22 november, 2016

Karlovy Vary of Karlsbad

Karlovy Vary of Karlsbad ligt in het westen van Tsjechië, vlakbij de grens met Duitsland. De stad is vooral bekend voor zijn warmwaterbronnen en kuuroorden. De eerste vermelding van Karlsbad als kuuroord stamt al af uit 1522, en dus vond ik het tijd om die helende krachten van dit warme bronwater ook eens van dichterbij te gaan bekijken!

De bus van Praag naar Karlovy Vary. Op ongeveer twee uur en een half ben je al in deze prachtige stad!

De bus van Praag naar Karlovy Vary. Op ongeveer twee uur en een half ben je al in deze prachtige stad!

Praag naar Karlsbad

Vanuit een van de kleinere stations van Praag (Praha Florenc) regelde ik ongeveer vijf minuten voor de bus vertrok een zitplaatsje op de Student Agency bus.
De erg comfortabele bus kostte me 160 Tsjechische kronen, of omgerekend ongeveer zes euro. Met uitstekend internet aanwezig had ik zelf nog even de tijd om op te zoeken wat ik absoluut moest zien en doen in Karlovy Vary.
Eens dat gebeurd was, stopte ik mijn telefoon weg en keek ik naar een filmpje op de ingebouwde TV’tjes in de stoelen.

Het station van Karlsbad is erg centraal gelegen en eigenlijk zit je op twee minuten stappen al meteen in het centrum. Let wel op: de bus stopt twee keer.
De eerste halte is het handigst om af te stappen, aangezien die het dichtst bij de stad ligt. Maar de tweede halte is wel waar je terug moet opstappen en je ticket moet kopen als je terug naar Praag wilt keren.
Deze tweede halte ligt ongeveer vijfhonderd meter verderop.

Het helende water van Karlsbad schijnt wonderen te doen... Overal in de stad vind je kraantjes waar het bronwater uitstroomt.

Het hele water van Karlsbad schijnt wonderen te doen… Overal in de stad vind je kraantjes waar het bronwater uitstroomt.

Karlovy Vary bezienswaardigheden

Persoonlijk vind ik dat je Karlovy Vary gewoon volledig moet afstappen om een goed idee te krijgen over de mooie stad. Aangezien het november is, is het al vrij koud hier in Tsjechië.
Dat betekent natuurlijk ook dat de lucht niet vaak mooi blauw is, maar eerder grijs en bewolkt. Die kleur staat in schril contrast met de vrolijke kleuren van de hoge woningen doorheen de stad.
Het lijkt wel alsof de inwoners een permanente gezellige sfeer wouden geven aan hun kuuroord.

Als je de stad doorstapt, kom je al gauw terecht bij enkele ‘kolonadas‘. Deze metalen paviljoenen geven de (vervlogen?) grandeur van de stad weer. Ze zijn in de winter al mooi, maar volgens mij is de Vridelni kolonada echt op z’n best wanneer het omliggende park ook in bloei staat.

Nog een stukje verder kom je terecht op enkele promenades. Ook hier vind je weer enkele uitzonderlijk mooie kolonada’s terug, maar ook de fleurige huisjes en mooie kerkjes zijn enkele kiekjes waard.

Vrijwel op het einde van de stad vind je een permanent spuitende fontein met water van de warmwaterbron terug. De warme nevel doet deugd als je langs loopt, maar het is vooral mooi om dit natuurspektakel in het midden van de stad te zien.

Loop zeker door tot het einde van de stad en sla daar dan rechtsaf in een van de kleine weggetjes. Hier vind je een klein stationnetje waar je een ticket kan kopen (80 kronen heen en terug) om met een steile tram naar boven te worden gehesen naar de Diana toren.
Hier krijg je een ongelooflijk mooi uitzicht over de stad en de natuur er rond. Eens je boven bent aangekomen kan je genieten van de natuur, of de toren instappen en helemaal naar boven klimmen (of de lift nemen). Van daaruit krijg je echt een fenomenaal uitzicht. Zeker de moeite waard!

Vanuit deze toren zag ik ook een monument die ik niet eerder had zien opduiken in de meeste gidsen. De Orhtodoxe Sint Pieters en Paulus kerk.
Met zijn felblauwe tinten en zijn gouden koepels is het moeilijk te missen, en als ik eerlijk ben vond ik dit ook meteen een van de mooiste kerken die ik al had gezien.

Eens ik terug was afgedaald ging ik dan ook op zoek naar deze mysterieuze kerk om ze van dichtbij te inspecteren. En wie zoekt… Die vindt!
Verscholen achter enkele hotels en huisjes zie je het fenomenale gebouw al snel opduiken. Binnenin mag je geen foto’s maken, maar het sobere interieur is absoluut niet te vergelijken met het majestueuze uiterlijk van deze mooie kerk.

De fontein van Karlovy Vary in het centrum van de stad.

De fontein van Karlovy Vary in het centrum van de stad.

Het uitzicht van de Diana toren is fenomenaal! Naast de stad zie je er ook de prachtige natuur.

Het uitzicht van de Diana toren is fenomenaal! Naast de stad zie je er ook de prachtige natuur.

Helende water

Bijna vier uur later had ik het kleine Karlsbad al gezien. Klein, maar fijn! Bij mijn terugkeer naar de bus vulde ik mijn flesje met een beetje van het helende bronwater, want dat is uiteindelijk de reden waarom heel wat mensen hier komen.
Gedurende mijn korte bezoek vond ik het best grappig dat mensen voortdurend met een klein, porseleinen gietertje rondliepen om daar dan telkens een beetje van het zuurzoute water uit te sippen.

Lekker was het niet, maar ik kon het toch ook maar proberen?

Proost!

De porseleinen kannetjes waar iedereen het helende (maar slechtsmakende!) water uit sipt.

De porseleinen kannetjes waar iedereen het helende (maar slechtsmakende!) water uit sipt.

De orthodoxe sint Pieter en Paulus kerk ligt verscholen achter enkele andere gebouwen maar is een bezoek meer dan waard!

De orthodoxe sint Pieter en Paulus kerk ligt verscholen achter enkele andere gebouwen maar is een bezoek meer dan waard!

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CheckOutSam: Reisblog met reistips voor over de hele wereld!
WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!