Japanse Tuin in Hasselt: Info, foto’s en mijn ervaring

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

De Japanse Tuin van Hasselt is met zijn twee en een halve hectare ook meteen de grootste Oosterse tuin van Europa. Het spreekt dan ook voor zich dat je deze bezienswaardigheid niet mag missen als je in de Limburgse hoofdstad bent!
De prachtige combinatie van perfect gemanicuurde struiken en bomen, fleurige bloemen, mossige weides en relaxerende vijvers met kleurrijke kois betoveren iedere bezoeker.
In dit artikel neem ik je mee naar één van de meest magische tuinen in België en geef ik je alle nodige info om je bezoek perfect voor te bereiden.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (25 votes)

Japanse Tuin Hasselt bezoeken

Een Oosters sprookjeslandschap

Er zijn slechts enkele stappen nodig in de Japanse Tuin van Hasselt om je helemaal te betoveren.

De slingerende paden van kasseien nemen je mee op een Oosterse ontdekkingstocht langs licht glooiende landschappen die zijn bezaaid met fel groen mos. Tussen al dat groen kronkelen de wortels van enkele Japanse bomen die tijdens de lente of herfst nog meer kleur geven aan dit magische landschap.

Terwijl je van de bomen en planten in dit stadspark geniet, ontstaan de eerste kleurrijke rimpelingen in de vijvers. Eerst denk je nog dat dat komt door de sterk stromende waterval van iets verderop, maar als je goed kijkt zie je dat tientallen kois zich aan het wateroppervlak hebben verzameld. De vissen zijn het ondertussen zo gewoon geworden dat mensen hun voederen en komen onbeschaamd naar lucht happen in de hoop dat ze beloond worden met iets lekkers.
Hoe meer gigantische kois er verschijnen, hoe mooier het landschap wordt. De kleurrijke vissen onder het troebele water hebben verdacht veel weg van het kleurenpalet van een schilder.

Wanneer je -helemaal zen- verder wandelt, heb je ook de mogelijkheid om de waterval van iets dichterbij te bekijken. Terwijl je over het gladde stenen pad loopt die je naar het tweede deel van de Japanse Tuin brengt, word je nog even achtervolgd door enkele vissen totdat zij een nieuwe toerist in de gaten krijgen.
Achter de waterval opent zich een volledig nieuw panorama met, opnieuw, een prachtige vijver en een authentiek ceremoniehuis.

Kronkel verder langs de paden, neem plaats onder de begroeide pergola met picknick tafels of ga even rondneuzen in het ceremoniehuis; je bent hier nog wel even zoet!

Ik ben er zeker van: iedereen die hier op bezoek komt, wordt binnen de kortste keren betoverd. Je kan hier dan ook gemakkelijk enkele uren doorbrengen. De heerlijke rust waarmee je wordt overspoeld, laat je niet meer los. Voor mij was het dan ook één van mijn favoriete bezienswaardigheden van Hasselt.

Japanse Tuin Hasselt herfst

De opzet van de tuin is dubbel en dik geslaagd. Het voelt hier écht alsof je in Japan bent.

waterval Hasseltse Japanse tuinen

Als je over deze waterval klimt, kom je in het tweede deel van de tuin terecht.

Authentieke Japanse elementen

Een Japanse Tuin wordt pas écht Japans als je rekening houdt met de vele tradities van dit Oosterse land. En dat heeft Hasselt zeker en vast gedaan!

Fauna en flora

In een Japanse Tuin moet natuurlijk rekening worden gehouden met een bepaalde fauna en flora. Zo zwemmen er in de vijvers meer dan 190 kois rond. Op het droge staan dan weer tal van Japanse bomen en planten. Er zijn 225 Japanse kerselaars of Sakura, 5 Japanse Abrikoos of Ume, 25 pijnbomen of Matsu en ook enkele Japanse esdoorns, héél wat bamboe, irissen en nog veel meer plantjes en bomen.

kois Japanse tuin hasselt

Deze kois maken de tuin nog kleurrijker!

