Het kasteel van Versailles bezoeken vanuit Parijs: praktische tips en info + online tickets

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 februari, 2020

Het paleis van Versailles is een van de grootste kastelen ter wereld! Jaarlijks zakken meer dan vijf miljoen bezoekers af naar deze parel die op amper twintig kilometer van Parijs ligt. Dat zorgt voor lange wachtrijen (die je gelukkig kan omzeilen, ik vertel je in dit artikel ook hoe) maar toch is een bezoek aan Versailles al die moeite zeker waard.

De gouden hekkens die je verwelkomen, de weelderige luxe in de prachtige interieurs en de perfect gemanicuurde tuinen met gouden fonteinen zijn een lust voor het oog! Maar wist je dat er nog veel meer te zien is rondom het kasteel van Versailles? Ik vertel je alles over het mooiste kasteel van Frankrijk... En misschien zelfs van de wereld!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

Tip: koop je ticket op voorhand aan dezelfde prijs en sla wachtrijen over

Ik geef meteen een belangrijke tip aan iedereen die van plan is om Versailles te bezoeken. Koop je ticket (online) op voorhand. Ze kosten precies hetzelfde (€20 of €40 voor een gegidste tour + toegangstickets) maar besparen je wel heel véél tijd. Zoals je verder in dit artikel kan zien, zijn de wachtrijen altijd gigantisch lang.
Tijdens mijn bezoek had ik al een skip-the-line ticket gekocht en dus mocht ik meteen binnen. De vriendin die mee was, had echter nog geen ticket en heeft daardoor drie uur lang moeten aanschuiven. Eerlijk gezegd zou ik dan al geen zin meer hebben om Versailles te bezoeken. Het domein is gigantisch en je hebt er minstens een volledig dag voor nodig.
Tickets kan je eenvoudig online bestellen via o.a. GetYourGuide. Bovendien kan je de meeste tickets en tours tot 24 uur op voorhand gratis annuleren. Indien dit niet zo is, dan staat dat duidelijk vermeld.

kasteel versailles bezoeken

Een klein beetje geschiedenis

Hoewel het kasteel vooral bekend werd door de Zonnekoning (Louis XIV), was het al zijn vader (Louis XIII) die de grondvesten van het paleis legde. In 1607 ontdekte hij deze plek en hij was meteen verkocht. Dat had vooral te maken met de vele dieren die hier zaten waarop hij kon jagen. Om die reden bouwde de koning hier een kleine jachthut. Louis XIV was al even dol op deze plek als zijn vader, en besloot om de jachthut uit te breiden tot een echte ‘chateau’. Deze uitbreidingswerken duurden zijn hele leven lang, want tot op de dag van de dood van de Zonnekoning bleven er uitbreidingen gebeuren aan dit grootse kasteel.
Na zijn dood geraakte Versailles een beetje in verval omdat de nieuwe koning, Louis XV, terug trok naar Parijs om daar de koninklijke ambt uit te voeren. Pas zeven jaar later besloot Louis XV om toch naar Versailles terug te keren. Hij verbleef vaak hier, maar spendeerde ook veel tijd in andere kastelen in Frankrijk. Hij liet het park uitbreiden met het Groot en het Klein Trianon en gaf dit deel aan zijn vrouw, Madame de Pompadour.
De volgende Louis, Louis XVI, verbleef wel zijn hele leven lang in het kasteel van Versailles. Hij leek best veel op zijn grootvader, want ook hij zorgde terug voor een heropleving van de grandeur van Versailles. Zo bouwde hij een nieuwe (prachtige!) opera, en trouwde hij in dit kasteel met de befaamde Marie-Antoinette (die het ‘stulpje’ van Mevrouw de Pompadour kreeg).
Deze laatste Louis was tevens ook de laatste koning van Frankrijk, want tijdens zijn heerschappij werd de Franse revolutie uitgeroepen. Als bij een wonder werd er bijna niets van het kasteel vernietigd omdat de revolutionairen ook wel wisten dat dit hele paleis een meesterwerk was en voor andere doeleinden kon worden gebruikt. Er werden wel bepaalde aanpassingen gemaakt aan het kasteel. Zo krijg je tijdens een gegidste tour details te zien waar bvb. de initialen van de koning zijn weggeschraapt of vervangen door een of ander revolutionair embleem.

versailles

Bienvenue au Château de Versailles!

