Wanneer je gaat kamperen kan het verleidelijk zijn om zoveel mogelijk kampeerbenodigdheden mee te nemen, want wat als je geen plek vindt om je kleren een opfrisbeurt te geven?
Maar toch… Hoe meer kampeermateriaal je inpakt, hoe zwaarder je rugzak weegt en dus zal de tocht ook een pak minder leuk en comfortabel zijn.
Als je net als ik ook graag prachtige foto’s en filmpjes maakt van je vakantie, kan je naast een backpackers rugzak nog een klein tasje meenemen voor je (video)camera of drone.
Als je gaat kamperen met de fiets, dan moet je ook nog andere spulletjes voorzien.
Hieronder vind je alvast een duidelijk overzicht van alle kampeerbenodigdheden en kampeermateriaal die in je uitrusting zou moeten zitten.
Wil je ook weten wat ik meeneem als ik niet ga kamperen? Lees dan dit artikel: Wat neem ik mee op reis?
Basisuitrusting
Tourrugzak
Een tourrugzak is vaak wat groter dan een trekkingrugzak of andere goede wandelrugzak. Je koopt ze best als je van plan bent om een paar weken met de tent rond te trekken. Dit type rugzak heeft verschillende compartimenten om voedsel en andere kampeerbenodigdheden in deze lijst in op te bergen. Kies zeker voor een model dat waterdicht is of een regenhoes heeft (of berg ‘m op in een waterdichte zak).
Maak je graag foto’s onderweg? Vergeet dan ook niet om een goede camera rugzak mee te nemen.
Regenjas
Investeer in een goede regenjas, want of je nu gaat kamperen in het zuiden van Frankrijk of in de Braziliaanse jungle: overal regent het wel een keer… Een lichte outdoor jas is een goed, maar duurder alternatief.
Wandelschoenen
Hoewel je sneakers misschien comfortabel zitten voor een wandeling in je buurt, is het belangrijk om voor je kampeeravontuur te investeren in één van de beste stapschoenen (of goede wandellaarzen). Ze bieden je meer stabiliteit, steun, grip en demping zodat je voeten veel minder pijn doen.
Tip: loop je nieuwe paar wandelschoenen goed in voor je aan je tocht begint.
Compacte toilettas
Zelfs wanneer je gaat kamperen wil je je graag fris voelen en niet het gevoel hebben dat de dieren in het bos je van kilometers ver kunnen ruiken. Een toilettas met verschillende vakjes is erg handig zodat je alles netjes kan ordenen én het neemt weinig plek in je rugzak in. Denk hierbij aan vochtige doekjes, oorstokjes, douchegel, shampoo, deodorant en een borstel om je haar te kammen.
EHBO-kit voor op reis
Een reisapotheek mag zeker niet ontbreken in je tourrugzak, want onderweg kan er onverwachts heel wat voorvallen. Denk maar die vervelende blaren, een voedselvergiftiging of een tekenbeet. Zorg er dus voor dat in je EHBO-kit zeker verbanden, pleisters, medicatie, een pincet en een koortsthermometer zitten.
Herbruikbare oordoppen
Slapen in de natuur is natuurlijk rustgevend, maar als je iemand bent die van het minste geluid opschrikt (of last hebt van een snurkende reisgenoot) dan kunnen oordopjes natuurlijk wel van pas komen…
Oogmasker
Een goed oogmasker is altijd een slimme investering als je op reis gaat, ook wanneer je gaat kamperen. Een tent laat altijd wat licht door en als je daar niet zo goed tegen kan, hoort dit zeker tot je basisuitrusting.
Hangsloten
Als je toch even je tent verlaat op de camping, kan je met een hangslot je tijdelijke huisje gemakkelijk afsluiten.
Zonnebril
De zon die schijnt is heel fijn tijdens het kamperen, maar ze kan soms erg fel zijn. Investeer daarom in een goede zonnebril. Is het een fietsvakantie? Investeer dan in één van deze beste fietsbrillen.
Filterende waterfles
Een filterende waterfles is superhandig wanneer je gaat kamperen. Op de camping kan je het kraantjeswater zuiveren en in de wijde natuur het water uit de rivier.
Sneldrogende handdoeken
Deze zijn echt handig voor wanneer je rondtrekt en slechts één dag op dezelfde plek verblijft.
