De paleizen en kastelen van Sintra bezoeken vanuit Lissabon

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 augustus, 2021

Als je nog op zoek bent naar een leuke daguitstap vanuit Lissabon, dan moet je Sintra bezoeken. Deze stad, op ongeveer drie kwartier pendelen vanuit de Portugese hoofdstad, lijkt zo uit een sprookje weggeplukt. Feeërieke kastelen, versterkte burchten of decadente paleizen. Disneyland verbleekt bij deze plek!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.2/5 - (9 votes)

paleis van pena checkoutsam portugal sintra

Een stad vol sprookjeskastelen

Nooit had ik gedacht dat er een plek bestond die zo hard kon lijken op de verhalen uit de ‘Sprookjes van de Gebroeders Grimm’.
Tientallen vreemde paleizen en kastelen die door machtsbeluste en steenrijke monarchen werden opgetrokken staan hier temidden een uitgestrekt woud dat nog het best valt te omschrijven als een betoverd bos.
Het enige wat hier eigenlijk mist zijn enkele mythische beestjes of sprookjesfiguren, want anders had je zo geloofd dat je in een sprookjeswereld was binnengewandeld.

De perfecte daguitstap vanuit Lissabon? Dat moet een bezoek aan de kastelen van Sintra zijn. Laat je bekoren door de overdaad van de Portugese royals, haal een frisse neus op tussen al het groen van deze heuvelachtige landschappen en bewonder de eclectische Portugese bouwkunst. Ik garandeer je dat je een bezoek aan Sintra nog lang zal bijblijven!

sintra kasteel

Het bekendste kasteel van Sintra: het paleis van Pena!

Naar Sintra vanuit Lissabon

Er is meer dan genoeg te doen en te zien in Lissabon om enkele dagen te vullen, maar als je echt een unieke bezienswaardigheid wilt zien, dan raad ik aan om (ten minste) één dagje naar Sintra te reizen.

Vanuit Lissabon zijn er meerdere mogelijkheden om naar deze heuvelachtige sprookjesstad te pendelen. Ik vertel jullie meer over alle mogelijkheden:

Met de trein van Lissabon naar Sintra

Volgens mij is de makkelijkste manier om naar Sintra te reizen, met behulp van de trein.
Vanuit Lissabon zijn er verschillende stations die een rechtstreekse treinverbinding hebben met Sintra.
In totaal ben je tussen vijfenveertig minuten en één uur onderweg, en eigenlijk kan je niet missen want Sintra is altijd de laatste halte.

Van aan het station in Sintra is het een kleine vijf à tien minuutjes stappen naar het stadscentrum, waar je al meteen enkele kastelen kunt zien. Hetzij vlak voor je neus (Nationaal Paleis van Sintra), oftewel hoog verschanst op de heuvelrug (Paleis van Pena en Castelo dos Mouros).
Als je liever niet stapt, kan je ook gewoon een van de vele transportmogelijkheden betalen om je naar één of meerdere kastelen te brengen.

Een treinticket vanuit Lissabon kost €2,75 enkel, of €5 retour.

Vergeet niet om je ticket ook te valideren voor je de trein opstapt. Dat kan aan de kleine groene paaltjes op het perron of net voor je de trappen naar het perron opstapt (gewoon je kaartje even scannen).

Sintra Lissabon trein

De trein is vrij eenvoudig te regelen en de goedkoopste manier om Sintra te bezoeken.

Met een daguitstap vanuit Lissabon naar Sintra

Als je al begint te stressen van alleen maar te denken aan een zelf geregelde daguitstap, dan kan je voor een vrij kleine meerprijs ook alles laten regelen door een tour operator.
Er zijn heel veel toeristische organisaties die zulke daguitstappen aanbieden vanuit Lissabon. Kijk wel altijd goed na wat er wordt aangeboden. Soms zitten tickets in de daguitstap inbegrepen, soms betaal je alleen voor het heen-en-weer transport tussen Lissabon en Sintra.
Hieronder zijn alvast enkele mooie tours en excursies:

