Cuba

Geld op voorhand wisselen?

Het is niet mogelijk om op voorhand geld om te wisselen naar de Cubaanse peso. Het is dus best om euro’s mee te nemen en daar in een wisselkantoor je geld om te wisselen. Met kredietkaarten betalen kan soms, maar slechts op heel weinig plekken.

Bij je aankomst in Cuba, in Varadero of Havana, is het dus een goed idee om meteen geld om te wisselen. Bereid je voor aan een wachttijd van 30 minuten tot één uur. In de luchthaven van Varadero kan je ook geld uit bankautomaten halen (ATM’s) maar slechts met bepaalde bankkaarten, in Havana kan dit niet.

cuba pesos geld

CUC

Eén toeristische CUC is precies één dollar. Om te zien hoe de koers staat ten opzichte van de Euro raad ik aan om te kijken naar de wisselkoers van Travelex.
Door de restricties met de Verenigde Staten worden daar extra belastingen op berekend en wordt 80 à 85 dollarcent eigenlijk één CUC.
Je verliest dus gemiddeld tussen 15% en 20% als je van dollar naar CUC omwisselt.
Het is veel beter om van euro naar CUC om te ruilen. Gemiddeld is één euro 1,05 CUC, maar dat hangt natuurlijk allemaal af van de huidige waarde van de euro ten opzichte van de dollar en CUC.
Andere weinig belastte valuta zijn de Zwitserse Frank, de Canadese dollar en de Zweedse kroon.

De verschillende CUC briefjes.

De verschillende CUC briefjes.

CUP
Het is altijd handig, zeker in Havana, om ook een klein beetje van de lokale valuta op zak te hebben. De CUP met andere woorden.
In één CUC gaat 24 CUP. Met deze CUP kan je heel goedkoop brood en fruit aankopen. Zeker als je een beetje uit de meer toeristische delen stapt. Voor één pistolet bij de bakker betaal je normaal slechts één CUP. Omgerekend is dat dus 1/24ste van een CUC of 0,04 dollarcent.

Het geld van de locals, de CUP.

Het geld van de locals, de CUP.

Wisselbureau’s in Cuba

Wellicht de goedkoopste manier om euro’s om te ruilen naar CUC is om dit te doen in wisselbureau’s.
Afhankelijk van de waarde van de euro krijg je daar vrij goede omwisseltarieven. Vermijd het omwisselen van Amerikaanse dollar’s, aangezien deze extra worden belast.
Geld omwisselen is een beetje een vervelende, maar verplichte, klus in Cuba. Door het communistische systeem werken de werknemers in banken héél erg traag en kan het makkelijk een uur duren voor je aan de beurt bent.

Wees slim en wissel meteen een grote som geld om. Bij je terugkeer kan je je overgebleven CUC’s terug omwisselen. Uiteraard verlies je daar wel een beetje geld op.

wisselbureau cuba

Bankautomaten in Cuba

Bij aankomst in Havana International Airport heb je geen mogelijkheid om Convertible pesos (CUC) uit een bankautomaat te halen aangezien er gewoon geen zijn.
Als je in Varadero landt kan dat wel.

Doorheen Cuba zijn er overal wel enkele bankautomaten te vinden. Reken wel dat geld afhalen bij deze automaten ook extra geld kost. Bovenop de wisselkoers kosten betaal je ook nog eens een extra bedrag aan jouw bank. Dat hangt af van bank tot bank, maar gemiddeld is dat tussen twee en tien euro per afhaling.

Heel belangrijk is ook om te weten dat je alleen geld kan afhalen met een VISA kaart dat niet verbonden is aan een Amerikaanse bank (Belgische citibank visa kaarten werken bijvoorbeeld niet).

Geld afhalen uit een ATM of bankautomaat met je Mastercard lukt niet! Wanhoop niet; er is wel een mogelijkheid om geld af te halen met je Mastercard. Lees daar meer over bij de titel ‘Mastercard’.

Maestro, cirrus en andere internationaal erkende bankkaart types werken nergens in Cuba.

bankautomaat cuba

VISA in Cuba

VISA kaarten zijn de beste optie om geld uit een bankautomaat te halen of bij een bank te krijgen.
Let wel op dat niet alle VISA kaarten in Cuba werken; alle VISA kaarten die zijn geaffilieerd met een Amerikaanse bank (bvb. Citibank België) werken niet.

Probeer je kaart zo weinig mogelijk te gebruiken en meteen een grote som geld af te halen. Er zijn gevallen bekend waar een VISA kaart werd gedupliceerd.

visa kaart cuba

Mastercard in Cuba

Zelf had ik alleen een Amerikaanse VISA kaart en die kon ik dus niet gebruiken. Mensen vertelden me dat Mastercard helemaal niet werkt in Cuba, maar dat klopt NIET!

Je kan geld afhalen met je Mastercard, maar slechts op bepaalde locaties. Vraag waar de lokale ‘Banco Financiero International’ is. Dit is immers de enige plek die je rechtstreeks geld kan doen afhalen met je Mastercard.
Vaak zijn hier geen wachtrijen of hoef je niet lang te wachten. Bovendien hoef je geen extra kosten te betalen en zijn de tarieven erg betaalbaar.
Je bent verplicht om je paspoort te tonen als je hier geld wilt krijgen. Vergeet dat dus zeker niet!

De Banco Financiero International is niet in elke stad te vinden, dus haal op voorhand voldoende geld af als je van plan bent om ook naar kleinere steden te reizen.

In Havana, Varadero, Santiago en Cienfuegos zijn deze banken zeker te vinden. Trinidad en Viñales hebben geen internationale banken.

mastercard cuba

Wat kost een rondreis door Cuba?

Alles hangt af van de manier waarop je het regelt.
Plan je alles zelf, of reis je rond met een pakketreis? Zelf betaalde ik belachelijk weinig (€850 voor 14 dagen).
Benieuwd wat ik daar allemaal voor in de plaats kreeg? Lees dan dit artikel waar ik mijn dagelijkse planning uit de doeken doe, en waar ik alle kosten van mijn reis aan jullie toon.

Goedkope vluchten naar Cuba

Cuba is ver vliegen, en je zou dus verwachten dat een vliegtuigticket veel geld kost. Maar… Dat valt héél goed mee!
Via TuiFly kan je al voor €149 enkel naar daar vliegen! Dat zijn volgens mij de goedkoopste vluchten richting Cuba die ik ooit zag, maar als je liever nog wat verder zoekt naar goedkope vliegtickets raad ik aan om ook dit artikel door te lezen.

geld en kosten cuba goedkope vluchten

Pakketreizen naar Cuba

Omdat het allemaal een beetje ingewikkeld is met cash geld of betaalkaarten, is het misschien een goed idee om een pakketreis te boeken naar Cuba. Zo ben je er zeker van dat mogelijke proberen snel worden opgelost door de tour operator. Kijk zeker naar aanbiedingen van Tui en KoningAap.
Kijk eens naar deze voorbeelden:

Excursies Cuba

Hetzelfde geldt voor uitstapjes en tours. Meestal moet je cash betalen, en met de kaart betalen wordt zeker afgeraden. Mocht je een uitstapje willen plannen, dan kan je dat wellicht al online boeken. Zo speel je op veilig, en ben je ook zeker van een betaalbewijs voor mochten er problemen optreden.

» Alle tours en excursies in Cuba

Check Out Sam

Check Out Sam