De hyacinten van het Hallerbos bezoeken: praktische info + alternatieven

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 16 januari, 2024

Het bekendste paarsblauwe bloementapijt van België lokt vanaf half april tot ongeveer midden mei grote drommen hyacintentoeristen richting het Hallerbos.
Is het de tijdelijkheid die de aantrekkingskracht verhoogt van dit charmante plantje met de blauwe helmknopjes?
In afwachting van de paarse boshyacinten kan je eerst ook al genieten van een wit bloementapijt met mooie bosanemonen in het bijna 555 hectare grote Hallerbos
In sommige delen van het bos kunnen wandelaars in de prille lente ook al de wilde, gele narcissen ontdekken.
Naar wat voor bloemen je in Halle ook wil gaan kijken... In dit artikel lees je alles over het bekendste bos van België!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)
hallerbos

Is het Hallerbos de meest magische plek van België?

Wandeling door het Hallerbos

Tot rust komen na een drukke werkweek in het prachtige Hallerbos vol bloemen is perfect om je weer helemaal zen te voelen. Wandel doorheen het bos op je eigen tempo, alleen, met vrienden en familie of met je hond aan de leiband. Geniet hier volop van het begin van de lente en verken het mooie bloemenbos .

Ik ontmoet hier mensen uit verschillende windstreken en ze vertellen me hoe verrast ze zijn door dit mooie bos. Achteraf verneem ik dat deze plek zelfs uitgeroepen is tot één van de zeven meest adembenemende bossen ter wereld.

Ook in België vallen best wat mooie dingen te ontdekken, dat is me met deze wandeling meteen duidelijk. Het is een lentedag en de eerste zonnestralen die doorheen het prachtige bloementapijt schitteren zijn geweldig. Wanneer ik dieper door het heuvelachtige bos wandel zie ik langs alle kanten alleen nog maar bloemen. Het valt me op dat de mensen die ik hier ontmoet  blij zijn, ze zeggen vriendelijk goeiedag. Hoe dieper ik het sprookjesbos met blauwe boshyacinten intrek hoe meer ik de tijd uit het oog verlies.

Wanneer ik dan zie hoe de zon stilaan kracht begint te verliezen en haar schittering in het magische bloementapijt nog maar eens een ander lichtspel creëert, keer ik terug de helling op. Wat heb ik genoten van dit mooie stukje natuur in eigen land!

wandeling hallerbos

Trek goede wandelschoenen aan, want je kan hier heel wat kilometers afleggen!

Hyacinten in het Hallerbos

Het weer bepaalt duidelijk wanneer het bos blauw kleurt. Bij erg goed weer gaan boshyacinten sneller dan normaal bloeien en dan verdwijnt het bloementapijt ook vlugger dan gewoonlijk. De bomen in het bos komen door warm weer snel tot blad en dan krijgen de boshyacinten minder licht waardoor hun bloei afneemt. In 2013 toen het een lange en koude winter was duurde het langer dan anders eer het Hallerbos in bloei stond. Veel mensen wachtten daardoor tot bijna drie weken langer om hun wandelschoenen aan te trekken en de bloeiende hyacinten te bewonderen. De paarsblauwe kleur op de plateaus in het bos bleek toen toch intenser dan de kleur in de valleien. Wie toen van de sprookjessfeer wilde genieten, moest nogal snel op het gepaste moment komen kijken om het heerlijke lichtspel van schaduw en lichtvlekken op de bloemen tijdig te kunnen bewonderen. Wie toen te laat kwam kon alleen maar pissig aftellen naar het volgend jaar! Laat het dus vooral zover niet komen…

hyacinten Hallerbos

Eén zo’n bloemetje is al zo mooi. Stel je er nu maar eens duizenden voor!

Hoe geraak je er?

De laatste jaren kent het magische bos een stormloop. Tijdens mijn wandeling door het Hallerbos op een vrij rustige namiddag in de week, heb ik toeristen uit Japan, China en Zuid-Amerika ontmoet. Heel wat mooie foto’s op sociale media verspreiden zich razendsnel en daardoor is het Hallerbos op de hele aardbol bekend geraakt. De boswachter vertelde me dat hij deze week ook al toeristen sprak uit Scandinavië.

Gebruik de pendelbus:

In het weekend legt de Lijn gratis pendelbussen in die je brengen tot in de dreven van het bos. Je kan opstappen aan het station van Halle, aan de Welkomstlaan of op de hoek van de Basiliekstraat en de Arkenvest.

Ga met de fiets:

De bewegwijzerde route van het station naar het bos toont je de weg. Je kan een fiets huren in het Fietspunt op het Stationsplein.

