Noorwegen

Vliegtuigen

Als je geen uren op een bus of trein wilt zitten, is een vliegtuig de beste keus.
Met 88 luchthavens heb je trouwens ook voldoende plekken om vanuit te vertrekken of om naartoe te vertrekken. De grootste luchthavens zijn die in Oslo, Bergen Trondheim, Stavanger, Tromsø, Sandefjord, Moss, Kristiansand, Bodø en Ålesund.

Prijzen vergelijken
Het zou heel veel werk zijn om alle vliegtuigmaatschappijen afzonderlijk met elkaar te vergelijken. In deze tijden is het niet meer moeilijk om allerlei vergelijkingssites te vinden en dat is ook net wat je best doet… Prijzen vergelijken!
Zelf maak ik gebruik van verschillende websites, omdat ik onderling vaak nog vrij grote prijsverschillen vind.
Meestal gebruik ik Momondo.beSkyscanner en Jetradar om prijzen te vergelijken. Connections.beAirstop.beCheaptickets.be en Vliegtickets.be hebben vaak ook nog goeie tarieven.

 

Zelf rijden

Om de prachtige natuur in Noorwegen te verkennen is het geen slecht idee om een auto of motor te huren. Met een gehuurd voertuig stop je immers waar je wil en beslis je zelf hoe lang je ergens wilt blijven.
Houd in je achterhoofd dat het tijdens de herfst en winter heel koud kan worden in Noorwegen en dat wij niet gewend zijn om in zo’n extreem aangevroren en besneeuwde wegen rond te cruisen.

Een auto of ander voertuig huren in Noorwegen is niet heel goedkoop, dus als je geld wilt besparen raad ik aan om een tijdje op voorhand te boeken. Boek in ieder geval altijd online, want ter plekke boeken kost je in de meeste gevallen veel duurder. Zelf gebruik ik AlamoHolidayscars en Bookingmonkey om prijzen te vergelijken.

In Steden mag je 50 kilometer per uur rijden, op hogesnelheidswegen maar 80 km/u.
Een Belgisch rijbewijs is voldoende om in Noorwegen te rijden.

 

Bus

Een veel goedkopere manier van in Noorwegen rond te reizen is met behulp van de comfortabele bussen. Deze coaches verbinden grote steden met elkaar en hebben vaak verschillende afzetpunten in één enkele stad.

De vier grote busbedrijven die actief zijn in Noorwegen zijn: Boreal, NettbussUnibuss en Tide.

 

Trein

Wellicht de mooiste vorm van reizen door Noorwegen is via de trein. Met meer dan 3000 kilometer aan spoorwegen, 775 tunnels en meer dan 3000 bruggen is er heel wat werk verzet om de stomende treinen door het prachtige landschap van Noorwegen te laten snellen.

De Bergensbanen rit van Oslo naar Bergen (of omgekeerd) werd in 2010 uitgeroepen tot één van de mooiste treinritten ter wereld. De rit neemt je mee door Europa’s hoogste bergplateau. De Flåm treinrit is dan weer één van de steilste ter wereld.

Alle treinen zijn in handen van de Noorse overheid en net zoals je bij ons de NMBS hebt heet dat in Noorwegen de NSB (Norges Statsbaner).
Treinritten, tijdstippen en tickets vergelijken kan via ACP Rail.

 

Ferries

Hoe kan je beter de prachtige, Noorse fjorden verkennen dan met een ferry?!

Het wereldbekende Hurtigruten neemt je mee van plek tot plek en als je geluk hebt zie je ‘s avonds of ‘s nachts zelfs de aurora borealis voorbij flitsen.
Met hurtigruten kan je kiezen hoe lang je op de boot wilt zitten, maar aangeraden wordt om toch enkele dagen op deze all-inclusive ferry te zitten. Een absolute must als je in Noorwegen bent!

Meer info en tickets vind je op de officiële website van Hurtigruten.

 

Openbaar vervoer

Elke grote stad in Noorwegen heeft zijn eigen vorm van openbaar vervoer. Het OV is wel niet zo goedkoop als bij ons. Gemiddeld betaal je bijna vijf euro voor een enkel ticket.
Online tickets kopen bespaart je vaak wel wat geld.

 

Wandelen, stappen en hiken

Je kan de weidse natuur van Noorwegen maar zo goed zien in een auto of ander vervoersmiddel. Daarom moet je af en toe gewoon even met de benenwagen op weg.

Voorzie jezelf van goede stapschoenen want er valt heel wat af te stappen in Noorwegen!

Neem ook voldoende kledij mee, zeker tijdens de herfst- of wintermaanden. Liefst van al mag deze waterdicht zijn. In Noorwegen is het weer immers erg wisselvallig…

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!