziekte, want het water is hier bijzonder onstuimig!
Eens aangekomen, valt het meteen op dat dit geen klein eilandje is (in tegenstelling tot dat andere gevangeniseiland: Alcatraz!). Daarom leg je het eerste deel van de tour ook af in een bus. Samen met een gids rijd je vervolgens verder naar enkele interessante plaatsen waar meer uitleg wordt gegeven over het leven op Robbeneiland en alsook enkele belangrijke gevangenen.

Bij het laatste deel van de tour word je bijgestaan door een oud-gevangene of oud-bewaker. Hij neemt je mee naar het gevangenisblok waar ook Nelson Mandela heeft vastgezeten. Vooraleer je zijn cel mag zien, word je eerst nog meegenomen naar de vroegere eetzaal. Daar wordt het ene gruwelijke verhaal na het andere op je afgevuurd. Ook wordt meteen duidelijk dat de zwarte gevangenen het hier het hardst te verduren krijgen. Zij kregen minder en slechter voedsel, ze werden bruter behandeld en ze kregen veel minder rechten dan o.a. de’coloured‘ gevangenen (= meestal mensen van een zuid-Aziatische afkomst).

Uiteraard wordt er ook heel veel verteld over Nelson Mandela en zijn gevangenisstraf.

Na je bezoek krijg je heel even de tijd om vrij rond te lopen op het eiland en dan is het alweer tijd om de boot terug te nemen.

Hoewel ik deze tour een must-see in Zuid-Afrika vind, moet ik wel toegeven dat alles nogal gehaast aanvoelt. Je wordt van de ene naar de andere plek gestuurd en onze groep kreeg zelfs niet de kans om vragen te stellen.

Wees op tijd met het boeken van je tickets! Vaak is deze activiteit al enkele dagen op voorhand uitverkocht. Bovendien is de zee hier bijzonder onstuimig en worden tours daarom ook verplaatst. Boek je bezoek aan Robbeneiland daarom ook niet op de laatste dag van je verblijf. Dit monument wil je echt niet missen, want het is echt één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.

Robben Eiland museum activiteiten Kaapstad

Vanaf Robben Eiland krijg je ook enkele prachtige uitkijkpunten over Kaapstad.

rondleiding Robbeneiland Zuid Afrika

Maar de hoofdreden voor je bezoek aan Robbeneiland is natuurlijk wel de gegidste rondleiding.

19. Bezoek Stellenbosch en Franschoek (en niet alleen de wijnhuizen!)

Als jij ook wel van een lekker wijntje houdt, dan heb ik goed nieuws! Vlakbij Kaapstad, vind je immers een regio waar heerlijke wijnen worden verbouwd. Het spreekt dan ook voor zich dat ik dit gebied als één van de fijnste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika moet bestempelen.

Stellenbosch en Franschoek staan tegenwoordig zelfs bekend als dé culinaire bestemming van Zuid-Afrika. Naast wijnen kan je hier immers ook bijzonder lekker eten.

Vooraleer ik mij ging bezatten, ontbeet ik in het Vergenoegd Wine Estate. Ook al worden er hier lekkere wijnen gemaakt, toch is het vooral de dagelijkse ‘Duck Parade‘ die mij naar hier lokte. Om de wijnranken te beschermen, wordt er beroep gedaan op eenden. Zij eten immers alle slakken op die anders voor een slechte oogst zorgen.
Dagelijks zijn er enkele honderden eenden die worden ingezet als ecologische ongediertebestrijding en dat lokt natuurlijk heel wat kijklustigen. Het is bijzonder grappig om te zien en zeker iets om te doen als je met kinderen in Zuid-Afrika bent.

Op een véél rustiger tempo (want ook al kom je alleen wijn proeven, de porties zijn altijd behoorlijk groot!) bezocht ik de volgende twee dagen enkele wijnhuizen.
Mijn smaakpapillen werden verwend bij het Waterford Estate, het fabuleuze Delaire Graff Estate, het rustige Jordan Wine Estate, het gezellig drukke Warwick Wine Estate en bij de fantastische Uva Mira Mountain Vineyards.
Persoonlijk vond ik de aparte wijnen van Uva Mira het lekkerst, maar ook de pick-nick bij het Warwick Wine Estate was meer dan de moeite waard.

Niet alleen de wijntjes zijn hier om van te smullen, want de landschappen in deze streek zijn ook adembenemend! De beste manier om van die natuurpracht te genieten, is natuurlijk in combinatie met een lekker glaasje. De wijngaarden met de indrukwekkendste uitzichten waren voor mij de Uva Mira Mountain Vineyards, Hidden Valley Wines en het Delaire Graff Estate.

Zelf was ik ook helemaal overdonderd door de Dylan Lewis Sculpture Garden. In deze prachtig gemanicuurde tuin kan je gerust uren rondlopen zonder je te vervelen. De combinatie van natuur en uitzonderlijk mooie beeldhouwwerken deed mijn hart alvast sneller slaan. Het lijkt wel alsof de beelden hier door Moeder Natuur zelf zijn ontworpen. Zo perfect vond ik ze in het geheel passen! Om de tuin te bezoeken moet je wel op voorhand reserveren (reservations@dylanart.co.za).

In (de buurt van) Franschoek vind je ook heel wat lekkere wijnhuizen, maar de natuur is misschien nog indrukwekkender.
Als je een huurauto hebt in Zuid-Afrika, dan raad ik een ritje op de Franschoek Pass zeker aan. Vanuit de hoogte krijg je fenomenale vergezichten over de verschillende wijngebieden.

Tussen Franschoek en Stellenbosch ligt ook nog Babylonstoren. Deze historische Kaap-Nederlandse boerderij is omgevormd tot een prachtige botanische tuin waar je heerlijk kan eten of gewoon even tot rust kan komen tijdens een mooie wandeling. Persoonlijk vond ik het achterste deel (de serres) het mooist. Van daar krijg je ook enkele magische uitzichten over de wijnlandschappen van deze regio.

Probeer je dus niet alleen te bezatten, maar ook echt van de omgeving te genieten. Ikzelf was hier twee dagen, maar daar kon gerust nog een extra dagje aan worden toegevoegd. Ik bestempel het heus niet voor niets als één van de leukste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.

Deze streek kan je makkelijk op eigen houtje verkennen, maar misschien is het nog wel leuker om dit met een (eendaagse) tour te doen vanuit Kaapstad. Zo mag je immers zo veel wijn proeven als je wil én hoef je niet meer zelf uit te zoeken welke wijngaarden de moeite zijn.  Bovendien beginnen deze excursies al vanaf €35 per persoon.

Vergenoegd Wine Estate dingen om te doen Zuid Afrika

De “Duck Parade” in het Vergenoegd Wine Estate is behoorlijk grappig!

wijn proeven Stellenbosch

En natuurlijk moet je in Stellenbosch ook enkele wijntjes uitproberen! Op de foto zie je Delaire Graff.

Babylontoren Stellenbosch Franschoek

De ‘serre’ van Babylontoren. De perfecte plek voor liefhebbers van mooie planten.

Franschoek Pass hoogtepunten Zuid-Afrika

Vanaf de Franschoek Pass krijg je een ongeëvenaard uitzicht over Stellenbosch.

20. Sani Pass

De Sani Pass is één van de minder bekende bezienswaardigheden in Zuid-Afrika en toch vind ik deze spannende route de moeite meer dan waard!

Je komt het makkelijkst bij de steilste bergpas van Zuid-Afrika vanuit Durban, maar dan nog is het zo’n vier uur rijden. Aangezien dit een nogal onherbergzaam gebied is, raad ik aan om dit hoogtepunt van Zuid-Afrika met een tour te doen. Sowieso kan je de Sani Pass alleen bereiken met een 4×4.
Aanbieder van tours zijn gespecialiseerd om door dit gebied te rijden en onderweg weten ze precies waar ze moeten stoppen voor de beste uitzichten.

Vanuit Durban kost een tour je €150 per persoon. Als je al een eigen huurauto in Zuid-Afrika hebt, dan raad ik aan om vanuit Durban eerst verder te rijden naar Underberg (drie uur rijden). De tours die vanaf hier beginnen zijn véél goedkoper (€60) en bovendien minder gehaast.
Als je toch zo ver rijdt, is het misschien wel leuk om er een tweedaagse excursie van te maken. Aangezien de Sani Pass op de grens met Lesotho ligt, kan je tijdens zo’n tour dus twee landen in twee dagen zien. Dit kost je natuurlijk wel meer (€300 pp).

Sani pass bezienswaardigheden Zuid Afrika

De Sani Pass is een bijzonder spectaculaire bezienswaardigheid in Zuid-Afrika. Maar zonder 4×4 zou ik er niet aan beginnen!

21. Ga duiken in de Aliwal Shoal

De Aliwal Shoal is nog zo’n bezienswaardigheid van Zuid-Afrika die in de buurt van Durban ligt.

Als je van duiken houdt, dan móét je hier naartoe. Dit is immers één van de beste (en enige!) plaatsen op aarde waar je met haaien kan duiken. Dit keer heb ik het trouwens niet over kooiduiken, want in de Aliwal Shoal duik je zonder bescherming met de toproofdieren van de zee. Afhankelijk van je geluk, kan je hier honderden haaien in één duik zien. Mensetende witte haaien komen hier (gelukkig!) zelden voor, maar reusachtige tijger- en stierhaaien, vreemde hamerhaaien en heel wat kleinere soorten worden hier met de regelmaat van de klok gespot.
Tussen eind november en eind december heb je zelfs de mogelijkheid om de massa migratie van hamerhoofdhaaien te aanschouwen. Tijgerhaaien zijn dan weer overal aanwezig vanaf januari tot mei en stierhaaien vind je van december tot maart in de Aliwal Shoal.

Je blijft hier natuurlijk onderhevig aan de grillen van Moeder Natuur en als je pech hebt, zie je misschien geen of heel weinig haaien. Toch is er ook één manier waardoor je gegarandeerd haaien kan zien!
Bepaalde duikscholen zorgen immers voor ‘baited shark dives‘. Daarbij wordt een grote bol gevuld met visaas die traag wordt losgelaten. Dit trekt haaien van kilometers ver aan, waardoor je gegarandeerd bent op enkele indrukwekkende close-encounters met deze beesten.

Geef toe, dit moet toch één van de absolute hoogtepunten zijn in Zuid-Afrika voor iedereen die op zoek is naar het ultieme avontuur?!

zwemmen met haaien aliwal Shoal

Je hoeft echt niet bang te zijn. Haaien zijn niet zo’n monsters zoals ze in films worden afgeschilderd.