3 september, 2020

Kazematten in Luxemburg stad: Welke bezoeken? Info + tips + foto’s

Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar in de rotsen en heuvels waar Luxemburg stad boven uittorent ligt een gigantisch ondergronds gangennetwerk dat ooit een eigen wereld op zich vormde.
Nadat Luxemburg werd ingenomen door de Spanjaarden, besloot de overheerser om de stad oninneembaar te maken door een ondergrondse vestingsgordel van meer dan 20 kilometer aan te leggen. Dit ingenieuze bouwwerk werkte zo goed dat Luxemburg zelfs de naam 'Gibraltar van het noorden' kreeg.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

kazematten van luxemburg

Een klein stukje geschiedenis

Tijdens de middeleeuwen (en ook daarna nog) was Luxemburg een erg belangrijke locatie in het centrum van Europa. Om die reden werd er heel wat bloed verspild om deze regio in te palmen en daardoor de macht van de overheerser te versterken. Vele krijgsheren probeerden, maar het was pas in 1644 dat het de Spanjaarden ook daadwerkelijk lukte om Luxemburg stad in te nemen.
De beperkte ondergrondse militaire gangen die al aanwezig waren, weden uitgebreid tot ze maar liefst 23 kilometer lang waren. Een eeuw later waren het de Oostenrijkers die de kazematten van Luxemburg nog perfectioneerden, door ook in de diepte te gaan graven. Drieëntwintig kilometer en veertig meter diep: dat kan al beginnen tellen!
Tijdens de Franse revolutie weerstonden de kazematten zeven maanden voortdurende aanvallen, en zelfs dan zat er nog geen scheurtje in de omwalling. Geen wonder dat de Franse aanvaller dit bastion de naam ‘Gibraltar van het noorden’ opspeldde.

Na het verdrag van Londen werd een deel van de kazematten opgeblazen. Het grootste stuk (17 km) lag echter vlak onder Luxemburg stad, waardoor deze niet werden vernietigd. Gelukkig maar! Want tijdens de tweede wereldoorlog konden hier duizenden mensen schuilen en zo aan het vreselijke oorlogsgeweld ontsnappen dat zich boven hen afspeelde.

Sinds 1994 staan de kazematten op de UNESCO werelderfgoedlijst, en trekken zij jaarlijks zo’n 100,000 bezoekers naar Luxemburg.

luxemburgse kazematten

Kanonnen zijn het enige wat nu nog overblijft, maar ooit stonden hier duizenden soldaten en paarden!

De Petruskazematten

De eerste kazematten die werden gebouwd waren de Petruskazematten (vlakbij de Notre Dame kathedraal van Luxemburg). Het doel hiervan was vooral om de bestaande forten en kastelen te versterken en zo invallen af te slaan. Wanneer Luxemburg door de Oostenrijkers werd overgenomen (in de achttiende eeuw) werden ook nog heel wat toevoegingen aan de kazematten gedaan. Vanuit de onderwal schoten kruisboogschutters op naderende vijanden en later werden Pruisische kanonnen gebruikt om indringers te verjagen.

De Bockkazematten

De Petruskazematten werden nog danig uitgebreid door de Oostenrijkers in de achttiende eeuw. Door deze extra ondergrondse gangen konden nog eens 1200 extra soldaten én 50 extra kanonnen in dit ondergrondse bastion worden ondergebracht.
De uitgang van de kazematten van Bock grenst aan de ‘Chemin de la Corniche’, volgens velen het mooiste uitzichtpunt over Luxemburg.

Per ticket betaal je €6 voor volwassenen en €5 voor studenten of gepensioneerden en €3 voor kinderen.

bockkazematten luxemburg

De donkere gangen van de Bockkazematten in Luxemburg.

Wat is er te zien in de kazematten van Luxemburg?

De kazematten zijn nu al indrukwekkend, maar vroeger moeten ze nog veel grootser zijn geweest. Dit ondergrondse labyrinth was toen immers verbonden met tientallen (!) forten en vestingen die samen een ongeziene militaire vesting creëerden.
Na het verdrag van Londen werden (bijna) al deze forten en kastelen afgebroken en werd ook een groot deel van de kazematten zelf verwoest. Toch kan je nog perfect inbeelden hoe het er hier allemaal aan toe ging.

Vele eeuwen geleden was hier plek voor duizenden soldaten en paarden en in oorlogstijd ontstond hier zelfs een volledige ondergrondse stad. Kan je je voorstellen hoe er ooit slagerijen, bakkerijen, keukens en zelfs wapenwerkplaatsen in deze holle ruimtes werden gemaakt?
Spijtig genoeg schiet daar tegenwoordig weinig van over, maar met een beetje fantasie kan je het zo inbeelden.

In wat overblijft zie je nu vooral de grootsheid van dit ondergrondse labyrinth. Brede gangen (vaak wel niet zo hoog) gidsen je langs het buitenste deel van de stad. Door de gaten in de muren krijg je een prachtig uitzicht over de omliggende stad en af en toe staat er zelfs nog een kanon.
Als je graag ook wat meer van de diepte bezoekt, dan kan dat ook. De ongelijke trappen nemen je mee tot veertig meter diepte en tonen een perfecte ontsnappingsroute voor moest er toch iets misgaan in deze kazematten.

luxemburg kazematten

Indrukwekkend hoe ver dit gangenstelsel rijkt, vind je niet?

Tips om je bezoek aangenamer te maken

 • Neem goede wandelschoenen mee. De ondergrond is allesbehalve vlak en je doet onderweg héél wat trappen (die je soms naar doodlopende ruimtes brengt, raak dus niet gefrustreerd!).
 • Er is een toilet voor de ingang. Als je nog even moet, doe dat dan nu want in de kazematten is er geen toilet.
 • Er zijn geen audio guides beschikbaar. Als je meer wilt weten over de kazematten regel je dus het best een gegidste tour.
 • Kijk regelmatig door de openingen aan de zijkanten. Je krijgt er soms prachtige uitzichten door!
 • Verken Luxemburg met de trein. Vanuit België zijn er met de NMBS goede verbindingen met Luxemburg-Stad. Parkeren is bovendien heel duur in Luxemburg.

 

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!