Comfortabele schoenen en teenslippers
Als je gaat kamperen wil je niet hele dagen die warme wandelschoenen dragen, zeker wanneer je een tijdje op dezelfde camping blijft. Breng dus zeker een paar vrijetijdsschoenen mee zodat je ook je voeten even een gevoel van vrijheid geeft. Je beste loopschoenen of goede fietsschoenen laat je ook beter niet thuis als je -zelfs op vakantie!- sportief bent ingesteld
Kledij
Hoodie met rits
Ook wanneer je in het midden van de zomer gaat kamperen kan een hoodie handig zijn, want ’s avonds en ’s morgens kan het soms wat frisjes zijn. Kies voor eentje met een rits want als het warmer wordt, kan je hem gemakkelijk uitdoen.
T-shirts
Zorg dat je voldoende T-shirts meebrengt op je kampeertochtje zodat je af en toe kan afwisselen.
(Tank) tops
Als je gaat kamperen in een heerlijk warm land of gewoon hier in België in het hartje van de zomer.
Regenbroek
Mocht je gaan kamperen in het regenseizoen kan een regenbroek erg handig zijn. Door het membraan en de coating voelt de broek luchtig en blijf je tegelijk lekker droog. In de zomer kan je voor de zekerheid toch best één paar meenemen in je rugzak.
Shorts
Door te wandelen bij twintig graden of meer, kan je het al snel heel warm krijgen. Vergeet daarom geen shorts in te pakken, want niets is zo leuk dan rondtrekken met blote benen. Lekker luchtig… 😉
Wandelsokken
Wandelsokken zijn speciaal ontworpen om je comfort en steun te geven tijdens je trektocht. Ze zijn net iets steviger en dikker dan gewone kousen dus je voorkomt vervelende blaren en blessures.
Zwemkledij
Voor het geval dat er een zwembad is op de camping of er een leuke beek is waar je graag wilt inspringen op een hete zomerdag (of gewoon om je te wassen).
Ondergoed
Do I need to say more? Ook bij het kamperen is hygiëne belangrijk!
Kampeermateriaal
Tent
Wanneer je kampeermateriaal gaat kopen, staat een goede tent wellicht helemaal bovenaan je lijst. Je kan toch moeilijk onder een blote sterrenhemel slapen?! Er bestaan heel wat formaten en vormen dus denk goed na aan wat je tent allemaal moet voldoen.
Slaapzak
Het kan wel eens fris worden in een tent, ook tijdens zwoele zomernachten dus één van de beste slaapzakken is zonder twijfel onmisbaar kampeermateriaal. Er bestaan heel wat verschillende soorten: van slaapzakken voor de zomer of winter tot donzen of synthetische modellen. Kies de juiste en je slaapt als een marmot!
Slaapmat of luchtmatras
Een veldbed klinkt misschien aantrekkelijk om op te slapen, maar het is niet handig om mee te sleuren wanneer je op trektocht gaat. Kies dus voor een luchtmatras, een zelfopblaasbaar matje of een rubberen slaapmat om een goede nachtrust te beleven op je kampeeravontuur.
Kussens
Zalig slapen doe je altijd met een goed nekkussen. Er bestaan verschillende soorten reiskussens die bovendien niet veel wegen en niet veel plek in je rugzak innemen.
Opvouwbaar kampeerstoeltje
Denk je eraan om een stoeltje mee te nemen waneer je kampeermateriaal gaat kopen? Slimme zet! Want je wilt toch wat comfort hebben op reis? Kies voor een opvouwbaar model met een bekerhouder in de armleuning, want deze is heel licht en gemakkelijk om mee te nemen.
Kampeertafel
Een tafel klinkt heel zwaar om mee te nemen, maar gelukkig zijn kampeertafels heel licht. Er bestaan modellen die minder dan één kilogram wegen en dus heel gemakkelijk te dragen zijn. Doordat je ze kan opplooien, kan je ze aan je rugzak hangen.
Kampeerbenodigdheden
Pomp
Als je een luchtmatras meeneemt op je camping vakantie, vergeet dan niet te investeren in een pomp. Er bestaan modellen waarbij je zelf moet pompen – met je voeten gaat dit supersnel, maar als je elektriciteit tot je beschikking hebt kan je kiezen voor de elektrische variant. Meestal volstaat een goede fietspomp ook wel.
Zaklamp
Een goede zaklamp is handig voor wanneer je in het midden van de nacht je tent moet zoeken of je je weg naar het toilet op de camping niet onmiddellijk vindt…
Hoofdlamp
Misschien is een hoofdlamp nog wel praktischer dan een zaklamp. Zo houd je je handen immers de hele tijd vrij! Lees zeker ook dit artikel: Wat is de beste hoofdlamp?
Gasvuurtje
Of hoe dacht je eten te maken? 😉 Zonder twijfel dé must tussen de kampeerbenodigdheden in deze lijst.