Van Parijs naar Versailles

De kans is groot dat je Versailles gaat bezoeken vanuit Parijs. Dit grandioze kasteel ligt op ongeveer 45 minuutjes pendelen van de Franse hoofdstad en is heel makkelijk te bereiken met behulp van een tour, het openbaar vervoer of met de auto.

Met een geregelde daguitstap Versailles bezoeken

De meest eenvoudige optie is natuurlijk om alles voor jou te laten regelen. Met een dagexursie vanuit Parijs naar Versailles en terug hoef je je om niets meer zorgen te maken, maar je betaalt er natuurlijk wel meer voor.
Ofwel kies je voor een Halfdaagse uitstap met transfers van en naar Parijs, waarin skip-the-line tickets, een gids en vrije tijd zijn inbegrepen (€86), ofwel kies je voor een daguitstap met transfers, lunch, gids en vrije tijd (€149), ofwel kies je voor een tour waarbij je vervoer, voorrangstickets en een audiogids zijn inbegrepen (€60).

bezoek aan versailles

Je bezoek aan Versailles wordt hoe dan ook onvergetelijk!

Met de trein naar Versailles

Vanuit Parijs is het heel eenvoudig om naar Versailles te pendelen met behulp van de trein. (Maar eerst moet je natuurlijk wel in Parijs geraken. Met de low-budget Izy trein kan dat al voor €10! Lees zeker dit artikel voor meer info daarover.)

Ben je bang dat dit je de treinrit zelf niet kan regelen? Laat je dan helpen door een gids die je meeneemt vanuit Parijs naar Versailles met de trein. Daarvoor betaal je €52 en daarin zit het retour treinticket en een voorrangsticket voor Versailles inbegrepen.
Via Google Maps kan je eenvoudig zoeken hoe je van Parijs naar Versailles reist met het openbaar vervoer, maar ik leg het graag ook even uit.

Vanuit Parijs moet je de ‘RER C’ trein nemen richting Versailles. Een retour ticket voor Parijs >< Versailles kost €7,10 per persoon. Vraag hulp aan de loketbediende als je niet goed weet hoe de automaten werken en vergeet ook niet dat je twee ticketjes krijgt (eentje om te gaan en eentje om terug te keren). Vergeet ook niet dat je de ticketjes voor je vertrek moet valideren.
Het treinstation van Versailles is de laatste stop en je merkt sowieso ook wel dat iedereen hier uitstapt. Vanuit het treinstation in Versailles is het ongeveer 10 tot 15 minuutjes stappen naar het paleis van Versailles. Er is een goede bewegwijzering en als je de massa volk gewoon blijft volgen kom je er zo uit.

Met de auto naar Versailles

Je kan natuurlijk ook met de auto naar Versailles reizen. Met een GPS geraak je daar heel makkelijk, maar vergeet wel niet dat de weg naar het kasteel van Versailles heel druk kan zijn.
Je kan je auto vlakbij het kasteel van Versailles parkeren, maar weet wel dat parking in Versailles heel duur is. Per kwartier betaal je tussen €0,50 en €1…

trein parijs versailles

Neem je de trein van Parijs naar Versailles? Stap dan snel op, want anders moet je de gehele rit rechtstaan!

Wat is er allemaal te zien in Versailles?

Veel mensen denken dat je in Versailles alleen het kasteel en de befaamde tuinen kan zien. Maar er is nog veel meer te zien!
Wat moet je zeker zien? Ik som alles voor je op en toon ook enkele foto’s van de indrukwekkende domeinen.
Wil je ter plekke graag een rondleiding boeken? In combinatie met voorrangstickets kan dat al voor €40 per persoon.

Het kasteel van Versailles

Het kasteel is waarschijnlijk het deel van Versailles waarvoor je bent gekomen, dus dit mag je natuurlijk niet overslaan.
Het begint hier al bij de gouden poorten die het binnenplein afschermen van het ‘gepeupel’. Nadat je door de zijingang bent binnengewandeld voel je je meteen als royalty, want nu kan jij naar de vele wachtende toeristen kijken vanachter het gouden hekwerk.
Wanneer je beslist om het kasteel van Versailles vanbinnen te verkennen, word je ook meteen overladen met meer luxe dan je je ooit kan voorstellen. Verken de koninklijke slaapkamers, loop langs de indrukwekkende beeldengallerij of verken de privé vertrekken van Louis XV en Louis XVI (alleen met een gids te bezoeken).
Het indrukwekkendste deel van het kasteel? Dat is ongetwijfeld de spiegelzaal. Deze langgerekte hal is van kop tot teen gevuld met lusters, spiegels, prachtige beelden en een wonderbaarlijk mooie plafondschildering. Het kan hier best druk worden, maar neem gerust je tijd… Want er is hier veel te ontdekken!