Water, rotsen en stenen

Het vele water en de rotsen in de tuin, is vooral van symbolische waarde. De vijvers symboliseren zo de stroom des levens met krachtige momenten (watervallen), spanningen (snelstromend water) en de overgang van jeugd naar volwassene.
De zigzagbrug in het eerste deel van de tuin (Yatsuhashi) maakt visueel de scheiding tussen de begintuin en de centrale tuin. Omdat de brug in hoeken van 90 graden over elkaar ligt, kunnen boze geesten niet binnen in de centrale tuin. Deze demonen kunnen namelijk geen rechte hoeken maken en ook hun voeten optillen is onmogelijk.

De waterval zelf is ook symbolisch. Gebaseerd op een Chinese legende, zorgt deze creatie immers voor een scheiding tussen het aardse leven en het hiernamaals. De waterval die je in de Japanse Tuin van Hasselt ziet, is gebaseerd op een exemplaar uit een 14de eeuwse tuin in Kyoto. Ook de stenen die onder de waterval liggen zijn aangelegd volgens specifieke voorschriften. Deze rotsblokken mogen namelijk alleen onbewerkt in de tuin worden neergelegd.

In de centrale tuin (het tweede deel van het park) kun je ook even tot rust komen op een soort van strandje dat uit kasseien werd gemaakt. Opnieuw is dit een vaak voorkomend element in Japanse tuinen, omdat mensen hier tot rust kunnen komen terwijl ze de vissen te eten geven.

symboliek fauna en flora

Héél veel water, heel veel rotsen en heel veel stenen!

Monumenten en gebouwen

Tijdens je bezoek aan de Japanse Tuin van Hasselt, wandel je vrijwel meteen onder een Torii of Japanse poort. Vaak worden deze bogen gezien als de overgang van het gewone naar het heilige. In deze tuin gaat het dus om de overgang van het ‘gewone Hasselt’ naar de magische Japanse tuin.

De Yukimi-Doro of steenlantaarn komt bijna altijd voor in een Japanse Tuin en was oorspronkelijk bedoeld om de paden naar de tempels te verlichten.

Het Ceremoniehuis is dan weer het opvallendste gebouw in de tuin. Deze natuurlijke huizen uit hout, bamboe, klei en papier hadden oorspronkelijk de bedoeling om reizigers een onderkomen te geven in alle rust en vrede. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt als een ruimte van bezinning of om heerlijke thee in te drinken.
Ook in Hasselt is dat mogelijk! Alleen wordt de theeceremonie hier in westerse stijl (met bankjes) georganiseerd. In Japan zitten deelnemers op hun knieën op de tatami.

Het valt meteen op hoe licht en open dit huis is. Dat heeft alles te maken met het Japanse tuinconcept. Het is immers erg belangrijk dat het individu altijd zoek naar zijn relatie met de omgeving. En dat is perfect mogelijk door te werken met schuifdeuren, want zo kan de natuur ook binnen worden toegelaten.

Vanop de veranda krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over de tuin zonder gehinderd worden door vieze ramen. Die openheid is trouwens ook typisch Japans, want het geluid van wind en regen wordt zelfs nog versterkt door allerlei voorzieningen. Opnieuw lijkt het interieur volledig op te gaan in de natuur, want ook ritselende bomen en fluitende vogels weerklinken hier moeiteloos.

In het centrale deel van de Tuin, vind je een vredesbel. Dit is een aandenken om de diplomatieke relaties tussen België en Japan in de bloemetjes te zetten, maar ook op de vele slachtoffers in Hiroshima en Nagasaki (en oorlogen in het algemeen) te herinneren.

Recht tegenover de vredesbel vind je een ietwat vreemd uitziend tuinhuisje. Eigenlijk is dit een Shinto-altaar of jinja. Deze mooie huisjes zijn de woonplaatsen van Goden of Kami. Maak een buiging, klap in je handen en doneer wat geld vooraleer je een wens doet bij de Kami. Alles donaties worden trouwens aan goede doelen in Hasselt geschonken.

Op één van de aangelegde heuvels in de tuin vind je een schattig theehuisje. Dit bouwwerk is gebaseerd op een zeventiende eeuwse oude boerderij, waar de woonkamer ook als theehuis werd gebruikt.

ceremoniehuis Japanse Tuin Hasselt

Het Ceremoniehuis.

ceremoniehuis binnenin

En datzelfde huis langs de binnenkant gezien. Speciaal, he?

