Met een all-in huurauto door het rode hart van Australië

Vier dagen lang verkende ik het prachtige 'red center' van Australië met een huurauto van Sunny Cars. Vanuit Alice Springs trok ik vijfhonderd kilometer verder naar het magische Kings Canyon. Eén dag later racete ik alweer verder naar het mythische Uluru.
De oranje wereld die je te zien krijgt is fabelachtig mooi en er is echt maar één manier om optimaal van al deze natuurpracht te genieten: met je eigen wagen.
Klaar voor een road trip in de outback van Australië? Ik vertel je alles over hoe je dat het beste aanpakt.

4.7/5 - (3 votes)

Auto huren Australië sunny cars

Alice Springs > Kings Canyon > Uluru

Na een fantastische vlucht over de rode en oranje landschappen van het Northern Territory landde ik in Alice Springs. De enige ‘stad’ die ik tijdens mijn vierdaagse road trip bezocht, want tijdens de rest van deze fantastische rondreis zie je alleen maar desolaat niemandsland en adembenemende woestijnlandschappen.

In de omgeving van Alice Springs zijn alvast enkele mooie bezienswaardigheden te zien. Zo kan je enkele mooie natuurlandschappen verkennen, maar even goed kennismaken met de kamelen van de Camel Farm of zelfs enkele kangoeroes.
Zelf raad ik aan om hier niet té lang te blijven aangezien de allermooiste (en bekendste) bezienswaardigheden iets dieper in het rode hart van Australië liggen.

Kings Canyon

Vanaf Alice Springs is het bijna vijfhonderd kilometer rijden naar het beroemde Kings Canyon, tenzij je ook een stukje (honderd kilometer) op onverharde wegen rijdt.
Hou er wel rekening mee dat je extra moet betalen als je off road wilt gaan! Je moet dit dan ook vermelden als je je je huurauto in Australië gaat ophalen.

Kies je voor de betonnen weg? Dan ben je ongeveer vier en een half uur onderweg. Langs de onverharde weg leg je de rit af in ongeveer drie uur.

Kings Canyon is een beetje de Grand Canyon van Australië. Een gigantische kloof heeft zich gedurende miljoenen jaren tussen deze prachtige landschappen gevormd. Er is hier echter zó veel meer te zien. Je kan hier verschillende wandelingen maken, maar ik raad aan om te kiezen voor de ‘Kings Canyon Rim Walk’. Dit is ook meteen de langste wandeling, dus zorg ervoor dat je vroeg genoeg wakker bent. En zeker in de zomermaanden, want het kan hier héél heet worden.
Onderweg zie je immer variërende landschappen en ook de uitzichten naar beneden zijn de moeite waard.
Wanneer je deze wandeling maakt, ben je al snel tussen drie en vijf uur onderweg.

Afhankelijk van het tijdstip van vertrek kan je beslissen om nog even langer in Kings Canyon te blijven, of alvast verder te rijden naar Uluru.

Kingscanyon autohuur Australië

Het fantastische Kings Canyon. De landschappen veranderen voortdurend!

kings canyon australie autohuur

De stenen muren die je hier vindt, zouden Donald Trump jaloers maken!

Kings Canyon Australie kloof

En voor dit uitzicht doe je het natuurlijk… Wauw!

Uluru

Het Uluru-Kata Tjuta National Park ligt nog eens bijna vierhonderd kilometer verderop. Dit keer zijn er geen onverharde wegen en dus moet je hier wel de verharde wegen volgen. Vanuit Kings Canyon duurt het zo’n drie à vier uur vooraleer je Uluru bereikt.

In dit nationale park is nog veel meer te zien dan in Kings Canyon. Enerzijds is er de beroemde Uluru rots, die heel erg belangrijk is voor de Aboriginals. Maar anderzijds zijn er ook de fantastische Olgas of Kata Tjuta.

Ik moet eerlijk zijn: ik was een beetje sceptisch vooraleer ik hier aankwam. Een gigantische rots in het midden van een oranje woestijn; kan dat wel indrukwekkend zijn?
Toen ik het prachtige Uluru zag schitteren vanuit de verte, verdween al dat getwijfel. Wat een prachtige plek! De immer veranderende landschappen en de monsterlijk grote rotsformaties zijn echt adembenemend.
Laat je tijdens je bezoek helemaal onderdompelen in de Aboriginal cultuur en luister naar de interessante verhalen over deze mythische plek. In je toegangsticket voor het nationale park zit ook een gratis gegidste wandeling inbegrepen waarbij je meer leert over het belang van Uluru voor de Aboriginals.