Om hier binnen te kunnen zijn er twee mogelijkheden: ofwel neem je een ticket + audiogids die je alleen toegang geven tot het kasteel (€18) ofwel neem je een toegangsbewijs die je toegang verschaft tot alle domeinen van Versailles (en ik raad aan om dat te doen, het is immers maar €2 meer of €20 per ticket).

spiegelzaal versailles

De spiegelzaal van Versailles!

versailles kamers goud

Had ik al gezegd dat er veel goud in Versailles is?

galerij der veldslagen versailles

De Galerij der Veldslagen toont alle grote veldslagen van de Franse koningen.

paleis versailles bezoeken

De koninklijke kamers worden met elkaar verbonden door prachtige gangen vol met beelden!

De tuinen van Versailles

Nadat je het paleis hebt bezocht, is het tijd om ook de tuinen van Versailles te bezoeken.
Een domein van verschillende kilometers lang strekt zich uit achter het kasteel en wordt perfect onderhouden door het vele personeel dat hier werkt.
De perfect geknipte struiken zijn indrukwekkend en soms lijkt het wel alsof je in het doolhof van Alice in Wonderland bent belandt. De vele fonteinen (natuurlijk zijn deze ook met goud verguld) zijn ook stuk voor stuk prachtig. Vooral het uitzicht vanop de trappen net achter het kasteel doet je wegdromen. Hier pas besef je hoe groot dit domein is!
Vanaf april tot oktober worden in de tuinen ook elke week fontein- en muziekspektakels georganiseerd. Op de tonen van klassieke muziek spuiten de gouden beelden liters water naar buiten en zorgen zo voor een prachtig schouwspel.
Helemaal achterin het domein is een groot meer waar je ook met bootjes op kan varen. Als je hier naar rechts wandelt, kom je zo uit bij het Groot Trianon of het landgoed van Marie-Antoinette.

Vergeet niet dat je hier ook een apart ticket voor nodig hebt. Het beste is dus om een ‘Visite Pass‘ aan te schaffen voor €20 per persoon. Hiermee mag je alle onderdelen van Versailles bezoeken. Je kan natuurlijk ook meteen kiezen voor een Visite Pass gecombineerd met een rondleiding.

tuinen van Versailles

De tuinen van Versailles zijn indrukwekkend! Vind je ook niet?

tuinen versailles fonteinen

Van dit plekje krijg je het mooiste uitzicht over de tuinen, vond ik.

Het Groot Trianon

Het Groot Trianon ligt al meteen enkele kilometers stappen van het kasteel van Versailles, maar toch is het ook de moeite waard om deze plek te ontdekken.
Deze kleine versie van Versailles werd in 1687 door Lodewijk de veertiende toegevoegd aan het domein van Versailles, maar het waren vooral zijn opvolgers (Louis XV en Louis XVI) die dit lustpaviljoen uitbreidden.

Hoewel het Groot Trianon nog steeds indrukwekkend is, merk je toch dat de meeste luxe voor het paleis van Versailles werd gehouden. De rijkelijk versierde interieurs zijn perfect op elkaar afgestemd en hier werd vaak gewerkt met vrolijke kleuren. De overdekte zuilengallerij de de twee delen van het Groot Trianon met elkaar verbinden waren volgens mij het mooiste deel van deze bezienswaardigheid. De tuinen die je van hieruit kan bezoeken zijn trouwens ook erg mooi.

Om het Groot Trianon te bezoeken moet je minstens over een Visite Pass beschikken (€20 pp). Een rondleiding kan hier ook interessant zijn.

groot trianon versailles

Het groot Trianon, het stulpje van Marie-Antoinette.

groot trianon interieur versailles

Het interieur mag dan wel iets minder luxueus zijn dan in het paleis… Het is nog steeds adembenemend mooi!

versailles bezoeken groot trianon

Mooi he?!

Het landgoed van Marie-Antoinette

Vlakbij het Groot Trianon ligt ten slotte nog het landgoed van Marie-Antoinette. Stap eerst door het Klein Trianon (een klein landhuis) en uiteindelijk stap je zo naar het landgoed van Marie-Antoinette buiten. Dit gigantische park is veel minder gemanicuurd dan de tuinen van Versailles, maar daarom niet minder mooi.
Ga de prachtige paviljoentjes verkennen, of verken het nagebootste middeleeuwse dorp iets verderop. Bij goed weer is dit de perfecte plek om even uit te rusten, want het is hier echt verbazend mooi maar ook veel minder druk dan in de tuinen van Versailles.

Om dit domein te bezoeken, moet je een Visite Pass hebben (een kaartje voor alleen het paleis van Versailles is dus niet voldoende!). Zo’n Visite Pass kost €20 per persoon in plaats van €18 als je alleen het kasteel wilt bezoeken.

domein marie antoinette versailles

Op het domein van Marie-Antoinette vind je deze schattige kopie van een middeleeuws dorpje.

Versailles klein trianon

Op het domein van Marie-Antoinette staat ook het klein Trianon. Nóg meer overdaad!

Hoe kan je Versailles verkennen?

Te voet

Het grootste deel van Versailles zal je te voet bezoeken. Het spreekt voor zich dat je de binnenkant van het paleis en het landgoed van Marie-Antoinette niet anders kan bezoeken.
Verwacht je zeker aan enkele kilometers stappen!
Het kasteel zelf is gigantisch groot en er zijn ook verschillende verdiepingen te verkennen.

Ook het Klein en Groot Trianon zijn de moeite waard om te ontdekken.

Met de fiets

In de tuinen van Versailles kan je ook een fiets huren. Er zijn verschillende verhuurpunten waar je de fiets kan ophalen en terug afzetten. Door een fietsje te huren in Versailles zal je de grote afstanden meteen veel sneller kunnen afleggen, maar echt goedkoop is het niet. Voor een half uur betaal je €6.50, voor een uur €8.50, voor een halve dag (4u) tel je €18 neer en om een volledige dag te fietsen (8u) betaal je €20. Vergeet niet dat je je ID kaart moet afgeven als borg voor de fiets.

Met een golfkar

Als je de tuinen en het park rond Versailles liever met je eigen gezelschap gaat verkennen, dan kan je ook een golfkarretje huren. Voor één uur kost dat €34 en per extra kwartier dat je dit vervoersmiddel huurt betaal je nog eens €8,50 extra.
In zo’n golfkarretje kunnen 4 à 5 mensen plaatsnemen.

golfkar versailles

Een superleuke manier om de tuinen van Versailles te verkennen!

Met een treintje

Vanuit de tuinen van Versailles rijdt er ook een toeristisch treintje die je van het ene domein naar het andere brengt. Een retourticket kost €7,50 en een enkel ticket kost je €4,30.
Afhankelijk van het seizoen, rijdt dit treintje om de 10, 15 of 20 minuten.

Met een bootje

Helemaal achteraan in de tuinen van Versailles vind je een leuk meertje waar je een bootje kan huren. Peddel tussen de eenden, zwanen en ganzen en zie het kasteel van Versailles op een volledig andere manier. Voor een bootje betaal je €13 voor een half uur, €15 voor vijfenveertig minuten en €17 voor een uur.
Vergeet ook hier niet dat je je identiteitskaart als borg moet afgeven.

versailles bezoeken bootje varen

Gezellig toch, zo bootje varen in Versailles?

Versailles tickets

Eens je bent aangekomen in Versailles moet je natuurlijk nog tickets hebben om de vertrekken van de verschillende Lodewijken en hun vrouwen en minnaressen te bezoeken.
Afhankelijk van het seizoen kunnen de wachtrijen belachelijk lang zijn. Toen ik ging had ik gelukkig al online een skip-the-line ticket gekocht en moest ik amper tien minuutjes aanschuiven. De persoon met wie ik reisde had geen voorrangsticket en moest in totaal 2,5u aanschuiven…
Daarom raad ik iedereen aan om al een online skip-the-line ticket te kopen. De prijs is hetzelfde, maar je wint er wel gauw enkele uren mee én je kan nog binnen voordat het kasteel te druk wordt. Er zijn héél veel mogelijkheden om Versailles te bezoeken. Je kan aparte tickets kopen, maar ook gegidste rondleidingen of excursies vanuit Parijs. Ik zet alle mogelijkheden even op een rijtje.

