Kemeri National Park en Jurmala

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Na anderhalve dag heb je de meeste bezienswaardigheden van Riga wel al gezien. Mijn tweede dag in de hoofdstad van Letland was niet zo productief, en nadat ik het KGB museum en enkele marktjes had doorploeterd, loopte ik eigenlijk maar wat doelloos rond door de stad. Ik had nog één dag te vullen en dus besloot ik om een daguitstap te maken naar het Kemeri nationale park en een korte tussenstop in Jurmala.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 votes)
Links zie je het treinstation van Kemeri. Rechts zie je een tafereel uit de zijweg die je kan nemen richting het park.

Links zie je het treinstation van Kemeri. Rechts zie je een tafereel uit de zijweg die je kan nemen richting het park.

Riga naar Kemeri national park

Het Kemeri national park ligt op iets minder dan vijftig kilometer van Riga. Dit park is een groot natuurdomein, vooral bekend voor zijn gigantische moeraslandschap.
Op sommige plekken is het moeras even diep als een flatgebouw van twaalf verdiepingen! Niet meteen een plek waar je pootje wilt gaan baden… Gelukkig werden er prachtige houten wegen aangelegd zodat je het park veilig kan bezoeken en kan genieten van de onmetelijke schoonheid van de Letse natuur.

Vanuit Riga neem je de trein naar Tukums 1 of Tukums 2. Een ticket kost €1,80 enkel en je bent ongeveer een uurtje onderweg. In de meeste treinen heb je gratis Wi-fi, dus je kan onderweg ook een beetje volgen waar je je precies bevindt met bepaalde smartphone apps zoals apple maps of google maps.

Je stopt aan héél veel haltes, maar zelf moet je er maar uit bij de halte ‘Kemeri’.
Van daaruit is het nog een hele poos wandelen tot je uiteindelijk in het nationale park terechtkomt, maar eens je aankomt vergeet je zo de erbarmelijke toerisme infrastructuur naar dit park.

Eindelijk! Bewegwijzering! - Nadat je deze weg bent gevolgd zie je links een kleine begraafplaats verschijnen.

Eindelijk! Bewegwijzering! – Nadat je deze weg bent gevolgd zie je links een kleine begraafplaats verschijnen.

Kemeri station naar Kemeri national park

Als je van plan bent om deze daguitstap te maken, raad ik aan om vrij vroeg te vertrekken. De treinen naar Kemeri zijn onregelmatig en zeker in de winter wordt het al gauw donker.
Reken ook op een extra half uurtje / uurtje om naar het park te stappen vanuit het station van Kemeri.

Eens je het station uitloopt, ga je naar links en wandel je over de spoorwegovergang heen. Daar blijf je de hele weg volgen tot je rechts door een stukje bos kan wandelen (als je het mist: niet erg, je kan ook gewoon doorlopen tot de T-splitsing iets verderop en daar naar rechts gaan op de drukke baan).
Wanneer je het smalle padje hebt afgestapt, kom je op een erg drukke baan uit. Recht voor je zie je een brede weg die door de bossen loopt. Steek de drukke straat over en ga alsmaar rechtdoor.
Als je een begraafplaats tegenkomt ben je op de goede weg.

Het Kemeri park ligt zo’n drie kilometer verder, en net wanneer ik begon te twijfelen of ik wel juist was gegaan zag ik enkele informatieborden over het nationale park verschijnen.

Nadat je deze, en een klein huisje, voorbij bent gelopen is het nog een kleine 500 meter rechtdoor stappen tot je eindelijk links kan afslaan en een duidelijk gemarkeerd pad voor je ziet uitstrekken. Na vijf minuten wandelen worden je zware inspanningen beloond: de prachtige ‘Kemeri bog’ strekt zich voor je uit.

Nog even doorzetten... Na dit huisje kom je terecht bij de houten paaltjes die éindélijk je eindbestemming aanduiden.

Nog even doorzetten… Na dit huisje kom je terecht bij de houten paaltjes die éindélijk je eindbestemming aanduiden.

Het pad begint! Nog even doorstappen en je komt uit in het prachtige moeraslandschap.

Het pad begint! Nog even doorstappen en je komt uit in het prachtige moeraslandschap.