De wandelingen rond Kata Tjuta zijn ook zeker de moeite waard. Vooral de ‘Valley of the Winds’ wandeling raad ik aan. Persoonlijk vond ik de zonsondergang met de Olgas (= Kata Tjuta) op de achtergrond het mooist. Als je genoeg tijd hebt kan je natuurlijk een zonsondergang bij Uluru meemaken en eentje bij de Olgas.
Is je vakantietijd beperkt? Kies dan één keer voor een zonsondergang en één keer voor een zonsopkomst, want geloof me: dat wil je niet missen!

Vanuit Uluru National Park is het net geen vijfhonderd kilometer rijden tot je terug in Alice Spring aankomt. Van daaruit kan je een vlucht nemen naar je volgende bestemming, of je kan natuurlijk ook kiezen voor een echte road trip en verder gaan naar andere mooie plekken van dit gigantische land. Keuze genoeg!

Uluru huurauto australie roadtrip

Het mythische Uluru!

olgas kata tjuta autohuur australie

Nog zo’n fantastische bezienswaardigheid in Australië: de Olgas (of Kata Tjuta).

wandeling olgas kata tjuta

De desolate landschappen doen aan een andere planeet denken, vind je ook niet?

Handig om te weten tijdens je autohuur in Australië

 • In Australië wordt links gereden. Even aanpassen dus! Ook de ruitenwisser en het knipperlicht bevinden zich aan de andere kant.
 • De maximum snelheid die je tijdens deze road trip in het Northern Territory mag rijden is 130 kilometer per uur. Je mag echter op een groot deel van de baan maar 110 kilometer per uur rijden. Nader je een kruispunt of tankstation? Dan moet je je snelheid eerst naar 100 km/u en dan naar 80 km/u verminderen.
 • Het is het goedkoopst om te tanken in Alice Springs. Toen ik daar was (2018) betaalde ik $1,607 per liter benzine. In Kings Canyon of Uluru betaal je véél meer. Reken zeker op $2,10 per liter.
 • Een toegangsticket voor het Uluru-Kata Tjuta National Park kost $25 voor drie dagen. Kings Canyon is dan weer gratis te bezoeken.
 • Kamperen mag alleen op bepaalde locaties. Dit is belangrijk, want anders krijg je een boete. Uiteraard zijn er ook hotels waar je kan overnachten, maar die zijn vrij duur. In Kings Canyon vind je geen jeugdherbergen, vlakbij Uluru (in Yulara – vijf minuutjes rijden van het nationale park) is er wel een jeugdherberg aanwezig.
auto huren australie tips

En nog een tip: in Australië moet je altijd uitkijken voor wildlife!

6 tips voor de perfecte road trip doorheen de Northern Territory

 1. Als je zelf een road trip plant doorheen het rode hart van Australië, dan raad ik aan om te beginnen met naar een supermarkt te gaan. Koop voldoende water, snacks voor onderweg en misschien zelfs enkele kant-en-klare maaltijden want er staan enkele heel erg lange ritten op je te wachten.
  Alice Springs is de enige ‘grote’ stad die je onderweg tegenkomt. Dat wil ook zeggen dat het hier goedkoper is om inkopen te doen. Op plekken zoals Kings Canyon en Uluru wordt alles meteen veel duurder.
 2. Tank regelmatig. Er zijn maar enkele tankstations die je onderweg tegenkomt, en vaak liggen die enkele honderden kilometers van elkaar verwijderd. Neem het zekere voor het onzekere, en tank iedere keer dat je een station tegenkomt.
 3. Houd je aan de snelheidslimieten. Het is verleidelijk om snel te gaan rijden op deze eenzame wegen, maar er is wel degelijk politie die regelmatig flitst. Boetes in Australië zijn héél erg hoog, dus let op!
 4. Wees altijd alert voor wildlife en loslopend vee. Tijdens mijn road trip zag ik héél veel koeien, enkele kamelen, razendsnelle reptielen en enkele aangereden kangoeroes. Een botsing met één van deze beesten zou je vakantie wel eens kunnen verpesten…
 5. Houd geregeld een rustpauze. Voor één rit ben je vaak vier uur of vierhonderd (of meer) kilometer onderweg. Bovendien zijn de landschappen nogal monotoon en dus kan het autorijden best vermoeiend worden. Onderweg zijn er meer dan genoeg plaatsen om te stoppen en jezelf terug wat energie te geven. Op de meeste van deze plaatsen zijn er ook erg mooie uitzichten. Haal je camera dus ook maar even boven.
 6. Voorspelt het weerbericht 36 graden celcius of hoger? Dan worden heel wat wandelingen vanaf een bepaald uur (meestal negen uur ’s morgens) afgesloten. Wil je deze wandeling toch doen? Zorg er dan voor dat je vroeg genoeg opstaat.
Australië autohuur

Wil je even stoppen? Zorg dan dat je ergens goed aan de kant staat geparkeerd.