Tickets voor de Japanse Tuin in Hasselt

De Japanse Tuin van Hasselt is prachtig onderhouden en dat kost natuurlijk heel wat werk. Daardoor is het ook logisch dat je een toegangsticket moet aanschaffen als je deze parel wilt bewonderen.

Gelukkig is de inkom voor de Japanse tuin van Hasselt niet duur!

Volwassenen betalen zes euro en 65+’ers en personen met een fysieke beperking betalen 4,5 euro.
Heb je toevallig een abonnement voor Bokrijk? Dan betaal je maar drie euro.
Het wordt nog goedkoper voor leerlingen van het secundair onderwijs of studenten die een studentenkaart kunnen voorleggen. Dan betaal je namelijk maar één euro.
Gratis tickets voor de Japanse Tuin in Hasselt zijn alleen voor kinderen tot twaalf jaar, leerkrachten met een lerarenkaart, begeleiders van mensen met een beperking, trouwende koppels en bezoekers in cosplay.

tickets Japanse Tuin Hasselt

Je kan deze Oosterse plantentuin alleen met tickets betreden!

Openingsuren

De tuinen zijn geopend van dinsdag tot zondag en van 10u tot 17u. Op maandagen en feestdagen is het park gesloten.

Let er ook op dat het park niet het hele jaar door geopend is. De tuinen gaan open vanaf midden mei en sluiten alweer rond eind oktober. Tijdens de winter is het park dus niet toegankelijk voor bezoekers.

Japanse Tuin Hasselt bezoeken

Wanneer je ook komt: je bezoek aan de Japanse Tuin van Hasselt wordt ongetwijfeld magisch!

Bereikbaarheid

Adres Japanse Tuin in Hasselt

Gouverneur Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt.

Met het openbaar vervoer

Met de bus neem je lijn 45 richting Maaseik/Maastricht, lijn 36 naar Genk of lijn 20a richting Lanaken/Maastricht.

Bij elk van deze bussen moet je afstappen aan halte ‘Hasselt Rijksadministratief Centrum’. Vervolgens moet je de straat oversteken en de trap naar beneden nemen. Van daaruit moet je nog even het fietspad volgen om uiteindelijk bij de ingang van de tuin te komen.

Met de fiets

De Japanse Tuin ligt aan fietsknooppunt 97 van het Limburgse Fietsroutenetwerk. Ook als je fietslus 23 van de Hasseltse fietslussen uitprobeert, kom je op een bepaald moment bij deze bezienswaardigheid terecht.

Aan de ingang kan je je fiets ook vlot parkeren en zo hoef je geen parking te betalen.

Na je bezoek kan je je fietstocht door de natuur vlot verderzetten, want Bokrijk (met Fietsen door het water!) en natuurdomein Kiewit liggen vlakbij.

Met de auto

Gebruik je een smartphone applicatie zoals Google Maps of een GPS? Vul dan het adres in (Gouverneur Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt). De Japanse Tuin wordt immers niet door ieder apparaat correct gevonden.

Parking aan de Japanse Tuin van Hasselt

Goed nieuws! Er is een gratis parking langs de Gouverneur Verwilghensingel. Iets verderop kan je je wagen ook achterlaten bij ‘parking Hawaii’ vlakbij de Koning Boudewijnlaan.

Japanse Tuin Hasselt tips

Hoe verder je in dit park komt, hoe mooier het wordt!