Met de wagen vanuit Lissabon naar Sintra

Als je een eigen wagen, of een huurauto, hebt, dan kan je zo ook Sintra bezoeken. Echter zijn parkeerplaatsen in Sintra erg beperkt en zit het verkeer vaak muurvast in de binnenstad.
Natuurlijk heb je met eigen vervoer wel het voordeel dat je overal vlot naartoe kan rijden en dat je ook wat verder gelegen kastelen eenvoudig kan bezoeken.
Voor de prijs moet je het ook niet laten, want vanuit Lissabon kan je al een auto huren (voor één dag) voor amper €30 bij Sunny Cars.
Bij hen huur je automatisch een all-in wagen, waardoor je bij schade en problemen helemaal niets meer zelf moet betalen en meteen wordt geholpen.

Nog goedkoper kan het bij EasyTerra (vanaf €5 per dag!), maar vergeet niet om daar nog een extra verzekering bij te nemen (vanaf €6 per dag). Een ongeluk is sneller gebeurd dan je denkt. Zeker in de smalle straatjes van Lissabon en Porto!

Bezienswaardigheden in Sintra: de mooiste kastelen

Dé reden om Sintra te bezoeken, zijn natuurlijk de fenomenale kastelen, forten en paleizen die hier overal staan.

Allemaal in één dag zien is uitgesloten. Daarvoor heb je minstens twee dagen nodig, en dan nog… Vergeet niet dat deze luxueuze stulpjes stuk voor stuk op gigantische domeinen staan én dat ze in een heuvelachtig landschap liggen. Of met andere woorden: na één dag zal je al dat klimmen en dalen aardig gaan voelen in je spieren.

Nationaal Paleis van Sintra

In het midden van het pittoreske Sintra, zie je meteen al een vreemd gebouw. Een gigantisch, rechthoekig witgekalkt blok met twee uitstekende spiraalvormige torens. Natuurlijk dat dit paleis meteen je aandacht trekt!

Persoonlijk vond ik dit paleis het minst indrukwekkend van allemaal, maar toch is het ook de moeite waard om hier een uurtje rond te lopen. De héél speciale plafonds en het atypische meubilair doet je soms luidop vragen stellen aan jezelf (en de voormalige bewoners van dit paleis).

Het valt op dat er in het Nationaal Paleis van Sintra héél veel Arabische kenmerken te zien zijn. De deuren en poorten, tegeltjes en zelfs tuinen zijn duidelijk beïnvloedt door de Moren.

Maar dé reden om het Nationaal Paleis van Sintra te bezoeken is toch wel de ‘Sala dos Brasões’ of de ‘Kamer van de Wapenschilden’. Deze grote salon wordt bij elkaar gehouden door een prachtige houten koepel, waarin 72 wapenschilden van de Koninklijke familie en de Portugese adel minitieus zijn uitgehakt. De muren in deze kamer zijn daarbovenop ook nog eens prachtig versierd met felblauwe azulejos.

nationaal paleis van sintra

Het Nationaal Paleis van Sintra, gezien vanuit het Castelo dos Mouros.

nationaal paleis van pena sala dos brasoes

De Sala dos Brasões in het nationaal paleis van Sintra. Waauw!

nationaal paleis sintra bezoeken

Je weet niet waar je eerst moet kijken. Er zijn zo veel details!

Kasteel van Pena

Het bekendste kasteel van Sintra moet wel dat geel met rode samenvoegsel van allerlei bouwstijlen zijn, dat hoog boven alle andere paleizen uittorent.

Dit eclectische bouwwerk staat op een hoogte van 450 meter, waardoor het hier aardig bewolkt en fris kan zijn. Neem daarom dus zeker een extra trui of jasje mee als je het Kasteel van Pena gaat bezoeken!
Dit voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie is eigenlijk het Portugese antwoord op Slot Neuschwanstein (Duitsland).
Nadat Portugal een republiek werd, duurde het niet heel lang meer totdat het kasteel omgevormd werd tot een museum waarin eigenlijk erg weinig werd veranderd tot op de dag van vandaag.