Kom met de trein:

Sinds 2018 biedt de NMBS een voordelige formule aan: de B-dagtrip in combinatie met een huurfiets. Zelf heb ik van deze formule gebruik gemaakt en ben er zeer zeker enthousiast over. Er is immers nog wel meer te zien in de omgeving van het Hallerbos!

Wandel je liever? Dan kan je bijvoorbeeld tijdens het weekend gebruik maken van een voordelig weekendbiljet.

Met de auto:

Er zijn heel wat borden die je wegwijs maken naar het Hallerbos en de vele parkings eromheen. Uiteraard kan je het bos niet in met de wagen…

hallerbos wandeling

Als je dan toch naar deze natuurpracht komt kijken, is het misschien geen slecht idee om dat ecologisch verantwoord te doen?

Tips voor een geslaagd bezoek.

In het bos:

Bewegwijzerde wandelingen, aangeduid met paarse pijltjes tonen je in het hart van het bos de weg langs de mooiste bloementapijten. Blijf wel altijd op de paden en pluk nooit bloemen. Het spreekt voor zich dat je je afval terug mee naar huis neemt en indien je met de hond op pad bent, moet je die natuurlijk aan de leiband (en op de paden!) houden.

Wist je dat er op elke plek waar iemand op de bloemen trapt, het volgende jaar geen bloemen meer kunnen groeien? Door bodemverdichting kan het zaadje van de bloem namelijk niet meer goed kiemen. Daardoor wijkt de bloemenrand zo steeds verder van het pad. Jammer dat het bos zo slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen succes, want op deze kale plekken kunnen bloemen nooit meer terug komen!

Kies een goed moment: vermijd het weekend.

Wil je graag het prachtige tapijt van wilde hyacinten in het Hallerbos komen bewonderen? Vanaf midden april beginnen ze te bloeien en kan je dus een bezoek plannen. Om heerlijk rustig te genieten van de wilde boshyacinten, is het best om tijdens de week te komen. Tot in de late namiddag en de vroege avond is het nog heel aangenaam wandelen in het bos. Je kan tot half mei door de hyacinten van het Hallerbos worden betoverd.

boshyacinten hallerbos

Maar vooral: geniet!

Er zijn ook minder drukke alternatieven!

De bloemenpracht is ook in talrijke andere bossen te zien is. Daar is het vaak minder druk. Natuurlijk is het Hallerbos met zijn hyacinten best wel weids en heeft het door zijn hoogteverschillen iets magisch en sprookjesachtig, maar als je de toeristen er niet bij wil nemen, dan zijn er gelukkig nog voldoende alternatieven voor het Hallerbos.

Je vindt de mooie boshyacinten ondermeer in :

Oost-Vlaanderen:

 • Bos Ter Rijst in Maarkedal
 • het Neigembos te Ninove
 • het Kluisbos in Kluisbergen
 • het Koppenbergbos in Oudenaarde en Maarkedal
 • Hotond-Scherpenberg in Ronse
 • Muziekbos in Ronse
 • Bosberg en Raspaillebos in Geraardsbergen
 • het Brakelbos in Brakel

Vlaams-Brabant:

 • Het bos aan het kasteel van Gaasbeek
 • bos Ter Rijst in Heikruis
 • het Maasdalbos tussen Essenbeek en Lembeek
 • het Lembeekbos in Lembeek
 • het Zoniënwoud dat op het grondgebied van de gemeenten Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse, Tervuren, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Terhulpen en Waterloo ligt.

West-Vlaanderen:

 • Het Helleketelbos in Poperinge
 • Rodeberg/Hellegatbos in Westouter
 • de Scherpenberg in Heuvelland
 • de Kemmelberg in Kemmel.
hallerbos alternatieven

Alternatieven genoeg! En al deze plekjes zijn minstens even mooi.

Een bos voor sportievelingen.

Niet enkel natuurliefhebbers genieten van de blauwe hyacinten van het Hallerbos. Ook sportievelingen kunnen hun hart ophalen tijdens de jaarlijkse Hyacintenjogging die zich door het bos slingert. In 2018 werd deze Hyacintenjogging reeds voor de 37ste keer op rij georganiseerd en namen er 1200 sportievelingen aan deel. De Koninklijke Atletiekclub Olympic Essebeek Halle organiseert de jogging en er zijn jeugdreeksen en reeksen van 7,5, 14 en 21 km.

Een lekkere verwennerij: de hyacintenpraline!