All-in huurauto in Australië met Sunny Cars

Kies je voor road trippen langs stoffige woestijnen, wildlife in het midden van de baan of ongeplaveide wegen? Gelukkig zijn de huurauto’s van Sunny Cars all-in!
Je geniet ten volle van je vrijheid wanneer je rustig kan rondcruisen doorheen de prachtige landschappen van Australië en een volledige verzekering bied je dan ook deze complete rust! Er kan altijd iets misgaan, maar hier in the middle of nowhere wil je natuurlijk zeker niet voor problemen komen te staan.

Langs de weg zag ik geregeld een dode kangoeroe of ander wildlife liggen en geloof me: als zo’n beest tegen jouw auto springt, dan heb je een probleem! Bovendien rijd je hier midden door de woestijn. Dat betekent dat er héél veel opspattende steentjes zijn en dat je soms ook over ongeplaveide banen heen moet rijden.

De hele tijd stressen over het probleemloos terug inleveren van je auto kan je vakantie vergallen, en dus kan ik de all-in huurauto’s van Sunny Cars zeker aanbevelen. No stress, gewoon van je road trip genieten!

Wat is er allemaal inbegrepen?

Standaard zitten de volgende zaken inbegrepen als je een auto huurt bij Sunny Cars:

 • Ongelimiteerde kilometers – Doe gerust een extra ritje rond Uluru, want je hoeft niet extra te betalen voor meer kilometers.
 • Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering – Heb je bij een ongeluk schade aan derden veroorzaakt? Je bent voor minimaal €7,5 miljoen gedekt. Dat lijkt mij ruimschoots voldoende!
 • Schadeverzekering – Heb je zelf schade aan je huurauto in Australië berokkend? Geen probleem. Je schade wordt gedekt en bovendien is deze inclusief met terugbetaling van het eigen risico. Ook diestal van apparatuur uit de auto wordt vergoed. Dit komt nog eens bovenop de diefstalverzekering.
 • Glas-banden-bodem-dakschadedekking – Dit is echt een meerwaarde voor gedurende je road trip door Australië! Opspattend grind is hier schering en inslag, moet je weten…
 • PAI-verzekering – Alle inzittenden van de huurauto zijn verzekerd bij letsel en/of invaliditeit.
 • Sleepkosten – Ongelukje gehad? De sleepkosten worden ook terug vergoed.
 • Autopapieren of sleutel kwijt? – Jep, ook dit wordt vergoed.
 • Tot slot betaalt Sunny Cars ook voor jou de luchthavenafleveringskosten en de lokale belastingen voor je auto.

Extra’s nodig? Kijk eens naar de servicepakketten

Soms kan het natuurlijk nodig zijn om nog enkele extra’s toe te voegen aan je huurauto. Zo heb je bijvoorbeeld een servicepakket waarbij je geen waarborg moet betalen (en dus geen kredietkaart nodig hebt), of kun je voor het premium pakket gaan waar je voorrang krijgt op lange wachtrijen, geen huurcontract meer moet invullen én je een splinternieuwe wagen (minder dan 1 jaar) krijgt.

Op deze blog komen ook heel wat backpackers piepen, en die zijn niet altijd vijfentwintig jaar (de legale leeftijd om een auto te huren in Australië). Om problemen ter plekke te vermijden, kan je ook een under-age pakket bestellen waarmee de minimumleeftijd naar eenentwintig jaar wordt herleid.
Reis je niet alleen? Voeg dan ook meteen een extra bestuurder toe.
Hét ideale servicepakket voor een road trip door Australië? Dat is volgens mij het tentpakket. Een daktent en campingaccessoires worden automatisch bij je huurauto aangeleverd. Als dat geen service is!

australie auto huren

Een road trip door Australië is geweldig. Geniet ervan!

Dit artikel kwam er in samenwerking met Sunny Cars.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam