Kasteel Vianden in Luxemburg

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 februari, 2020

Luxemburg heeft héél veel kastelen, maar geen een is zo bekend als Kasteel Vianden. Dit gigantische fort torent hoog uit boven de Luxemburgse Ardennen en heeft een interessante geschiedenis. Zelfs als je niet van klassieke kastelen houdt raad ik een bezoek aan Vianden nog aan. Het dorpje er rond is prachtig en zonder twijfel een van de mooiste plekjes in Luxemburg!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

checkoutsam kasteel vianden

Een klein stukje geschiedenis

Kasteel Vianden had een erg woelig bestaan. Het doorstond verschillende dynastieën, enkele natuurrampen, heel wat bouwwerken en behoorlijk wat oorlogen. Het mag gerust een wonder heten dat je dit mooie kasteel vandaag nog kan bezoeken!

De basis van het kasteel werd al vele eeuwen geleden aangelegd door de Romeinen. Op dezelfde locatie kwam later een refugium, een soort van vluchthuis voor mensen van een abdij of klooster.
Het was eigenlijk pas van de elfde tot de veertiende eeuw dat er veel aan het kasteel veranderde. In het begin was het nog de romaanse bouwstijl die de bouw van het kasteel beïnvloedde, maar enkele eeuwen later werd dan toch vooral gekozen voor gotische invloeden.

Na de zestiende eeuw gebeurde er erg weinig met het kasteel, waardoor het een beetje in verval raakte. Koning Philip II van Spanje had het kasteel veroverd van Willem van Oranje, maar deed er eigenlijk niet veel mee en besloot dan maar om het aan de graven van Luxemburg cadeau te doen.

Fast forward naar de negentiende eeuw. Het kasteel was al in sterk verval geraakt en de toenmalige eigenaar besloot om het kasteel dan maar te verkopen voor een flink centje. De gewiekste opkoper verkocht zowat alle waardevolle spullen die in het kasteel stonden (zelfs dakpannen, deuren en ramen werden verpand!), waardoor het ooit zo machtige fort eigenlijk tot een ruïne werd herschapen.

Dat was niet naar de zin van de toenmalige graaf van Vianden, tegelijkertijd ook een koning, en dus kocht hij het verwoeste gebouw op en begon om het terug op te knappen. De Belgische revolutie, de eerste wereldoorlog en de tweede wereldoorlog staken een stokje voor een snelle renovatie maar uiteindelijk kwam het toch nog allemaal goed. In 1982 werd het kasteel dan éíndélíjk afgewerkt en acht jaar later werd Kasteel Vianden ook voorzien van een interieur dat zo authentiek mogelijk werd nagebootst.

Kasteel Vianden Luxemburg

Van waar je Kasteel Vianden ook bekijkt, het ziet er altijd adembenemend mooi uit!

Wat is er allemaal te zien?

De buitenkant is natuurlijk het opvallendst. Het statige kasteel staat in een prachtige omgeving en het ontpopt zich daardoor als een volwaardig fotomodel. Van waar je het fort ook fotografeert, het ziet er altijd prachtig uit.
Binnenin het kasteel is ook veel te zien. Ik zet de leukste bezienswaardigheden even op een rijtje:

De eerste verdieping

De binnenplaats – Langs hier kom je het kasteel binnen en ga je ook weer weg. 90 meter lang omcirkelt de binnenplaats het kasteel, en terwijl je hier wandelt kom je ook langs enkele prachtige deuren en poorten. Om om de binnenplaats te komen moet je eerst over de kasteelbrug zien te komen. Gelukkig staat deze nu permanent open en hoef je geen andere manier te vinden om het kasteel binnen te klauteren.

De wapenhal – Nadat je je toegangsticket hebt gekocht is dit de eerste deur waar je binnenkan. Deze grote ruimte wordt gekenmerkt door de mooie zuilen die overgaan in gewelfbogen in het plafond. Tussen deze betonnen mastodonten staat een hoop oud ijzer. Nee echt! De metalen harnassen die hier staan zijn immers afkomstig vanuit de middeleeuwen! De statige beelden heten je meteen welkom. In de aanpalende zaal zie je ook enkele scherpe wapens waarmee ze in de middeleeuwen vochten, maar evengoed enkele prachtige musketten en andere fraaie wapens van lang vervlogen tijden.

wapenhal kasteel vianden

De wapenhal is de eerste grote ruimte die je kan bezoeken.

De kapel – Op de plek waar vroeger het romeinse ‘castellum’ stond, werd later een statige kapel gebouwd. Mij vielen vooral de kleurrijke zuilen en plafond meteen op, maar de audio guide vertelt je ook meteen enkele leuke weetjes. Zo werd de rijke adel bijvoorbeeld slim gescheiden van het ordinaire gepeupel door middel van een niveauverschil in de kapel. Eens de kerk in Vianden was gebouwd mocht het ordinaire volk hier trouwens helemaal niet meer binnen.

De grote keuken – Dit was mijn persoonlijke lievelingsruimte in kasteel Vianden. Deze vreemde keuken staat vol met allerlei authentieke toestellen waar vroeger het eten mee werd bereid. Mij deed het een beetje denken aan de keuken in de serie ‘Downton Abbey’. Of misschien had het iets weg van Harry Potter? In ieder geval zag het nagebootste eten er allemaal verdomd lekker uit!

De archeologische crypte – Vanuit de wapenhal wandel je de archeologische crypte binnen. Hier zie je de fundamenten van het originele kasteel. Zelf vond ik dit heel interessant omdat er verschillende maquettes (en tekeningen) staan die je duidelijk maken hoe het kasteel in de loop der tijd is geëvolueerd. Zo zie je dat het originele fort véél kleiner was dan het statige kasteel dat het uiteindelijk is geworden.
Naast deze maquettes kan je ook in de diepte turen naar de opgravingen, maar zelf werd ik daar niet veel wijzer uit. Aan de achterkant van deze ruimte zie je ook enkele gebruiksvoorwerpen die werden opgegraven uit de verschillende periodes dat Kasteel Vianden werd bewoond.

archeologische crypte kasteel vianden

De archeologische crypte. Aan de linkerkant zie je een van de maquettes van het kasteel in vroegere tijden.

De tweede verdieping

De binnenplaats op het tweede verdiep – Als je de smalle trappen naar omhoog op bent geklommen, kom je uit op een tweede binnenplaats. Van hieruit sta je op een hoogte en krijg je het beste uitzicht vanuit kasteel Vianden. Bij goed weer kan je makkelijk enkele kilometers ver kijken. Tijdens de winter kan het hier erg glad worden, let dus wel op!

De Byzantijnse galerij – Nadat je van de binnenplaats door een stralend witte gang bent gelopen kom je uit in de Byzantijnse galerij. De prachtige open ramen deden mij een beetje denken aan een sprookje van duizend en één nacht. Hoewel ik deze ruimte heel mooi vond, was het wel spijtig dat de rechterkant (van waar je een prachtig uitzicht over Vianden hebt) met paaltjes werd afgesloten voor de veiligheid. Het is natuurlijk wel een diepe val als je iets te ver uit zo’n raam voorover leunt…

De slaapkamer – De adel moet natuurlijk ook slapen! En in wat voor een bed… Bezoek deze kamer niet als je slaperig bent, want het hemelbed ziet er verrukkelijk comfortabel uit! Naast het prachtige bed zie je ook nog wat ander meubilair uit de middeleeuwen, alsook een boek en enkele schilderijen en wandtapijten.

uitzicht kasteel vianden

Het uitzicht vanop de binnenplaats op de tweede verdieping.

De derde verdieping

Helemaal bovenaan vind je een grote ruimte met allerlei historische foto’s en maquettes van Kasteel Vianden. Je ziet er onder andere het wederopbouwproces van het fort, enkele schilderijen en tekeningen van hoe het slot er in de middeleeuwen uitzag en hoe sterk het kasteel gehavend was na jaren niet gebruikt te zijn.
Hier zijn ook enkele raampjes waardoor je kan (proberen) loeren. Maar veel zie je hier eigenlijk niet.

derde verdiep kasteel vianden

Op het derde verdiep vind je een interessante voorstelling over de geschiedenis van het kasteel.

De kelder

Wanneer je het kasteel terug afdaalt, kom je uiteindelijk terug terecht op het binnenplein. Vergeet zeker niet om ook nog de kelder te bezoeken. Deze grote ruimte zit achter een deur die je zo zou voorbijlopen! Vroeger werd deze kelder gebruikt om vanalles en nog wat in onder te brengen, maar tegenwoordig is het omgevormd tot een soort van middeleeuwse feestzaal. Ik moest meteen denken aan een middeleeuwse kroeg, en naast de trappen zie je enkele gigantische biervaten staan die dat sfeertje alleen maar bevestigen.

kelder kasteel vianden

Heb je dorst? Dan mag je de kelder zeker niet overslaan!

Prijs en openingsuren

Per persoon betaal je €7 om binnen te mogen (betaalkaarten kunnen, maar wel pas vanaf €10).
Voor een audioguide betaal je €2 extra. Wie geen Engels, Frans of Duits kan heeft geluk, want er is ook een Nederlandse versie. Eén audio guide voor een gezin is genoeg, want je kan het ook gewoon op luidspreker zetten.

Wie na zijn bezoek honger of dorst heeft gekregen, kan even uitrusten in het restaurant vlak tegen de uitgang. Voor €2,50 krijg je daar een frisdrank of koffie en voor een croque monsieur of een kleine pizza betaal je €3,20.

vianden kasteel

Vergeet na je rondleiding niet om ook in het dorpje rond te wandelen. Van overal krijg je een prachtig uitzicht over het mooie fort!

Citytrip naar Luxemburg

Wil je Kasteel Vianden met je eigen ogen zien? Of ben je er ook van overtuigd dat Luxemburg een leuke bestemming is voor een citytrip? Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in dit kleine land en je zal je er dus niet gauw vervelen.
Hieronder staan alvast enkele leuke citytrips naar Luxemburg:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>