Ijsland

Januari

Thorrablot – Ijslanders zijn nogal een raar volkje… In Januari wordt het ‘feest van Thorri’ gevierd. En traditiegetrouw gaat dat samen met een festijn van de vieste, vuilste en goorste maaltijden waar ik mijn tanden niet zou durven inzetten.
Staat gefermenteerde haai, gekookte schapenhoofden of testikels van een ram op je verlanglijstje? Be my guest!

 

Februari

Food and fun Festival – Een maand na Thorrablot wordt om vergeving gevraagd door middel van een nieuw festival, met dit keer alleen maar lekker eten. De beste restaurants in Reykjavik krijgen bezoek van topchefs van over heel de wereld en bereiden de heerlijkste gerechten! Dit festival loopt van februari tot maart.

 

Mei

Reykjavík kunstfestival – Van eind mei tot begin juni worden alle vormen van kunst in de hoofdstad van Ijsland gevierd. Vaak komen er ook enkele heel bekende artiesten langs. In het verleden kwamen onder andere Björk, Sigur Rós, David Bowie, Led Zeppelin, Nina Simone en Andy Warhol langs.

Onafhankelijkheidsdag – 17 Juni is onafhankelijkheidsdag in Ijsland! Door iedere grote stad wandelt er wel een feestelijke parade, die wordt gevold door allerlei speeches van belangrijke Ijslandse figuren.
’s Avonds breken de festiviteiten nog meer los! Aangezien deze feestdag in het midden van de midzomerfeest valt, gaat de zon niet onder. Je kan dus letterlijk de hele dag feest vieren.

Zonnestilstand – Amper vier dagen later is het ’s zomers zonnestilstand in Ijsland. Op deze dag gaat de zon helemaal niet meer onder. Om dit prachtige natuurfenomeen te vieren worden er grote brandstapels (wees gerust, niemand wordt verbrand!) aangestoken, en worden er allerlei concerten en festivals op poten gezet.

 

Augustus

Gay Pride – De tweede week van augustus staat volledig in teken van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en transseksuelen. Op de dag van gay pride zelf komen tienduizenden mensen samen om de rechten van deze gemeenschap met elkaar te vieren. ’s Avonds barst het echte feest pas los in enkele van de leukste feestgelegenheden van Ijsland!

Vis dag – Of ‘fish day‘ wordt in Dalvík, een noordelijk gelegen stadje, jaarlijks gevierd. Tijdens dit festival worden allerlei visgerechten bereid die gratis worden aangeboden aan locals en toeristen.

Cultuurnacht – Eén van de grootste evenementen in Ijsland is cultuurnacht. Tijdens deze nacht in het midden van augustus wordt Reykjavík omgetoverd tot een culturele hotspot. In elk cafeetje, restaurant, straatje, park of plein wordt er wel iets georganiseerd. ’s Nachts breekt het feest pas echt los!

 

September

Noorderlicht – Voor heel wat toeristen dé reden om naar Ijsland te komen. Het noorderlicht is zichtbaar van september tot april. Hoe dichter je bij de wintermaanden komt, hoe groter de kans is om het licht te kunnen aanschouwen.
Voor het licht te zien ga je best zo veel mogelijk naar het noorden.

 

Oktober

Iceland Airwaves – Een heerlijk festival voor menig muziekliefhebber. Lokale acts, maar ook wereldsterren komen langs om hun beste noten voor jou te zingen.

Check Out Sam

Check Out Sam