Niet alleen de buitenkant (met blauw, roze en geel, torentjes en kantelen in alle vormen en maten en prachtige waterspuwers) is indrukwekkend. Ook het interieur van dit gigantische kasteel is indrukwekkend.
Vreemd en waardevol meubilair fleurt iedere kamer op en soms vraag je je echt af hoe rijk deze koninklijke familie wel niet was.
Mijn persoonlijke favoriete kamer was zonder twijfel de Arabische kamer: een grote gang met daarin prachtige lusters, héél wat spiegels en duidelijke Arabische invloeden.

Aan de buitenkant bleef ik me maar vergapen aan de Tritonpoort. Een gigantisch uitgehouwen beeld van een of ander mythologisch beest, omringd door duizenden azulejos. Indrukwekkend of kitsch? Een beetje van allebei volgens mij.

Kom vroeg of laat, want de wachtrijen voor dit imposante paleis kunnen al snel lang worden.

Vergeet zeker niet om ook de (gigantische) tuinen rond het Paleis van Pena te bezoeken. Een mooie collectie aan indrukwekkende bomen en planten wordt afgewisseld door enkele grootse monumenten en zelfs enkele meren en watervalletjes. Eigenlijk kan je alleen al op dit domein een volledige dag doorbrengen, maar toch stel ik voor om dat niet te doen. De andere kastelen en paleizen zijn immers ook echt de moeite waard!

Voor mij was dit een van de leukste, mooiste en indrukwekkendste bezienswaardigheden in Sintra. Als je niet veel tijd hebt in deze sprookjesstad, dan raad ik aan om dit kasteel als eerste te bezoeken.

Online kan je tickets kopen (en zo de lange wachtrijen omzeilen) voor €14 per persoon.

kasteel van pena sintra bezoeken

Het kasteel van Pena, gezien van het Castelo dos Mouros.

tritonpoort kasteel van pena sintra

De Tritonpoort van het kasteel.

paleis van pena sintra binnenkant

Voor wie zou deze tafel gedekt zijn? Hans en Grietje, of de Zeven Geitjes? Zelfs het interieur is sprookjesachtig!

Sintra bezoeken paleis van Pena

Veel luxueuzer kan het volgens mij niet…

Castelo dos Mouros

Dit kasteel is helemaal anders dan de andere luxueuze paleizen en kastelen van Sintra. Waar het Pena paleis nog overdadig luxueus is, valt het bij het Castelo dos Mouros meteen op dat het om een fort gaat met een strategisch en militair belang.

De donkergrijze stenen banen zich een weg langs de steile heuvel en geven soms zelfs de indruk dat ze deel uitmaken van de Chinese muur.
Na een kleine wandeling vanuit de ingang, langs waar je prachtige natuur ziet en mooie vergezichten krijgt, kom je aan op de binnenplaats van het Kasteel van de Moren.
Bekijk enkele archeologische opgravingen of, veel leuker, ga meteen enkele van de omwallingen beklimmen. Je moet er veel trappen voor doen, maar de uitzichten zijn die moeite dubbel en dik waard. Van hieruit krijg je het mooiste panorama over Sintra en de andere paleizen. Vanop het hoogste punt krijg je ook de allermooiste uitzichten op het Paleis van Pena.

Online tickets kan je alvast bestellen voor €10 per persoon.

castelo dos mouros sintra

Mij deed het Castelo dos Mouros soms denken aan de Chinese muur!

kasteel van de moren sintra bezoeken

Het kasteel van de Moren of het Castelo dos Mouros. Wat een uitzicht!

Quinta da Regalia

Eigenlijk is de Quinta da Regalia niet echt een kasteel of paleis, maar het heeft er in ieder geval veel van weg! Dit UNESCO werelderfgoed heeft een gigantisch herenhuis (laten we het dan misschien toch een klein paleis noemen…) op zijn domein staan, maar vooral héél veel vreemde en overdadig versierde monumenten, kapelletjes en ondergrondse gangen. De overdadigheid van de Quinta da Regalia vertaalt zich trouwens ook in de bijnaam die het domein kreeg: ‘Het paleis van Monteiro de miljonair’, waarbij António Augusto Carvalho Monteiro de bekendste eigenaar van dit landgoed was.