Gamellen en bestek
Gamellen zijn eigenlijk rechthoekige pannen waarmee je eten maakt op het gasvuur en waar je rechtstreeks uit eet. Vergeet ook geen kampeerbestek mee te nemen.
Aansteker
Tenzij je een zakmes hebt met aansteker, moet dit zeker ook gekocht worden om bijvoorbeeld een kampvuur aan te maken of je gasvuurtje aan te krijgen.
Tentlamp
Als je ’s avonds nog even buiten een gezelschapsspelletje wilt spelen, is een zaklamp niet zo handig. Breng daarom een tentlamp of kampinglamp mee die je gemakkelijk op tafel kan zetten terwijl je er een gezellige avond van maakt.
Verrekijker
Om vogels te spotten, naar de sterren te kijken of om wilde dieren te observeren. Er zijn verschillende soorten verrekijkers, dus kies de juiste voor je activiteit. Lees zeker ook dit artikel: Beste verrekijkers van dit moment.
Koelbox
Wanneer je gaat kamperen, ga je waarschijnlijk niet elke avond gezellig op restaurant. Investeer daarom in een goede koelbox waar je voldoende drank en eten in kan koud houden. Er bestaan verschillende types dus kies de juiste voor jouw kampeervakantie.
Zakmes
Tussen de kampeerbenodigdheden op deze lijst kan een goed zakmes natuurlijk niet ontbreken. Hiermee heb je vaak enkele tools-in-één, zoals een aansteker, zaklamp, flesopener, kurkentrekker en een mes. Zo hoef je al die producten niet apart mee te nemen.
(Droog)shampoo
Als je voor langere tijd gaat kamperen in een onherbergzaam gebied, dan zal je een douche of bad ook even moeten missen. Gelukkig kan je je haren ook ontvetten met een goede droogshampoo!
Thermosfles
Soepjes of eten warm of koel houden doe je met de beste thermosfles. Kies voor een degelijk exemplaar dat ook tegen een stootje kan!
Elektronische gadgets
Reisstekker
Op een buitenlandse camping kan een reisstekker best wel handig zijn om mee te brengen op je trip. Zo kan je je smartphone en camera regelmatig opladen.
Powerbank
Koop een goede powerbank waarmee je je smartphone enkele keren kan opladen. Als je in de natuur gaat kamperen, koop je er best enkele en laad je ze helemaal op voor je vertrekt. Zo kan je gemakkelijk een weekje in het bos overleven. Trek je er langer op uit? Kijk dan naar dit lijstje met de beste jumpstarters. Vaak kan je daar ook een telefoon mee opladen.
Smartphone
Om je mooiste foto’s te delen, contact te houden met het thuisfront en Google Maps te gebruiken wanneer je weer eens verloren bent gelopen.
Smartphonekabel
Neem zeker twee smartphonekabels mee – voor het geval dat je eentje verliest in die grote touringrugzak.
Activity tracker
Wil je nagaan hoeveel stappen je hebt gezet of hoeveel calorieën je hebt verbrandt vandaag? De beste activity tracker laat dat allemaal zien!
E-reader
Een papieren boek meezeulen is niet erg praktisch, maar gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat goede E-readers te koop. Zo kan je ook even een rustig momentje inbouwen.
Bluetooth Speaker
Wil je gezellig samen ontspannen na een vermoeiende dag? Dan is er niks beter dan naar muziek te luisteren! De beste Bluetooth Speaker is licht, waterdicht en kan tegen een stootje.
Koptelefoon of oortjes
Hou je jouw muzieksmaak liever voor jezelf? Vergeet dan geen goede (draadloze) koptelefoon of oortjes mee te nemen.
Fiets GPS
De beste fiets computer helpt je met de leukste routes uit te stippelen en bovendien geraak je nooit meer verdwaald!
Compressor
Een goede compressor komt altijd van pas. Bovendien zijn ze tegenwoordig ook in kleine formaten aan te schaffen! Zo kun je opblaasbare dieren of een opblaasbaar zwembad oppompen, maar even goed een lekke fiets- of autoband!
(Video)camera en toebehoren
Spiegelreflexcamera
Tegenwoordig kan je met je smartphone ook prachtige foto’s maken, maar als je liever met een full-frame camera werkt dan moet je zonder twijfel een spiegelreflexcamera meenemen wanneer je gaat kamperen.
Groothoeklens
Om de mooiste landschapsfoto’s te maken in de buurt van je camping, in de jungle of in het bos.
Extra opgeladen batterijen
Op die manier heb je altijd extra juice bij de hand voor wanneer je camera al veel overuren heeft gemaakt.