Alleen tickets voor Versailles:

 • Ticket om alleen het kasteel te bezoeken: Met dit ticket mag je het paleis van Versailles, de tuinen van Versailles en de galerie des Carrosses bezoeken. Een voorrangsticket kost €18 en zoals ik al eerder zei raad ik echt aan om het alvast online te kopen. Wacht niet te lang met boeken, want anders zijn de tickets voor jouw voorkeursdag misschien al uitverkocht. Ter plekke kost een ticket je ook €18. In dit ticket zit geen toegang voor de ‘fountain shows’ inbegrepen.
 • Visite Passeport om het kasteel en alle andere domeinen te bezoeken:  Met dit ticket mag je alle domeinen van Versailles bezoeken: het paleis, de tuinen, de gallerie des Carrosses, het Petit Trianon en het Grand Trianon en le Hameau de la Reine. Skip-the-line tickets kosten €20. Dat is evenveel als ter plekke (€20), maar je mag alle wachtrijen dus meteen voorbij!
  In dit ticket zit geen toegang voor de ‘fountain shows’ inbegrepen (anders betaal je €8,50 extra). Let wel op; deze shows zijn alleen in het weekend te zien!
 • Ticket om alleen het Trianon te bezoeken: Wil je alleen de domeinen van Marie-Antoinette verkennen? Dan betaal je €12 per persoon.
 • Tickets voor de ‘fountain show’In de tuinen van Versailles wordt er op elke zaterdag en zondag van april tot oktober een ‘fountain show’ opgevoerd. Op deze dagen voeren de vele gouden fonteinen van Versailles hun beste kunstjes op voor het groot publiek. Naast een gewoon entreeticket voor het kasteel (en eventueel de andere domeinen) moet je hiervoor een extra ticket bestellen. Dat kan ter plekke of online voor €8,50. Als je Versailles bezoekt in de weekends tijdens deze periode, dan ben je verplicht om dit extra ticket bovenop het gewone entreeticket te kopen als je de tuinen wil zien. Wil je deze show niet zien? Ga dan buiten het weekend Versailles bezoeken.
 • Tickets voor de ‘musical fountain show’: Elk weekend en op feestdagen van april tot oktober wordt er bovenop de magische fonteinshow ook nog eens prachtige klassieke muziek gespeeld om dit evenement extra spectaculair te maken. Een ticket voor dit evenement ter plekke kopen kost €8,50. Als je Versailles bezoekt op één van deze dagen, dan ben je sowieso verplicht om dit extra ticket aan te schaffen. Als je deze show niet wilt zien, dan moet je dus een andere dag kiezen om Versailles te bezoeken.
 • Tickets voor de ‘musical fountain show’ + vuurwerk + dans in traditionele kledij: Iedere zaterdag van april tot oktober kan je de tuinen van Versailles ook ‘s avonds bezoeken. Rond 20:00u ‘s avonds (exacte tijdstip hangt af van de opties die je neemt) kan je deze grandioze tuinen zien terwijl de zon ondergaat en als de duisternis zich over het kasteel nestelt. Om de dag af te sluiten wordt een prachtig vuurwerk boven het kasteel afgevuurd. Optioneel kan je ook nog een prachtige dansopvoering meemaken in traditionele en periodieke kledij. Een ticket voor dit evenement kost je €28. Daarin zit ook toegang tot het kasteel inbegrepen, en het leuke aan dit avondbezoek is dat alle andere bezoekers dan al weg zijn. Je krijgt het kasteel dus (even) voor jezelf!
 • Gratis tickets: Vergeet ook niet dat iedereen tot en met 25 jaar die beschikt over een identiteitskaart van de EU Versailles gratis mag bezoeken! Maak daar dus zeker gebruik van.
lange wachtrijen versailles

Een skip-the-line ticket is hier geen overbodige luxe! Kijk maar eens naar deze wachtrij…

Tickets voor Versailles met vervoer vanuit Parijs:

Tickets voor Versailles met gids:

In het paleis van Versailles zijn gratis audio guides beschikbaar, maar zelf vind ik een echte gids toch nog altijd iets interessanter. Bovendien mag je met een gegidste rondleiding in Versailles op plekken komen die je anders niet te zien krijgt. Het operagebouw en de privé vertrekken van Louis XV en Louis XVI kan je alleen zien met zo’n gegidste rondleiding, en laat dat nu net enkele van de mooiste plekjes zijn van van Versailles!
Er zijn heel wat gegidste rondleidingen te boeken op websites zoals GetYourGuide. Het voordeel van deze site is dat je meteen een overzicht krijgt van beschikbare rondleidingen, maar ook dat je bijna altijd gratis kan annuleren tot 24u op voorhand.

Enkele gegidste rondleidingen die ik interessant vond zijn o.a.:

Meerdaagse tickets + hotel

Je kan het paleis van Versailles gerust meerdere dagen bezoeken. Er is zo veel te zien dat het eigenlijk een beetje moeilijk wordt om alles in één dag te proppen. Er zijn ook excursies waarbij je het paleis en de rest van de domeinen voor twee dagen kan bezoeken en waarbij je ook een hotelovernachting krijgt.
Voor deze optie (met een viersterrenhotel) betaal je €131 pp.

opera versailles kasteel

Tijdens een gegidste rondleiding krijg je dingen te zien die het gewone publiek niet ziet zoals deze prachtige opera.

Handig om te weten

Hoeveel tijd heb je nodig voor je bezoek aan Versailles?

Reken minstens op één volledige dag.
Het kasteel van Versailles is groot op zich, maar ook de tuinen en de aangrenzende domeinen zijn gigantisch. Je kan alles in één dag zien, maar dan zal je wel niet veel tijd hebben om even uit te rusten. Als je liever een rustiger bezoek wilt, dan raad ik aan om twee dagen in Versailles te plannen.

Beste tijdstip van bezoek?

Vanaf mei tot oktober is de drukste periode om Versailles te bezoeken.
Hou je niet van grote drukte? Dan raad ik aan om je bezoek van (eind) oktober tot april te plannen. Dan is het vaak veel minder druk en dan moet je overal ook veel minder lang aanschuiven. Bovendien hebben de wintermaanden ook iets charmant, want dan zijn de mooie tuinen (soms) bedekt met een laagje sneeuw.

Sowieso raad ik aan om al vroeg bij het kasteel aan te komen. Zo haal je het meeste uit je dag en hoef je ook geen uren aan te schuiven voor je binnen mag (als je nog geen voorrangstickets hebt).

Restaurants, eten en drinken in Versailles

Je kan gerust zelf een eigen picknick of lunch meenemen naar het domein van Versailles, maar die mag je natuurlijk alleen buiten het kasteel (in de tuinen) opeten.
Heb je niks voorzien? Dan kan je ook terecht in de verschillende restaurants in en rondom Versailles. Weet wel dat alles hier heel duur is… Voor een flesje water betaal je €3 à €4, voor een broodje met kip en groentjes tel je al snel €7 à €10 neer.
Wil je graag een warme maaltijd? Dan betaal je zeker €20 voor de goedkoopste optie.

Rugzakken en tassen

Je mag rugzakken en tassen meenemen naar Versailles, maar af en toe moet je wel de inhoud tonen aan een controlepost. Maar dat is natuurlijk slechts een kleine moeite als zo je veiligheid wordt gegarandeerd.

Foto’s maken in Versailles

Alles wat je mag bezoeken in het kasteel van Versailles, mag je ook fotograferen. Echter wordt soms gevraagd om niet met een flits te fotograferen.
Selfiesticks zijn niet toegelaten, maar de opzichters lijken dit niet al te sterk te controleren…

kasteel van versailles bezoeken

Ongelooflijk hoeveel goud hier tegen de plafonds, muren en deuren plakt!

Nog enkele tips voor je bezoek aan Versailles:

 • Zorg voor goed schoeisel. Je stapt hier al snel enkele kilometers! Zorg er dus voor dat je comfortabele stapschoenen aan hebt als je al dit moois gaat bewonderen.
 • Bezoek Versailles vroeg genoeg. Wacht niet met je bezoek tot in de middag, maar probeer ‘s morgens al te vertrekken. De wachtrijen zijn dan véél minder lang (maar zoals ik al eerder zei: ik raad echt voorrangstickets aan.) en binnenin het kasteel is het ook nog niet over de koppen lopen.
 • Regel je tickets al online en op voorhand. Ik val in de herhaling, maar dit is wellicht de belangrijkste tip die ik je kan meegeven. De wachtrijen voor Versailles zijn op mooie dagen meer dan twee uur lang. Dat zijn twee uur die je verliest met het tergend traag aanschuiven… Er zijn betere manieren om al die tijd te gebruiken! Bovendien kost een voorrangsticket niets extra.
 • Plan minstens een volledige dag. Versailles is veel meer dan enkel het kasteel en de tuinen! Je hebt zeker een volledige dag nodig om al dit moois te bezoeken. Ik reis vaak heel snel, maar met één dag vond ik dat ik nog steeds te weinig tijd had om alles te bezoeken.
spiegelzaal versailles bezoeken

De spiegelzaal van Versailles toont nog maar eens hoe rijk de Zonnekoning was.

Overnachten in Versailles

Het domein van Versailles is ontzagwekkend groot. Je kan hier dus gerust twee (of zelfs drie!) dagen rondlopen. Bovendien wordt een bezoek aan Versailles ook een pak rustiger als je niet alles in één dag moet zien.