Het landhuis is zonder twijfel de publiekstrekker. De façade van dit huis heeft zó veel details dat je er in feite al een volledige dag naar zou kunnen staren, en dan zou je nóg dingen over het hoofd zien. Vanop het balkon krijg je prachtige uitzichten over de rest van het domein, en de binnenkant (let zeker op de deuren en deurkloppers!) is al even grandioos aangekleed.

De eigenaars van de Quinta da Regalia moeten wel een klein beetje gek zijn geweest, denk ik. Want er staan heel wat vreemde gebouwen op dit domein.
Een soort van wensput die je helemaal kan afdalen en terug opklimmen, een prachtig meertje met een kleine waterval waar je onderdoor kan lopen, héél veel ondergrondse grotten en gangen die je door het doolhof van deze tuinen leidt, …

Dit was voor mij persoonlijk één van de leukste bezienswaardigheden van Sintra. Net zoals bij het Paleis van Pena, lijkt het ook hier alsof je in een echt sprookjeskasteel bent beland.

Quinta da Regalia sintra kasteel

Zeg nu zelf, de Quinta da Regalia tart toch alle verbeelding?!

quinta da regalia tuinen portugal

De tuinen van de Quinta da Regalia vond ik nog het indrukwekkendst. Het lijkt wel een sprookjesbos!

quinta da regalia sintra kastelen wensput

En een wensput vind je ook op het domein. Waarom ook niet?!

Hoe geraak je van kasteel tot kasteel?

De kastelen liggen dan wel in één en hetzelfde stadje, toch liggen ze vaak op vrij grote afstanden van elkaar. Dat heeft veel te maken met de heuvel waarop ze liggen, waardoor het moeilijk wordt om in één rechte lijn van kasteel naar kasteel te hoppen.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de verschillende bezienswaardigheden van Sintra vlot te verkennen:

De makkelijkste (en goedkoopste) manier is door een hop-on hop-off pas te kopen voor bus nummer 343. Voor €6,90 mag je zo veel op en af bus springen als je wil. Deze bus brengt je van het station van Sintra naar het centrum van Sintra, naar het Castelo dos Mouros, naar het Kasteel van Pena en terug.
Als je een dag langer blijft en ook andere -iets verder gelegen- kastelen wilt bezoeken, dan kan je ook een gelijkaardige hop-on hop-off pas kopen voor bus nummer 344.

Rond Sintra rijden ook heel veel andere hop-on hop-off bussen rond van private maatschappijen. Deze zitten vaak iets minder vol en voor je comfort is het dus niet slecht om ook deze bussen te overwegen. Tickets kan je online boeken.

Als je liever een ietwat aparte manier wilt om Sintra te bezoeken, dan kan je ook nog een tuktuk inhuren, een taxi nemen, een elektrische autootje rijden of zelfs met paard en kar naar de kastelen chaufferen.

sintra bezoeken transport

De comfortabele bussen zitten helaas al snel propvol…

Eten en drinken in Sintra

Sintra bezoeken staat op veel mensen hun to-do lijstje, en dus mag je er zeker van zijn dat er heel wat restaurantjes zijn in de buurt van al deze mooie kastelen en paleizen. De prijzen om iets te gaan eten zijn vergelijkbaar met Lissabon, en voor Belgische en Nederlandse normen zijn die dus nog steeds heel betaalbaar.

In Sintra zelf zijn er heel wat gezellige en lekkere restaurants. Een lekker hoofdgerecht begint al bij €10 per persoon, maar dat hangt er natuurlijk wel af van wat je bestelt. Voor een frisdrank betaal je ongeveer twee euro of iets minder, en een glas wijn kost tussen drie en vijf euro.

Als je geen tijd hebt om ook het dorpje te bezoeken, dan kan je enkel en alleen in het Kasteel van Pena wat eten. Voor een lunch betaal je daar €8,50 en dan kan je kiezen tussen een drietal (grootkeuken) gerechten. Als je daar geen zin in hebt, dan kan je ook gewoon een sandwich of wat chips kopen om je honger te stillen.