Externe harde schijf
Ben je een fervent fotograaf? Dan is het geen slecht idee om een goede externe harde schijf mee te nemen. Zorg er wel voor dat ze tegen een stootje kan. Je gaat immers wel kamperen…
USB-stick
Een externe harde schijf is niet ideaal in avontuurlijke omstandigheden. Eén van de beste USB-sticks is daarom het perfecte alternatief!
Geheugenkaartjes
Van plan om héél veel foto’s te maken? Dan breng je best enkele extra geheugenkaartjes mee voor je camera.
Smartphone lens
Een spiegelreflexcamera kan best zwaar wegen om mee te nemen wanneer je rondtrekt en kampeert. Dus als je van plan bent om spectaculaire foto’s met je telefoon te maken, koop er dan een goede smartphone lens voor zodat je een prachtig resultaat krijgt.
Action Camera
Het uitzicht op de wijde natuur is vaak erg prachtig. Om sublieme actiefoto’s en -video’s te maken heb je één van de beste action camera’s nodig.
Statief
Er bestaan zowel statieven voor smartphones als voor gewone camera’s. Kies voor een lichtgewicht zodat het niet voelt alsof je extra gewicht meesleurt.
Heb je nog geen tripod? Lees dan ook dit artikel: Beste statief kopen: waarop letten?
Praktische zaken
Identiteitskaart
Ga je kamperen binnen Europa? Dan is je nationale identiteitskaart genoeg om mee te nemen naast al het kampeermateriaal. Maar als je verder de wereld intrekt, moet je zeker je reispaspoort meebrengen. Vraag deze op tijd aan, want anders betaal je stukken van mensen!
Autovignetten
Op sommige wegen in Europa en de rest van de wereld heb je een autovignet nodig om in bepaalde regio’s te rijden. Zoek dus goed op in welk land je zo’n sticker nodig hebt, want anders riskeer je een boete!
(Internationaal) rijbewijs
Heb je nog een papieren rijbewijs? Ruil deze dan op tijd om tegen een nieuwe rijbewijs zodat je ook buiten België of Nederland mag rijden. Buiten Europa heb je een internationaal rijbewijs nodig.
Kampeerkaart
Een kampeerkaart geeft je heel wat voordelen op heel wat campings binnen Europa. Je krijgt soms korting en je kan gemakkelijk in- en uitchecken. Bovendien ben je ook verzekerd tegen ongevallen.
Kampeermateriaal voor een fietsvakantie
Maak je van je kampeervakantie een reisje op de fiets? Dan zijn deze benodigdheden zeker een meerwaarde op reis! Wil je nog meer ideeën opdoen? Bekijk dan ook deze checklist voor een fietsvakantie.
Fietshelm
Een goede fietshelm is noodzakelijk als je (zware) ongevallen wilt vermijden. Dit handige hebbeding voorkomt letsels en zelfs dood bij ongelukjes met de fiets. Heb je nog geen helm? Kijk dan ook eens naar dit artikel: Wat is de beste fietshelm?
Fietspomp
Af en toe moet je je fietsbanden wat extra oppompen om het rijgemak te verhogen. Zoek je naar een goed exemplaar? Lees dan ook dit artikel: de beste fietspompen van dit moment.
Fiets
Als je gaat kamperen met de fiets, dan moet je natuurlijk wel over een tweewieler beschikken… Maak het jezelf gerust wat comfortabel! Hier is alvast een lijstje met de beste elektrische fietsen van het moment.
Reparatie kit
Een ongeluk zit in een klein hoekje! Een platte band of een gebroken ketting wil je het liefst snel repareren. Gelukkig zijn er veel goede reparatie kits te koop.
Reflectoren en hesje
Zorg dat je altijd goed wordt gezien op de baan! Met een fluogeel hesje en reflectoren vermijd je onnodige ongevallen.
Extra fietslampjes
Een fietslicht kan zonder waarschuwing stuk gaan. Zorg dus dat je een extra paar bij hebt! Zeker als je ’s avonds of ’s nachts fietst is dit een must-have.
Fietstassen
Je moet al dat kampeermateriaal natuurlijk wel ergens kwijt in kunnen! De beste fietstassen zijn waterdicht, ruim en vormen geen hinder tijdens het rijden.
Warme fietshandschoenen
De beste fietshandschoenen voor de winter houden je handen heerlijk warm tijdens ritjes door sneeuwwitte landschappen. Handig voor een staycation of een uitdagende fietsvakantie naar het Hoge Noorden! Wil je het thuisfront op de hoogte houden van jouw avonturen? Kies dan voor goede smartphone handschoenen.