30 mei, 2020

Met een huurauto door Birmingham!

Met een comfortabele huurauto van Sunnycars trok ik samen met enkele andere bloggers voor een dagje naar Birmingham. Er zijn immers heel wat leuke bezienswaardigheden rond deze Engelse stad! Met de auto liggen ze allemaal vrij dicht bij elkaar, en als je bang bent om links te rijden... Dat valt eigenlijk heel goed mee!

Road trip rondom Birmingham!

Birmingham heeft ongetwijfeld heel wat te zien, maar toch kozen we ervoor om wat meer van de rondom liggende bezienswaardigheden te bezoeken met de auto. We haalden de auto op bij het autoverhuurbedrijf van Birmingham Airport, nestelden we ons in de comfortabele vierwieler, deden een honderdtal schietgebedjes en drukten dan voorzichtig de gaspedaal in om het Engelse platteland eindelijk te verkennen!

auto huren birmingham

Links rijden valt echt wel mee! Als ik het al durf, dan kan jij het zeker toch ook?!

Links rijden

Het is even aanpassen, want die Engelsen houden nog steeds koppig vol om aan de verkeerde kant van de weg te rijden! Al bij al valt dat echt nog mee. Je raakt al snel vertrouwd met het rijden op de andere rijstrook, maar het zijn de manoeuvres en gewoontes die je wel even moet omschakelen.

Ronde punten, links inhalen, en de versnellingspook die aan de andere kant staat, zijn maar enkele zaken waarop je je even moet focussen. Eens je alles door begint te krijgen voelt het -voor mij dan toch- zelfs logischer aan dan rechts rijden! Ik had me duidelijk druk gemaakt om niks, want links rijden is echt niet moeilijk. Mijn medepassagiers en ik hadden het links rijden allemaal eens uitgeprobeerd en we begonnen spontaan het gaspedaal zelfs wat steviger in te drukken… Hopelijk hebben we geen flitspalen over het hoofd gezien, want die staan natuurlijk ook aan de andere kant van de weg!

Hatton Locks

Nadat we het links rijden al vrij snel onder de knie kregen, reden we één keer een stukje verkeerd -en dat lag natuurlijk volledig aan de GPS!- vooraleer we op de eerste stop van onze ‘car-rally’ aankwamen: de Hatton Locks.

Eenentwintig sluizen houden het wilde water van het Grand Union Canal in toom. Deze sluizen uit 1799 zijn verrassend mooi, en dat heeft vast ook te maken met de mooie omgeving waarin ze zijn geplaatst. Doordat het er zo veel achter elkaar zijn krijg je een uniek panorama. Mocht je toch helemaal gestressd zijn van het links rijden, dan kan je hier even relaxen en een wandeling maken naast de Hatton Locks.

hatton locks birmingham

De Hatton locks. Sluizen zijn misschien geen typische bezienswaardigheid, maar ze zijn indrukwekkend genoeg voor een korte tussenstop!

Warwick Castle

Twintig minuutjes van Hatton Locks ligt het machtige Warwick Castle. Dat is een gigantisch domein met daarop een grandioos fort dat ooit eigendom was van Willem de Veroveraar. De stenen constructie torent hoog uit boven de rest van de omgeving, dus je ziet zijn kantelen en torens al snel aan de horizon verschijnen.

Denk trouwens niet dat dit een stoffig, oud kasteel is, want zowel volwassenen als kinderen kunnen er makkelijk een middagje vullen. Bezoek het doolhof of de kerkers met kinderen, en verken daarna de ruimtes binnenin. Daar zie je prachtige exposities van hoe het slot er ooit heeft uitgezien. Luxueuze wandtapijten, prachtige lusters en kandelaars en héél veel overdaad zijn er te bewonderen. Mij deed het een beetje denken aan Zweinstein, de tovenaarsschool waar Harry Potter zijn avonturen zich afspelen. Magisch is het dus wel!

Warwick castle birmingham

Het interieur, het kasteel zelf en de mooi aangelegde tuinen zijn prachtig!

Shakespeares Stratford-Upon-Avon

Van de ene historische plek naar de andere. Shakespeare groeide op in het mythische Stratford-Upon-Avon. Een gezellig stadje met nog heel wat gebouwen die uit de middeleeuwen afstammen. De prachtige vakwerkhuizen sieren de winkelstraten en zorgen voor een authentiek sfeertje dat je nergens anders in Engeland nog vindt. Dé belangrijkste bezienswaardigheid hier zijn echter de huizen van Shakespeare. Zelfs als je niet zo’n fan bent van deze poëet is het toch interessant om een ticket te kopen en zijn geboortehuis een bezoek te brengen. De binnenkant is immers een perfecte weerspiegeling van hoe woningen er in de middeleeuwen uitzagen. Bovendien leer je in de aanpalende tentoonstelling ook meer over Shakespeare, en geloof me… Hij was nog een grotere deugniet dan mij!

Naast het geboortehuis van Shakespeare kan je ook nog heel wat andere woonsten zien die met Shakespeare te maken hebben. Natuurlijk zijn er ook nog andere dingen die je kan doen in Stratford-Upon-Avon, maar het meeste draait toch wel rond William Shakespeares’ leven.

stratford upon avon

Hoe schattig zijn deze huisjes wel niet?