Maar eigenlijk raad ik aan om wat tijd uit te rekken voor een lekkere lunch, of avondeten, in Sintra zelf. Het dorpje is op en top gezellig en er zijn heel veel goede restaurants.

Als er één ding is dat ik zeker wil aankaarten, dan zijn het trouwens ook de traditionele desserts van Sintra. De “Queijada de Sintra” en de “Travesseiro” zijn beiden om vingers en duimen bij af te likken. Ontzettend zoet, maar eens je ze hebt uitgeprobeerd wil je er gegarandeerd meer van!

De beste plek om deze lekkernijen uit te proberen is bij de gezellige patisserie: “Piriquita”.

piriquita sintra bezoeken patisserie

De gezellige patisserie ‘Piriquita’.

Hotels en accommodatie in Sintra

Met één dag in Sintra heb je eigenlijk niet genoeg. Er is hier héél veel (sprookjes)kastelen en plekjes te ontdekken en het zou zonde zijn om dat allemaal gehaast te doen. Bovendien wil iedereen toch wel eens wakker worden in een sprookjesland, niet? Wel, met een overnachting in Sintra kan dat!

Casa das Hortênsias

Op een rustige en groene locatie in Sintra ligt de snoezige B&B Casa das Hortênsias. Bij het zien van de roze buitenmuren wil je onmiddellijk een leuke foto maken voor Instagram. Terwijl de buitenkant eruit ziet als een snoepdoosje, zijn de kamers modern en comfortabel ingericht. Sommige suites hebben een eigen balkon of terras met uitzicht op de mooie tuin van het verblijf.

Als je tijdens je vakantie op zoek bent naar rust dan is Casa das Hortênsias een goede keuze. Het ligt net buiten het centrum waardoor je nog meer kan genieten van de prachtige omgeving van de stad. De bekendste bezienswaardigheden, Quinta da Regaleira en het Moors kasteel, bevinden zich op een kleine tien kilometer. Breng natuurlijk ook een bezoekje aan de Nationale Paleizen van Sintra en Pena. Logeren in dit charmante verblijf kan al vanaf €37 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Casa das Hortensias

© Casa das Hortênsias

Casa Miradouro

Casa Miradouro is een heerlijk hotel in Sintra bovenop een heuvel. Vanuit de tuin en vanop het terras heb je een subliem uitzicht op zowel de wijdse landschappen als op het kasteel van Pena. De elegante kamers hebben een hoog plafond en een gezellig balkon. Het ontbijt krijgt een enorme meerwaarde dankzij het vers gebakken brood uit een echte houtoven. Er is ook een honesty bar in de lounge waardoor je je helemaal thuis voelt in de B&B.

De accommodatie is ideaal gelegen voor het verkennen van Sintra en Lissabon, maar ook voor een aantal magnifieke hotspots aan de kust. Op de berg net boven Casa Miradouro ligt het Moorse kasteel, maar ga zeker ook het park van Monserrate en het Paleis van Sintra bezoeken. Surfers kunnen zich uitleven aan het strand van Cascais dat op zo’n twintig minuten rijden ligt. De prijs voor een tweepersoonskamer bedraagt hier €72 voor één nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Casa Miradouro

© Casa Miradouro

Chalet Saudade

Na een nachtje in Chalet Saudade, een vintage-geïnspireerd boetiekhotel, begin je misschien echt te begrijpen wat de Portugezen bedoelen met “saudades”. Dit schattige hotel in Sintra biedt wondermooie uitzichten op de bergen en de zee. Sommige kamers hebben rustieke tegelmuren, terwijl andere suites een luxueuzer tintje hebben. Door de sfeer die er hangt is dit een echte thuis weg van huis.

