2 juni, 2020

Kemeri National Park en Jurmala

Na anderhalve dag heb je de meeste bezienswaardigheden van Riga wel al gezien. Mijn tweede dag in de hoofdstad van Letland was niet zo productief, en nadat ik het KGB museum en enkele marktjes had doorploeterd, loopte ik eigenlijk maar wat doelloos rond door de stad. Ik had nog één dag te vullen en dus besloot ik om een daguitstap te maken naar het Kemeri nationale park en een korte tussenstop in Jurmala.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Links zie je het treinstation van Kemeri. Rechts zie je een tafereel uit de zijweg die je kan nemen richting het park.

Links zie je het treinstation van Kemeri. Rechts zie je een tafereel uit de zijweg die je kan nemen richting het park.

Riga naar Kemeri national park

Het Kemeri national park ligt op iets minder dan vijftig kilometer van Riga. Dit park is een groot natuurdomein, vooral bekend voor zijn gigantische moeraslandschap.
Op sommige plekken is het moeras even diep als een flatgebouw van twaalf verdiepingen! Niet meteen een plek waar je pootje wilt gaan baden… Gelukkig werden er prachtige houten wegen aangelegd zodat je het park veilig kan bezoeken en kan genieten van de onmetelijke schoonheid van de Letse natuur.

Vanuit Riga neem je de trein naar Tukums 1 of Tukums 2. Een ticket kost €1,80 enkel en je bent ongeveer een uurtje onderweg. In de meeste treinen heb je gratis Wi-fi, dus je kan onderweg ook een beetje volgen waar je je precies bevindt met bepaalde smartphone apps zoals apple maps of google maps.

Je stopt aan héél veel haltes, maar zelf moet je er maar uit bij de halte ‘Kemeri’.
Van daaruit is het nog een hele poos wandelen tot je uiteindelijk in het nationale park terechtkomt, maar eens je aankomt vergeet je zo de erbarmelijke toerisme infrastructuur naar dit park.

Eindelijk! Bewegwijzering! - Nadat je deze weg bent gevolgd zie je links een kleine begraafplaats verschijnen.

Eindelijk! Bewegwijzering! – Nadat je deze weg bent gevolgd zie je links een kleine begraafplaats verschijnen.

Kemeri station naar Kemeri national park

Als je van plan bent om deze daguitstap te maken, raad ik aan om vrij vroeg te vertrekken. De treinen naar Kemeri zijn onregelmatig en zeker in de winter wordt het al gauw donker.
Reken ook op een extra half uurtje / uurtje om naar het park te stappen vanuit het station van Kemeri.

Eens je het station uitloopt, ga je naar links en wandel je over de spoorwegovergang heen. Daar blijf je de hele weg volgen tot je rechts door een stukje bos kan wandelen (als je het mist: niet erg, je kan ook gewoon doorlopen tot de T-splitsing iets verderop en daar naar rechts gaan op de drukke baan).
Wanneer je het smalle padje hebt afgestapt, kom je op een erg drukke baan uit. Recht voor je zie je een brede weg die door de bossen loopt. Steek de drukke straat over en ga alsmaar rechtdoor.
Als je een begraafplaats tegenkomt ben je op de goede weg.

Het Kemeri park ligt zo’n drie kilometer verder, en net wanneer ik begon te twijfelen of ik wel juist was gegaan zag ik enkele informatieborden over het nationale park verschijnen.

Nadat je deze, en een klein huisje, voorbij bent gelopen is het nog een kleine 500 meter rechtdoor stappen tot je eindelijk links kan afslaan en een duidelijk gemarkeerd pad voor je ziet uitstrekken. Na vijf minuten wandelen worden je zware inspanningen beloond: de prachtige ‘Kemeri bog’ strekt zich voor je uit.

Nog even doorzetten... Na dit huisje kom je terecht bij de houten paaltjes die éindélijk je eindbestemming aanduiden.

Nog even doorzetten… Na dit huisje kom je terecht bij de houten paaltjes die éindélijk je eindbestemming aanduiden.

Het pad begint! Nog even doorstappen en je komt uit in het prachtige moeraslandschap.

Het pad begint! Nog even doorstappen en je komt uit in het prachtige moeraslandschap.

