Ijsland

[widgets_on_pages id=5]

Exacte wisselkoers?

Het is heel moeilijk om de exacte koers van IJslandse kronen ten opzichte van de euro te bepalen, aangezien die elke dag verandert. Op websites zoals Travelex kan je de dagelijkse fluctuaties perfect volgen.

Euro’s wisselen naar IJslandse kronen

Wil je goed voorbereid op reis vertrekken naar IJsland? Zorg dan dat je al een beetje IJslandse kronen op zak hebt. De wisseltarieven zijn vaak beter als je op voorhand geld besteld en bovendien sta je zo niet voor onverwachte verrassingen. Bij Travelex kan je online geld wisselen tegen 0% provisie en daarna het geld ophalen in de luchthaven of op een andere locatie.
Natuurlijk kan je ter plekke, of bij de bank, ook geld omwisselen, maar let dan altijd wel goed op de provisie en vergelijk zeker ook de wisselkoers. Want die durft ook wel eens te verschillen!

Gemiddelde kosten

Accommodatie – Voor al dat moois moet je wel wat over hebben. Een overnachting in Ijsland doet je portefeuille meteen wat lichter aanvoelen. Hostels of jeugdherbergen kosten niet veel in vergelijking met hotels. Prijzen liggen tussen zestien en vijfendertig euro per nacht. Als je van plan bent om naar Ijsland te gaan boek je deze hostels best zo snel mogelijk. Ik boekte reeds twee maanden op voorhand en alle hostels waren volledig uitverkocht…

Hotels hoeven niet per se heel veel te kosten. Ik had een budget hotel voor 32 euro per nacht. Prijzen verschillen vaak. Maar meer dan 50 euro zul je toch niet moeten betalen voor zo’n budget hotel.

Eten – De kost waar ik, nog steeds, verstelt van stond was voeding. Tot twee, drie keer duurder dan wat we in België en Nederland gewoon zijn. Zelf koken is de goedkoopste optie, maar zelf dan kan je eten je duur uitkomen. Voor een kant-en-klare lasagne van 500 gram uit de supermarkt betaalde ik twaalf euro. Voor een kleine diepvriespizza vier euro.
Op restaurant krijg je, gelukkig, waar voor je geld. Het is dan ook duur genoeg… Een kippenfilet met aardappeltjes en gestoofde groentjes kostte me omgerekend 28 euro. Lamsvlees met groentjes en puree kostte me bijna 38 euro!

Vis is meestal het duurst. De populaire schotels waarbij je verschillende typisch Ijslandse gerechten krijgt vullen je maag goed. Voor een prijskaartje van iets meer dan zeventig euro mag dat ook natuurlijk!

Vervoer – Het openbaar vervoer in Ijsland is uitstekend. Een enkel ticketje krijg je voor 400 ISK. Dat is ongeveer drie euro. Een dagkaart krijg je voor 1000 ISK, dus afhankelijk van wat je allemaal wilt zien kan dit goedkoper zijn. Vanuit Reykjavík zijn er vrij goede verbindingen met omliggende dorpen en steden. Om naar het noorden van Ijsland te gaan kan je een vliegtuig nemen of gebruik maken van bussen. Strætó en Trex zijn de twee bedrijven die richting de Highlands rijden. Tickets kosten tussen 7000 en 13.000 ISK.

 

Krediet- en debetkaarten

Je kan je debetkaart of kredietkaart bijna overal gebruiken in Ijsland. Zelf de kleinere winkeltjes en restaurants accepteren deze vorm van betaalmiddel.
Reken er wel op dat je bank extra geld vraagt om een MasterCard of Visa kaart te gebruiken in het buitenland. Per transactie wordt iets extra gerekend.

Met de Maestro kaart is het vaak goedkoper, aangezien je alleen de wisselkoersprovisie moet betalen aan de bank.

 

[widgets_on_pages id=”bottomadvisum”]

Check Out Sam

Check Out Sam