Chalet Saudade ligt in het centrum van de stad, maar uit de buurt van de toeristische trekpleisters. Toch is het de ideale locatie om de mooiste plekken van Sintra te verkennen. Het Nationaal Paleis ligt op vijf kilometer van de accommodatie en naar het Moorse kasteel is het zo’n halfuur wandelen. Ga je liever niet te voet? Dan kan je vlakbij de bus of trein richting het historisch centrum nemen. De prijs voor één nacht in een tweepersoonskamer bedraagt gemiddeld €75.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Chalet Saudade

© Chalet Saudade

Sintra Boutique Hotel

In het hart van de oude binnenstad vind je het Sintra Boutique Hotel. Je kan kiezen uit vier kamertypes, waaronder themakamers die elk een ander tijdperk of evenement in de Portugese geschiedenis belichten. De inrichting is een geslaagde mix van retro en modern met een vintage touch. Er is een high-end restaurant, een gastenlounge en een zonovergoten binnenplaats om te relaxen.

Dit hotel in Sintra ligt in de buurt van de populairste attracties. Het Nationaal Paleis is slechts vijf minuten stappen vanuit de accommodatie. Als je dat wenst kan het personeel een rondleiding door de stad organiseren. In het Natuurpark en het strand van Praia Grande is het genieten van de rustgevende natuur en oogverblindende zonsondergangen. Je kan voor €121 per nacht logeren in een tweepersoonskamer van dit boetiekhotel.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Sintra Boutique Hotel

© Sintra Boutique Hotel

Sintra Marmoris Palace

In een chic herenhuis uit de negentiende eeuw, ergens tussen het Nationaal Park en het centrum, ligt het voortreffelijke Sintra Marmoris Palace. Het biedt een scala aan ruime kamers en suites waarbij de ene kamer nog weelderiger en traditioneler is dan de andere. Zowel in de zomer als in de winter kan je uitrusten in het verwarmde zwembad terwijl je geniet van een panoramisch uitzicht over de vallei.

Dankzij de ligging van het hotel bevinden zich veel belangrijke bezienswaardigheden op loopafstand. Maak een ontspannen wandeling door de Tuin van de Gravin van Edla, klim de Serra Sintra op of verken het historisch centrum. In het nabijgelegen station kan je de trein nemen om naar Lissabon te reizen of één van de andere nabijgelegen dorpen of steden te bezoeken. Een overnachting in dit luxueuze verblijf kost je €175.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Sintra Marmoris Palace

© Sintra Marmoris Palace

Tickets en tours naar Sintra

Sintra is een heel populaire (dag)uitstap vanuit Lissabon. Daardoor zijn er ook veel mogelijkheden om daar te geraken.
Zo zijn er heel wat tour operators die uitstappen aanbieden, waarbij zij het vervoer, de rondleidingen in de kastelen en de lunch voor jou regelen.
Zo’n geregelde excursie kost tussen €40 en €80, afhankelijk van hoe lang het duurt en waar je allemaal naartoe gaat.

Als je liever zelf alles regelt, raad ik nog steeds aan om tickets al op voorhand aan te schaffen voor bepaalde paleizen of kastelen. De wachtrijen kunnen immers erg lang zijn. Voor het kasteel van Pena (€14) en het Castelo Dos Mouros (€10) kan je je ticket al op voorhand aankopen.

Nog enkele tips voor je bezoek aan Sintra

 • Neem een extra truitje of jas mee. Het kan hier serieus afkoelen! Wanneer de zon schijnt is het hier lekker warm, maar wanneer er wolken en een briesje zijn wordt het al snel bibberen!
 • Als je vanuit het Kasteel van Pena bus 343 neemt om terug naar beneden te pendelen, wacht dan niet aan de hoofdingang op je bus. Neem in de plaats daarvan de uitgang vlakbij ‘Vale dos Lagos’ (de tuinen van het Paleis van Pena). Hier zit nog niemand op de bus, waardoor je rustig een plekje uit kan kiezen. Bovendien kan je van hieruit direct opstappen zonder tijd te verliezen. Als je aan de hoofdingang wacht, dan zit de bus propvol (en moet je de hele rit rechtstaan) en is de kans groot dat je op een volgende bus moet wachten.
 • Als je bus 343 vanuit Sintra naar de kastelen neemt, stap dan op in het centrum en niet van aan het station. De bus zit hier meestal ook nog propvol, maar één halte later stapt iedereen uit en dan kan jij al rustig gaan zitten terwijl de volgende horde toeristen opstapt en naarstig naar een zitplaats gaat zoeken.
centrum Sintra Portugal

Sla het centrum van Sintra niet over. Ook dat is erg mooi!

Andere kastelen in de buurt van Lissabon

Sintra heeft zonder twijfel de meest indrukwekkende collectie aan kastelen rond Lissabon, maar als je maar niet uitgekeken raakt op al deze pracht en praal is er nog wel meer te bezichtigen in de omgeving van de Portugese hoofdstad!

Paleis van Mafra

Dit paleis ligt op ongeveer 40 minuutjes rijden van Lissabon.

Met een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter is dit een van de grootste paleizen ter wereld. Er is zo veel luxe mee gemoeid, dat de bouw ervan bijna het bankroet betekende voor Portugal! Het domein is zelfs zo groot dat het zijn eigen klooster en kathedraal heeft, maar ook meer dan duizend kamers (met daarin bijna 5000 deuren en ramen) en 156 trappen!

De bibliotheek, de luxueus aangeklede koninklijke kamers en de prachtig gemanicuurde (binnen)tuinen maken ook dit een geweldige daguitstap vanuit Lissabon als je van paleizen en kastelen houdt.

Paleis van Ajuda

Voor mij was het Nationaal Paleis van Ajuda één van de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon. Met de bus is het nog geen tien minuutjes rijden vanuit Belém naar dit feeërieke domein.

Dit kasteel is onbekend bij de meeste toeristen en dat is volgens mij helemaal onterecht! Wat een pracht en praal… Wat een luxe! Ik durf zelf zo ver te gaan om dit paleis te vergelijken met het kasteel van Versailles, en dat wil toch wel wat zeggen…

Een fluwelen rode loper wijst je de weg langs de prachtige kamers van de Portugese royals en die zijn stuk voor stuk volgepropt met adembenemend meubilair, prachtige beeldhouwwerken, uitzonderlijk gedetailleerde schilderijen en vorstelijke hebbedingen. Hoe verder je vordert, hoe mooier het Paleis van Ajuda wordt. De ‘gewone’ eetkamer is al prachtig, maar bij het zien van de grote eetzaal valt je mond pas echt open. Ook de troonkamer is een plek waar je trouwens minutenlang in shock verkeerd. Wat een overdaad!

paleis van ajuda lissabon

De troonkamer is verdomd indrukwekkend!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.2/5 - (9 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 1. Lucia Thiery says:

  Hallo Sam,
  ik ga van 11 tot 19 september naar Portugal met een vriendin, die nog niets van de wereld gezien heeft.
  Zelf heb ik nogal wat gereisd, maar ben nu minder-valide. Ik zal haar dus heel wat moeten laten zien, zonder dat ik
  er zelf bij ben. De eerste vier nachten logeren we in MAFRA (in het dorpje ALDEIA DO MATA PEQUENA). De vier laatste in OEIRAS, niet ver van LISSABON. Ikzelf heb 3X de hele tour van het land gedaan, als reisbegeleidster/organisator in 3 weken. Een verblijf van één week, zal dus betrekkelijk kort zijn. We hebben een huurwagen, maar ik vraag mij af of ik haar bv. voor SINTRA geen georganiseerde daguitstap zou laten doen met gids, voor LISSABON moet ze waarschijnlijk wel haar plan kunnen trekken met de editie 2023 van LONELY PLANET. Overige uitstapjes kan ik zelf wel in elkaar boksen. Wat raad jij aan ? Groetjes, Lucia.

  • Hey Lucia!

   Leuke plannen ;-)!
   Ik vind tours in Europa meestal wel goed geregeld dus dan vind ik Sintra inderdaad een goed idee om met een excursie te doen. Bovendien is het toch ook iets makkelijker als je de taal niet spreekt en ook interessanter met een gids.
   Lissabon is inderdaad makkelijk met een Lonely Planet of als ze mobiele data op haar telefoon heeft. Ook Google Maps kan haar helpen om snel bepaalde bezienswaardigheden en restaurantjes te vinden.

   Ik denk dus dat je eigen ideeën helemaal goed zijn en zou het ook zo doen!
   Veel plezier alvast.

   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>