De Hyacintenpraline van chocolatier Praleen uit Halle ziet eruit al een gewone praline in witte, bruine of donkere chocolade. Binnenin is ze echter even paars als het bloementapijt in het Hallerbos.
Praleen produceert ambachtelijke chocolade. De volle smaak van echte chocolade staat hier centraal. Goede boter, verse room en edele chocolade zijn de belangrijkste ingrediënten. Het is chocolatier Marleen Van Volsem van Praleen die de Hyacintenpraline heeft ontwikkeld. De paarse vulling is een ganache die met natuurlijke kleurstoffen is paars gekleurd, de smaak ervan is vrij neutraal en bevat voor alle duidelijkheid geen boshyacinten. De Hyacintenpraline vind je alleen tijdens de hyacintenperiode.
Wil je deze exclusieve lekkernij proeven? Je vindt de chocolaterie van Praleen aan de Ninoofsesteenweg 32 in Halle.

hyacintenpraline hallerbos

Na al dat stappen, mag je jezelf natuurlijk ook even verwennen…

Wordt de boshyacint bedreigd?

Oorspronkelijk leeft de Chinese muntjak (Muntiacus reevesi) in China en Taiwan. De laatste jaren zijn er echter ook een aantal waargenomen in België.

Chinese muntjakken vormen in ons land vooral een bedreiging voor boshyacinten, sleutelbloemen en andere plantensoorten. Ze eten graag plantenkoppen waardoor je een leeg bos krijgt met enkel kruinen en geen struiklaag. Daardoor blijven dan ook weer zangvogels en dagvlinders weg.

Omdat de muntjak op de lijst staat van zorgwekkende invasieve, uitheemse soorten is het dan ook verboden om ze te importeren, te houden of te kweken. Het Agentschap voor Natuur en Bos doet een beroep op jagers omdat die een vergunning hebben. Zo willen ze de opmars van de muntjakken tegen gaan.

Chinese muntjak hallerbos

Dit schattige beestje eet al die pracht en praal zo maar op…

Word vrijwilliger!

Het feeërieke Hallerbos is al lang geen geheim meer. Mensen van overal ter wereld komen dit Belgische fenomeen jaarlijks bezoeken. Echter betekent dat ook dat alles in goede banen moet worden geleid. Het gebeurt maar al te vaak dat toeristen de bloemen vertrappelen of zelfs temidden van deze natuurpracht picknicken.
Om ervoor te zorgen dat de boshyacinten nog door vele generaties kunnen worden bekeken, zoekt het Hallerbos ieder jaar opnieuw naar vrijwilligers. Deze mensen moeten bezoekers informeren, maar tevens sensibiliseren om altijd op het pad te blijven.

Er worden er jaarlijks zo’n 40 gezocht. Interesse? Stuur dan zeker een mailtje naar het Hallerbos.

Wist je dat?

 • De toegang tot het Hallerbos is gratis! Ook parkeren is gratis op de vele parkings. In 2018 waren er 11 parkeerplaatsen. Volg de bordjes P voor de parkeerroute.
 • Er komen meer bezoekers naar het Hallerbos dan naar Rock Werchter. De Lijn vervoerde in 2017 maar liefst zeventienduizend bezoekers naar het bos.
 • Het Hallerbos is geen park, maar een natuurlijk bos.
 • In het bos zijn borden met QR-codes. Door deze te scannen met je smartphone kan je een financiële bijdrage leveren om het Hallerbos en de boshyacinten voor de volgende generaties te vrijwaren.
 • Boshyacinten zijn in de volksnaam bij Hallenaren beter gekend als “Snottebellen” omwille van het slijm dat uit de stengel komt. In Ronse en omgeving hebben ze het dan weer over “Blauwe kousjes”.
 • De sociale media hebben van de boshyacinten in het Hallerbos echte sterren gemaakt. Heel de wereld ligt aan hun voeten. Chinezen, Japanners, maar ook Indiërs, Amerikanen, Peruvianen, Russen, Brazilianen, Hongaren en Finnen zijn hier gespot. In het echt vinden bezoekers het bos nog mooier dan op foto’s. Logisch natuurlijk, je krijgt er ook nog een zalige, heerlijke geur van de bloemen bij! Een lust voor de zintuigen!
 • Volgens kenners zijn de beste dagen om het bos te bezoeken de 7 tot 10 dagen die volgen op het ontluiken van de beukenbladen.
 • Er zijn extra toiletten voorzien aan de rand van het bos.
 • Het Hallerbos was lange tijd verbonden met “grote broer” het Zoniënwoud. In het Hallerbos vind je zoogdieren als reeën, eekhoorns of marterachtigen. Ook de vuursalamander komt hier voor. De zwarte specht, onze grootste spechtensoort, hakt in het bos grote holten in de bomen. Deze vormen een schuilplaats voor zeldzame vleermuizen.
hallerbos belgie

Elk jaar opnieuw is het uitkijken naar de hyacinten van het Hallerbos.

Video: het Hallerbos

Foto’s zag je al, maar een video geeft de magische sfeer van het Hallerbos eigenlijk nog beter weer! Waaaauw…


 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>