Kemeri laagveen / bog

Een ‘bog’ is het Engelse woord voor laagveen of moeras.
Het hele landschap lijkt misschien niet meteen op een gulzig, opslorpend moeras maar dat is het dus wel. Het zompige landschap is bedekt met grassen, boompjes en algen, maar doorheen zijn geschiedenis zijn heel wat dieren, mensen en tanks (WO II) opgeslorpt en traag naar de bodem van deze prachtige killer gezonken.

Nu denk ik niet dat je je echt zorgen moet maken als je in het water plonst. Je hebt immers altijd wel iets om je aan vast te grijpen, en het pad werd gebouwd over het iets vastere landschap.
Toch moet ik toegeven dat ik even bang was wanneer ik uitgleed over de glibberige, met ijs bedekte planken en ternauwernood op een steunblok kon springen. Verdrinkingsdood terzijde, op een koude winterdag wil je natuurlijk niet in een koud, vies moeras vallen.

Het landschap is uitzonderlijk mooi. Ik kan me inbeelden dat het er in de zomer helemaal anders uitziet, maar tijdens de winter is het alvast prachtig.
Het waterrijke landschap wordt doorspekt door kleine en grote boompjes, grassen, algen en waterplantjes en het witte sneeuw en ijs die daartussen kronkelt geeft het hele landschap iets magisch.

Het mooiste uitzicht krijg je pas wanneer je op de uitkijktoren in het midden van het park klimt. Van daar krijg je een uitstekend zicht over het volledige park en pas dan kan je de schoonheid ervan echt waarderen.

Het Kemeri national park. Prachtig!

Het Kemeri national park. Prachtig!

Het uitzicht van de wachttoren in het Kemeri park toont je pas hoe gigantisch en mooi deze omgeving is!

Het uitzicht van de wachttoren in het Kemeri park toont je pas hoe gigantisch en mooi deze omgeving is!

Jurmala

Nadat ik nog eens 3,5 kilometer door het park heb gestapt en daarna weer zo’n vijf kilometer terug naar het station dacht ik geduldig af te wachten tot mijn trein terug naar Riga me zou komen oppikken.
Ik leek geluk te hebben, want er stond net een klein busje voor het station van Kemeri te wachten die richting Jurmala reed.

Jurmala is een erg geliefde plek onder de Letten tijdens de zomer. De schattige huisjes aan de kust staan in menig reisgids en aangezien het nog niet zo laat was, dacht ik om er ook even langs te gaan.
(Wil jij ook naar Jurmala pendelen? Ga dan naar het ‘Majori’ station – want er zijn meerdere stations in Jurmala.)

Heel veel kan je er niet doen, en zeker niet in de winter.
De bevroren stranden en de woeste, zwarte zee waren mooi. Maar zonnebaden zat er vandaag niet in. Na even op het ijzige zand te hebben gehuppeld, keerde ik terug naar het stadscentrum waar vooral de unieke huisjes mijn aandacht stalen.

De bouwwerken lijken zo te zijn weggeplukt uit een sprookjesverhaal! De leuke boulevard stond vol met knusse winkeltjes en kleine kerstmartkjes, en ik kan inderdaad perfect inbeelden hoe gezellig het hier moet zijn in de zwoele zomermaanden.

De boulevard van Jurmala. Ik kan me inbeelden dat het hier tijdens de zomer heel druk is!

De boulevard van Jurmala. Ik kan me inbeelden dat het hier tijdens de zomer heel druk is!

Het bevroren strand van Jurmala.

Het bevroren strand van Jurmala.

Letland zit er na drie dagen ook al weer op! Morgen trek ik naar het laatste Baltische land op mijn checklist: Estland. Ik ben benieuwd of Tallinn even mooi zal zijn als Riga.

Excursies vanuit Riga

Kemeri National Park kan je zelf boeken of via een uitstapje regelen. Hoe je het ook doet… Je zal versteld staan van de schoonheid van dit moeras!

» Alle tours en excursies in Riga

 

Citytrip naar Riga

Riga is voor velen een droomcitytrip. Mooie natuur, mooie steden, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Meer hoef je toch niet om een geslaagde citytrip te boeken? Kijk eens naar deze aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>