In het voorjaar van 2020 zal hotel Le Grand Contrôle haar deuren openen voor het grote publiek. Er zijn wel meer hotels in de buurt, maar deze luxueuze accommodatie ligt op het domein van Versailles zelf! Vanaf december 2019 zijn boekingen mogelijk. Je zal dus snel moeten zijn voor zo’n aparte overnachting, want natuurlijk ben jij niet de enige die deze magische ervaring wil boeken.

In drie gebouwen die tot nog toe niet voor bezoekers toegankelijk waren, werden veertien kamers omgetoverd tot luxe suites. Bovendien wordt het huisrestaurant uitgebaat door sterrenchef Alain Ducasse.
Natuurlijk zijn er ook meer dan genoeg manieren om tot rust te komen na je bezoek aan Versailles. Zo is er een wellnesscentrum en een binnenzwembad.

Frankrijk is gestopt met het geven van subsidies aan Versailles. Daardoor hoopt het kasteel om haar inkomsten aan te sterken en tevens ook een unieke belevenis te geven aan enkele van haar gasten.

Hotels in de buurt van Versailles (en eentje in Parijs)

Aangezien dit luxueuze hotel in Versailles nog niet is geopend, ben je nu nog verplicht om in de buurt te logeren. Er zijn meer dan genoeg (prachtige) mogelijkheden!

Heb je altijd al willen slapen in de buurt van een kasteel, of wil je zelf ook even kennis maken met de grandeur van de Franse elite? Dan zijn hier vijf accommodaties voor alle budgetten.

HotelF1 Paris Saint Ouen Marché Aux Puces

Versailles bezoeken als daguitstap kan perfect als je Parijs als uitvalsbasis kiest. HotelF1 is stoer en sportief en de kamers zijn ingericht aan de hand van verschillende vervoersmiddelen zoals een motor, tandem of cabrio. Daardoor is elke suite uniek en sommige van hen hebben stapelbedden waardoor je gezellig met een groepje vrienden samen kan slapen. Hou er wel rekening mee dat je soms de badkamer moet delen met andere reizigers.

De accommodatie ligt in het bruisende achttiende arrondissement, Montmatre. Breng een dagje door op de vlooienmarkt van Saint-Ouien en scoor unieke schatten. Tijdens een wandeling door de straten en het Quartier Latin. Belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Sacré-Coeur en Het Louvre, liggen allemaal op loopafstand. Als je naar het kasteel van Versailles wilt gaan, kan je best het openbaar vervoer gebruiken. Een nacht in dit funky hotel kost gemiddeld €44.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

HotelF1 Paris

© HotelF1 Paris

Les Versailles B&B

Les Versailles B&B is een intieme woning met slechts twee slaapkamers. De ontwerpen van de suites zijn opvallend eenvoudig en sober gehouden zodat je er helemaal tot rust komt. Omdat het een erg klein hotel is, heeft de sympathieke uitbater zijn aandacht volledig op jou gericht. In de kleine keuken trakteert hij zijn gasten elke ochtend op een stevig ontbijt.

Als je hier bent om Versailles te bezoeken, dan zit je alvast op de goede plek. Het kasteel ligt op een tiental minuten wandelen en in de buurt zijn er leuke typische Franse marktjes. Ga ook even langs op de Place du Marche Notre-Dame om van de lokale producten te proeven. Pluspunt aan dit verblijf? De kennis en de passie waarmee de eigenaar praat over zijn stad en de bezienswaardigheden. Je betaalt hier voor één nacht €100 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Les Versailles B&B

© Les Versailles B&B

Hotel Les Versailles

Dit idyllische hotel ligt in het levendige centrum van Versailles. De kamers hebben allemaal verschillend behangpapier waardoor elke ruimte anders en toch hetzelfde is, want overal hangen er namelijk foto’s en schilderijen van het Paleis. Zo ontstaat er een innovatie en creatieve plek waar je graag een nacht verblijft. Bovendien zijn de suites ook aangepast voor mindervaliden waardoor zij ook kunnen genieten van de leuke sfeer.