Kemeri laagveen / bog

Een ‘bog’ is het Engelse woord voor laagveen of moeras.
Het hele landschap lijkt misschien niet meteen op een gulzig, opslorpend moeras maar dat is het dus wel. Het zompige landschap is bedekt met grassen, boompjes en algen, maar doorheen zijn geschiedenis zijn heel wat dieren, mensen en tanks (WO II) opgeslorpt en traag naar de bodem van deze prachtige killer gezonken.

Nu denk ik niet dat je je echt zorgen moet maken als je in het water plonst. Je hebt immers altijd wel iets om je aan vast te grijpen, en het pad werd gebouwd over het iets vastere landschap.
Toch moet ik toegeven dat ik even bang was wanneer ik uitgleed over de glibberige, met ijs bedekte planken en ternauwernood op een steunblok kon springen. Verdrinkingsdood terzijde, op een koude winterdag wil je natuurlijk niet in een koud, vies moeras vallen.

Het landschap is uitzonderlijk mooi. Ik kan me inbeelden dat het er in de zomer helemaal anders uitziet, maar tijdens de winter is het alvast prachtig.
Het waterrijke landschap wordt doorspekt door kleine en grote boompjes, grassen, algen en waterplantjes en het witte sneeuw en ijs die daartussen kronkelt geeft het hele landschap iets magisch.

Het mooiste uitzicht krijg je pas wanneer je op de uitkijktoren in het midden van het park klimt. Van daar krijg je een uitstekend zicht over het volledige park en pas dan kan je de schoonheid ervan echt waarderen.

Het Kemeri national park. Prachtig!

Het Kemeri national park. Prachtig!

Het uitzicht van de wachttoren in het Kemeri park toont je pas hoe gigantisch en mooi deze omgeving is!

Het uitzicht van de wachttoren in het Kemeri park toont je pas hoe gigantisch en mooi deze omgeving is!

Jurmala

Nadat ik nog eens 3,5 kilometer door het park heb gestapt en daarna weer zo’n vijf kilometer terug naar het station dacht ik geduldig af te wachten tot mijn trein terug naar Riga me zou komen oppikken.
Ik leek geluk te hebben, want er stond net een klein busje voor het station van Kemeri te wachten die richting Jurmala reed.

Jurmala is een erg geliefde plek onder de Letten tijdens de zomer. De schattige huisjes aan de kust staan in menig reisgids en aangezien het nog niet zo laat was, dacht ik om er ook even langs te gaan.
(Wil jij ook naar Jurmala pendelen? Ga dan naar het ‘Majori’ station – want er zijn meerdere stations in Jurmala.)

Heel veel kan je er niet doen, en zeker niet in de winter.
De bevroren stranden en de woeste, zwarte zee waren mooi. Maar zonnebaden zat er vandaag niet in. Na even op het ijzige zand te hebben gehuppeld, keerde ik terug naar het stadscentrum waar vooral de unieke huisjes mijn aandacht stalen.

De bouwwerken lijken zo te zijn weggeplukt uit een sprookjesverhaal! De leuke boulevard stond vol met knusse winkeltjes en kleine kerstmartkjes, en ik kan inderdaad perfect inbeelden hoe gezellig het hier moet zijn in de zwoele zomermaanden.

De boulevard van Jurmala. Ik kan me inbeelden dat het hier tijdens de zomer heel druk is!

De boulevard van Jurmala. Ik kan me inbeelden dat het hier tijdens de zomer heel druk is!

Het bevroren strand van Jurmala.

Het bevroren strand van Jurmala.

Letland zit er na drie dagen ook al weer op! Morgen trek ik naar het laatste Baltische land op mijn checklist: Estland. Ik ben benieuwd of Tallinn even mooi zal zijn als Riga.

Excursies vanuit Riga

Kemeri National Park kan je zelf boeken of via een uitstapje regelen. Hoe je het ook doet… Je zal versteld staan van de schoonheid van dit moeras!

» Alle tours en excursies in Riga

 

Citytrip naar Riga

Riga is voor velen een droomcitytrip. Mooie natuur, mooie steden, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Meer hoef je toch niet om een geslaagde citytrip te boeken? Kijk eens naar deze aanbiedingen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!