High tea in Coombe Abbey

Na een diepe, dramatische buiging namen we afscheid van Shakespeare en reden we verder naar onze laatste bestemming: Coombe Abbey.
Als je dan toch bezig bent met Engelse gewoontes over te nemen, dan kan je meteen ook maar een gezellige ‘high tea’ meemaken.

Deze voormalige abdij werd helemaal omgevormd tot een prachtig hotel, en in enkele zalen daarvan kan je nu in stijl en luxe genieten van een lekker kopje thee met heerlijke scones en zoetigheden. Als je ooit ‘Downton Abbey’ hebt gezien dan kan je je al inbeelden hoe gezellig en geweldig dit is! Gezellig tafelen, kletsen en ondertussen genieten van de prachtige omgeving terwijl je jezelf rustig volpropt met de lekkerste koekjes, broodjes en andere lekkernijen.

Mocht je jezelf ooit verwennen op een high tea in Coombe Abbey, vergeet dan niet om ook de tuinen te verkennen. Fe-no-me-naal!

coombe abbey birmingham

Maak een wandeling langs het mooie domein en warm jezelf daarna op aan heerlijke thee.

Auto huren in Birmingham

Ben je ook helemaal verknocht aan de schoonheid rondom Birmingham? Dan wordt het tijd om alles zelf te gaan ontdekken!
Vanop de luchthaven van Birmingham is het heel eenvoudig om een auto te huren. Om helemaal op je gemak te zijn, raad ik aan om eens te kijken naar de auto’s van Sunnycars. Dit autohuurbedrijf zorgt er immers voor dat al je verzekeringen in de kosten zijn inbegrepen.
Nu wil ik niet beweren dat je een slechte chauffeur bent, maar langs de andere kant van de weg rijden vergt toch enkele aanpassingen… Met de all-in verzekering ben je meteen volledig in orde indien er iets mocht  gebeuren.

Een auto huren in Birmingham voor één dag kost je net geen €40.
Als je liever een roadtrip van een week doet, betaal je ongeveer €150.

Vergeet niet dat het openbaar vervoer in Engeland heel duur is en dat excursies of rondleidingen vaak ook een meerprijs vragen voor transport. Al bij al denk ik dat een huurauto in Birmingham voordelig is en zeker zijn nut kan hebben als je tenminste ook wat van de omgeving rond Birmingham wilt bezoeken.

sunnycars autoverhuur birmingham

De Engelse verkeersregels

Als je dan toch een auto gaat huren in Birmingham, dan ben je beter meteen goed voorbereid!

Eigenlijk is alles grotendeels hetzelfde als bij ons rijden, maar dan lags de andere kant van de weg.
Een auto inhalen doe je hier natuurlijk aan de linkerkant, en net zoals bij ons moet je je ook aan de snelheidslimieten en verkeersborden houden. Vergeet zeker niet dat hier geen voorrang van links (of rechts) geldt. De hoofdweg krijgt eigenlijk altijd voorrang.

En nog enkele tips:

  • Huur een auto met automatische koppeling. Zo is er alvast één ding minder waarop je je moet concentreren! Automatische auto’s zijn meestal iets duurder, maar langs de andere kant zijn ze wel makkelijker in gebruik en daardoor ook veiliger.
  • Neem een autoverzekering. Je mag nog zo’n goede chauffeur zijn, er kan altijd iets gebeuren. Als je langs de andere kant van de weg rijdt, ben je niet altijd op de hoogte van bepaalde gewoontes of regels en het zou natuurlijk zonde zijn om je vakantie te laten vergallen door een stom ongelukje.
  • Gebruik een navigatiesysteem of stippel je route al op voorhand uit. Zo heb je alweer één ding minder om je druk om te maken. Zo kan je je focussen op het links rijden.
  • Rijd niet te snel en blijf achter andere weggebruikers rijden. Zij houden je op de juiste kant van de weg!

Maximum snelheden

De autoverhuur in Birmingham zegt het er misschien niet bij, maar ook de maximum snelheden zijn iets anders dan in België en Nederland.
Ten eerste maken de Engelsen geen gebruik van kilometers, maar wel van mijl. Eén mijl is 1,6 kilometer.

  • Binnen de bebouwde kom mag je 30 mph (mile per hour / mijl per uur) rijden. Dat is zo’n 48 km/u.
  • Buiten de bebouwde kom staat de standaard op 60 mph of 96 km/u.
  • Op autosnelwegen of banen met gescheiden rijvakken mag je nooit sneller dan 70 mph of 112 km/u.

Om zeker te zijn van de snelheid kijk je best ook naar de verkeersborden. Zie je een blauw bord met daarop een cijfertje? Dan betekent dat dat er op deze baan een minimumsnelheid is die je moet aanhouden.

Huurauto birmingham

Niet mis he, mijn huurauto?

Denk je er aan om een auto te huren om Birmingham te verkennen? Twijfel niet te lang. Het is echt niet zo moeilijk en het is veel comfortabeler om met een auto rond te reizen.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!