24 mei, 2020

Huskytocht Noorwegen

De ochtend is in deze Noorse stad toch wel het moeilijkste moment van de dag. Vanuit mijn knusse, warme bed trek ik al bibberen zeven lagen kleren aan en ga ik op stap door anderhalve meter sneeuw langs enkele van de bezienswaardigheden van Tromsø.
Uitslapen zat er niet in, om 08:45u stonden we immers al aan het Radison Blu hotel in de binnenstad van Tromsø.
Het Radison Blu en Scandiv Ishavshotel liggen pal in het centrum van de stad.
De tochten met de husky sleeën van vorig jaar waren zo fantastisch en daarom wilde ik dit avontuur nog eens opnieuw beleven. Deze keer koos ik voor de blaffende viervoeters van het Tromsø Villmarkssenter.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Wie kan weerstaan aan deze lieverds?!

Wie kan weerstaan aan deze lieverds?!

Husky safari in Noors Lapland

De bergen sneeuw en de witgeschilderde planten en bomen toverden dit landschap om in een sprookje. Achteraan het gebouw waar we ons aanmelden zaten (!) 300 heel erg enthousiaste huskies ongeduldig op de volgende gasten te wachten.
Hun gehuil in dit maagdelijk witte landschap versterkte mijn zin om met hen op toch te gaan nog meer, terwijl ik kon genieten van deze prachtige omgeving.

Eerst meldden we ons aan. We kregen extra warme en waterdichte kledij, stevige snowboots, lekker warme wanten en een sjaal. Naast een zaaltje tegen een souvenirwinkeltje konden we ons omkleden.

husky sledetocht tromsø

Bang dat een huskyrit koud zal worden? Nergens voor nodig! Warme jassen, schoenen, wanten, … Aan alles werd gedacht!

Het leek wel alsof er een wedstrijdje ‘om ter snelst aankleden’ aan de gang was. Algauw liep iedereen naar buiten om de schattige honden gedag te zeggen.

Huilend, blaffend, likkend, springend en overenthousiast stonden ze ons op te wachten aan de sleeën. Tegen het einde van de voormiddag maakten we ook nog kennis met de honden maar nu was het meer dan hoog tijd om deze actieve ochtend aan te vatten.
We kozen zelf of we de touwtjes in eigen hand namen of liever comfortabel in de slede van de mooie landschappen genoten.

tromso winter

De honden zijn natuurlijk de hoofdattractie, maar de landschappen van Tromsø zijn toch ook de moeite waard!

Mijn moeder zag het niet meteen zitten om zelf de dolenthousiaste honden te besturen. We besloten dan ook gauw dat ik die taak op mij zou nemen. Natuurlijk sloeg ik dit avontuurlijk aanbod niet af! Tegen zo’n wilde rit kan je toch geen nee zeggen?

Na een korte introductie en duidelijke veiligheidsinstructies, klauterde mijn moeder in de comfortabele sledes en ik achterop.

“Zorg dat we niet vallen he!” zei m’n moeder nog vooraleer de hondjes aan hun race begonnen. Terwijl ze dat zei kreeg ik een flashback terug naar vorig jaar. Daar lag de slede na tien minuten al op zijn zij, en de honden waren al weggesprint met dit gevaarlijke heen en weer schuivende projectiel. Oeps!

“Nee nee. Ik doe wel rustig.”

Het domein van het Villmarkssenter is minder onvoorspelbaar en dus ook geschikter voor mensen die nog nooit met onstuimige huskies op de baan zijn geweest.

husky safari noorwegen

En we zijn vertrokken!

We vertrokken net toen één van de middelste honden al hoognodig een kakje moest doen. De andere honden hielden daar absoluut geen rekening mee. Hij hurkte, sprong en wiebelde even en uiteindelijk kwam er een glibberig, bruin goedje naar buiten. Het uitzicht was behoorlijk grappig.

De slede verpletterde algauw de drol en een muf eau-de-toilette steeg op. Dat herhaalde zich snel nog meerdere keren. Gelukkig zijn er ondertussen ook andere uitzichten waar je van kan genieten!
De hobbelige rit met de onstuimige keffers gaat op en neer, en af en toe komen de honden van de sledes achter of voor jou iets te dichtbij. Logisch eigenlijk, want het is niet altijd makkelijk om je alleen op het sleeën te concentreren als er rond jou zo veel moois te zien is.

tromso husky safari noorwegen

Een sledetocht met huskies is verslavend leuk!

Grote meren, steile bergtoppen, kleine bosjes dennenbomen en weidse sneeuwvlaktes. Enkele kilometers zien we zelf enkele mooie rendieren grazen terwijl de huskies al die tijd maar hijgend bleven verder trappelen.

De afdalingen waren het moeilijkst. Daar bereikten we immers onze topsnelheid. Ik denk toch zo’n dertig kilometer per uur. Tussen mijn benen stond een handige rem waarmee ik met mijn voeten het tempo zelf bepaalde. Soms wisten de honden niet van ophouden en bleven ze maar verder trekken, ook al zat de rem al diep in de sneeuw geprikt.

De onden kenden het parcours perfect. Geen enkele keer weken ze van de baan af.

husky safari lapland

Sami! Checkoutsami?

Schattige puppies!

Na een rit vol slalommen, heuvels en afdalingen trokken de sterke honden ons terug naar de andere honden in het kamp.

Een medewerker wachtte ons op en gaf uitleg over het trainen van de huskies. We mochten een kijkje nemen bij alle honden in hun houten hutten en af en toe bleven we achter om een lieverd te knuffelen.
Alle hondenhokken waren verdeeld in twee woonruimtes en boven elk hok stond de naam van de hond.
Super hoe elk van deze driehonderd honden met zijn naam werd aangesproken. Ik zag namen zoals Twitter en Fracebook, maar ook typische Scandinavische namen die ik beter niet uitspreek.

De honden worden goed opgeleid zodat ze gauw sterk genoeg zijn om de sledes te trekken. Tegelijkertijd moeten ze ook lief en afhankelijk zijn, zodat ze zonder problemen met vreemde mensen kunnen omgaan.

De gids had nog een fantastische verrassing voor ons na afloop van het hondenbezoek. Naast de volwassen honden mochten we naar een groter hok met draadafsluiting. Hier zitten alle puppies vertelde de gids.

husky puppies lapland

De grootste pups moeten nog heel wat leren voor ze klaar zijn om mensen op sleeptouw te nemen.

Iedereen die tot dat moment met een van de honden aan het spelen was spitste zijn oren en luisterde aandachtig verder.

In het hok zaten puppies van enkele maanden oud, maar in een van de kleinere hokken zaten zelfs hondjes van nog maar enkele weken oud!

Om de oudere puppies te leren gehoorzamen en tegelijkertijd vertrouwd te maken met vreemden, mochten we de opdonders laten zitten of liggen, en als beloning kregen ze dan een snoepje. Het was duidelijk dat deze hondjes nog heel wat werk voor de boeg hadden, want het was slechts sporadisch dat er eentje goed luisterde. Maar dat kan natuurlijk ook gewoon zijn omdat heel wat bezoekers de snoepjes gewoon toestopten… Oeps!

De jonge pups buiten begonnen al die aandacht stilletjes aan te beu te worden en dat ontging ook de gids niet. Ze ging naar binnen in één van de kleinere hokjes bij een mama hond en opende de slaapkamer van enkele van de jongste puppies.

tromso noorwegen huskies

Kan ik er 100 krijgen, alsjeblieft?

“Oh!” – ‘Ah!” – “Schattig!”, je kan het je vast wel voorstellen. Het schattigheidsgehalte ging nog meer omhoog en iedereen begon spontaan te denken om één van de donzige lieve puppies mee naar huis te smokkelen.

Toen de allerkleinste hondjes verschenen werd iedereen op slag verliefd. De babyhondjes pasten makkelijk in twee handen, en iedereen wou ze dan ook even knuffelen.

tromso sledehonden noorwegen

De kleinste hondjes van het domein! Nog maar enkele dagen oud!

Na een hartverscheurend afscheid van deze schattige, lieve, snoezige cuties gingen ze terug knus bij hun moeder liggen en konden we ondertussen nog een glimp opvangen van de paar dagen oude hondjes die in het hok daartegen lagen te soezen. Nóg schattiger, dat kan toch niet?!

OK. Genoeg nu over die puppies, want nu begin ik spijt te krijgen dat ik er toch niet eentje in m’n rugzak heb gestopt.

tromso husky safari noorwegen lapland

Sneeuwstorm! Snel schuilen en onszelf opwarmen aan heerlijke rendiersoep!

Soep en Rendieren

Shakespeare had zelf deze dramatische afscheidsscène niet kunnen schrijven.

Onze magen begonnen al aardig te knorren!

In één van de grote houten hutten, versierd met vlijmscherpe ijspegels, mochten we ons comfortabel aan een open vuur nestelen.

Na onze fantastische tocht door de sneeuw warmden alle verkleumde sledechauffeurs zich op aan het open vuur in een gezellige houten hut. We smulden van een maaltijdsoep met rendier en groentes. Zoals je misschien al in mijn andere artikels kon lezen, vind ik rendier erg lekker. En ook dit keer was dat niet anders!

opwarmen in noorwegen open vuur

Na negatieve temperaturen is dit open vuur meer dan welkom!

Ik slurpte ook nog een tweede bord op (al die beestjes proberen knuffelen is vermoeiend, hoor!) en trok dan naar buiten en verkende de mooie landschappen voor we terugkeerden naar het centrum van Tromsø.

Ondertussen was de zon al aardig gaan zakken en kreeg het hele domein een gouden gloed over zich heen.

Met een oranje achtergrond werden de poollandschappen zowaar nog mooier!

Beneden het kamp was een grote sneeuwvlakte waarin enkele rendieren stonden te grazen. De beesten waren wat nerveus als ik dichterbij kwam -net zoals ik trouwens, want die geweien zijn echt wel angstaanjagend- maar eens ik er een poosje stond, leken ze mij niet langer als gevaar te zien.

De mooie dieren graasden op gedroogd mos of wat er onder de dikke lagen sneeuw nog te vinden was.

noorwegen tromso rendier

Wat een schoonheden! Zie jij ook de huskies in de achtergrond?

Eén van de twee mannetjesdieren had nog maar één van zijn twee geweien op z’n kop staan. Best een grappig zicht! Gelukkig zou zijn gewei volgend jaar gewoon weer aangroeien, want ik denk niet dat de vrouwtjes een mannetjesrendier met één gewei zo aantrekkelijk vinden!

Net als ik besloot om terug naar het kamp te keren, zag ik nog enkele huskysledes voorbij racen achter de rendieren.

Wat een magisch gevoel, zo ver in het noorden zitten en mogen genieten van al dat natuurschoon!

Mijn moeder en ik stapten de bus op, moe maar voldaan. De laaghangende zon zorgde voor een prachtig landschap tijdens onze rit terug. Een perfecte afsluiter voor onze laatste dag in Tromsø!

huskies tromso noorwegen

En voor wie net zoveel van katten als honden houdt… Wie weet zie je deze pluizenbol ook wel!

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   
  1. Oh zo schattig die puppies 🙂 Wat een prachtige dag. Vorig jaar heb ik ook een Husky Safari gedaan (45 km) en ga zeker nog eens terug om een meerdaagse hondensledetocht te doen. Ik vond het echt fantastisch.

   • Checkoutsam says:

    Wowie, 45 km is wel een pak langer dan wat ik deed!
    Het is inderdaad een super ervaring, en ik denk ook niet dat dit al m’n laatste was 😉

  2. Hermi v Liere says:

   Hallo, ik heb met genoegen je Tromsø avontuur gelezen.
   Wij gaan in December dus ik ben heel het internet aan het afstruinen en zo kwam ik bij jou terecht.
   Dan weet ik, wat ik een beetje verwachtern kan.
   Nou ik hoop dat je nog vele mooie reizen mag maken.
   Groet Hermi

   • Hey Hermi!

    Wat leuk dat je iets aan mijn avontuur hebt gehad. Als je nog vragen hebt over Tromsø, laat maar weten. Op Checkoutsam vind je trouwens nog heel wat andere artikels over Tromsø. Zo kan je je reis perfect voorbereiden 😉
    Eén ding weet ik al zeker: het wordt een vakantie om nooit meer te vergeten! Veel plezier alvast!

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!