Australië

Vliegtuigen

Australië is gi-gan-tisch groot. Op een kaart mag Sydney heel dicht bij Melbourne liggen, in de echte wereld is dat absoluut niet het geval… Als je Australië goed wil zien moet je vaak enorme afstanden afleggen. De meest snelle manier om dat te doen is met behulp van vliegtuigen.
De binnenlandse luchtvaartmaatschappijen van Australië – Virgin Australia, Qantas, Jetstar, Rex en hun onderaannemingen – vliegen naar de hoofdsteden van alle staten én ook nog eens alle regionale steden. Genoeg keuze om via het vliegtuig te bezoeken dus!

Prijzen vergelijken
In plaats van alle vliegtuigmaatschappijen apart met elkaar te vergelijken bestaan er ook online tools die je meteen een hele hoop (binnenlandse) vluchten voorschotelen voor Australië.
Mijn favoriet is Momondo.be en Skyscanner, maar websites zoals Connections.beAirstop.beCheaptickets.be en Vliegtickets.be kunnen je zeker ook verder op weg helpen.

 

Zelf rijden

In Australië is het natuurlijk ook heel fijn om zelf de outback te gaan verkennen. Huur een wagen, caravan, mobilhome of motor en verken de prachtige, weidse gebieden van Australië.
Je kan auto’s huren in de meeste grote steden of net iets daarbuiten. In luchthavens vind je vaak een grote concentratie aan autoverhuurbedrijven.

Op voorhand boeken is in de meeste gevallen goedkoper en zo ben je ook meteen zeker dat er nog auto’s, mobilhomes of motorfietsen beschikbaar zijn op de data wanneer jij in Aussie bent.
Bedrijven die ik persoonlijk kan aanraden zijn Fox Rent a CarHolidayscars, Alamo en Bookingmonkey.

Houd wel in je achterhoofd dat ze in Australië links rijden!
In Steden mag je ofwel 60 kilometer per uur rijden, ofwel 50. Hogesnelheidwegen zijn beperkt tot 110 km/u.
In Australië heb je zowel je Belgische als internationale rijbewijs nodig.

 

Bus

Met de grote coaches die Australië doorkruisen kan je goedkoop van stad naar stad reizen. Het duurt uiteraard wel water langer, maar is veel goedkoper dan een vliegtuig.
Bovendien zijn de bussen erg comfortabel en voorzien van airco, leeslichten, tv schermpjes en verstelbare stoelen.

Tarieven en routes vind je op de Greyhound website.

 

Trein

Australië heeft een uitstekend spoorwegsysteem en bovendien is het een vrij economische manier om het land te verkennen.
Er zijn verschillende trein aanbieders die de verschillende staten en steden met elkaar verbinden.

De Interstate en Intra-State treinen verbinden de steden en regionale centra met elkaar.
Cross-country treinen doen veel grotere afstanden en zijn perfect voor mensen die iets langer in Australië blijven.

De Countrylink treinen rijden in New South Wales (NSW) en langs de oostkust van Australië. Deze treinen verbinden o.a. Melbourne, Brisbane en Canberra met elkaar.
De Vline trein verbindt Melbourne met steden in de rest van de staat Victoria.
Traveltrain zorgt voor een uitstekende verbinding doorheen Queensland.
TransWA rijd doorheen het volledige westen van Australië en biedt naast treinen ook bussen aan.

Meteen treintickets voor al deze treinen vergelijken kan via ACP Rail.

 

Ferries

Australië is en blijft natuurlijk een eiland… Maar zelf op het vasteland is er heel wat water!

Als je van de ene stad naar de andere wilt varen zijn er niet heel veel opties. De afstanden zijn gewoon een beetje te groot…
Weinig betekent natuurlijk niet niks! Zo is er de Spirit of Tasmania die een ferry service tussen Melbourne en Tasmanië (eiland in het zuiden van Australië) regelt.
De Sealink ferries varen vanuit zuid-Australië naar het Kangaroo island.

In heel wat grootsteden heb je ook heel wat water en om geen al te grote omwegen te moeten maken, wordt daar ook gretig gebruik gemaakt van ferry services.
Vanuit Sydney Harbour, bijvoorbeeld, zijn er dagelijks tientallen boten die heel wat passagiers meezeulen naar manly beach of andere plekjes in de grootstad.

 

Openbaar vervoer

Elke grootstad (en de meeste kleinere steden) hebben een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. In de meeste steden kan je kiezen tussen treinen, bussen, ferries, monorails en trams. Taxi’s zijn er ook overal te vinden.

 

Wandelen, stappen en hiken

Het allergoedkoopst om te doen is natuurlijk wandelen!
Zowel in de steden als in de natuur kan je dit doen. Wist je trouwens dat er in Australië enkele van de langste wandelpaden van de wereld waren? Als je zin hebt om meer dan duizend kilometer te wandelen móét je dus naar Australië gaan!

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!