Hotel Les Versailles ligt op wandelafstand van de Bartabas-stallen, de antiekwijk van de stad en de overdekte markt. Het is een toplocatie voor geschiedenisliefhebbers en het is niet ver lopen naar de beroemde Koninklijke Kapel. Als je zin hebt om ook Parijs te ontdekken kan je de trein naar het centrum nemen zodat je geen last hebt van het drukke verkeer. Dit hotel in Versailles vraagt €158 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel Les Versailles

© Hotel Les Versailles

Hôtel la Résidence du Berry

Deze accommodatie, gelegen in Saint Louis in Versailles, werd al in 1727 gebouwd als het herenhuis van Sieur Louis Delanande. Enkele jaren werd het gebouw gerenoveerd waarbij de historische sfeer perfect gecombineerd werd met comfortabele, moderne faciliteiten. Mis zeker de prachtige privétuin en het formidabele zwembad niet. Laat je in vervoering brengen in Le Café des Arts, de brasserie van het hotel, waar enkele Franse gerechten opnieuw uitgevonden werden.

Voor zowel gezinnen als koppels is Hôtel la Résidence du Berry een geweldige optie voor diegenen die op zoek zijn naar een charmante mix van het ouderwetse Versailles en het innovatieve Frankrijk. Het verblijf ligt vlak bij het beroemde Paleis van Versailles en in de buurt vind je ook heel wat leuke restaurants. Logeren op deze fantastische plek op een boogscheut van het mooiste kasteel ter wereld kost €162 voor één nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hôtel La Résidence du Berry

© Hôtel La Résidence du Berry

Trianon Palace

Het spectaculaire Trianon Palace van Waldorf Astoria hoeft geen introductie. Het is de thuisbasis van een onberispelijke inrichting, een onverslaanbare service en het eersteklas restaurant van Gordan Ramsay. De accommodatie heeft heel wat weg van het Paleis van Versailles en is ook effectief gevestigd in een echt kasteel. Elke kamer is voorzien van een pittoresk balkon, een charmante open haard en het is mogelijk om ontbijt op bed te krijgen.

Dit schitterende hotel in Versailles ligt op slechts een steenworp van het Kasteel en haar schitterende tuinen. Mocht je na je bezoek niet weten wat je in de nabije omgeving kan doen, geeft het personeel je graag tips. Parijs ligt maar op een halfuurtje rijden dus gebruik zeker je tijd om een daguitstap te maken naar de hoofdstad en de Eiffeltoren van dichtbij te zien. De prijzen voor twee personen in een kamer starten vanaf €186 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Trianon Palace

© Trianon Palace

Excursie naar Versailles boeken

Citytrip naar Parijs

Versailles ligt op minder dan twintig kilometer van Parijs, dus waarom zou je deze twee mooie steden niet met elkaar combineren? Beklim de Eiffeltoren, wees onder de indruk van Sainte Chapelle of bekijk de gouden plafonds van de Opera Garnier. Er is meer dan genoeg te doen in de Franse hoofdstad!
Treintickets naar Parijs hoeven niet veel te kosten (met de Izy trein kan het al voor €10 enkel) en ook hotels kunnen betaalbaar zijn. Kijk maar eens naar deze deals:ss

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. vercruysse jorn says:

  Hallo Sam,

  Bedankt voor jouw adviezen. Wij gaan binnenkort naar het kasteel van Versailles. Op jouw advies hebben we, via de link, een ticket van 20 EUR pp geboekt zodat we de wachtrijen kunnen ontlopen. Maar het is wel vreemd dat er bij deze tickets geen symbooltje staat “niet wachten”, bij alle andere tickets is dit wel het geval. Zou recent veranderd zijn ?
  ik had ook nog een vraagje over de parking voor onze wagen : is dit duidelijk aangegeven of is dit een zoektocht ? Moet dit ook best vooraf gereserveerd worden ?

  Dank bij voorbaat voor u reactie.

  • Hey Jorn

   Indien er bij de beschrijving (of titel) staat dat het om een voorrangsticket gaat, dan is dat ook zo. Als je nergens terug vindt dat het om een skip-the-line of voorrangsticket gaat, raad ik aan om te annuleren (bij GetYourGuide kan dat gratis tot 24 uur op voorhand) en een ander ticket te kopen waar je die voorrang wel krijgt.
   Ik keek snel even zelf en zie twee tickets van €20 en €18 en ofwel wordt er een tijdslot uitgedeeld, ofwel gaat het om een skip-the-line ticket. Ik zou me er dus niet te veel zorgen om maken 🙂 !

   De parkeerplaats ligt vlakbij Versailles. Die kun je dus niet over het hoofd zien. Misschien is het wel een goed idee om wat verder weg te parkeren, want de uurtarieven vond ik persoonlijk heel duur…

   Veel plezier!
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>