Nog enkele extra tips

  • In de Japanse Tuin van Hasselt zijn regelmatig geplande evenementen. Houd daarom ook de kalender van Visit Hasselt in de gaten. Zo zijn er ieder jaar Manga en Cosplay contests, een Obon Festival, een Japanse hondenwandeling en het Chrysantenfestival.
  • Achteraan in de Japanse Tuin van Hasselt staan enkele picknick bankjes. Als je je eigen lunch en drankjes meeneemt, kan je hier dus gezellig tafelen met een fantastisch uitzicht. In normale omstandigheden staat hier ook een drankautomaat, maar omwille van Corona is die nu even weggehaald.
    Wanneer er evenementen zijn, is er meestal wel drankjes en voedsel te koop.
  • Honden zijn niet toegelaten in het park. Laat je lieve pluizenbol dus thuis! Indien je een geldig attest kan aantonen, dan zijn assistentiehonden uiteraard wel toegelaten.
  • Mis je je trouwe viervoeter? Maak dan kennis met de prachtige vissen in het park! Er zwemmen hier tientallen (reusachtige!!) kois in vrijwel alle kleuren van de regenboog. Bij de ingang kan je voedsel kopen (€0,5 per zakje) zodat je hen van iets dichter bij kan bestuderen.
  • Rolstoelgebruikers kunnen de Japanse Tuin van Hasselt ook bezoeken. Alleen kunnen zij geen gebruik maken van het pad dat naar de waterval leidt, de brug over de ceremonievijver en de baan naar het theehuis.
  • Heb je een weekend in Hasselt gepland? Blijf dan zeker tot zondag! Dan zijn er immers begeleide bezoeken mogelijk in de Japanse Tuin. De rondleiding start om 15u (en duurt anderhalf uur) en kost €9,5 per persoon. Kinderen onder twaalf jaar betalen maar €3,5 en 65+’ers kunnen mee voor €8 per persoon.
  • Een privé rondleiding door de Japanse Tuin in Hasselt is ook mogelijk. Dat kan voor €60 per groep.
  • Wil je het park graag afhuren voor een uitstap, fotoshoot of evenement? Dat kan! Op maandagen is het namelijk mogelijk om de Japanse Tuin helemaal voor jezelf te krijgen. Dat kost je €150 als het gaat om minder dan vier uur en €300 als je de tuin een hele dag (acht uur) wilt gebruiken.
Japanse Tuin Belgie

In deze prachtige omgeving kwam ik helemaal tot rust. Heerlijk!

wandelpad over water

Vanop het wandelpad over het water kun je kennismaken met de honderden vissen die in deze vijvers wonen.

Wanneer zijn er bloesems in de Japanse Tuin van Hasselt?

Allereerst moet je weten dat niet alle bomen en planten tegelijkertijd bloeien. Dat wil dus zeggen dat er in de Japanse Tuin ook verschillende momenten zijn waar je bloesems kan bezichtigen.

Dit geuren- en kleurenspektakel vindt ieder jaar plaats in de lente. Dat begint normaal rond eind maart en eindigt alweer eind april of in het begin van mei. Om helemaal zeker te zijn dat je je bezoek aan de bloesems van de Japanse Tuin in Hasselt op het juiste moment plant, houd je dus best deze website in de gaten. Een andere optie is om de Facebook pagina van de tuin te liken.

Is het buiten dit seizoen ook aan te raden?

Absoluut!

Het park is natuurlijk prachtig wanneer de bloemetjes in bloei staan en een heerlijke geur en kleur verspreiden, maar ook tijdens zomer, herfst en winter is dit één van de mooiste activiteiten in Hasselt.

‘s Zomers is er nog altijd heel wat kleur, want door de vele kleurrijke evenementen wordt het park altijd wel ondergedompeld in een fleurig festival. Een zonsondergang duurt tijdens zwoele zomeravonden meestal iets langer en dus kan je ook extra lang genieten van de magie die hier dan hangt!

Persoonlijk vind ik de herfstkleuren minstens even mooi als de bloeiende bloesems van de Japanse Tuin van Hasselt. De rode, gele, bruine en groene tinten veranderen het park in een prachtig schilderij. De kleurrijke kois en vallende bladeren zorgen bovendien voor nog mooiere foto’s!
In oktober vindt ook telkens het Chrysantenfestival plaats. En dat geeft nóg meer kleur aan de tuinen!

Tijdens de winter is het park waarschijnlijk ook erg mooi. Zeker als je een wit laagje sneeuw bovenop al die prachtige beplanting voorstelt! Helaas is de Japanse Tuin in dit seizoen gesloten voor bezoekers en zal je het dus moeten doen met de foto’s op de Facebookpagina 😉 !

Hasselt Japanse Tuin

Zeg nu zelf: de Japanse tuin ziet er in de herfst toch ook adembenemend uit?!

Zoals je kan zien en lezen, is de Japanse Tuin van Hasselt écht wel de moeite waard. Je kan hier gerust enkele uurtjes in doorbrengen. Maar er is nog veel meer te doen in Hasselt! Lees daarom zeker ook mijn blog post over de leukste dingen om te doen in de Limburgse hoofdstad.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (25 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>